<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A magyar lakosság pénzügyi ismeretei nemcsak gyengék, de az utóbbi években még romlott is a helyzet e téren. Valószínűleg sokaknak nem éri meg túl sok energiát fektetni abba, hogy megismerjék a bonyolult pénzügyi szolgáltatásokat, ezért inkább maradnak az egyszerű megtakarítási formáknál, mint a betét, az egy éves állampapír, a bankkártya.

A cikk megjelenését az MKB Bank támogatta. (x)

A tavalyi OECD-felmérés eléggé lesújtó képet festett a hazai lakosság pénzügyi ismereteiről.

A Pénziránytű Alapítvány megbízásából elvégzett kutatásról azt írják a megrendelők, „a magyar lakosság sajnos sok tekintetben gyenge a hétköznapi pénzügyek kezelésében”. A Nemzeti alaptanterv máig kevéssé érezteti hatását. A kutatás eredményei szerint „2010-től 2015-ig 32 százalékról 25 százalékra esett a költségvetést készítő magyar háztartások száma, s a lakosság kevesebb, mint fele rendelkezik pénzügyi célokkal”.

A nehezebb feladatok nem mennek

A kutatás részét képezték a vizsgafeladat jellegű, pénzügyi fogalmak ismeretét mérő, szöveges feladatok, de ott is 2010-ről 2015-re tendenciaszerűen csökkent a feladatokat helyesen megoldani tudók aránya. „Az olyan egyszerű feladatoknál, ahol a helyes választ a nagy többség tudta, például osztás, 0%-os kamat, csak kissé csökkent a helyesen válaszolók aránya. Viszont a nehezebb feladatnál, amikor számszerűen kellett megadni a kamattal növelt befektetés összegét, a helyes válaszok aránya jelentősen kisebb” - írják a tanulmány készítői.

A gazdaságpolitikusok már rájöttek, hogy ez nem tartható állapot, és különböző módokon ösztönözni kezdték a pénzügyi ismeretek terjesztését. Például tankönyv készült, amely ingyen is letölthető, és bekerültek a pénzügyi ismeretek a középiskolák tananyagába. Sokaknak azonban ideje, vagy kedve sincsen ahhoz, hogy főleg idősebb fejjel tankönyvet vegyen a kezébe vagy más módon képezze magát.

Még a magas kamatra sem mozdulnak

A lakosság jelenlegi megtakarítási szokásain is látszik az egyszerűség iránti vágy. Az infláció várhatóan 2017 végére-2018 elejére eléri az évi két százalékot, ennek ellenére még mindig sokan tartják pénzüket alig valamit hozó bankbetétben, vagy az egyik legegyszerűbb állampapírban, a 2,25 százalékos kamatot adó egy éves Kamatozó Kincstárjegyben.

Pedig sejteni lehet, hogy a beinduló infláció miatt a jelenleg kapható öt és három éves inflációkövető kötvények pár év múlva már évi öt százalék feletti kamatot is fizethetnek. A legtöbben készpénz-helyettesítőként pedig bankkártyát használnak.

Járt úton maradnak, karosszékből bankolnak

Sokaknak valószínűleg nem éri meg a bonyolultabb termékeknél az utánajárás, a feltételek tanulmányozása, a fogalmak tisztázása. Mások leszoktak a bankba járásról, nem szívesen mennek be a fiókba, ahol elmagyarázhatnának nekik egy új terméket, jobban szeretnek már otthonról, karosszékből bankolni. A bonyolult, alig érthető szabályzatok bújása helyett pedig inkább a már ismert, egyszerűbb terméket választják.

Ha pedig valakinek csak pár százezer forintnyi megtakarítása van, de sok utánajárást, okosodást, önképzést igényelne, hogy három százalék helyett például nyolc-tíz százalékos hozamra legyen esélye, a ráfordított munka egyszerűen nem éri meg ekkora összegnél. Lehet, hogy rövid távon jobban jár, ha ez alatt az idő alatt túlórázik, különmunkát keres, vagy spórolási tippeket olvasgat.

Sok egyszerű módszer van a spórolásra

A híresen spórolós németeknél se szeri, se száma a spórolásról szóló blogoknak és az olyan cikkeknek, mint „63 egyszerű spórolási tipp”, vagy „55 egyszerű módszer, amellyel a hétköznapokban is pénzt lehet megtakarítani”. Ezek közül sok van, amely úgy kezdődik, hogy tekintsd át bankszámlád költségeit, vagy kérj be több ajánlatot életbiztosításodra, hiteled kiváltására.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Felvásárolta a MagNet Bank a Sopron Bankot
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 11:34
A tranzakcióra még a Magyar Nemzeti Banknak rá kell bólintani. 
Személyes pénzügyek A mobil mindent elbír: a biztosítások jövője már a zsebünkben van
Privátbankár.hu | 2021. október 8. 13:33
A digitális offenzívában megjelenő újabb és újabb megoldások népszerűek és egyre inkább beépülnek a hétköznapjainkba, hiszen a mesterséges- és emberi intelligencia szoros együttműködésében van a jövő. A cél, hogy ahol lehetséges, ott teljesen képesek legyünk automatizálni a folyamatokat – derül ki a K&H előrejelzései alapján.  
Személyes pénzügyek Megtetszettek a magyaroknak a készpénzmentes megoldások
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 12:16
Vevő a lakosság az új, elektronikus - egyben készpénzmentes digitális megoldásokra - közölte Árva András a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője, egy csütörtöki, üzleti eseményen.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak a nyugdíjasok: nagyobb kiegészítésről döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. október 7. 07:48
A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 
Személyes pénzügyek Több mint tíz banknál már biztosan igényelhetünk zöld lakáshitelt
Csabai Károly | 2021. október 5. 15:04
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy bár nem tudják megítélni, mennyi időre lehet elég a 200 milliárd forintos keret, ha az kimerül, akkor a Monetáris Tanács minden bizonnyal áldását adja a további források biztosítására.
Személyes pénzügyek Akár 2 százaléknál olcsóbban is hozzá lehet jutni ehhez a hitelhez (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 11:11
Október 4-től, vagyis mától indul a Zöld Otthon Program, ami akár 70 millió forint, a piaci hiteleknél jóval olcsóbb lakáshitelt is jelenthet azoknak, akik új építésű, energiatakarékos otthonban gondolkodnak.
Személyes pénzügyek Mennyi a törlesztőrészlete az őszi szezonban egy 10 millió forintos lakáshitelnek?
Privátbankár.hu | 2021. október 2. 19:52
Egy lakáshitel havi törlesztőrészletét nagyban meghatározza, hogy mekkora jövedelemmel és milyen távú kamatperiódus mellett veszik fel. A Bank 360 elemzői azt vizsgálták, hogy hogyan alakul a törlesztője egy 10 millió forintos lakáshitelnek két különböző fizetés és kamatperiódus mellett.
Személyes pénzügyek Egyre több bankban büntetik azokat, akik túl sok pénzt tartanak a számlán
MTI | 2021. szeptember 30. 12:02
Közel négyszázra emelkedett azon németországi bankok és takarékpénztárak száma, amelyek "büntetőkamatot" vetnek ki egy bizonyos összeg felett ügyfeleik betétjeire a Verivox összehasonlító portál kimutatása alapján.
Személyes pénzügyek Így segít az MNB az online csalókkal szemben
MTI | 2021. szeptember 27. 10:41
Egy év alatt mintegy 1,3 millió alkalommal jelentek meg a legnépszerűbb internetes keresőprogramon az MNB figyelmeztetései a jogosulatlan befektetési szolgáltatókkal kapcsolatban.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2021 - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 22:18
Regisztráció az október 20-i online találkozóra.
hírlevél
depositphotos