<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar lakosság pénzügyi ismeretei nemcsak gyengék, de az utóbbi években még romlott is a helyzet e téren. Valószínűleg sokaknak nem éri meg túl sok energiát fektetni abba, hogy megismerjék a bonyolult pénzügyi szolgáltatásokat, ezért inkább maradnak az egyszerű megtakarítási formáknál, mint a betét, az egy éves állampapír, a bankkártya.

A cikk megjelenését az MKB Bank támogatta. (x)

A tavalyi OECD-felmérés eléggé lesújtó képet festett a hazai lakosság pénzügyi ismereteiről.

A Pénziránytű Alapítvány megbízásából elvégzett kutatásról azt írják a megrendelők, „a magyar lakosság sajnos sok tekintetben gyenge a hétköznapi pénzügyek kezelésében”. A Nemzeti alaptanterv máig kevéssé érezteti hatását. A kutatás eredményei szerint „2010-től 2015-ig 32 százalékról 25 százalékra esett a költségvetést készítő magyar háztartások száma, s a lakosság kevesebb, mint fele rendelkezik pénzügyi célokkal”.

A nehezebb feladatok nem mennek

A kutatás részét képezték a vizsgafeladat jellegű, pénzügyi fogalmak ismeretét mérő, szöveges feladatok, de ott is 2010-ről 2015-re tendenciaszerűen csökkent a feladatokat helyesen megoldani tudók aránya. „Az olyan egyszerű feladatoknál, ahol a helyes választ a nagy többség tudta, például osztás, 0%-os kamat, csak kissé csökkent a helyesen válaszolók aránya. Viszont a nehezebb feladatnál, amikor számszerűen kellett megadni a kamattal növelt befektetés összegét, a helyes válaszok aránya jelentősen kisebb” - írják a tanulmány készítői.

A gazdaságpolitikusok már rájöttek, hogy ez nem tartható állapot, és különböző módokon ösztönözni kezdték a pénzügyi ismeretek terjesztését. Például tankönyv készült, amely ingyen is letölthető, és bekerültek a pénzügyi ismeretek a középiskolák tananyagába. Sokaknak azonban ideje, vagy kedve sincsen ahhoz, hogy főleg idősebb fejjel tankönyvet vegyen a kezébe vagy más módon képezze magát.

Még a magas kamatra sem mozdulnak

A lakosság jelenlegi megtakarítási szokásain is látszik az egyszerűség iránti vágy. Az infláció várhatóan 2017 végére-2018 elejére eléri az évi két százalékot, ennek ellenére még mindig sokan tartják pénzüket alig valamit hozó bankbetétben, vagy az egyik legegyszerűbb állampapírban, a 2,25 százalékos kamatot adó egy éves Kamatozó Kincstárjegyben.

Pedig sejteni lehet, hogy a beinduló infláció miatt a jelenleg kapható öt és három éves inflációkövető kötvények pár év múlva már évi öt százalék feletti kamatot is fizethetnek. A legtöbben készpénz-helyettesítőként pedig bankkártyát használnak.

Járt úton maradnak, karosszékből bankolnak

Sokaknak valószínűleg nem éri meg a bonyolultabb termékeknél az utánajárás, a feltételek tanulmányozása, a fogalmak tisztázása. Mások leszoktak a bankba járásról, nem szívesen mennek be a fiókba, ahol elmagyarázhatnának nekik egy új terméket, jobban szeretnek már otthonról, karosszékből bankolni. A bonyolult, alig érthető szabályzatok bújása helyett pedig inkább a már ismert, egyszerűbb terméket választják.

Ha pedig valakinek csak pár százezer forintnyi megtakarítása van, de sok utánajárást, okosodást, önképzést igényelne, hogy három százalék helyett például nyolc-tíz százalékos hozamra legyen esélye, a ráfordított munka egyszerűen nem éri meg ekkora összegnél. Lehet, hogy rövid távon jobban jár, ha ez alatt az idő alatt túlórázik, különmunkát keres, vagy spórolási tippeket olvasgat.

Sok egyszerű módszer van a spórolásra

A híresen spórolós németeknél se szeri, se száma a spórolásról szóló blogoknak és az olyan cikkeknek, mint „63 egyszerű spórolási tipp”, vagy „55 egyszerű módszer, amellyel a hétköznapokban is pénzt lehet megtakarítani”. Ezek közül sok van, amely úgy kezdődik, hogy tekintsd át bankszámlád költségeit, vagy kérj be több ajánlatot életbiztosításodra, hiteled kiváltására.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kétszer is meggondolják a magyarok, mielőtt valami méregdrágát vásárolnak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:18
A 25-54 év közötti lakosság közel fele tervez nagyobb összegű vásárlást a következő fél évben és jelentős többségük úgy gondolja, hogy ezeket a kiadásokat nagyon alaposan megfontolja.
Személyes pénzügyek Még egy rossz hír mára: drágulhatnak a bankszámlák is
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 11:53
A magas infláció az oka mindennek.
Személyes pénzügyek Már csak pár óra maradt bevallani a tavalyi évet
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 10:09
Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg.
Személyes pénzügyek Így lehet kedvezőbb a lakáshitel törlesztése
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:47
A következő hónapokban számos újszerű banki akció segítheti a lakáshitelt felvenni akaró ügyfeleket abban, hogy az emelkedő kamatok ellenére is megtalálják az optimális finanszírozási lehetőséget. lyen lehet az eddig leginkább a vállalati beruházási hiteleknél ismert türelmi idős konstrukció. 
Személyes pénzügyek Ilyen infláció mellett háztartásonként 450 ezret bukhatunk - valutába és OTP-részvénybe menekül a lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:55
A 9-10 százalékosra várt infláció ellenére óriásit nőtt a magyarok készpénzállománya - igaz, sokan nem forintot, hanem valutát halmoztak fel a háború kitörésének hírére. Az állampapírok népszerűsége esik, sokan menekülnek OTP-részvénybe.
Személyes pénzügyek Egyre drágábbak a hitelek: megint kamatot emeltek a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 10:18
Több bank is kamatemeléssel indította a hetet. Volt, ahol a jelzáloghitelek lettek drágábbak, míg máshol a szabad felhasználású személyi hitelek ügyleti kamata emelkedett. A Bank360.hu összefoglalta a fontosabb változásokat.
Személyes pénzügyek Nagyon pörögnek az online hitelek
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:28
A személyi hitelek közel negyedét például már így költjük, de a láthatáron már ott vannak a bonyolultabb tranzakciók is.
Személyes pénzügyek Csalók a fiatalok bankszámláit is célba vehetik
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 08:11
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diákok képben legyenek a legfontosabb biztonsági teendőkkel. 
Személyes pénzügyek Áron alul kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 10:29
Potom 6,8 milliárd forintért kótyavetyélték el, pedig rekorddöntést vártak tőle.
Személyes pénzügyek A KSH visszaszólt a GKI-nak: nem is olyan magas az az infláció
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:58
A KSH szerint az nem mérvadó, hogy mit érzékel a lakosság, a hivatalos statisztika adja a teljes képet.
hírlevél
Ingatlantájoló