<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

2021-ben már kevesebb korlátozással kellett a lakosságnak szembenéznie és a vendéglátóhelyek látogatása is csak az év elején ütközött korlátokba. Vélhetőleg ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy tavaly is nagy mennyiségű alkohol fogyott az országban.

2021 elején laptársunk, az mfor.hu az alkoholfogyasztási statisztikákat elemezve arra a megállapításra jutott, hogy sokan ivással vészelték át a karantén időszakát. Majd annak feloldását követően az ünneplés is okot adott arra, hogy igyunk. Ha a tavalyi statisztikákat akarjuk összesíteni, akkor hasonló megállapításra juthatunk, hiszen 2021-ben több alkohol fogyott az országban, mint egy évvel korábban.

Az adatok kapcsán, ahogy az egy évvel korábbi számok esetében, úgy most is érdemes megjegyezni, hogy az alkoholfogyasztás egy érdemleges része a vendéglátásban és a turizmusban csapódik le. Ugyanakkor 2020-hoz hasonlóan a hazai vendéglátóhelyeken és a szállodákban a pandémia előtti időszakhoz képest kevesebb külföldi turista volt. Így a statisztikákban rögzített mennyiség nem az ideérkező bulizók, hanem többnyire a magyarok torkán folyt le. A növekvő fogyasztás ugyanakkor abból a szempontból korántsem örömteli, hogy a WHO korábbi becslése szerint Magyarországon 900 ezer alkoholbeteg van, tehát sokkal megnyugtatóbb lenne, ha kevesebb alkohol fogyna.

Sajnos sokan annyit isznak, hogy a végén már azt sem tudják kicsodák (Fotó: Pixabay)Sajnos sokan annyit isznak, hogy a végén már azt sem tudják kicsodák (Fotó: Pixabay)

Mielőtt a részletekben elmerülnénk, mindezek mellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a saját részre házilag főzött, illetve bérfőzetett pálinka 2021-től gyakorlatilag adómentes. A fizetési kötelezettség alól mentesített nedű fejenként 86 literre nőtt tavaly. Gyanítható, hogy majd mindenkinek az ismerettségi körében vannak olyanok, akik kihasználták a maximális mennyiséget, de a 86 litert nem fogyasztották el, hanem (legalább részben) értékesítették. Így szinte biztos, hogy a jövedéki statisztikákban meg sem jelenő pálinkamennyiség tovább növelte a hazai alkoholfogyasztást.

Nőtt az elfogyasztott alkohol összmennyisége

A statisztikákban a teljes fogyasztás számítása során a különböző erősségű termékeket "közös nevezőre" szokták hozni, ez a mutató pedig a hektoliterfok. Egy hektoliterfok mennyiségű párlatban 1 liter 100 százalékos alkoholtartalomra átszámolt etilalkohol van. (Ennek alapján például 10 liter 50 százalékos alkoholtartalmú pálinka, vagy 12,5 liter 40 százalékos alkoholtartalmú ital, vagy 100 liter 5 százalékos sör egyformán 5 hektoliterfoknak felel meg.) Ha az éves fogyasztási adatokat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy csupán 2018-ban fogyott ennél több alkohol Magyarországon. Ugyanakkor a tavalyi 14,436 millió liter hektoliterfoknyi ital messze meghaladja mind a 2019-es (11,5), mind a 2020-as (12,7) értéket.

Ha a havi bontású statisztikára vetünk egy pillantást, akkor azt láthatjuk, hogy 2020-ban a karanténidőszak elején a lakosság részéről volt egy komolyabb felhalmozás. Ugyanakkor 2021-ben a február-márciusi időszakban ennél is több alkohol fogyott. Ez egyébként részben azért is meglepő, hiszen 2021 tavaszán volt az egyik legrosszabb a hazai járványhelyzet és számos korlátozás volt akkor életben. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy ez a pszichésen is nehéz időszak azzal járt, hogy még a korábbiaknál is többen próbálták a stresszt alkohollal oldani.

Az talán kevésbé meglepő, hogy a nyári időszakban is nőtt a forgalom, hiszen ekkor a környező országokból azért jöhettek turisták, így az ő esetleges fogyasztásuk is hozzájárulhatott a növekvő forgalomhoz. Ebből a szempontból viszont az év utolsó két hónapjának adatai okoznak további bizonytalanságot, hiszen ekkor is kimagasló volt az alkoholforgalom. Igaz a 2021-es év végi adat a megugrás ellenére elmaradt a 2018 novemberi és decemberi értéktől.

Az év végi számokra az egyre több magyar alkoholista mellett egy racionális magyarázat még adódik. A forint ugyanis mélyrepülésben volt az euróhoz képest, és könnyen előfordulhat, hogy a határon átruccanó szlovák és osztrák bevásárlóturisták is löktek a fogyasztási adatokon.

Meglepő folyamatok a pálinkánál

Ahogy fent jeleztük, a pálinka esetében jelentősen változtak az adószabályok és a házi főzés és bérfőzés jelentős könnyítést kapott. Ha valaki ezek alapján azt gondolja, hogy az adózott termékek forgalma számottevően visszaesett, az téved. Az egyik legnépszerűbb hazai tömény fogyasztása ugyanis a fentiek ellenére is nőtt.

A gyümölcspárlatok esetében is igaz az alkoholforgalomra általában jellemző folyamat, hogy a 2021-es mennyiség mind a 2019-es, mind pedig a 2020-as forgalmat meghaladta. Havi bontásban egyébként az év első két hónapja nagyon alacsony fogyasztást mutatott, míg az utolsó négy hónapban komoly élénkülést figyelhettünk meg. Véleményünk szerint ez is részben betudható a forint árfolyamváltozásának, ahogy annak is, hogy az év második felében a vendéglátóhelyek nyitva tartását nem korlátozták a hatóságok.

Nyár és foci = sör?

A kiskereskedők és a sörgyárak korábban rendre arról beszéltek, hogy egy-egy kiemelt sportesemény jótékony hatással van a sörfogyasztásra. Ebből a szempontból pluszt jelentett a részben budapesti rendezésű foci Eb. Ugyanakkor azt sejtjük, hogy az időeltolódás miatt a tokiói olimpia kevésbé adott okot baráti társaságoknak, hogy egy sör mellett drukkoljanak a éremszerző női és férfi vízilabdázóknak.

Érdekesség egyébként, hogy a 2020-as adatokkal összevetve tavaly júniusban hasonló számokat láthattunk, júliusban és augusztusban viszont elmaradt a forgalom az egy évvel korábbitól. Ellenben októberben és decemberben is erősen felülteljesítő hónapoknak lehettünk tanúi, így összességében kis mértékben haladta meg a tavalyi sörfogyasztás az egy évvel korábbi értéket. Ugyanakkor a nedűből mind 2018-ban, mind 2019-ben több fogyott. Így feltételezhető, hogy a Balatonhoz érkező német, vagy a Budapestet felkereső brit, olasz vagy éppen a régióból érkező turisták kiesése ennél a sör fogyasztásában is visszatükröződött.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Nagyon pörögnek az online hitelek
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 10:28
A személyi hitelek közel negyedét például már így költjük, de a láthatáron már ott vannak a bonyolultabb tranzakciók is.
Személyes pénzügyek Csalók a fiatalok bankszámláit is célba vehetik
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 08:11
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diákok képben legyenek a legfontosabb biztonsági teendőkkel. 
Személyes pénzügyek Áron alul kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 10:29
Potom 6,8 milliárd forintért kótyavetyélték el, pedig rekorddöntést vártak tőle.
Személyes pénzügyek A KSH visszaszólt a GKI-nak: nem is olyan magas az az infláció
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:58
A KSH szerint az nem mérvadó, hogy mit érzékel a lakosság, a hivatalos statisztika adja a teljes képet.
Személyes pénzügyek Megindultak az infláció után a betéti kamatok, érdemes odafigyelni a lekötésekre
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:33
Az infláció kilőtt, de már a bankbetétek kamatai is megmozdultak felfelé. A legtöbb pénz viszont még mindig kamat nélkül értéktelenedik el a számlákon.
Személyes pénzügyek Megvannak az idei Revolut-fejlesztések – az ország ötödik legnagyobb bankja lehetne
Eidenpenz József | 2022. május 1. 15:01
Az ügyfelek számát tekintve az ország nagybankjai közé tartozhatna a Revolut, főleg a fiatalok és az új technológiákra fogékonyak körében hódít. Alapelvei közé tartozik az állandó újítás, fejlesztés, már ebben az évben is vagy két tucatnyi szolgáltatást vezettek be különböző piacaikon.
Személyes pénzügyek Mennyit romlik a spórolt pénzünk?
Privátbankár.hu | 2022. április 29. 11:09
A márciusban 8,5 százalékra megugró infláció, az ukrán-orosz konfliktus, valamint a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai lezárták a korábbi - alacsony kamatkörnyezet és jegybanki pénzbőség jellemezte -  korszakot.
Személyes pénzügyek Megjött a magyarok kedve az okoseszközös fizetésekhez
Privátbankár.hu | 2022. április 28. 11:03
A bankkártyás forgalom drasztikus bővülése mellett az okoseszközös fizetések még látványosabb karrierbe kezdtek - közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Csak a magyarok harmada él kényelmesen a fizetéséből
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 10:20
A magyarok többsége szerint úgy is lehet közös kasszán egy pár, ha a bankszámlájuk nem közös – derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából, amely ezúttal a családi pénzügyeket vizsgálta.
Személyes pénzügyek Objektivitást kér a pénzügyi összehasonlító oldalaktól az MNB
Privátbankár.hu | 2022. április 25. 10:00
Az MNB vezetői körlevélben szólította fel a pénzügyi intézményeket és a pénzügyi termékeket összehasonlító oldalakat működtető pénzpiaci közvetítőket, hogy az ott elérhető információk transzparensek, megalapozottak és közérthetőek legyenek.
hírlevél
Ingatlantájoló