7p

Rovaniemi ilyenkor, karácsony előtt él igazán, a Mikulás-kultusz tömegeket vonz a városba. A Világjáró e heti állomása mi is lehetne más, mint Lappföld.    

A gép lassan begurul Ferihegyre, mi izgatottan toporgunk a betonon, az ajtó kinyílik, és a lépcsőn megjelenik a Mikulás, piros ruhában, ősz, göndör szakállal. Mosolyogva integet, nem tűnik fáradtnak, pedig messziről érkezett, egyenesen Lappföldről, hogy aztán a reptéren, majd a Deák Ferenc téri Kempinski szálloda halljában fogadja a gyerekeket.

Akik közül egy gyönge hangocska – okosan – felveti: de Anya, ha itt van a Mikulás, akkor ki viszi el a csokicsizmákat a többi gyereknek? Több Mikulás is van? És hol a szánja?

Nem Télapó, hanem karácsonyi kecske

Mielőtt belemerülnék e jó pár évvel ezelőtti családi sztori taglalásába, ismerkedjünk meg a Mikulás hazájával, Lappfölddel. Ezen belül is Rovaniemivel, amely „hivatalosan” Santa Claus (finnül Joulupukki) lakhelye, és amely egy 62 ezer fős város Finnországban. A szó egyébként azt jelenti magyarul, hogy karácsonyi kecske, avagy yule-i kecske; a pukki szó pedig a teuton bock szóban gyökeredzik.

Rovaniemi ilyenkor, karácsony előtt él igazán, hiszen ekkor kiváltképp élénk a turisztikai érdeklődés. Pedig szó szerint mindentől távol esik.

Karácsony finn módra: rénszarvasok által húzott szánok egy Rovaniemi környéki erdőben. Fotó: Depositphotos
Karácsony finn módra: rénszarvasok által húzott szánok egy Rovaniemi környéki erdőben. Fotó: Depositphotos

Ha ide szándékozunk kirándulni, illik tudni, hogy az Északi Sarkkört közelítjük meg, közvetlen úti célunk pedig az Ounasvaara és a Korkalovaara hegyek között, a Kemijoki és az Ounasjoki folyók összefolyásánál található.

Arany után kutattak

A város nevét a számi nyelvből eredeztetik, mely szerint Roavve dombot, vagy régi tűzrakó helyet jelent, míg a dél-lapp nyelvjárásban a rova szó kőhalmot vagy sziklát. Vélhetően már a kőkorszak óta élnek itt emberek. Nevét leírva első alkalommal 1453-ban említik kiemelve, hogy az itt élők főleg mezőgazdasággal és vadászattal foglalkoznak.

Az 1800-as években arany után kutattak ezen a vidéken és megkezdődött a fakitermelés, amely emberek ezreit csábította e vidékre.

A Mikulás – maradjunk most a magyar elnevezésnél – lakóhelyének korántsem volt mindig mesés a sorsa. A II. világháború során Finnország aláírta a moszkvai fegyverszünetet, és hirtelen a lappföldi háborúban találta magát. A visszavonuló német csapatok mindent felperzseltek, Lothar Rendulic pedig német tábornok elrendelte a város elpusztítását, a kórházakat kivéve. Miközben a német csapatok utóvédje a város elpusztítására készült, a vasútállomáson veszteglő lőszerszállító tehervonat felrobbant, és lángra lobbantotta a faépületeket. Az épületek kilencven százaléka megsemmisült.

Itt biztos, hogy esik a hó

E szomorú eseményekre már semmi nem emlékeztet. A finnek egész országukat felvirágoztatták, mindenütt a legkorszerűbb technika hódít, és ma már a világ legboldogabb népei egyikének nevezik őket. 

A természeti környezet és a számos kikapcsolódási lehetőség miatt a város életében fontos szerepet játszik a turizmus, aminek persze marketing aduásza a Mikulás-kultusz.

A lakosság számának majd tízszerese látogat ide minden évben, és számuk egyre nőni fog, hiszen errefelé garantált a hó – egy évben több mint 180 napon keresztül esik –, míg számos más turisztikai nagyhatalomban már nem.

A jéghotelek őshazája

Itt mindenféle árkategóriájú szálláshely és étterem között válogathatunk. Magas árakra számítsunk, hiszen szinte mindent az ország déli régiójából szállítanak ide. Finnország egyébként sem olcsó, bár a miénknél szerényebb infláció miatt nem számít annyira megfizethetetlennek, mint mondjuk öt éve.

Természetesen szállodák és éttermek tucatjai is várják a világ minden tájáról érkező turistákat. Nagyon nívós hotel például az Arctic TreeHouse. Ugyancsak elegáns a négycsillagos, központban lévő Cumulus Pohjanhovi szálloda, de a háromcsillagos Lapland Hotel Sky Ounasvaara is minden igényt kielégít. És sokan ajánlják a pénztárcabarát Hotel Aakenust is. Sőt, az Airbnb is népszerű Rovaniemiben és megfizethető.

A jéggé fagyott hóból épített szállodák hazája is ez. Lappföldön Lemi és Lainino a legjobbak ebben a műfajban, de a városhoz közel található egy nem igazán olcsó, hasonló létesítmény, az Arctic Snow Hotel is.

Amikor befelé haladunk a reptérről, mindjárt kitűnik, hogy nem egy turistaattrakciós, harsány, bazáros település fogad bennünket. Mióta Rovaniemi alkotja Lappföld központját, számos kormányzati szerv irodája települt a városba. Több egyetem is található itt, a város lakosságának egyhatodát diákok teszik ki.

Ami a turisztikai látnivalókat illeti, szembeötlő a Jätkänkynttilä, mely a Kemijoki folyó fölött ível át. Érdemes meglátogatni az Artikum Természettudományi Múzeumot, amely Finnország és a sarkvidék életmódját, múltját és jelenét mutatja be, interaktív kiállításon keresztül. Számos látogatót vonz a sarki fény is, amely itt akár évi 200-szor is megfigyelhető, míg Finnország déli vidékein csupán átlag 20 alkalommal.

Emellett a Marttini késgyár és bolt, valamint a Korundi Művészeti Múzeum is megér egy-egy látogatást.

Joulupukkinak saját postahivatala van

Az egyik leginkább „télapós” látnivaló a Santa Post Office, azaz a Mikulás Postahivatala, amely alatt húzódik az északi sarkkör. Ha nem decemberben utazunk ide – ilyenkor tömeg van –, akkor is bármikor találkozhat gyerkőcünk a Mikulással a Santa Claus Village Parkban.

Ahol biztosan összefutunk a Mikulással: a Santa Claus Village Park. Fotó: Depositphotos
Ahol biztosan összefutunk a Mikulással: a Santa Claus Village Park. Fotó: Depositphotos

Ez igazi gyerekparadicsom, a város központjától nyolc kilométernyire található, a repülőtér közelében. Itt mindent megtudhatunk e piros ruhás-csizmás, máig világszerte népszerű – bár kontinensenként más és más szokásokkal felruházott – mesealakról.

Ha valakit inkább a téli sportok vonzanak– és ez errefelé természetes –, akkor irány a várostól keletre emelkedő Ounasvaara Síközpont. Ez arról is híres, hogy itt találták meg a környék legrégebbi emberi településeinek maradványait.

A sonka és a hal elengedhetetlen

Az éttermekben ilyenkor még nem jellemző a karácsonyi menü, egyébként is azt mindenki otthon fogyasztja el a családjával, de azért néhány hasonló fogást elcsíphetünk az étlapokról.

Az ünnepi asztal mindig nagyon gazdag, a fő fogás, a sonka előtt többféle halat szokás előételként kínálni, főleg páclében fürdetett heringeket és lazacot. Legismertebb ezek közül a lasimestarin silli, azaz „Az üvegmester heringje”, amelyet 3-4 nappal karácsony előtt már elkészítenek, és a hűtőben tartanak.

A saláták elmaradhatatlanok, az egyik legjellemzőbb a rosolli. Amely apró kockákra vágott céklából, almából, savanyú uborkából, főtt krumpliból és heringből áll.

Ami a desszerteket illeti, ezek főleg aprósütemények, de a hagyományos, tejben főtt rizskása fahéjjal és cukorral ilyenkor is szerepel az étkek között. Aki megtalálja az abba elrejtett mandulát, annak egész évben szerencséje lesz. Az édességek közül legkedveltebb a Joulutorttu, azaz karácsonyi torta, amely egyáltalán nem emlékeztet tortára, ez ugyanis egy lekvárral töltött, játékforgóra emlékeztető formájú aprósütemény.

Budapestről Rovaniemi könnyen megközelíthető, Helsinkiben történő átszállással. A leggyorsabb csatlakozással már 5-6 óra alatt itt lehetünk, de ha már leszálltunk a finn fővárosban, érdemes ott is eltölteni egy-két napot. Mind a finn nemzeti légitársaság, a Finnair, mind több fapados társaság repül a városba.

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Szubjektív Nagyon durva, lehet, hogy átverték a Katalint - egész Bicske a kegyelmi botrányt találgatja
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. február 24. 10:04
A pedofil bicskei igazgatót fedező igazgatóhelyettes kegyelmi ügyéből hatalmas botrány lett. Mit szólnak ehhez a bicskeiek? Kiderül a videóból.
Szubjektív A szomszédban már épül a jövő városa
Elek Lenke | 2024. február 24. 05:44
Schönbrunn, a Mariahilfer, a Kunsthistorisches, meg a Práter – ez Bécs, amely azonban régi látványosságai mellett friss meglepetésekkel is szolgál. Az osztrák főváros legújabb szlogenje ugyanis a Smart City, melynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg. A még épülő Aspern testközelből olyan futurisztikus és irracionális, mintha nem is két és fél órányira lenne Budapesttől. Ezúttal itt nézett körbe a Világjáró.
Szubjektív A nap képe: edzőgatyában köszönt be Szijjártó Péter Indiában
Wéber Balázs | 2024. február 21. 12:59
Magyarország külgazdasági és külügyminisztere nem öltözte túl indiai látogatása megkezdését.
Szubjektív „Valaki odatolta, és valamiért aláírta” – a járókelők véleménye Novák Katalin ügyéről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. február 17. 10:26
A pedofil intézetigazgatót fedező helyettesnek adott államfői kegyelem akkora vihart kavart, hogy az Novák Katalinnak a pozíciójába került. Az utca emberét arról kérdeztük, mit szól a köztársasági elnök távozásához, és kit látna szívesen a Sándor-palota új lakójaként. Videó.
Szubjektív Bajorország: út a mennybe vagy a pokolba
Kormos Olga | 2024. február 17. 05:47
Lassan hozzászokik az ember, hogy siralmas hóhelyzetben indul neki síelni az Alpokban bízva. Most még a hegycsúcsok is okoztak némi csalódást, ezért ma már nem árt, ha olyan helyre utazunk, ahol a síelésen kívül mást is lehet csinálni vészhelyzet esetén. Ilyen a németországi Garmisch-Partenkirchen és a tőle egyórás autóútra lévő München, ahol a Világjáró kis betekintést nyerhetett Bajorországba.
Szubjektív Én büszke lennék a milliárdjaimra - tanácsolták az emberek a politikusoknak
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. február 10. 18:25
Nyilvánosak a képviselők vagyonnyilatkozatai, Orbán Viktor kormányfő például szegényebb lett. Hisznek a politikusoknak az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Ahol elbódít a mimóza édes illata – télbúcsúztató a francia Riviérán
Elek Lenke | 2024. február 10. 05:44
Ahogy megérkeztünk a szállodához, és kiszálltunk az autóból, megcsapott az a rafinált, gyöngéd, nem tolakodó, édeskés illat, amely a sárga árnyalatokban pompázó mimózabokrok sajátja. Ami aztán elkísért végig, amíg rácsodálkoztunk a kora tavaszi életörömet sugárzó parádé sokszínűségére. A Világjáró e heti állomása a Nizzai Karnevál.  
Szubjektív Majd ha bocsánatot kérnek a svédek, csatlakozhatnak a NATO-hoz! – az utca embere az északi ország belépéséről
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. február 3. 17:49
Bár a kormányzat azt ígérte, nem Magyarország fogja utolsóként jóváhagyni Svédország NATO-csatlakozását, mégis az történt, hogy már csak hazánk nem ratifikálta a skandináv állam belépését a katonai szövetségbe. Az utca emberét arról kérdeztük, helyeslik-e az ellenállást, és szerintük jár-e valami haszonnal Magyarországnak a késleltetés. Videó.
Szubjektív Az ország, ahol többet nyomják a dudát, mint a kuplungot
Rácz Gergő | 2024. február 3. 05:42
Kairó könnyen elérhető úti cél, ami sok szépséget tud adni, de sok buktatóval is járhat, ami drága mulatsággá válhat a végére. A Világjáró ezúttal Egyiptom fővárosában járt az ottani turisztikai főszezonban.
Szubjektív Aki egymilliót keres, annak nem emelnék semmit - bérkövetelésektől hangos az utca
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. január 27. 10:32
Sok hírt lehet hallani arról, hogy melyik ágazatban mennyivel emelkednek idén a bérek. De tényleg így van? Mindenki örülhet? Kiderül a videóból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG