<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ma már kevés igazi, 110. életévét betöltő, és azóta is szállodaként üzemelő épület van a világon, ezen kevesek közé tartozik a Nagykörúton a Béke. Mi történt az elmúlt bő évszázadban? A patinás szálloda jelenéről Heréb István igazgatóval beszélgettünk.

Az 1900-as évek elején a világ nagyvárosaiban egyre-másra nőttek ki a szállodák a földből, többnyire a vasúti pályaudvarok környékén. Létrejött egy izmosodó polgárság, azaz már nemcsak az arisztokraták keltek gyakran útra. Jóllehet, ők jobbára palotáikban laktak, amelyeket egy napi járóföldre építtettek, szerte az országban.

Ma már kevés igazi, 110. életévét betöltő, és azóta is szállodaként üzemelő épület van a világon, ezen kevesek közé tartozik a Nagykörúton a Béke. Fábri Henrik kávékereskedő angliai és távol-keleti utazásairól hazatérve elhatározta, hogy korszerű szállodát létesít a Nyugati pályaudvar környékén. Választása egy négyemeletes sarokházra esett, melyet átépíttetett és külföldön szerzett tapasztalatai alapján a kor minden igényét kielégítő szállodává alakított. 1913. május 10-én nyitotta meg kapuit a mai Radisson Blu Hotel őse, melynek alapítója - akire nagy hatással volt az angol szállodaipar - a Britannia nevet adta.

Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel
Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel

A Székely Ivó meg a Móra-szoba

1926-ban Németh Aladár került a szálloda élére, s hozzáértésének köszönhetően megkezdődhetett a Britannia második fénykora. A polgárság igényeinek megfelelő helyiségeket alakítottak ki, lehetővé téve a szálloda bekapcsolódását Budapest virágzó kulturális és művészeti életébe.

 Haranghy Jenőnek, az Iparművészeti Főiskola tanárának művei díszítették a termeket. Ekkor alakították ki a híres Kupola termet, a Szondi sörözőt, a Nótás éttermet, a Székely Ivót és a Móra-szobát. Ez utóbbi Móra Ferencről kapta a nevét, aki sokat tartózkodott itt. A szálloda körútra néző oldalán kávéházat nyitottak, falai között pezsgő kulturális élet zajlott.

A háború megviselte az épületet, bombatalálat érte, majd hadikórház működött falai között. A harcok végeztével azonban ismét megnyithatta kapuit, ekkor már az új és beszédes Béke szálloda néven. A ház sok hírességet, politikust, művészt fogadott.

A legendás Kupola és az Orfeum

A Béke Kupola és az Orfeum fogalommá vált: olyan valódi sztárok, Kossuth-díjas művészek léptek itt fel, mint Honthy Hanna, Feleki Kamill, valamint Hofi Géza, Máté Péter. Az Orfeum Pest legszínvonalasabb éjszakai mulatójává vált, a híres budapesti kabaré világát idézte fel.

1985-ben a Hungarhotels teljes körűen felújította és modernizálta az épületet, így megkezdődhetett a szálloda harmadik fénykora. Az újjáépítéskor szem előtt tartották a múlt értékeinek megőrzését: Haranghy munkái ma is az épület díszei. 1988-ban, Európában elsőként a szálloda az amerikai Radisson SAS hotellánc tagja lett. 1995 óta a Danubius Hotels Groups tagja. 2009-től viseli a Radisson Blu Béke Hotel nevet.

Egy kép a múltból. Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel
Egy kép a múltból. Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel

A mai Béke – bocsánat, Radisson Blu Béke - igazodik a legfrissebb enteriőr trendekhez. A hall tágas, levegős, pasztellszínek, kényelmes fotelek, puha fények, szelíd, kicsit skandináv beütésű design jellemzi.

Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel
Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel

A földszintre évekkel ezelőtt leköltözött a régebben az emeleten lévő Zsolnay kávéház, amely, miután nem lehetett az utcáról megközelíteni, kevéssé volt felfedezhető a Nagykörúton sétálók körében. A mostani vendégkör? Csiripelő japán lánykák, mellettük a laptopján dolgozó, hevesen gesztikuláló magyar férfi, capuccino-ra vágyó barátnők, taxira váró holland turisták.

Az utóbbi öt évben is sokat változott ez a patinás, tipikusan városi szálloda. A jelenéről Heréb István igazgatóval beszélgettem.

Kulcskérdés az energia

A teljes megújulás hosszú, 2017 telétől tavaly nyárig tartó folyamat volt, ezzel egy új fejezet nyílt a Béke szálloda történetében; nem először. A mostani vendégforgalomra nem panaszkodhatunk, 80 százalékos a foglaltság, ahol viszont minden fifikát be kell vetni, az a rezsivel való takarékoskodás, melynek fő elveit a Danubius Hotels központi energiapolitikájához igazítjuk. 

Napelemek felszerelésében, hőszivattyúban gondolkodunk, éberen figyeljük, hogy a szobák ne legyenek túlfűtve, de a vendég se fázzon.  Holtszezonban, ha szükséges, lezárunk egy vagy két emeletet, ez jelentős energiamegtakarítást eredményezhet. A Radisson Blu Béke nyáron véget ért teljes szállodai megújulása után során már kiemelten kezelték az energiatakarékossági szempontokat, mind az izzók, mind a csapok a hatékony, felelős üzemeltetést segítik. 

Mi lett a régi hagyományos magyar étteremmel?

Feleleveníteni a nagypolgári miliőt

Az utóbbi évtizedekben már oly mértékben szélesedett a budapesti vendéglátás palettája, hogy a magyarok ritka vendéggé váltak az utcáról egyébként sem látható étteremben. melynek mai feladata a reggeliztetés mellett a rendezvények ellátása. 2019-ben újult meg teljesen a régen oly kedvelt Szondi söröző, és ekkor kapta a The Globe nevet, amit az 1930-as évekből származó, Haranghy Jenő műemlékvédelem alatt álló Shakespeare témájú faliképei díszítenek ma is.

A’la carte étkezésre megtartottuk és kinyitottuk az utcára a Zsolnay Kávéházat, ami a 2018-as megújulása óta újra népszerű lett a budapestiek körében. Tóth Zoltán séf gasztronómiai önálló koncepciójának lényege, hogy a monarchia korabeli nagypolgári vendéglátást, a közös étkezések örömét és jelentőségét szeretné visszahozni, megmutatni minden szezonális étlapon.

Ötórai tea a Nagykörúton

A kávéházi vendéglátás intim jellegű, hiszen elsősorban a találkozás, a beszélgetés az itteni randevúk fő célja, de gyakoriak az üzleti ebédek, baráti csevelyek vagy békülős randevúk is.

Újdonság az ötórai tea, vagy nevezzük high tea-nek - és a zónaadagok felelevenítése. A modern küllemű, kézműves süteményeken kívül megjelennek itt a klasszikus magyar desszertek is, az Esterházy tortától a somlói galuskáig, csak egy kicsit másképp, de kézműves technikával, egyedileg készítve, és kézzel festett Zsolnay porcelánokban tálalva, ragaszkodva a hagyományhoz.

Hárfa esthez hárfás menü dukál

A jelent egyébként prózaibb körülmények is befolyásolják a szálloda életében, nem egyedüliként a szektorban. A franchise szerződéssel 1988 óta, Európában először, a Radisson lánchoz tartozó szálloda a Danubius Hotels tagja, ami könnyebbséget jelent a költséggazdálkodásban is.

Ami iszonyú nehéz manapság, hiszen minden alapanyag és kellék ára a többszörösére nőtt, nem beszélve a bérigényekről. Ekkora áremelkedést nem lehet érvényesíteni sem a szobaárakban, sem az étlapokon – emeli ki Heréb István .

Amikor emlékeztetem rá az igazgatót, hogy hajdanán a ház egyik fontos vonzereje volt a kortárs művészet megjelenítése, és az emeleten sorra nyíltak a kiállítások, megjegyzi, hogy - különösen idén, a 110. születésnap évében - sem mondtak le a művészeti programokról, irodalmi estekről és vezetett vendégsétákról.

A Zsolnay Kávéházban jelenleg is népszerűek a hárfás délutánok, amelyhez külön hárfás menü dukál.

Foster úr, a szigorú törzsvendég

Ma a világ egyik legnagyobb szállodalánca a Radisson, - négyezernél is több házat mondhatnak a magukénak - amely több almárkával rendelkezik, ezek egyike a Blu. Rengeteg legenda kötődik az épülethez, szeretnénk ezeket feleleveníteni a turistáknak, és a Zsolnay Kávéház belföldi közönségének is.

Gondoljunk csak a szálloda előterében álló Foster Úrra, aki a hagyomány szerint rajtunk, a mindenkori házigazdákon tartja a szemét, azt figyelve, hogy jól szolgáljuk-e ki a betérőket. A hagyomány szerint ő az első törzsvendégünk, aki ma a blogján keresztül mutatja be a város nevezetességeit, programjait és gasztronómiai kínálatát.

Foster úr. Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel
Foster úr. Fotó: Facebook / Radisson Blu Béke Hotel

Turizmus Sok magyarnak semmit sem jelent a drágulás: nagyon pörögnek a külföldi utak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:49
Az áremelések ellenére ugrásszerűen megnőtt a kereslet a külföldi, különösen a tengerparti nyaralások iránt. Tavaly a Covid-járványt követő szabadságvágy és az szja-visszatérítésből kapott pénz fűtötte az utazási kedvet, idén pedig a gazdasági nehézségek ellenére „az addig utazunk, amíg lehet, és élményekre költünk” attitűd is jellemzi az utazó magyarokat - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Tavaly a duplájára, 1075 milliárd forintra nőtt a külföldre utazó magyarok költése.
Turizmus A járvány előtti formáját idézi a magyar turizmus
Privátbankár.hu | 2023. március 3. 08:42
A magyar vendégek száma csak minimálisan nőtt januárban, miközben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 34 százalékkal ugrott meg.
Turizmus Százéves a Disney-birodalom, de nem öregszik – Aki Mickey Mouse-t kitalálta
Elek Lenke | 2023. február 25. 17:34
Idén ünnepli a Walt Disney Company fennállásának 100. évfordulóját, mely alkalmából látványos programokat rendeznek Disneylandben, és újdonságokkal lepik meg a rajzfilm figurák rajongóit. 
Turizmus Repülj Harry Potterrel – Seprű helyett pattanj Boeingre!
Elek Lenke | 2023. február 25. 10:14
J. K. Rowling pár éve új univerzumot teremtett Harry Potter című példátlan sikerű meseregénysorozatával, amelyben a vonatozás sokkal gyakrabban fordul elő, mint a légi közlekedés. Igaz, repülnek is – de seprűvel. Most azonban a brazil GOL légitársaság előrukkolt egy Boeing 737-essel, amelynek Harry Potter a főszereplője.
Turizmus Hivatalosan is ötcsillagos besorolást kapott egy budapesti szálloda
Privátbankár.hu | 2023. február 17. 14:18
A Mystery Hotel Budapest megkapta a Hotelstars minősítő rendszere alapján a legmagasabb, az ötcsillagos besorolást.
Turizmus Energiadrágulás: csak most jön a nemulass ezeknél a vállalkozásoknál?
Privátbankár.hu | 2023. február 13. 09:46
Mivel az energiárak ilyen mértékű emelését már nem lehet áthárítani, egyre több vendéglátóhely kényszerülhet átmeneti, vagy tartós bezárásra - vélik a Magyar Bankholding elemzői.
Turizmus Légből kapott sztorik - Tedd a cipőd a széfbe!
Elek Lenke | 2023. február 12. 18:22
A repülés kivételes luxusból az elmúlt 50 év alatt hétköznapi közlekedési móddá vált. Az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) adatai szerint csak az Egyesült Államok légterében naponta több mint 45 000 járat indul és érkezik, és közel 3 millió utas tartózkodik egy nap a levegőben.
Turizmus Dubajozás, haladóknak – ha sok pénze van, lakjon Lego-kockákban!
Elek Lenke | 2023. február 11. 19:34
Lassan Dubaj megkerülhetetlen része  a világ turizmusának, mely pozíciót ez a fantasztikus „műváros” néhány évtized alatt érte el. Az új szállodák között is említésre méltó a február 10-én nyitó Atlantis Royal, amely mintha a tengerből emelkedne ki.
Turizmus Itália verhetetlen luxusa – Ahol az amerikai sztárok borozgatnak
Elek Lenke | 2023. február 5. 11:43
Számtalan leggel találkozhatunk a turizmus és a szállodaipar világában, ahány szaklap, annyiféle lista, ahány tesztelő, annyiféle szempont. Azt mondják, a luxusszállodák mind egyformák – nos, az olaszok ebben is kivételek, a gasztronómiához és a designhoz mintha mindenki értene itt, születésétől fogva. Amiben szintén páratlanok, az az elképesztő természeti-történelmi környezet.
Turizmus Végképp visszatértek a külföldi turisták
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 20:19
Az idegenforgalom a járvány elleni korlátozások két évvel ezelőtti fokozatos feloldását követő élénkülése miatt emelkedő bázis, valamint a reálbérek csökkenése miatt várható keresletcsökkenés ellenére kiugróan, 22 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, igaz, egy évvel ezelőtt a járvány átmeneti emelkedése némi bizonytalanságot és kisebb megtorpanást okozott a turizmus helyreállásában. Az adatok a turizmus határozott helyreállásának folytatását, és a turizmus ellenállóképességét mutatja. Ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 4,3 százalékkal, a külföldiek vendégéjszakáinak száma pedig 44,4 százalékkal emelkedett, ami a külföldi vendégek visszatérését mutatja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG