2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Főügyészségük szerint a Minszk melletti haláltáborban a nácik több mint félmillió embert pusztítottak el.

A Minszk melletti Trosztenyec egykori haláltáborában, amely a náci német megszállás alatt működött, nem kétszázezer, hanem több mint félmillió foglyot pusztítottak el - közölte hétfőn a fehérorosz főügyészség, amely a második világháborúban elkövetett népirtás büntetőügyében vizsgálódik.

A közleményben, amelyről a TASZSZ orosz hírügynökség adott hírt, egyebek között ez olvasható: "A népirtási ügy büntetőjogi vizsgálatának kezdetén úgy vélték, hogy a trosztenyeci haláltáborban valamivel több mint kétszázezer embert pusztítottak el. A büntetőügyben folytatott vizsgálat során azonban a főügyészség hitelesen arra a megállapításra jutott, hogy ott valójában több mint félmillió embert pusztítottak el."

Nem kétszázezer, hanem több mint félmillió foglyot pusztítottak el. Fotó: Depositphotos
Nem kétszázezer, hanem több mint félmillió foglyot pusztítottak el. Fotó: Depositphotos

"Tekintettel arra, hogy az egykori trosztenyeci megsemmisítő tábor területének különleges szakrális és szellemi jelentősége van, a főügyészség kezdeményezte, hogy emeljék magasabb szintre a történelmi emlékhely besorolását" - írták a közleményben. A trosztenyeci láger a náci megszállás idején tömeges megsemmisítés helyszíne volt. Az áldozatok több európai országból deportált zsidók, valamint szovjet hadifoglyok voltak. Olyan ismertebb haláltáborokkal áll egy szinten, mint Auschwitz, Majdanek és Treblinka. Trosztenyechez több altábor tartozott, köztük Blagovscsina, ahol tömeges agyonlövéseket hajtottak végre, valamint Malij Trosztenyec.

A megsemmisítő tábor nyomait a visszavonuló nácik igyekeztek eltüntetni. A szovjet időkben semmiféle kutatás sem folyt ott, minthogy a holokauszt tabutémának számított, bár sok százezer zsidó esett áldozatul az egykori Szovjetunió területén. Az első emléktáblát csak 2002-ben, a tábor létrejöttének hatvanadik évfordulóján helyezték el.

Trosztenyecben 2018. június 29-én avatták fel az emlékkomplexumot. Az emlékünnepségen részt vett Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, Alexander Van der Bellen osztrák kancellár és Frank-Walter Steinmeier német elnök.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Történelem Teljes átverés az olasz konyha? Nem eszik olyan forrón a pastát!
Litván Dániel | 2023. május 1. 17:08
Pizza, carbonara, tiramisu, panettone - mind a 20. század második felének kitalációja? Ezt állítja egy olasz professzor, aki az olasz nemzeti öntudat egyik legmélyebben gyökerező, legszentebb összetevőjét piszkálgatja, és érthetően nem túl népszerű a hazájában.
Történelem Ahol a lóhere nemcsak a szerencse jele - Üzletté vált a Szent Patrik nap is?
Elek Lenke | 2023. március 18. 15:47
Miként megjegyezte az Euronews egyik, e témáról szóló cikkében, üzletté vált ez az ünnep is, ami nem meglepő, hiszen a világ minden hasonló rendezvénye egyúttal a fogyasztás, a bevétel növeléséről is szól. De mi közünk nekünk ehhez az ünnephez, azaz március 17-hez, és miért ünneplik ezt újabban Magyarországon is?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG