7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 2023-as év sem volt unalmas az űrmissziók szempontjából, de 2024 még izgalmasabb évnek ígérkezik az űrkutatásban.

Számos új küldetés célozza meg a Holdat, de január 8-án mindjárt egy magyar vonatkozású eseménnyel indul az év. Aztán az év második felében több izgalmas projekt ér fontos szakaszba: szeptemberben a Martian Moons eXploration küldetés, októberben az Europa Clipper és Hera, novemberben pedig az Artemis II és a VIPER a Holdra küldetés – ha minden a tervek szerint alakul.

1. Holdra megy a Hold Alapkezelő

A Puli Space Technologies által készített Téridő plakett az első magyar készítésű tárgy, amely a Holdra utazik január 8-án, hétfő reggel – rajta a HOLD Alapkezelő lenyomatával. A Téridő plakett lesz az első magyar időkapszula a Holdon, amellyel örök emléket állíthatunk többek között a legendás Aranycsapatnak. Egyedi kulturális és társadalmi lenyomat arról, hogy mit tartunk fontosnak a 2020-as évek elején, mit tartunk megőrzendőnek a halhatatlanság számára.

A táblát az űrszonda lábazati szerkezetén helyezik el, ami a leszállóegységgel együtt az égitesten marad. Az esemény élőben itt lesz követhető majd.

A plakett tulajdonképpen egy, a holdi körülményeknek is ellenálló fémből készült 200×200 milliméteres, 160 grammos tábla, melyen mikrofilm-szerűen lehet olvasni és látni azokat a tartalmakat, melyeket a különböző szponzorok, cégek és magánszemélyek tartanak fontosnak. Fotó: Depositphotos
A plakett tulajdonképpen egy, a holdi körülményeknek is ellenálló fémből készült 200×200 milliméteres, 160 grammos tábla, melyen mikrofilm-szerűen lehet olvasni és látni azokat a tartalmakat, melyeket a különböző szponzorok, cégek és magánszemélyek tartanak fontosnak. Fotó: Depositphotos

És ha már magyar vonatkozású hírrel kezdtük, az igazi űrmissziók előtt még azt is meg kell említeni, hogy a tavaly bemutatott négy magyar űrhajósjelölt közül egyikük harmincnapos tudományos küldetést végezhet majd 2024 végén-2025 elején a Nemzetközi Űrállomáson. A magyar űrhajóst az Axiom Space viszi fel majd az űrbe.

2. Europa Clipper

A NASA a Jupiter egyik legnagyobb holdját, az Európát szeretné feltárni ezzel a projekttel. A fagyos felszínnel borított Európa valamivel kisebb, mint a Föld Holdja, és a jeges páncél alatt valószínűleg egy sós vizű óceán található, amely a tudósok szerint több mint kétszer annyi vizet tartalmaz, mint a Föld összes óceánja együttvéve – ezt már Ali M. Mranson bolygótudós írja, aki összeszedte 2024 hat legfontosabb űrmisszióját.

Az Europa Clipperrel a tudósok azt akarják megvizsgálni, hogy az Európa-óceán megfelelő élőhely lehet-e a Földön kívüli élet számára. A misszió tervei szerint közel ötvenszer repülnek el az Európa mellett, hogy tanulmányozhassák a jeges felszín geológiáját és az alatta rejtőző óceánt. A projekt a Jupiter holdjából kitörő aktív gejzíreket is keresni fogja.

Ez a küldetés megváltoztathatja a tudósok életét, akik abban reménykednek, hogy megértsék az olyan óceáni világokat, mint például az Európáé. A nyitóablak – az időszak, amikor a küldetés elindulhat és elérheti tervezett útvonalát – 2024. október 10-én nyílik meg, és 21 napig tart. Az űrszonda egy SpaceX Falcon Heavy rakétával indul, és 2030-ban érkezik meg a Jupiter rendszerébe.

3. Artemis II

A görög mitológiában az Apolló ikertestvéréről elnevezett Artemis program a NASA terve arra, hogy visszatérjen a Holdra. Ezzel 1972 óta először küldene embert a Holdra, köztük az első nőt és az első színesbőrű űrhajóst.

Az Artemis tervei között szerepel egy hosszabb távú, tartós ottlét az űrben, amely felkészíti a NASA-t arra, hogy végül még messzebbre – a Marsra – küldjön embereket. (Itt hívjuk fel olvasóink figyelmét az Apple érdekfeszítő sorozatára, a For All Mankind-re, amely a témában előreszaladva erről is szól).

Az Artemis II-ben a tervek szerint a négyfős legénység a 10 napos küldetés során az űrhajósokat Hold körüli pályára állítja majd, mielőtt hazatérnének. A tervek szerint az űrmisszió már 2024 novemberében elindul, bár arra is van egy kis esély, hogy 2025-re tolják, attól függően, hogy elkészül-e minden, például a szkafanderek vagy hogy lesz-e elegendő oxigénfelszerelés.

4. VIPER, amely vizet keres a Holdon

A VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) egy golfkocsi méretű robot, amellyel a NASA 2024 végén a Hold déli pólusát fogja felfedezni. Az eredetileg 2023-ra tervezett indulást azért tolták el, hogy további teszteket hajtsanak végre a leszállórendszeren, amelyet egy magáncég, az Astrobotic fejlesztett ki.

A robotküldetés célja illékony anyagok keresése, amelyek könnyen elpárolognak, mint például a Hold hőmérsékletű víz és szén-dioxid. Ugyanis ezek az anyagok biztosíthatnak forrásokat a Holdon a jövőbeli kutatásokhoz.

A VIPER robot a 100 napos küldetés során akkumulátorokkal, hőcsövekkel és radiátorokkal dolgozik majd, mivel a Hold nappali szélsőséges melege mindent meghatároz.

Napközben  akár 224 Fahrenheit-fok (107 Celsius fok) is lehet, míg a Hold hideg, árnyékos területein a hőmérséklet elérheti az elképesztő -400 F (-240 C) fokot.

A VIPER felbocsátását és a Hold felszínére juttatását 2024 novemberére tervezik.

5. Lunar Trailblazer és PRIME-1 küldetések

A NASA a közelmúltban befektetett egy kisebb, alacsony költségű bolygóküldetésbe, a SIMPLEx-be (Small, Innovative Missions for Planetary Exploration). Ezek a küldetések költséget takarítanak meg azzal, hogy más misszióknál úgynevezett telekocsiként vagy másodlagos rakományként működnek. Ilyen például a Lunar Trailblazer, amely a VIPER-hez hasonlóan szintén vizet fog keresni a Holdon.

De míg a VIPER leszáll a Hold felszínére, és részletesen tanulmányoz egy bizonyos területet a déli pólus közelében, addig a Lunar Trailblazer a Hold körül kering, méri a felszín hőmérsékletét és feltérképezi a vízmolekulák elhelyezkedését. A Lunar Trailblazer jó úton halad, hogy 2024 elején elkészüljön. Mivel azonban másodlagos hasznos teherről van szó, a Lunar Trailblazer startolásának időpontja az elsődleges rakomány indításától függ. A 2024 közepére tervezett PRIME-1 küldetés alapja a Lunar Trailblazer további sorsa. A PRIME-1 megfúrja majd a Holdat – ami a VIPER által használt fúrógép próbaüzeme lesz. Az indulás dátuma attól függ, hogy a korábbi indulások időben megtörténnek-e.

6. A JAXA Mars-holdkutató küldetése

Míg a Föld Holdjára sok minden és mindenki érkezik – kicsik és nagyok, robotok és legénység – 2024-ben a Mars-holdak, a Phobos és a Deimos is hamarosan látogatót kap. A Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) fejlesztés alatt álló robotmissziója, a Marsian Moon eXploration (MMX) a tervek szerint 2024 szeptembere körül indul.

A küldetés fő tudományos célja a Mars holdjainak eredet-meghatározása. 

A tudósok nem biztosak abban, hogy a Phobos és a Deimos egykori aszteroidák, amelyek a Mars gravitációjával álltak pályára, vagy olyan törmelékből alakultak ki, amelyek már a Mars körül keringtek. Az űrszonda három évet tölt majd a Mars körül, és tudományos műveleteket hajt végre a két hold megfigyelésére. Az MMX még le is fog szállni a Phobos felszínére, hogy mintát gyűjtsön, mielőtt visszatér a Földre.

7. Az ESA Hera küldetése

A Hera az Európai Űrügynökség (ESA) küldetése, amivel visszatér a Didymos-Dimorphos aszteroida rendszerbe, amelyet a NASA DART-misszója látogatott meg 2022-ben. De a DART nem csak meglátogatta ezeket az aszteroidákat, hanem ütközött is az egyikkel, hogy tesztelje a „kinetikus becsapódásnak” nevezett bolygóvédelmi technikát. A DART olyan erővel találta el a Dimorphost, hogy valójában megváltoztatta a pályáját.

A kinetikus ütéstechnika épp erre jó, hogy meg tudja változtatni az aszteroidák útját. Ez pedig hasznos lehet, ha az emberiség valaha talál egy potenciálisan veszélyes tárgyat az űrben, és a Földdel való ütközés elkerülése miatt el kell térítenie azt. A Hera 2024 októberében indul, és 2026 végén jut el Didymos-ba és Dimorphos-ba, ahol az aszteroidák fizikai tulajdonságait fogja tanulmányozni.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Súlyos árat fizethetnek a kiberbiztonságra nem figyelő cégek - a hatóság és a bűnözők is lecsaphatnak
Natív tartalom | 2024. április 16. 15:05
Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak. A két dolog ráadásul összefügg, ugyanis mindig az ember a leggyengébb láncszeme a kibervédelmi rendszereknek. Hogyan javíthat a magyar cégek kiberbiztonsági érettségén az új úniós irányelv és a magyar szabályozás? Erről kérdeztük Bor Olivért, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjét, aki a gyakorlati teendőkről és a kiszabható büntetésekről is beszélt. Klasszis podcast.
Tudomány-technika Nem szabad, és nem is lehet megúszni az új úniós kibervédelmi irányelvet
Litván Dániel | 2024. április 14. 14:09
A NIS2, illetve a magyar szabályozás a biztonságos fejlődéshez teremt lehetőséget. Lesz tennivalója a magyar cégeknek, de saját érdekük is a megfelelés, mert mindenki veszélyben van. A Klasszis Média Lapcsoport e témával foglalkozó konferenciáján a szabályozásról, a tennivalókról, illetve a megoldási lehetőségekről is szó esett.
Tudomány-technika Gyászol a tudományos világ, elhunyt az „isteni részecske” atyja
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 06:13
95 évesen elment Peter Higgs.
Tudomány-technika Nagy bajban lehetnek a magyar cégek: 2500 érintettből még csak 100 jelentkezett a hatóságnál
Litván Dániel | 2024. április 6. 14:02
Hatalmas közvetlen és közvetett károkat tudnak okozni a kibertámadások, de az uniós irányelvet követő októberben életbe lépő magyar kibervédelmi szabályozás betartása sem lesz egyszerű. Az érintett cégek töredéke vetette magát nyilvántartásba eddig, pedig a határidő már közeleg. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjét, Bor Olivért kérdeztük.
Tudomány-technika Új szintre emelkedtek a kínai kibertámadások, figyelmeztetést adott ki az USA
Kormos Olga | 2024. április 4. 05:38
Figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok kormánya, mert a kínai hackerek létfontosságú infrastruktúrát céloztak meg. Minden eddiginél kártékonyabb tevékenységbe kezdett a Volt Typhoon.
Tudomány-technika Sokaknak fájni fog az Unió válasza egy többezer milliárd dolláros kérdésre
Litván Dániel | 2024. április 3. 13:58
A kiberbűnözés elképesztő károkat okoz már most is, de a jövőben csak nőni fog a fenyegetettség. A NIS2 uniós irányelv, illetve az ehhez kapcsolódó magyar szabályozás növelné a biztonságot, de egyben komoly kihívás elé állítja az érintett szervezeteket.
Tudomány-technika Megtaláltuk, ez lehet a befektetők titkos favoritja 
Privátbankár.hu | 2024. március 30. 15:01
Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra, amikre eddig kevésbé figyeltek a profi ingatlanbefektetők. Továbbra is meghatározó tényező a fenntarthatóság és energiahatékonyság, ezek dokumentált mutatói nélkül gyakorlatilag nem rúghat labdába egyetlen ilyen speciális ingatlan sem.
Tudomány-technika Hagyaték: bármilyen rosszul is hangzik, érdemes odafigyelni a digitális formájára is
Buksza blog | 2024. március 5. 08:05
Egy váratlan haláleset az érzelmi traumán túl anyagi gondokat is okozhat azoknak az özvegyeknek, akik nem tudnak hozzáférni elhunyt hozzátartozójuk számítógépén és mobiltelefonján lévő javaihoz.
Tudomány-technika Rámennek a gusztustalan dolgokra a robotok
Buksza blog | 2024. március 4. 09:03
A science-fiction filmek számtalan változatát felsorakoztatták azoknak a robotoknak, amelyek képesek átvenni a fizikai tevékenységeket is az emberektől. Úgy tűnik, a forgatókönyvek megvalósulhatnak.
Tudomány-technika Mi végzett az Apple autójával? És miért lehet ez jó hír a cégnek?
Litván Dániel | 2024. március 3. 18:04
Jókora arcvesztés, hogy az óriáscég tíz év munka és dollármilliárdok elköltése után lemondott autógyártási álmairól. De mi állhat a döntés mögött, hol csúszott félre a dolog? És hogyan vághat vissza az autógyártóknak az Apple ezután?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG