4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2023. május 5-én világszerte részleges holdfogyatkozásnak lehetnek szemtanúi az emberek, amikor a Nap és a Hold közé kerül a Föld, s árnyékának egy része a Holdra vetül.

A holdfogyatkozás ugyan az Egyesült Államokban nem, de Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában és Európa nagy részén látható lesz. Igaz, ez nem a „vérholdnak” nevezett esemény lesz, azaz senki ne várja, hogy piros színűre váltson. Ehelyett a Hold kissé elhalványul majd, ahogy áthalad a Föld árnyékának egy világosabb részén.

A félárnyékos holdfogyatkozás egyébként igen nehezen észlelhető jelenség, még akkor is, ha ideálisan, az éjszaka közepén zajlik. Most azonban sajnos délután le fog játszódni a jelenség zöme, s mi már csak a holdkelte utáni befejező szakaszát kapjuk.

Gyakorlatilag addig sajnos észrevehetetlen lesz, míg be nem sötétedik, s a telihold fel nem jön.

Csak holdfelkelte után lesz kicsit látható. Fotó: Depositphotos
Csak holdfelkelte után lesz kicsit látható. Fotó: Depositphotos

Sőt, május 5-éről 6-ra virradóra hajnalban egy meteorraj is áthalad az éj leple alatt. Ugyan a csillagászok szerint most hosszabb utat járhatnak be, de a telihold miatti világosabb égbolton halványabbnak láthatjuk a meteorokat, ráadásul e raj tűzgömbökben se gazdag.

A közelgő esemény valóban nem a leglenyűgözőbb égi bemutató lesz, voltaképpen egy a következő években bekövetkező hasonló holdfogyatkozások közül – mondja Shannon Schmoll, a Michigani Állami Egyetem Abrams Planetáriumának igazgatója.

Hogyan működnek a holdfogyatkozások?

Mind a hold-, mind a napfogyatkozás a Föld, a Nap és a Hold bizonyos mozgásától függ. Holdfogyatkozás akkor következik be, amikor a Föld árnyéka elfedi a Hold egészét vagy egy részét. Ez csak akkor fordul elő, amikor a Hold közvetlenül a Földnek a Nappal ellentétes oldalán áll, tehát amikor telihold van.

A Földhöz hasonlóan azonban a Hold másik felét is bármikor megvilágíthatja a Nap. Amikor a Hold és a Nap tökéletesen szemben helyezkedik el egymással, az emberek a Földön a teljesen megvilágított oldalt látják, amely ilyenkor olyan, mint egy kerek korong az éjszakai égbolton.

Érdekesség, hogy ha a Holdnak teljesen lapos pályája lenne, minden telihold holdfogyatkozás lenne. De mivel a Hold pályája körülbelül 5 fokkal meg van dőlve a Föld Nap körüli pályájához képest, s ennek a kis dőlésszögnek köszönhetően a telihold legtöbbször valamivel a Föld által vetett árnyék felett vagy alatt ér véget. Az egy hónapig tartó holdpályán a Hold ugyanazon a vízszintes síkon halad át kétszer, mint a Föld és a Nap. 

Ha ez egybeesik a telihold idejével, a Nap, a Föld és a Hold egyenes vonalat alkot, ami holdfogyatkozást eredményez.

Így kell elképzelni az égitestek elhelyezkedését holdfogyatkozáskor. Fotó: Depositphtoos
Így kell elképzelni az égitestek elhelyezkedését holdfogyatkozáskor. Fotó: Depositphtoos

A michigani planetárium igazgatója azt magyarázza, hogy teljes holdfogyatkozásról akkor beszélünk, amikor a Hold teljes egészében áthalad a Föld árnyékának legsötétebb részén, az úgynevezett umbrán. Részleges holdfogyatkozásról pedig akkor, amikor az umbra a Hold egy részét lefedi. 

A 2023. május 5-i az utolsó olyan típusú fogyatkozás, amikor az árnyéknak csak a világosabb része takarja be a Holdat, ezért is nevezik félköri holdfogyatkozásnak.

Hol lehet látni a holdfogyatkozást?

Ezek az égi események egyébként viszonylag rövidek, csak néhány órát tartanak az elejétől a végéig. A május 5-i félholdfogyatkozás Európa és Afrika nagy részén holdkeltekor lesz látható, Ázsia és Ausztrália az éjszaka közepén láthatja majd a teljes eseményt. Észak- és Dél-Amerika számára, ahol a holdfogyatkozás most nem lesz látható, a következő évben lesz még jópár.

A következő részleges holdfogyatkozás 2023. október 28-án következik be, és leginkább Afrikában, Európában és Ázsiában lesz látható. Az amerikai kontinensen 2024. március 25-én, majd 2024. szeptember 18-án lesz látható részleges holdfogyatkozás.

Azok pedig, akik a következő teljes holdfogyatkozást várják, 2025. március 14-ig kell várniuk, ami Amerikából, Nyugat-Európából és Nyugat-Afrikából lesz jól követhető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Itt az újabb sorscsapás a tigrisszúnyog és az ázsiai lódarázs után?
Kormos Olga | 2023. szeptember 17. 06:18
Az egyik legrettegettebb kártevő, a tűzhangya célba vette Európát. Most, hogy Olaszországban felfedezték a világ egyik legfélelmetesebb faját, a kutatók gyorsan akarnak intézkedni. Kérdés, mennyire sikerülhet.
Tudomány-technika Melyik katasztrófa lenne a kevésbé rossz? Már ezt kell mérlegelni
Buksza blog | 2023. szeptember 15. 15:18
Hamarosan elkészül annak kutatócsoportnak a jelentése, amely a klímaváltozás megelőzését szolgáló globális beavatkozás kockázatait mérlegeli. A beavatkozásokra szükség van, de a hatásukat egyelőre nehéz megmondani. 
Tudomány-technika Rossz hír az iPphone-soknak, az egészségükről van szó
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 13. 13:54
Franciaországban már ideiglenesen le is állították az iPhone 12-esek értékesítését.
Tudomány-technika Vigyázni kell, minden eddiginél aktívabbak a netes támadók
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 8. 07:13
Egyre kifinomultabb módszerekkel és egyre többször támadnak az adathalászok.
Tudomány-technika Megjött a rezsicsökkentő falfesték, de van még egy lényeges kérdés
Buksza blog | 2023. szeptember 5. 17:11
Amerikai kutatók kifejlesztettek egy speciális festéket, amelyet a házakon kívül és a lakásokon belül használva jelentősen csökkenthető a nyári hűtési, illetve a téli fűtési igény. 
Tudomány-technika Itt a várva várt bejelentés a nagybanktól
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 14:49
Az okoseszközös fizetések robbanásszerűen terjednek Magyarországon. A mobilok mellett már az okosórákat is lehet erre használni. Ebben egy újabb nagy lépés az, hogy a K&H után az Erste Banknál is elindult a Garmin Pay és a Xiaomi Pay. Az ügyfelek mind a Mastercard, mint a Visa kártyákat regisztrálhatják a mobiltárcájukba, így mostantól a karóráikkal is fizethetnek a boltokban - derül ki a Bank360.hu okoseszközös fizetési lehetőségeket összesítő cikkéből.   
Tudomány-technika Eltűnt rengeteg számítógép
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 29. 12:59
Az idén visszaesés, jövőre talán növkedés vár a számítógépekre. 
Tudomány-technika Klímaváltozás: rekordmagasságban mértek nulla fokot Svájcban
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 21. 12:36
A svájci meteorológiai szolgálat közlése szerint rekordmagasságban, majdnem 5300 méteren rögzítették az új nulla Celsius fokos határértéket, vagyis a legkisebb magasságot, amelynél a hőmérséklet eléri a fagypontot.
Tudomány-technika Gond van, Bajkonur! Lezuhant az űrállomás
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 20. 12:21
A Holdra esett a Luna-25 automata szerkezet.
Tudomány-technika Bevetik a napelemeket, szintet lép a spórolás
Buksza blog | 2023. augusztus 13. 07:45
A klímaváltozás nem pusztán kopogtatott, hanem dörömbölt Dél-Európa országainak és az Egyesült Államok déli államainak ajtaján 2023 nyarán. Az elviselhetetlen forróságra választ kell adni, a mezőgazdaság tett is egy lépést. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG