6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Szüksége van-e valakinek sportitalokra, és kinek kellene távol maradnia tőlük? Mire figyeljenek a szülők, amikor a sportitalok fogyasztását fontolgatják gyermekeik számára? Mit kell szem előtt tartaniuk az embereknek, beleértve az állóképességi sportolókat is az ilyen italok fogyasztása során? Átlagemberek átlagsportolásához pont megfelelő a víz. 

Az amerikai szenátus demokrata többségének vezetője Chuck Schumer felszólította az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalt, hogy vizsgálja meg egy energiaital magas koffeintartalmát és a vállalat gyermekeknek szóló marketingtevékenységét. A Prime Energy konzervdobozokban forgalmazott ital 200 milligramm koffeint tartalmaz 12 unciánként, ami közel két Red Bull vagy egy egész hatos csomag Coca-Cola koffeintartalmának felel meg.

A Prime egy másik italt is árul, a Hydration nevű, palackban kaphatót, amely megjelenésében hasonlít az Energy-hez, de nem tartalmaz koffeint. Schumert szerint "mivel a terméket hidratáló és sportitalként reklámozzák a másikhoz közel azonos formában, a gyerekek valószínűleg úgy nyelik le a dobozokat, hogy a szülők nem tudnak róla".

Lakossági szintű sportoláshoz bőven elegendő a víz. Fotó: Pixabay
Lakossági szintű sportoláshoz bőven elegendő a víz. Fotó: Pixabay

„Fontos különbséget tenni a sportitalok és az energiaitalok között” – mondja a CNN-nek Leana Wen sürgősségi orvos és a George Washington Egyetem Milken Institute School of Public Health egészségügyi politikájának és menedzsmentjének professzora, aki nem mellesleg állóképességi sportoló is, aki szereti a túrafutást, a nyíltvízi úszást és a triatlonversenyeket.

A sportitalok elektrolitokkal dúsított italok. Fő céljuk, hogy helyreállítsák a nehéz testmozgás és az izzadás során elveszett vizet és elektrolitokat. Olyan elektrolitokat tartalmaznak, mint a nátrium, a kálium, a kalcium és a magnézium. Sokuk szénhidrátalapú, hozzáadott cukrokkal, például fruktózzal, glükózzal és szacharózzal. Néha koffeint is tartalmaznak.

A taurin az "élet elixírje"?

Külön kategóriát képviselnek azonban az energiaitalok, amelyeket gyakran és sajnos összetévesztenek a sportitalokkal. Az energiaitalok jellemzően nagy mennyiségű koffeint tartalmaznak. Több ilyen termék más legális stimulánsokat is tartalmaz, mint például taurin, guarana és L-karnitin. Ezek az energiaitalok rövid távon csökkenthetik a fáradtságot és fokozhatják a teljesítményt. Ezek azonban nem sportitalok, és nem szabad őket használni, ha az elektrolitok és folyadékok pótlása a cél.

Az energiaitalok nagy mennyiségben fogyasztva veszélyesek lehetnek. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja szerint 2011-ben 1499 12 és 17 év közötti serdülő került a sürgősségi osztályra energiaitalokkal összefüggő vészhelyzet miatt. A nagy mennyiségű koffein szabálytalan és gyors szívverést okozhat. Az egyének szorongóvá válhatnak és alvászavarok alakulhatnak ki. Azok, akik sportitalok vagy víz helyett energiaitalokat fogyasztanak, kiszáradhatnak. Továbbá, bár az energiaitalok számos összetevőjét "természetesnek" állítják be, ezek az összetevők sokkal nagyobb mennyiségben lehetnek jelen, mint amennyit az emberek általában fogyasztanak.

A sportoláshoz taurin sem szükséges. Fotó: Depositphotos
A sportoláshoz taurin sem szükséges. Fotó: Depositphotos

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt ajánlja, hogy a gyermekek és serdülők ne fogyasszanak energiaitalokat, ehhez képest a serdülők 30-50 százaléka arról számol be, hogy fogyasztja ezeket. Ennek oka lehet a sportitalok és az energiaitalok összetévesztése, ezért az embereknek ügyelniük kell arra, hogy a célnak megfelelő italt válasszák.

Jó-e a koffein a sportitalokban, és mennyi a túl sok?

A sportitalok használatának elsődleges oka az elektrolitok és folyadékok pótlása. A koffeinnek nincs szerepe az elektrolitok pótlásában, sőt, valójában vízhajtó, ami több folyadékveszteséghez vezet, ezért általánosságban azt tanácsolható, hogy tartsák távol magukat a koffeintartalmú sportitaloktól.

Egyes felnőtt sportolók a teljesítményük fokozására koffeintartalmú italokat választhatnak. Ha ez így van, akkor tisztában kell lenniük a kockázattal, és azzal, hogy pontosan mennyit használnak belőle. A koffein egy stimuláns, amely megnövelheti a pulzusszámot, és káros hatással lehet a teljesítményre is. Emellett függőséget is okozhat.

A koffein negatív hatásai még súlyosabbak, ha fiatalokról van szó. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt ajánlja, hogy a 12 év alatti gyermekek ne fogyasszanak koffeint. A 12 és 18 év közötti gyermekeknek pedig a napi 100 milligramm koffeinbevitelt nem szabad meghaladni.

A legtöbb embernek nincs szüksége sportitalokra. A víz elegendő a hidratáláshoz, és az emberek által fogyasztott ételek általában tartalmazzák a szükséges elektrolitokat. Az enyhe vagy mérsékelt aktivitást végző sportolóknak és a játszótéren játszó vagy iskola utáni szabadidősportot űző gyerekeknek általában nincs szükségük további elektrolitpótló italokra.

Nekik a hidratálás a fő feladatuk, különösen, ha kint meleg van, ilyenkor sok vizet kell inniuk a sportolás előtt, közben és után. Arra is törekedhetnek, hogy tápanyagokkal és elektrolitokkal teli ételeket fogyasszanak. Ilyen például a görögdinnye, a tej, a sajt, a banán, a kókuszvíz és az avokádó. Ha hosszabb ideig végeznek nehezebb tevékenységet, sós dióféléket is fogyaszthatnak.

Koffeinre sincs szükség a sportoláshoz, sőt. Fotó: Depositphotos
Koffeinre sincs szükség a sportoláshoz, sőt. Fotó: Depositphotos

Azoknak a személyeknek érdemes megfontolniuk a sportitalokat, akik legalább egy órán át vagy hosszabb ideig végeznek erőteljes testmozgást. Hogy szükségük van-e rá, az éghajlattól, a mozgás típusától és intenzitásától függ, valamint attól, hogy hajlamosak-e erősen izzadni.

A legtöbb gyereknek és a serdülőnek inkább óvakodniuk kellene sportitalok használatától. Ezekre legtöbbüknek nincs szüksége, kivéve, ha állóképességi sportokat űznek vagy intenzíven edzenek, ebben az esetben azt javasolható, hogy edzőjükkel és a gyermekorvosukkal közösen dolgozzanak ki egy sportital-tervet. Ha a gyerekek sportitalokat használnak, tartsák távol magukat a magas koffeintartalmú italoktól. Használhatnak olyan italokat is, amelyek csak elektrolitokat tartalmaznak, hozzáadott cukor nélkül, kivéve, ha a szénhidráttartalomra kifejezetten szükség van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Véletlenül hozta a frászt a világra a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:37
Szürreális helyzet miatt volt kénytelen magyarázkodni az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal.
Tudomány-technika Már csak június 30-ig maradt idő, bajba kerül, aki elmulasztja ezt a határidőt
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:22
Sok érintett cég és szervezet viszont nem is tudja, hogy jelentkeznie kéne a hatóságnál. Közeleg az uniós kiberbiztonsági irányelv alkalmazásának első fontos mérföldköve.
Tudomány-technika Küszöbön az Atlanti-óceán áramlásának összeomlása?
Kormos Olga | 2024. június 2. 18:05
Vészes ütemben olvad Grönland jege, ezért jogosan merül fel a kérdés, hogy emiatt a közeljövőben vajon összeomlik-e az Atlanti-óceán áramlási rendszere vagy sem? Az ugyanis éghajlati katasztrófát jelentene. 
Tudomány-technika Ez nem hiányzott a Boeing-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 11:25
Megint elhalasztották a Boeing első, embert szállító űrkapszulájának fellövését.
Tudomány-technika Elektromos légitaxit fejlesztenek turisztikai célra
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 16:28
Az egyesült arab emírségekbeli Rász el-Haima Közlekedési Hatósága (RAKTA) és Rász el-Haima Turisztikai Hivatala (RAKTDA) szerdán szándéknyilatkozatot írt alá a Skyports Infrastructure (Skyports) vállalattal az elektromos légitaxi szolgáltatásokhoz szükséges vertiport infrastruktúra fejlesztéséről.
Tudomány-technika A világ szeme ismét a Boeingen: vajon el tud-e startolni űrszondája május 6-án?
Kormos Olga | 2024. május 4. 18:03
Ha minden jól megy, 2024. május 6-án a NASA űrhajósait, Butch Wilmore-t és Suni Williams-t a Boeing Starliner űrszondájával kilövik az űrbe. A Kennedy Űrközpontból induló utolsó, döntő jelentőségű Starliner-kísérlet az új űrszondát teszteli, és körülbelül egy hétre repíti a Nemzetközi Űrállomásra a kétfős legénységet.
Tudomány-technika Nagy dobásra készül Kína
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 06:33
Fontos küldetésre indulna a Holdra Kína. 
Tudomány-technika Nagy veszélyről érkezett jelentés – emberek millióit érintheti
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 13:52
Nagyon könnyedén nagyon nagy baj lehet Kínában.
Tudomány-technika Súlyos árat fizethetnek a kiberbiztonságra nem figyelő cégek - a hatóság és a bűnözők is lecsaphatnak
Natív tartalom | 2024. április 16. 15:05
Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak. A két dolog ráadásul összefügg, ugyanis mindig az ember a leggyengébb láncszeme a kibervédelmi rendszereknek. Hogyan javíthat a magyar cégek kiberbiztonsági érettségén az új úniós irányelv és a magyar szabályozás? Erről kérdeztük Bor Olivért, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjét, aki a gyakorlati teendőkről és a kiszabható büntetésekről is beszélt. Klasszis podcast.
Tudomány-technika Nem szabad, és nem is lehet megúszni az új úniós kibervédelmi irányelvet
Litván Dániel | 2024. április 14. 14:09
A NIS2, illetve a magyar szabályozás a biztonságos fejlődéshez teremt lehetőséget. Lesz tennivalója a magyar cégeknek, de saját érdekük is a megfelelés, mert mindenki veszélyben van. A Klasszis Média Lapcsoport e témával foglalkozó konferenciáján a szabályozásról, a tennivalókról, illetve a megoldási lehetőségekről is szó esett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG