<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Tűzifamánia látszik kibontakozni Magyarországon, az emberek megrohamozták a tüzépeket és az erdészeti vállalatokat. Sok helyen kifogyott a készlet, és duplájára emelkedett az ár. A kínálat egy jogszabály-módosítás miatt is veszélyben van. A KSH valamit nagyon nem mér jól.

A KSH szerint 2020 júliusában 4090, 2021 júliusában 4230, 2022 júniusában pedig 5010 forint volt az “egységes fűrészelt tűzifa ára” 100 kilogrammra vetítve. Vagyis fél év alatt csak három, egy év alatt 18,4, két év alatt pedig 22,5 százalékkal ment volna fel? Nagyon úgy tűnik, hogy ezek az árak már nem tükrözik a valóságot. Vagy ha van is olyan fafajta, amire ez igaz, az nem a leggyakoribb.

Az akác ára duplázódott

Különösen az furcsa, hogy itt ülünk a hetvenes évek óta legnagyobb energia-krízis közepén, és az ár az idén alig változott volna. A mindennapi tapasztalás és a piaci információk ezzel szemben azt mutatják, hogy az emberek lényegében megrohamozták a a tüzéptelepeket és az erdészeti vállalatokat, fakereskedőket, és felverték az árakat is.

Tűzifa-hirdetés 2021-ből. Amikor még kettessel kezdődött egy köbméter ára.Tűzifa-hirdetés 2021-ből. Amikor még kettessel kezdődött egy köbméter ára.

A könnyen meggyulladó, jól égő, ezért közkedvelt, bár nem a legmagasabb kalóriaértékű akác köbméteréért somogyi erdészek szerint tavaly és idén az év elején még 21-24 ezer forintért is hozzá lehetett jutni. Ma azonban már 50 ezer forintért sem mindig lehet kapni a szabadpiacon. Sőt van, ahol már 60 ezer, ahogy az alábbi kép is mutatja. Az ár tehát legalább a duplájára ugrott az idén, és még sehol sem vagyunk a fűtési idénytől.

Akác 60 ezerért, állítólag már leárazva. Forrás: Nemzetituzifa.huAkác 60 ezerért, állítólag már leárazva. Forrás: Nemzetituzifa.hu

Készlethiány van, nem fa

Az állami erdőgazdaságoknál sorszámokat és időpontokat tudnak adni, de fát nem biztos. Az árak itt még általában lejjebb vannak, az akácnál például 30-33 ezer körül. A sorszám nem is arra vonatkozik, mikor kapsz végre fát, hanem arra, mikor jöhetsz adminisztrálni, megrendelőt kitölteni, pénzt befizetni.

A következő kép erről tanúskodik, de van, ahol röviden elintézik egy lakonikus “átmeneti készlethiány” felirattal. A Bakonyerdő egyébként jelenleg 29 210 forintért is adná az akácot (áfával), ha volna.

A Bakonyerdő tájékoztatója a tűzifahiányról.A Bakonyerdő tájékoztatója a tűzifahiányról.

A szállítási költségek is elszálltak

„Az árváltozás jogát fenntartjuk, most 60 ezer forint az akác köbmétere, de ez bármikor még tovább mehet felfelé” – mondta az egyik, Budapesthez közeli telephellyel működő nagyobb kereskedő cég képviselője. A rendelésfelvevő szerint annyi a rendelésük, hogy november végéig minden kapacitást lekötöttek.

A KSH statisztikája. Inkább készülj fel valami sokkal rosszabbra.A KSH statisztikája. Inkább készülj fel valami sokkal rosszabbra.

A napokban viszont duplájára emelték a kiszállítási díjat, most a fővárosban és Pest megyén belül ez 15 ezer forint, de ez is változhat, hiszen igen gyorsan nőnek a költségek. Korábban lerakodást és behordást is vállaltak, de annyira nincs elegendő dolgozó, hogy ezt most már megszüntették.

Elsietett jogszabály miatt csökken a kínálat?

Lehet, hogy csak szerencsétlen egybeesés, de nemrég változtak a jogszabályok és ez visszaveti a tűzifakínálatot – panaszkodik egy erdőtulajdonos. Az osztatlan közös erdőbirtokos társaságoknak újra össze kell hívniuk a közgyűlést, legalább 50 százalékos részvétel mellett és legalább 50 százalékos szavazati aránnyal kell új vezetőt választaniuk. Csak így hozhatnak meg fontos döntéseket, például egy erdő kivágásáról.

Emiatt most sok közülük döntésképtelen, mert nem is érik el a tagokat, vagy azok nem jönnek el. Sok ilyen tag külföldön él, vagy az ország másik végében, idős, beteg stb. Pedig az ország erdeinek mintegy 40 százaléka magánerdő, így most ezek egy részéből nemigen jöhet fa.

Felhalmozott tűzifa. Fotó: Pixabay.comFelhalmozott tűzifa. Fotó: Pixabay.com

Nem mindig éri meg kivágni

A bérek és az üzemanyagárak elszállása miatt nagyon magas lett a fakitermelés költsége is, ez sok esetben még magasabb tűzifaár mellett is alig éri meg. Nagyjából köbméterenként 8-10 ezer forintot kérnek csak a munkások. (Egy munkás jellemzően legalább két köbmétert szokott kitermelni egy nap.)

Mások aggódnak, hogy ha nekiállnak kivágni egy erdőrészt, azután nem tudják jól értékesíteni, mert az állam beleszól.

Ha hatóságilag korlátoznák a tűzifa árát, akkor majd csak annyit vágok ki, amennyi a családomnak kell - mondta egy erdőtulajdonos.

Mennyi tűzifára van szükség?

Nehéz pontosan meghatározni, hogy egy átlagos, mondjuk száz négyzetméteres, régebbi családi ház (például Kádár-kocka) mennyi tűzifát igényel, ha csak fatüzelésre állt rá korábban. Fafajtától, a kazán típusától és persze az épület szigetelésétől, a nyílászárók minőségétől, valamint a kívánt hőmérséklettől és a fűtési szezon hosszától is függ.

Ajánlott cikk az Mfor.hu oldalon: A természetvédők is kiakadtak Orbán Viktorra

Durva becslés szerint az ilyen átlagosnak mondható méretű, továbbá közepes állapotú és műszaki színvonalú ingatlannak legalább 7-8 köbméternyi tűzifa kell évente. Ha magas hőfokon és hosszabb ideig égő fával számolunk, akkor köbméterenként jelenleg 60-65 ezer forintot kell fizetni. Vagyis 420-450 ezer forintra jön ki a számla + fuvardíj + lerakodás.

Félmillióba kerül egy fűtési szezon

A legtöbb vállalkozó csak ömlesztve szállítja a platós teherautón a tűzifát. Vannak kereskedő cégek, amelyek 1,7-1,8 köbméteres zsákokban vagy kalodában viszik ki a faanyagot. A zsákos verzióban (ez mintegy 750-800 kilogramm/zsák) 95-110 ezer forintot kérnek zsákonként, vagyis a fent említett 7-8 köbmétert figyelembe véve (ez mintegy öt zsák) félmillió forintra jön ki az anyagár.

(Mellesleg a KSH említett árközlésének ez is több mint kétszerese, száz kilogrammra ugyanis legalább 12 ezer forint jön ki – a szerk.)

Ne tüzelj, inkább szigetelj!

Az interneten a tűzifaárakat keresve azonnal felugranak nemcsak a tűzifa-kereskedők hirdetései, hanem az ablak- vagy ajtócserére buzdító akciók is. Utóbbiból pedig azt a következtetést lehet levonni, hogy sok lesz a használt ablak, a bontott ajtó, amit egyesek összegyűjtenek télire. Ez annyira így van már most is, hogy Pest megyében több településen is az utcákon tornyosulnak az adott ház előtt a halomba dobált bontott nyílászárók.

Bontott ablakok és ajtók egy Pest megyei településen. Ilyen halmokból egyre többet látni az utcákon és az udvarokban. Fotó: mfor/Mester NándorBontott ablakok és ajtók egy Pest megyei településen. Ilyen halmokból egyre többet látni az utcákon és az udvarokban. Fotó: mfor/Mester Nándor

Némelyik háznak az udvara is tele van ilyenekkel. Ezek általában alacsony fűtőértékű fából készült, sokszor festékes ajtók-ablakok, amelyek rendkívül környezetszennyezően égnek. Egyelőre nem hallottunk arról, hogy a közterület szolgálat bárhol is nagyobb büntetést szabott volna ki ezekre az ingatlantulajdonosokra.

Ajánlott cikk a Piac és Profit oldalon: Tűzifa-kiviteli tilalmat rendelt el a kormány

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Személyes pénzügyek Meghal a bankkártya, megoldjuk okosba' a fizetést
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 08:46
Tarolnak a különböző új digitális eszközök.
Személyes pénzügyek Készüljünk fel: egyre többen válnak fizetésképtelenné
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 10:44
A közeljövőben a nem teljesítők száma elkerülhetetlenül növekedni fog, mind az élő hiteleknél és szolgáltatásoknál, mind pedig a lejárt követelések között – véli Bódizs Kornél, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnöke.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG