4p

A pandémia után még mindig sarkalatos kérdés, hogy mikor lesz képes a turizmus arra a mutatványra, mint a Covid előtti időkben? Úgy tűnik, eljött az idő.

A főszezonnak számító nyári hónapok első kétharmadának adatai alapján az látszik, hogy míg a magyarok kevesebbet utaznak itthon, mint egy éve, addig a külföldiek annyival többen érkeznek.

A legfrissebb adatok szerint júliusban 2,2 millió vendég 6,4 millió vendégéjszakát töltött magyar turisztikai szálláshelyeken. A vendégek száma 4,3 százalékkal magasabb volt, mint 2022 júliusában, viszont a vendégéjszakáké 1 százalékkal alacsonyabb, ami azt mutatja, hogy több vendég kevesebb éjszakára foglal szállást. A belföldi vendégek száma 3,6, a vendégéjszakáké 8,4 százalkkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A régi időket idéző külföldi tömeget látni ismét. Fotó: Depositphotos
A régi időket idéző külföldi tömeget látni ismét. Fotó: Depositphotos

A külföldiek vendégéjszakáinak száma viszont 13 százalékkal emelkedett, és 19 százalékkal többen szálltak meg a magyarországi szálláshelyeken.

A külföldről hazánkba irányuló turizmus trendjét a koronavírus utáni helyreállás jellemzi, miközben a magyarok belföldi utazási kedvét az infláció és a reáljövedelmek csökkenése visszaveti - írja a monitorblog.hu.

A fővárosi idegenforgalomban hasonló trendek érvényesülnek. A külföldi vendégszámok húzzák az adatokat; a bel- és külföldiek vendégéjszakáinak száma együtt 12 százalékkal bővült éves alapon. A fővároson kívüli helyszíneken a külföldi forgalom 10 százalékos élénkülése nem tudja ellensúlyozni a belföldi 8 százalékos visszaesést, hiszen összességében 4 százalékos csökkenés tapasztalható a KSH adatai alapján.

A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra–Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldi vendégéjszakák 42, illetve 8,2 százalékát regisztrálták, Budapest részesedése 4,8 százalék volt.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 75 milliárd forint volt júliusban, ez 15 százalékkal magasabb érték folyó áron az egy évvel korábbinál, de reálértéken csökkenést mutat. Éves összevetésben ugrásszerűen megnőtt az USA-ból, Dél-Koreából és a Kínából érkező turisták száma Magyarországon a Magyar Turisztikai Ügynökség adatai alapján. 35 százalékkal több amerikai és csaknem négyszer annyi kínai és koreai vendég érkezett Magyarországra 2022 első hét hónapjához képest. A távolkeleti országokból érkezőket a városnézés és a kultúra vonzza Magyarországra, a koreaiak tanulás, munka vagy üzleti út miatt jönnek.

Az amerikaiakat pedig az ország épített öröksége, a gasztronómiája és a termálfürdői érdeklik elsősorban. Mindhárom országból érkezők általában 4 csillagos szállodát választottak. A három ország vendégei közül az amerikaiak költötték a legtöbbet, csaknem másfélszer annyit, mint az átlag. 2022 egészében a külföldiek összesen 2303 milliárd forintot költöttek Magyarországon, idén a költéseik már 28 százalékkal meghaladták a tavalyi év hasonló időszaki adatát.

Összességében a külföldi vendégéjszakák erősödésének a tendenciájával és a belföldi vendégéjszakák csökkenésével együtt is várhatóan pozitív lesz majd a teljes év. Az idegenforgalmi ágazat az őszi szezont tekintve bizakodó. Az infláció (egy számjegyűre) csökkenése, különösen a tanítási szünetekben és a hosszú hétvégéken a belföldi turizmus visszaerősödéséhez is vezethet. Ebben segíthet az is, hogy egy kormánydöntés lehetővé tette a SZÉP-kártyákra utalható munkáltatói juttatás megemelését 200 ezer forinttal.

Szintén bíztató hír, hogy a nyár utolsó hónapjában 5 százalékkal nőtt a Turizmus Konjunktúra Indexe, magasan megelőzve minden más szolgáltatási szektorban mért konjunktúra index értéket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Mennyivel lett drágább a horvátországi nyaralás? Papíron
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 14:41
Horvátországban az EU-s harmonizált fogyasztói infláció 3,5 százalék volt júniusban, ami 1 százalékponttal magasabb az európai átlagnál. A vendéglátás és szállás azonban az átlag felett drágult.
Turizmus Óvatosan a tengerparton: a homokbalesetek több halált okoznak, mint a cápatámadások
Kormos Olga | 2024. július 21. 10:44
Emberek milliói nyaralnak minden évben a tengerparton, ahol a napsütést, a tengert és a homokpartokat keresik. Sokan imádnak ezeken a partokon homokvárakat építeni vagy alagutakat ásni, ám sokan talán nem is sejtik, milyen veszélyes lehet gödröket ásni a homokban.
Turizmus Az amerikai repterek is megszenvedték az informatikai leállást
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 19:14
Rengeteg járatot törölni kellett.
Turizmus Ferihegy legalább egy brossúrával lemaradt a nagy repterektől, ahol dübörögnek a munkagépek
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 07:42
Több nagy európai, amerikai és ázsiai reptéren is hatalmas beruházások zajlanak. Ferihegyen erre még csak ígéret van.
Turizmus Az öböl, ahol a világ legdrágább Guinness-sörét adják
Kormos Olga | 2024. július 13. 05:49
Tenger, hegyek, napsugarak. E három tényező, így együtt, egyből leveszi a lábáról az embert, és a Kotori-öbölben ezekből busásan bőkezű a természet. Sőt, a szállás, az élelmiszer és a benzin is olcsóbb Magyarországnál, így minden összeállhat egy kellemes nyaraláshoz Montenegróban, ahol legutóbb a Világjáró körülnézett.
Turizmus Katari tulajdonos is megjelenhet Ferihegyen
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 17:46
Lesz 3. terminál, de egyelőre csak a 2-est bővítik.
Turizmus Búcsú a Malpensától Milánóban
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 12:02
Átkeresztelik a milánói repteret: Berlusconi nevét veszi fel
Turizmus Crema után Cremona – kulturális turizmus Itáliában
Elek Lenke | 2024. július 5. 16:35
Lehet-e idegenforgalmi attrakció a hegedűkészítés? Igen, bár feltehetően egy szűkebb, zeneértő réteg számára. Mára Amerika kezdi felfedezni Itália eddig nem nagyon szem előtt lévő értékeit is.
Turizmus Horvátországba készül nyaralni? Rosszabb lehet az utazás, mint valaha
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 13:35
Már júniusban óriási dugók alakultak ki a horvát autópályákon, a nyár közepén még rosszabb lehet a helyzet - ráadásul az árat is megemelték.
Turizmus Méregdrága „homokvár a semmi közepén”, az új lengyel kormány is végigvinné
Privátbankár.hu | 2024. június 30. 14:57
A 2023 őszén hatalomra került lengyel kormány átveszi elődje liblingjét, a Varsó és Łódź között építendő közlekedési csomópont megépítését, amit a szakértők egy része értelmetlennek tart.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG