<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

A Budapesten magasodó szállodák jelentős része nem használja ki, hogy a tetejéről csodás panoráma tárul a világ egyik legszebb fővárosára. Legalábbis így volt eddig. De mintha az utóbbi időben megmozdult volna valami. Világszerte óriási üzlet hasznosítani az ilyen ritka adottságot, sokszor fél éveket kell várni a szabad asztalra valamelyik bécsi, stockholmi vagy párizsi hasonló helyen. Mindez a hazai vendégek pénztárcáján múlna, netán a tájékozottságukon  – vagy valami máson? Összeállításunkból ez is kiderül.

A kevésbé informálódott hazai közönség nagy része még mindig nem tud arról, hogy ünnepi családi alkalmakkor, netán külföldi vendéget kalauzolva – vagy csak egy születésnapon, a párunkkal ide látogatva – mekkora élmény egy szálloda tetején meginni egy pohár pezsgőt, miközben olyan részleteket fedezünk fel, a várost felülnézetből megszemlélve, amilyeneket eddig soha nem láttunk. 

Este még szebb a látvány a Matild Palace Duchess tetőteraszáról. Fotó: Matild PalaceEste még szebb a látvány a Matild Palace Duchess tetőteraszáról. Fotó: Matild Palace

Palota a híd lábánál

E sorok írójának a minap a Matild Palace Duchess tetőteraszán volt szerencséje résztvenni egy sajtótájékoztatón és jelenthetjük, hogy a Duna partján magasodó csodás palotáról szinte az egész város elénk tárul. Este még szebb a látvány, hiszen kigyúlnak a fények, augusztusban pedig hullócsillag-áradat vár itt minket. A Duchess enteriőrjének buján tobzódó, eklektikus dizájnja és gazdag italválasztéka nem csak a szállóvendégek számára elérhető – keddtől szombatig, este 6-tól hajnal 2-ig vannak nyitva. Bár aki a 7-es busszal átdöcög Budáról a Ferenciek terére, az talán nincs ezzel tisztában.

A 360 fokos panorámával rendelkező tetőterasz egy része fedett, így a Gellért-hegy, a Duna, az Erzsébet-híd vagy a akár a pesti háztetők látványában bármilyen időjárás esetén gyönyörködhetünk. A nemrég nyílt titokzatos tetőtéri italbár gasztronómiai koncepcióját a világhírű sztárséf, Wolfgang Puck álmodta meg, a Matild Palota többi vendéglátó helyéhez, a Spagohoz és a Matild Caféhoz hasonlóan.  

A szabadság érzése 

Az idősebb korosztály – beleértve azokat is, akik gyerekkorukból emlékeznek a Duna Intercontinental nyitására – tisztában van vele, hogy a ma Marriott szállodaként üzemelő, Finta József  tervezte épület 1969 óta része a város látképének, és ez már bizonyosan így marad hosszú-hosszú évtizedekig. Hajdan csak az elnöki lakosztályt lefoglaló sztárok és magas rangú politikusok élvezhették a hatalmas teraszt, amelynek létéről a legtöbben akkor szereztek tudomást, amikor Freddy Mercury gyakorolta ott a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalt, készülve az emlékezetes koncertre.

Augusztus 20-át persze hónapokkal előre lefoglalják, hiszen a tűzijátékot innen nézni nagy élmény.

A tűzijátékot a Marriott tetőteraszáról nézni nagy élmény. Fotó: MarriottA tűzijátékot a Marriott tetőteraszáról nézni nagy élmény. Fotó: Marriott

Amint Lányi-Bíró Edina pr és marketing menedzsertől megtudjuk, a szálloda minden évben speciális teraszmenüvel várja a vendégeket. A fogások a szezonnal együtt változnak.

A Covid időszaka alatt megnyitott Liz and Chain Sky Lounge is meghozta az elvárásaikat, hiszen a Budapest Marriott Hotel 9. emeletén elhelyezkedő lounge a város legszebb panorámájával büszkélkedhet. Szerdától szombatig, délután 5 és hajnal 1 óra között tartanak nyitva. A rendhagyó helyszín és a szakértő vendéglátás intimebb, zártkörű rendezvényekre is felkészült, vasárnaptól szerdáig privát események levezénylését is vállalják. 

Mennyire jellemző Ön szerint, hogy  a magyar vendéglátás favorizálná a tetőbárokat? – kérdeztük Lányi-Bíró Edinától.

Az igény eddig is megvolt, de a járványidőszak után az érdeklődés a szabadtéri vendéglátás iránt növekedett. Ezek a helyek ugyanis megadják a biztonság, a szabadság érzését, főleg, ha azok a Duna-parton találhatók. Nekünk ezen a téren különleges a helyzetünk.

Találni-e munkaerőt a fenti rész üzemeltetésére?

Megteszünk mindent annak érdekében, hogy az outlet-ekbe is a legképzettebb és a leglelkesebb munkaerőt alkalmazzuk. Mindig prioritásként kezeltük az alkalmazottak megtartását és elégedettségét. Minden év májusában egy hét csak a munkavállalókról szól, ilyenkor számos kényeztetésben és meglepetésben van részük. Ebben az évben a budapesti Marriott-szállodák Toborzó Napot is tartanak, amikor a szállodákon belüli nyitott pozíciókba nyerhetnek betekintést az érdeklődő, leendő potenciális kollégák.

Kerti miliő a Podmaniczky utcában

Távolban a Budai Vár, a Halászbástya és a Gellért-hegy, tőlünk karnyújtásnyira a pesti háztetők izgalmas kavalkádja. A Mystery Hotel Budapest tetején található Sky Garden a Podmaniczky utca egyik rejtett oázisa.

Mennyiben kíván ez a műfaj a vendéglátástól speciális menüt, szervizt, kiszolgálást? érdeklődtünk Berényi Viktóriánál, a szálloda üzletfejlesztési igazgatójánál.

Mint a teraszok többségénél, nálunk is egy kicsit kötetlenebb a hangulat és természetesen ehhez a menü kínálata és a kiszolgálás is igazodik. Itt is, mint a belső éttermi terekben, gondos figyelmet fordítunk arra, hogy nagyrészt hazai alapanyagokból készüljenek a fogások, amelyeket ehhez a kerti miliőhöz illően tálalunk. A terasz szezonalitása miatt főként a könnyű italok – limonádék, koktélok és borok – a vendégek kedvencei. 

A Mystery Hotel Budapest tetején található Sky Garden a Podmaniczky utca egyik rejtett oázisa. Fotó: MysteryA Mystery Hotel Budapest tetején található Sky Garden a Podmaniczky utca egyik rejtett oázisa. Fotó: Mystery

Lehet-e ma munkaerőt találni egy ilyen feladathoz? 

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat ebből a szempontból, mert az elmúlt években, minden nehézség mellett is, sikerült egy állandó csapatot építenünk és így jelenleg zavartalan a működés. Azt viszont mi is tapasztaljuk, hogy a szakma komoly munkaerőhiánnyal küzd és ez gondot okozhat a közeli jövőben is. 

Ön szerint jellemző-e a magyar vendéglátásra, hogy favorizálná a tetőkerteket?

Ez nyilván adottság kérdése,  nem minden vendéglátóhely rendelkezik ilyen helyszínnel. No meg, ez egy extra beruházás, és a szakma még mindig lábadozik az elmúlt két év után. A munkaerő-toborzás is nehéz. A mi teraszunk 2019-ben nyitott, és már abban az évben élénk volt az érdeklődés iránta. Ez az elmúlt két év kényszerű bezártsága miatt még inkább fokozódott.

A világ egyik legjobbja, a Bazilikánál

Az egyik legsikeresebb belvárosi butikhotel az Aria, amely tetején – ahonnan a Bazilika lentről nem látható építészeti szépségei csodálhatók meg, egészen közelről – a Covid előtt egymást érték a rendezvények, sajtótájékoztatók. Milyen most a helyzet? – faggattuk Tolnai Máté értékesítési vezetőt.

Nyitva vagyunk, a lenti éttermünket pedig most tervezzük újranyitni. A High Note Skybar-unk igen népszerű – a Condé Nast Traveler a korábbi években a világ legjobb rooftop-bárjai közé választotta.

Most dolgozunk azon, hogy ne csak délután 4-től, de akár már korábban is fogadhassunk vendégeket. A munkaerőgondok minket sem kímélnek, a Covid is természetesen átírta a munkarendet. Ugyanakkor sok a rendezvény, a magánpartik, kis létszámú esküvők és más események miatt szinte teli a naptár. A felső szint egy része fedett, tehát rossz idő esetén is kinyitunk, a szabadtéri rész nyáron különösen népszerű. De a hűvös hónapokban sem vagyunk zárva, ha ősszel szükséges, akár fűtünk is.

A szállóvendégek természetesen előnyt élveznek, ha asztalt szeretnének itt foglalni. Ami az árakat illeti, azok nagyjából megegyeznek e felkapott környéken található vendéglátóhelyekével. 

Nehéz rentábilisan működtetni

Az építészetileg különösen értékes Dohány utcai Continental vezérigazgatója, Géher Zoltán szerint Budapesten az a szálloda sem hirdeti, hogy tetőbárja van, amelyik tényleg rendelkezik ilyennel, mert többnyire nem tudják a folyamatos üzemelést megoldani. 

Nincs erre a célra állandó személyzet, és ha van is, sokba kerül.  Hullámzó és kiszámíthatatlan a forgalom, és nagyon időjárásfüggő. Sok helyen nincs védelem az eső, a hideg, a szél, a nap ellen, mindezt kiépíteni pedig drága – mondja.

Ráadásul a tetőteraszokat sok helyen utólag alakították ki, ezért az üzemeltetés nehézkes, meg kell teremteni a raktározás, az áruszállítás, a hűtés és a melegkonyha lehetőségét. Inkább csak alkalmanként, rendezvényeknek, csoportoknak adjuk ki a legfelső szintet. Szerintem csak azok a tetőbárok mennek jól, ahol szép a kilátás, egyedi a hely, csak este tartanak nyitva, csupán italt szolgálnak fel, ha ételt is, akkor minimális választékban. 

Ezek után költői a kérdés: megéri ilyet üzemeltetni?

Sima, klasszikus éttermet is nehéz rentábilisan működtetni, hát még egy tetőteraszt… 

Esetleg plusz marketinget bevetni megoldás lehet?

A vendégcsalogatás sokba kerül, erre már alig marad pénz, a print szinte meghalt, de mivel nagyon széles az online piac, nehéz belőni, hogy hol érdemes hirdetni, és persze ez is pénzbe kerül. 

Címkék: Turizmus Szállodák

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Turizmus Vége a türelmi időnek a lejárt amerikai útlevelekkel szemben
Elek Lenke | 2022. július 2. 19:38
A megengedő szabályt eredetileg azért vezették be, hogy megkönnyítsék az utasok dolgát, figyelembe véve, hogy a világjárvány miatt évekre lelassult az útlevélfeldolgozás.
Turizmus Míg nyaral, egy ló válaszol Izlandon az email-jeire
Elek Lenke | 2022. június 25. 12:56
A főnöke nem hagyja, hogy nyugodtan pihenjen? A munkahelyi e-mailjei tönkreteszik a nyaralását? Az izlandi turisztikai szervezet – a hozzájuk illő abszurd humorral  és kiváló marketing ötlettel – rátalált a probléma megoldására: amíg a szigetországban pihensz, egy ló válaszol majd leveleidre.
Turizmus Így nyaral a magyar idén: "Nem megyünk külföldre semmiképpen sem" - videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. június 19. 17:10
Nyugat-Európa helyett Horvátország, tíz nap helyett öt nap Isztambul, külföld helyett belföld. Megkérdeztük, hogyan hat az infláció az utazási tervekre. 
Turizmus Milyen a wellness, ha magyar? Itt lenne az ideje rendet tenni
Elek Lenke | 2022. június 19. 11:28
Minden valamirevaló fogadó, szálloda, panzió wellnessnek hirdeti újabban magát, holott csak egy kicsi jacuzzijuk van – panaszkodott a minap egy belföldön sok helyütt járt ismerősöm. Lehet ezt büntetlenül tenni? Nem átvágásról van-e szó Igen, mintha mostanában ez a szó devalválódott volna. Pedig ha tartalmas, ötletes, nívós, akkor valóban vonzerő.
Turizmus Tényleg rámegy a gatyánk a nyaralásra? Az idei év a last minute-ről fog szólni - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 15:24
Idén nincsenek könnyű helyzetben sem azok, akik a nyaralásukat próbálják megszervezni, sem pedig azok a turisztikai szolgáltatók és vendéglátók, akik szeretnének valami értelmezhető bevételt összehozni. A bizonytalanság miatt sokan még mindig nem tudják, hova menjenek - akinek még nincs szállása, ne essen kétségbe. Itt a Klasszis podcast legújabb adása.
Turizmus Svájcba repülne? Ne tegye!
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:11
Műszaki hiba miatt a svájci hatóságok lezárták az ország légterét.
Turizmus Immigrant Food a Fehér Ház mellett – étterem, és még valami más
Elek Lenke | 2022. június 12. 18:11
Aki látványosan állást szeretne foglalni a bevándorlás mellett, az bizonyára ellátogat a Fehér Ház melletti Immigrant Food-ba. A pár éve nyílt étterem egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet a zöldségek és a gabonák élelmi fontosságára, de ez csak a konyhatechnológiai törekvés: a fő politikai szándék az, hogy a menüvel és az enteriőr stílusával a bevándorlást támogató szervezetek mellett álljon ki.
Turizmus Döbbenetes visszaesést követően újraépítkezik az amerikai turizmus
Szakonyi Péter | 2022. június 9. 18:52
Ötödére csökkent az USA-ba utazók száma 2020-ban. A hatalmas visszaesés ugyan növekedésbe fordult tavaly, de a dollár szárnyalása és növekvő infláció megakaszthatja a várt növekedési trendet. Optimista becslések szerint legkorábban 2025-ben érhetik el ismét az eddigi csúcsot.
Turizmus Már külföldön is hanyagolják a készpénzt a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 13:48
Szívesen utaznak külföldre a magyarok, de nagyobb részük kerüli a készpénzt.
Turizmus Egyre több az amerikai emigráns – Ausztriától Ghánáig
Elek Lenke | 2022. június 5. 17:24
Bár többnyire arról esik szó, hányan várnak arra, hogy Amerikában telepedhessenek le és kapjanak munkavállalási engedélyt, nem kevesen éppen, hogy elhagynák az Újvilágot. Sok amerikai vágyálma ez, vagy, mert unalmasnak tartják környezetüket, vagy csak egyszerűen szeretnének másutt, izgalmasabb helyen lakni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG