<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Több mesterségesintelligencia-szakértő aggodalmának adott hangot amiatt, hogy említették fejlesztési eredményeit az Élet Jövője Intézet (Future of Life Institute) nyílt levelében, amelyben az aláírók az AI-hoz kötődő fejlesztések azonnali felfüggesztését követelték.

A technológiai ipar vezető szereplői március 22-én nyílt levélben követelték a mesterséges intelligencia fejlesztésének azonnali felfüggesztését a vélt társadalmi kockázatok miatt. A dokumentum szerint a fejlesztőknek átmeneti, hat hónapos időre le kellene állítaniuk a munkájukat, az olyan eszközök betanítási folyamatát, amelyeknek a teljesítménye meghaladja az úgynevezett GPT-4-es rendszerét. A GPT-4 a Microsoft által támogatott OpenAI fejlesztővállalat legújabb, tanulásra képes modellje, amely emberi szintű teljesítményre képes számos szakmai és tudományos teljesítményértékelés alapján.

Az Élet Jövője Intézet (Future of Life Institute, FLI) által kiadott dokumentumot péntekig több mint 1800-an írták alá, köztük Elon Musk, a Twitter tulajdonosa, a Tesla cég alapítója, valamint Steve Wozniak, az Apple cég társalapítója. Az FLI-t jórészt Musk alapítványa finanszírozza.

A levélben tizenkét kutatást említettek a mesterséges intelligencia veszélyeinek alátámasztására. Az egyik idézett tanulmány társszerzője, Margaret Mitchell, aki korábban az etikus mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokat felügyelte a Google-nál, és jelenleg is etikai kérdésekkel foglalkozik a Hugging Face AI-cégnél, amiatt bírálta a levelet, mert nem tisztázták benne, mi számít a GPT-4-nél hatékonyabb teljesítménynek.

„Azzal, hogy sok megkérdőjelezhető ötletet elfogadottként kezel, a levél olyan, a mesterséges intelligencia által modellezett narratívákat ismertet, amelyek inkább az FLI támogatóinak kedveznek” – mutatott rá Mitchell.

Mitchell és kutatásának társszerzői – Timnit Gebru, Emily M. Bender és Angelina McMillan-Major – ezért nyilvános választ írtak a levélre, és ebben „félelemkeltéssel és a mesterséges intelligencia körüli felhajtás fokozásával” vádolják a szerzőket.

A kutatók szerint „veszélyes, ha elvonjuk a figyelmünket a legfontosabb kérdésektől, a legközvetlenebb veszélyektől, és helyettük azzal foglalkozunk, hogy az AI milyen utópisztikus, szép jövőt, vagy épp ellenkezőleg, apokalipszist vizionál”.

Mint mondják, nem szerencsés valós veszélyek helyett apokalipszit vizionálni. Fotó: depositphotos
Mint mondják, nem szerencsés valós veszélyek helyett apokalipszit vizionálni. Fotó: depositphotos

Egy másik idézett kutató, Shiri Dori-Hacohen elmondta: egyetért a levél bizonyos részeivel, de bírálta azt, ahogy idézték az ő kutatási eredményeit. Dori-Hacohen társszerzője volt egy tavaly kiadott tanulmánynak, amely azzal érvelt, hogy a mesterséges intelligencia széles körű alkalmazása már most komoly kockázatokkal jár, miután az AI-rendszerek befolyásolhatják a klímaváltozással, nukleáris háborúval vagy más egzisztenciális fenyegetésekkel kapcsolatos döntéshozatalt.

Az Élet Jövője Intézet elnöke, Max Tegmark megjegyezte: a mesterséges intelligencia rövid és hosszú távú kockázatait is komolyan kell venni. Hozzáfűzte: ha idéznek valakit, az mindössze annyit jelent, hogy az illető állítása alátámasztja a saját mondandót. Ez azonban nem jelenti annak állítását, hogy az illető támogatná a nyílt levelet, vagy egyetértene azzal, amit az intézet képvisel.

(MTI)

Tudomány-technika Kínai is megcélozza a Holdat
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 19:26
Kína 2030-ig űrhajóst tervez eljuttatni a Holdra - közölte hétfőn a kínai űrhivatal (CMSA) sajtótájékoztatón.
Tudomány-technika Forradalmi lépés: emberek agyába ültethet chipeket Elon Musk
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 09:46
Különleges emberkísérletek kezdődhetnek.
Tudomány-technika Korszakos felfedezésre jutottak a tudósok
Privátbankár.hu | 2023. május 17. 09:38
Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét.
Tudomány-technika Repülő járművek? Nem fikció, van, ahol hamarosan tesztelik
Privátbankár.hu | 2023. május 12. 11:58
A szöuli önkormányzat jövőre repülő járműveket fog tesztelni a dél-koreai főváros felett egy olyan projekt részeként, melynek célja hogy 2025-re új közlekedési eszközök kerüljenek forgalomba a dél-koreai nagyvárosokban - közölte a város önkormányzata pénteken.
Tudomány-technika Korszakos bejelentést tett Elon Musk
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 09:12
Hanghívással és titkosított üzenetküldési funkcióval bővül a Twitter.
Tudomány-technika Ha nem is vérhold, de részleges holdfogyatkozás lesz péntek éjjel
Kormos Olga | 2023. május 5. 15:27
2023. május 5-én világszerte részleges holdfogyatkozásnak lehetnek szemtanúi az emberek, amikor a Nap és a Hold közé kerül a Föld, s árnyékának egy része a Holdra vetül.
Tudomány-technika A Holdon fog debütálni a világ legdrágább női ruhája
Elek Lenke | 2023. május 1. 14:58
2025-ben az Artemis III küldetés során egy női űrhajóst terveznek a Holdra juttatni. Viselete szó szerint csillagászati összegbe fog kerülni.
Tudomány-technika Ez a japán Holdra szállás nem jött össze
Privátbankár.hu | 2023. április 26. 08:08
Sikertelen volt a japán magánűrhajó leszállása a Holdra, az Ispace japán cég szerdán közölte, hogy a Hakuto-R nevű holdjárójuk valószínűleg lezuhant.
Tudomány-technika Nem várt helyen csapódott be a svéd kísérleti rakéta
Privátbankár.hu | 2023. április 26. 07:32
Svédország az északi Esrange űrközpontból indított kísérleti rakétát, amely meghibásodás miatt a szomszédos Norvégia területén csapódott be - közölte kedden a svéd Sweden Space Corp (SSC) űrkutatási vállalat.
Tudomány-technika Kína sosem látott manőverre készül – ilyen még nem történt az ország történelmében
Privátbankár.hu | 2023. április 24. 14:19
Néhány év, és útnak indulhat egy újabb kínai űrszonda – és történelmet írhat az ázsiai országban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG