4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Különleges megoldást találtak ki Dániában arra, miként lehetne környezetbaráttá tenni a háztartások fűtését. A BBC videóriportja, amelyet számos külföldi média átvett, a harmadik legnagyobb dán városban, Odensében kialakított rendszert mutatja be.

Gondolt már arra, mekkora hővonzata van annak, ha felrak kedvenc kutyusáról egy fotót a Facebookra, rákeres a barátnőjére, vagy körbeküldi az előző esti vidám baráti összejövetelről készült posztokat?

Tízezer lakást temperálnak vele

Odensében a szerverek által megtermelt hőt a távfűtésre használt víz felmelegítésére használják fel – kiszolgálva így a lakosság egytizedét. A riport szerint ez úgy működik, hogy a helyi számítógépes adatközpontban működő szerverek által termelt hőt nem hagyják kárba veszni: ahelyett, hogy a környezetbe szivattyúznák ki, összekötötték a helyi távhőszolgáltató rendszerrel. Ennek köszönhetően a beérkező 27 Celsius-fokos vizet az adatközpont által termelt hő felmelegíti, és nagyjából 70 Celsius-fokosan táplálják vissza a rendszerbe.

A város 200 ezer lakosa nagyjából 100 ezer háztartásban él, ennek nagyjából 10 százalékát tudják ily módon fűteni. 

Szélenergiával, szén nélkül

Andersen meséiből – itt született a világhírű meseíró – az derül ki, hogy errefelé minden napos és vidám, de a valóságban a hónapok legtöbbje hideg, nedves és sötét. Most, a Facebook odensei adatközpontjának köszönhetően, az itt lakók jó része kevésbé fog fázni, miközben hosszú távon élvezi majd a szénmentes fűtés előnyeit.

A helyi számítógépes adatközpontban működő szerverek által termelt hőt nem hagyják kárba veszni. Fotó: tech.facebook.com
A helyi számítógépes adatközpontban működő szerverek által termelt hőt nem hagyják kárba veszni. Fotó: tech.facebook.com

A különleges építészeti megoldásokkal büszkélkedő Odense Data Center fenntarthatósági elveinek megvalósítása már évekkel ezelőtt elkezdődött. A létesítményt a hővisszanyerést szem előtt tartva tervezték. A jelenlegi cél az, hogy évente 100 ezer MWh energiát nyerjenek vissza, amely 6 900 otthon felmelegítéséhez elegendő, de jut belőle egy helyi kórház fűtésének támogatására is.

Mint minden Facebook-adatközpontot, ezt is 100 százalékban megújuló energia működteti. Egy új szélenergia-projekt évente több villamos energiát ad hozzá az északi hálózathoz, mint amennyit az adatközpont fogyaszt.  

Látogatni is lehet

A Fjernvarme Fyn nevet viselő üzem hőszivattyús létesítménye üvegfallal van felszerelve, hogy a látogatók, az iskolásoktól az energiamérnökökig, megtekinthessék a helyi közösséget támogató energiahatékony infrastruktúra működését. A teljes folyamatot, a szerverek áramellátásától a hőátadásig, száz százalékban megújuló szélenergia támogatja. 

Hasonló elv alapján a kisebb építményekből, például szupermarketekből visszanyert hőt is felhasználják egy-két közeli épület fűtésére.

A helyi Facebook-központ környezetvédelmi eredményeit dicsérte a minap Dan Jørgensen, Dánia éghajlat-, energia- és közüzemi minisztere is az Instagramon, kiemelve, hogy csak   megújuló energiára épül (saját szélerőműparkjukból), és a többlethőt a távfűtési rendszerbe táplálja, ami példaértékű.

A fotóink hőt termelnek

Dánia, mint ország, azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra teljesen megszünteti a szénfelhasználást. Odense még merészebb tervvel állt elő: 2023-ra fokozatosan kivonják innen a szenet, mint fűtési alapanyagot, amelytől a város 30 százaléka még mindig függ. Ez igen dicséretes teljesítmény lenne a várostól, amely éppen most ünnepelte fennállásának 1031. évfordulóját. 

A létesítményt a hővisszanyerést szem előtt tartva tervezték. Fotó: tech.facebook.com
A létesítményt a hővisszanyerést szem előtt tartva tervezték. Fotó: tech.facebook.com

Az adatközpont a fenti innováció eredményeként akár 25 százalékkal is csökkentheti a település szénigényét. "Elképesztő, hogy amikor képeket teszünk közzé a háziállatainkról, a családunkról és bármi másról a Facebookon, az olyan mennyiségű hőt termel, amellyel közel 7 ezer otthont tudunk fűteni" – mondta Peter Rahbæk Juel, Odense polgármestere, majd hozzátette: büszke rá, hogy városuk példaként szolgálhat más számítógépes központok hőjének hasznosításához, ezzel pedig a klímavédelemhez, szerte a világon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Csúfosan felsült a Microsoft
Buksza blog | 2024. február 17. 11:55
Mint minden multitól, a Microsofttól sem idegen, hogy kis gömböcként kebelezzen be olyan üzletágakat, amelyek többé-kevésbé közelállnak alapvető szaktudásához. Ezek egyike megfeküdhette a gyomrát.
Tudomány-technika Korszakos bejelentést tettek a japánok
Privátbankár.hu | 2024. február 17. 09:04
Sikeresen útnak indítotték a H3 hordozórakétát.
Tudomány-technika Vér tapad Zuckerberg kezéhez - embereket öl meg a Facebook?
Privátbankár.hu | 2024. február 1. 06:55
Nekiestek a szenátorok a közösségi médiumokat üzemeltető vállalatok vezérigazgatóinak a washingtoni kongresszusi meghallgatáson.
Tudomány-technika Törököt fogtak Elon Muskék, és oda küldték, ahol még egyetlen honfitársa sem járt
Privátbankár.hu | 2024. január 20. 14:44
Legalább 55 millió dollárba került a mutatvány.
Tudomány-technika Megjött az udvarias szobanövény, a szupergyors steaksütő 1,2 millióért és a beszélő fogkefe
Privátbankár.hu | 2024. január 16. 15:12
A világ legnagyobb fogyasztói elektronikai vásárán minden évben megjelennek furcsaságok, amelyeknél a használati érték kérdéses, sokkal inkább tűnnek marhaságoknak. 
Tudomány-technika Nagydarab, de csendes gyilkossal erősít Amerika - Kína is aggódhat
Litván Dániel | 2024. január 8. 05:42
Akár hónapokig is settenkedhet ellenséges vizeken, hogy aztán lecsapjon. Itt az amerikai haditengerészet egyik válasza arra, hogyan alakíthatják át a drónok a tengeri hadviselést.
Tudomány-technika Rendkívül izgalmas űrmisszióknak nézünk elébe az idén
Kormos Olga | 2024. január 7. 05:53
A 2023-as év sem volt unalmas az űrmissziók szempontjából, de 2024 még izgalmasabb évnek ígérkezik az űrkutatásban.
Tudomány-technika Kibabrálnak a cukorbetegséggel a 3D nyomtatók?
Privátbankár.hu | 2023. december 29. 14:32
Miközben az elmúlt hónapokban a mesterséges intelligencia körül forgott a közgondolkodás, a jó öreg hagyományos emberi intelligencia is produkált ígéretes újdonságokat, például a gyógyítás területén.
Tudomány-technika Kicsengettek a Windows 10-nek? Figyelmeztetést kapott a Microsoft
Privátbankár.hu | 2023. december 23. 14:27
Rengeteg számítógép mehet a kukába a Microsoft lépése miatt. Legalábbis ezt jósolja egy kutatóintézet. 
Tudomány-technika Minden rekordot megdönthet a játékiparban az új GTA
Privátbankár.hu | 2023. december 15. 16:33
A világ egyik legjobban várt számítógépes játéka hamarosan piacra kerül. A Grand Theft Autó új fejezetének fejlesztője és kiadója szinte garantálhatóan rengeteg pénzt fog behúzni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG