<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Időről időre hatalmas, befektetők ezreit, tízezreit megkárosító befektetési botrányokról hallunk, máskor esetleg annyi kerül a hírekbe, hogy „K. A.-t elítélték különösen nagy értékre elkövetett csalásért”. Mik a leggyakoribb esetei a csődöknek, csalásoknak, vajon hogyan lehet ezeket elkerülni, erről szól induló sorozatunk. Az ezerarcú pilótajáték-szisztéma valamely változata sok más csalásnál visszaköszön, érdemes ezzel kezdeni.

Pilótajáték, piramisjáték, hógolyó- (vagy inkább lavina-) rendszer, Ponzi-séma – különböző nyelveken különféleképpen hívják, de a lényeg ugyanaz. Pilótajátéknak pedig azért nevezik, mert egy változatában a 70-es, 80-as években a piramis csúcsán álló vezető felmarkolta a lóvét, és „elrepült”, kiszállt a játékból. Az a rendszer volt talán a legtisztább, legegyszerűbb változata a piramisjátéknak, ahol nem volt semmilyen sallang, álca, látszólagos befektetési tevékenység, kereskedelem, szolgáltatás, csak a gyors meggazdagodáson volt a lényeg.

Csak addig megy a szekér, amíg van új belépő

Abban a rendszerben hierarchikus formában rendeződtek egymás alá az emberek, a csúcson álló szervező alatt minden szinten egyre többen, így szélesedett az építmény piramissá. Az új belépőknek megmondták, kinek fizessen egy bizonyos összeget, majd az volt a feladata, hogy új belépőket toborozzon, akik szintén fizetnek a felettük állóknak. Ha kellő számú játékos gyűlt össze az illető alatt, akkor ő megkapta az eredeti befizetése többszörösét (általában nyolcszorosát vagy tizenhatszorosát), és kiszállhatott, „elrepülhetett”.

Az ilyen típusú játékokkal az a nagy baj, hogy rendkívül kockázatosak. Az emberek száma ugyanis exponenciálisan növekszik, ha például egy új belépőnek négy másikat kell maga alá beszerveznie, akkor négy szinttel lejjebb már 256, újabb négy szinttel lejjebb pedig 65 536 főre lenne szükség. Mivel egyre több és több részvevő kell a működtetéséhez, ezek egy idő után törvényszerűen elfogynak, és mivel új befizetők nem lesznek, elfogy a pénz, az új belépők elveszítik a teljes befektetett tőkéjüket. A kilencvenes években Albániában sajtóhírek szerint a lakosság több mint fele részt vett hasonló játékban, de természetesen az is összeomlott egy idő után, mint a kártyavár, számos károsultat hagyva maga után.

Csak egymástól tudnak pénzt elnyerni a balekok

Eddig megállapíthatjuk, hogy klasszikus pilótajáték jellemzője egyrészt a hierarchia, másrészt az, hogy különösebb termelés vagy szolgáltatás nélkül a részvevők nyeresége kizárólag az újabb és újabb játékosok befizetéseiből származik. (Úgy is mondhatnánk, hogy nulla összegű játék, hiszen a pénz nem teremtődik a semmiből, tehát a résztvevők csak egymástól tudják elnyerni.) De nem feltétlenül kell, hogy a játék piramisszerű, hierarchikus legyen, és számos módszerrel lehet álcázni azt is, hogy pilótajátékról van szó.

Gyakori például, hogy valamely cég magas hozamot ígér a befektetésünkre, általában valamilyen állítólagos kereskedelmi vagy befektetési tevékenység eredményeként. (Ebben slágertémák a nemesfém, a drágakő, az ingatlan, a bányák, újabban Nyugaton mintha az erdő, a termőföld, az egzotikus élelmiszer-alapanyagok is terjednének.)

Óvakodj attól, aki sokat ígér

Ilyenkor nincs láncolat, a cég maga begyűjti a pénzeket, ebből kifizeti a régi befektetőknek ígért, esedékes hozamokat. A dolog itt is addig megy, amíg van elég új jelentkező, és ki lehet belőle fizetni a régieket. Amikor a dolog befuccsol, akkor általában kiderül, hogy a szervezők a befolyt pénzek egy részét lenyúlták, ismeretlen helyre menekítették vagy felélték, és valóságos termelő, szolgáltató vagy pénzügyi befektetői tevékenységet valójában egyáltalán nem is végeztek.

A hasonló cégeket sokszor már annak alapján ki lehet szúrni, hogy túl sokat ígérnek. Ki a fene fizetne például évi húsz százalékos, vagy még annál is jóval nagyobb euróhozamot egy egyébként biztonságos befektetésre? Ha tényleg biztonságos és nagy üzlet, akkor maga csinálná meg saját pénzén, és sűrűn hallgatna a lehetőségről mások előtt. Vagy feltehetően kapna rá évi 6-10 százalékos kamattal bankhitelt, és ebből maga is nyugodtan meg tudná valósítani az ötletét, nem kellene a kisbefektetőkkel vesződnie.

Higgy a fejedben szóló vészcsengőnek

A másik verzió persze, hogy az üzlet nagyon is kockázatos, a harmadik, hogy kamu és átverés az egész. (Azok a nyakatekert magyarázatok pedig, amelyek időnként a szervezők segítőkészségével és szívjóságával vagy egyéb maszlagokkal érvelnek, azonnal meg kell hogy szólaltassák a vészcsengőt bármely, józan paraszti ésszel rendelkező polgár fejében.)

Más jellemzők alapján is lehet gyanút fogni, ilyenek a különböző ködösítések, amelyek alapján mindent meg lehet érteni, csak azt nem, hogy mi is voltaképpen az ilyen cégek valódi üzlete. A lényeg általában nem látszik, és olyan messze van (kongói gyémánt vagy ausztrál arany), hogy utánanézni aligha lehet. Sokszor agyonbonyolított, soksávos, sokszintes hierarchiával, komplikált matematikával, bónuszrendszerekkel igyekeznek elkendőzni a lényeget.

Rossz hír: Mindig lesznek csalók

Piramisjáték szervezése

„412. § Aki mások pénzének előre meghatározott formában történő, és kockázati tényezőt is tartalmazó módon való összegyűjtésén és szétosztásán alapuló olyan játékot szervez, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül, vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

(A 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről.)

Száz százalékig valószínűleg soha sem lehet kiszűrni a csalókat, mint ahogy az idők során lehetetlennek bizonyult hosszabb időn keresztül mindennek ellenálló páncélt vagy minden páncélt átütő fegyvert készíteni, a módszerek ugyanis folyamatosan változnak. A híres amerikai Madoff-ügyben például egy évtizedeken keresztül teljesen normálisnak és köztiszteletben állónak bizonyult befektetési cégről derült, ki, hogy új belépők pénzével tömködte be a lyukakat.

Néha helyi szinten is kiderül, hogy némelyik köztiszteletben álló polgár nagy pénzeket fogadott el befektetési céllal, majd ezek nagy része eltűnt. A pilótajáték-szervezés egyébként már régóta büntetendő cselekmény Magyarországon is (lásd a keretes idézetet).

Az MLM-mel való bármely hasonlóság csak a véletlen műve?

A pilótajátékok világának neuralgikus pontja a multi level marketinggel (MLM) való hasonlóság. Sok cégnél van ugyan valós gazdasági teljesítmény – általában árukat értékesítenek ügynöki rendszerben -, de a piramisszerűen felépített jutalékrendszer miatt nem elsősorban az árucikkek eladásán lehet meggazdagodni, hanem azon, ha sok új ügynököt toborzunk. (Akik esetleg jelentős egyszeri belépési díjat fizetnek, például árukészletért cserébe.) Pénzügyi szakértők, fogyasztóvédők, kisbefektetők időnként pilótajátékot kiáltanak, az MLM-cégek pedig jó ügyvédeket foglalkoztatnak és cáfolnak, így megy ez már évtizedek óta.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Elképesztő, hogy mekkorát ugrott az üzemanyagok ára
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 10:44
Alig másfél éve még 20 százalékos éves árcsökkenést mutatott a grafikon, ma már 23 százalékos éves áremelkedést mértek az EU-ban. A magyar adat sem semmi, de még így is sikerült valamivel az uniós átlag alatt maradnunk az éves drágulásban.
Személyes pénzügyek Újabb magyar bankkártyákat használhatunk a Google Pay-ben
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 10:16
Az Erste Bank ügyfelei akár Mastercard, akár Visa kártyájukat rögzíthetik mától a Google Pay-be.
Személyes pénzügyek Egyre biztosabb, hogy jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum
MTI | 2021. október 21. 17:27
Erről Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója beszélt.
Személyes pénzügyek Nem várt pénzügyi helyzetekre készíti fel a fiatalokat a K&H
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 10:21
A koronavírus-járvány az addig megszokott életet teljesen felborította világszerte, így Magyarországon is újraírta a mindennapokat. Kézzelfoghatóbbá vált a bizonytalanság, a kiszolgáltatottság, a pandémiához köthető kedvezőtlen tényezők miatt ugyanakkor felértékelődött a biztonság - közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos