<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Különleges megoldást találtak ki Dániában arra, miként lehetne környezetbaráttá tenni a háztartások fűtését. A BBC videóriportja, amelyet számos külföldi média átvett, a harmadik legnagyobb dán városban, Odensében kialakított rendszert mutatja be.

Gondolt már arra, mekkora hővonzata van annak, ha felrak kedvenc kutyusáról egy fotót a Facebookra, rákeres a barátnőjére, vagy körbeküldi az előző esti vidám baráti összejövetelről készült posztokat?

Tízezer lakást temperálnak vele

Odensében a szerverek által megtermelt hőt a távfűtésre használt víz felmelegítésére használják fel – kiszolgálva így a lakosság egytizedét. A riport szerint ez úgy működik, hogy a helyi számítógépes adatközpontban működő szerverek által termelt hőt nem hagyják kárba veszni: ahelyett, hogy a környezetbe szivattyúznák ki, összekötötték a helyi távhőszolgáltató rendszerrel. Ennek köszönhetően a beérkező 27 Celsius-fokos vizet az adatközpont által termelt hő felmelegíti, és nagyjából 70 Celsius-fokosan táplálják vissza a rendszerbe.

A város 200 ezer lakosa nagyjából 100 ezer háztartásban él, ennek nagyjából 10 százalékát tudják ily módon fűteni. 

Szélenergiával, szén nélkül

Andersen meséiből – itt született a világhírű meseíró – az derül ki, hogy errefelé minden napos és vidám, de a valóságban a hónapok legtöbbje hideg, nedves és sötét. Most, a Facebook odensei adatközpontjának köszönhetően, az itt lakók jó része kevésbé fog fázni, miközben hosszú távon élvezi majd a szénmentes fűtés előnyeit.

A helyi számítógépes adatközpontban működő szerverek által termelt hőt nem hagyják kárba veszni. Fotó: tech.facebook.com
A helyi számítógépes adatközpontban működő szerverek által termelt hőt nem hagyják kárba veszni. Fotó: tech.facebook.com

A különleges építészeti megoldásokkal büszkélkedő Odense Data Center fenntarthatósági elveinek megvalósítása már évekkel ezelőtt elkezdődött. A létesítményt a hővisszanyerést szem előtt tartva tervezték. A jelenlegi cél az, hogy évente 100 ezer MWh energiát nyerjenek vissza, amely 6 900 otthon felmelegítéséhez elegendő, de jut belőle egy helyi kórház fűtésének támogatására is.

Mint minden Facebook-adatközpontot, ezt is 100 százalékban megújuló energia működteti. Egy új szélenergia-projekt évente több villamos energiát ad hozzá az északi hálózathoz, mint amennyit az adatközpont fogyaszt.  

Látogatni is lehet

A Fjernvarme Fyn nevet viselő üzem hőszivattyús létesítménye üvegfallal van felszerelve, hogy a látogatók, az iskolásoktól az energiamérnökökig, megtekinthessék a helyi közösséget támogató energiahatékony infrastruktúra működését. A teljes folyamatot, a szerverek áramellátásától a hőátadásig, száz százalékban megújuló szélenergia támogatja. 

Hasonló elv alapján a kisebb építményekből, például szupermarketekből visszanyert hőt is felhasználják egy-két közeli épület fűtésére.

A helyi Facebook-központ környezetvédelmi eredményeit dicsérte a minap Dan Jørgensen, Dánia éghajlat-, energia- és közüzemi minisztere is az Instagramon, kiemelve, hogy csak   megújuló energiára épül (saját szélerőműparkjukból), és a többlethőt a távfűtési rendszerbe táplálja, ami példaértékű.

A fotóink hőt termelnek

Dánia, mint ország, azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra teljesen megszünteti a szénfelhasználást. Odense még merészebb tervvel állt elő: 2023-ra fokozatosan kivonják innen a szenet, mint fűtési alapanyagot, amelytől a város 30 százaléka még mindig függ. Ez igen dicséretes teljesítmény lenne a várostól, amely éppen most ünnepelte fennállásának 1031. évfordulóját. 

A létesítményt a hővisszanyerést szem előtt tartva tervezték. Fotó: tech.facebook.com
A létesítményt a hővisszanyerést szem előtt tartva tervezték. Fotó: tech.facebook.com

Az adatközpont a fenti innováció eredményeként akár 25 százalékkal is csökkentheti a település szénigényét. "Elképesztő, hogy amikor képeket teszünk közzé a háziállatainkról, a családunkról és bármi másról a Facebookon, az olyan mennyiségű hőt termel, amellyel közel 7 ezer otthont tudunk fűteni" – mondta Peter Rahbæk Juel, Odense polgármestere, majd hozzátette: büszke rá, hogy városuk példaként szolgálhat más számítógépes központok hőjének hasznosításához, ezzel pedig a klímavédelemhez, szerte a világon.

Tudomány-technika Kínai is megcélozza a Holdat
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 19:26
Kína 2030-ig űrhajóst tervez eljuttatni a Holdra - közölte hétfőn a kínai űrhivatal (CMSA) sajtótájékoztatón.
Tudomány-technika Forradalmi lépés: emberek agyába ültethet chipeket Elon Musk
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 09:46
Különleges emberkísérletek kezdődhetnek.
Tudomány-technika Korszakos felfedezésre jutottak a tudósok
Privátbankár.hu | 2023. május 17. 09:38
Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét.
Tudomány-technika Repülő járművek? Nem fikció, van, ahol hamarosan tesztelik
Privátbankár.hu | 2023. május 12. 11:58
A szöuli önkormányzat jövőre repülő járműveket fog tesztelni a dél-koreai főváros felett egy olyan projekt részeként, melynek célja hogy 2025-re új közlekedési eszközök kerüljenek forgalomba a dél-koreai nagyvárosokban - közölte a város önkormányzata pénteken.
Tudomány-technika Korszakos bejelentést tett Elon Musk
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 09:12
Hanghívással és titkosított üzenetküldési funkcióval bővül a Twitter.
Tudomány-technika Ha nem is vérhold, de részleges holdfogyatkozás lesz péntek éjjel
Kormos Olga | 2023. május 5. 15:27
2023. május 5-én világszerte részleges holdfogyatkozásnak lehetnek szemtanúi az emberek, amikor a Nap és a Hold közé kerül a Föld, s árnyékának egy része a Holdra vetül.
Tudomány-technika A Holdon fog debütálni a világ legdrágább női ruhája
Elek Lenke | 2023. május 1. 14:58
2025-ben az Artemis III küldetés során egy női űrhajóst terveznek a Holdra juttatni. Viselete szó szerint csillagászati összegbe fog kerülni.
Tudomány-technika Ez a japán Holdra szállás nem jött össze
Privátbankár.hu | 2023. április 26. 08:08
Sikertelen volt a japán magánűrhajó leszállása a Holdra, az Ispace japán cég szerdán közölte, hogy a Hakuto-R nevű holdjárójuk valószínűleg lezuhant.
Tudomány-technika Nem várt helyen csapódott be a svéd kísérleti rakéta
Privátbankár.hu | 2023. április 26. 07:32
Svédország az északi Esrange űrközpontból indított kísérleti rakétát, amely meghibásodás miatt a szomszédos Norvégia területén csapódott be - közölte kedden a svéd Sweden Space Corp (SSC) űrkutatási vállalat.
Tudomány-technika Kína sosem látott manőverre készül – ilyen még nem történt az ország történelmében
Privátbankár.hu | 2023. április 24. 14:19
Néhány év, és útnak indulhat egy újabb kínai űrszonda – és történelmet írhat az ázsiai országban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG