2p

Megint elhalasztották a Boeing első, embert szállító űrkapszulájának fellövését.

Héliumszivárgás miatt ismét elhalasztják a Boeing első, embert szállító űrhajójának indítását – írja a space.com. A többször felhasználható Starliner űrhajót eredetileg május 6-án lőtték volna fel, később az időpontot május 21-re tolták ki, most pedig további négy nappal későbbi időponttal terveznek a NASA pénteki tájékoztatása szerint.

A Starliner Atlas V és Falcon-9 rakétákkal is fellőhető, elsődleges feladata az lesz, hogy biztosítsa az űrhajósok eljutását a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – a feladatot az amerikai űrrepülők kivezetése után részben az űrügynökség és Elon Musk Space X cége biztosítja. Utóbbi megjelenéséig viszont évekig csak az oroszok vitték fel a világ űrhajósait az űrállomásra.

Ebben a kapszulában lesz majd a két űrhajós
Ebben a kapszulában lesz majd a két űrhajós
Fotó: Facebook

Az orosz-amerika együttműködést az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború és az arra adott nyugati szankciók sem állították le, egy megállapodás keretében köcsönösen helyet adnak egymás úrhajósaiknak saját hajóikban.

A Boeing Sarlinerje azonban nem része ennek az együttműködésnek: a most május 25-re halasztott kilövéskor két űrhajós, Butch Wilmore és Suni Williams indul útnak a kaliforniai Cape Canaveralből – írta az MTI. A Starliner hosszabb távon 7 embert is képes lesz szállítani, de az utazásokat jellemzően öt fősre tervezik a Föld felett 300 kilométerre keringő úrállomáshoz.

A kilövés elhalasztása gyakran megtörténik, az időjárás és a technikai okok bármikor közbeszólhatnak. Ezúttal a szakértők kis mértékű héliumszivárgást fedeztek fel a az űrszonda szervizmoduljában. Szerdán nyomástesztet tartottak, ami azt mutatta, hogy a szivárgás nem jelentene kockázatot a repülés során, de úgy döntöttek, hogy elhalasztják a rakétaindítást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Egy kibertámadás a vadászgépekre nagyobb veszélyt jelent, mint egy ellenséges rakéta
Kormos Olga | 2024. június 22. 14:27
Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv. Ennek apropóján tartott a Klasszis Média Lapcsoport konferenciát a NIS2-ről, ahol Bor Olivér kiberbiztonsági és kommunikációs szakértő a kiberbiztonsági trendekről beszélt.
Tudomány-technika Félelmetes adat: óriási pusztítást végez a gyerekek közt ez a jelenség
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 13:53
Sokkoló tanulmányt tett közzé egy bostoni nonprofit.
Tudomány-technika Ha letelik a június végi határidő, a hatóság mindenkit megtalál
Litván Dániel | 2024. június 16. 13:02
Már csak két hét maradt az önkéntes regisztrációra, és megvannak a módszerei a hatóságnak, hogy megtalálják a kiberbiztonsági törvény által érintett, de nem jelentkező cégeket. De ezek már bajban lesznek.
Tudomány-technika Véletlenül hozta a frászt a világra a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:37
Szürreális helyzet miatt volt kénytelen magyarázkodni az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal.
Tudomány-technika Már csak június 30-ig maradt idő, bajba kerül, aki elmulasztja ezt a határidőt
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:22
Sok érintett cég és szervezet viszont nem is tudja, hogy jelentkeznie kéne a hatóságnál. Közeleg az uniós kiberbiztonsági irányelv alkalmazásának első fontos mérföldköve.
Tudomány-technika Küszöbön az Atlanti-óceán áramlásának összeomlása?
Kormos Olga | 2024. június 2. 18:05
Vészes ütemben olvad Grönland jege, ezért jogosan merül fel a kérdés, hogy emiatt a közeljövőben vajon összeomlik-e az Atlanti-óceán áramlási rendszere vagy sem? Az ugyanis éghajlati katasztrófát jelentene. 
Tudomány-technika Elektromos légitaxit fejlesztenek turisztikai célra
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 16:28
Az egyesült arab emírségekbeli Rász el-Haima Közlekedési Hatósága (RAKTA) és Rász el-Haima Turisztikai Hivatala (RAKTDA) szerdán szándéknyilatkozatot írt alá a Skyports Infrastructure (Skyports) vállalattal az elektromos légitaxi szolgáltatásokhoz szükséges vertiport infrastruktúra fejlesztéséről.
Tudomány-technika A világ szeme ismét a Boeingen: vajon el tud-e startolni űrszondája május 6-án?
Kormos Olga | 2024. május 4. 18:03
Ha minden jól megy, 2024. május 6-án a NASA űrhajósait, Butch Wilmore-t és Suni Williams-t a Boeing Starliner űrszondájával kilövik az űrbe. A Kennedy Űrközpontból induló utolsó, döntő jelentőségű Starliner-kísérlet az új űrszondát teszteli, és körülbelül egy hétre repíti a Nemzetközi Űrállomásra a kétfős legénységet.
Tudomány-technika Nagy dobásra készül Kína
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 06:33
Fontos küldetésre indulna a Holdra Kína. 
Tudomány-technika Nagy veszélyről érkezett jelentés – emberek millióit érintheti
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 13:52
Nagyon könnyedén nagyon nagy baj lehet Kínában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG