<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szinte mindenből lehet turisztikai attrakció, ilyen a Rockefeller Center-nél felállított karácsonyfa is, amelyen az égőket november 30-án kapcsolták fel. Évente egymillióan tekintik meg közelről, ami jó üzlet a fuvaroztatóknak, a helyi vendéglátásnak és a szállodaiparnak is.

Idén nem kevesebb, mint ötvenezer égő és egy 3 milliós kristályból álló csillag teszi majd feledhetetlenné – nemcsak a New York-iak számára – az idei ünnepet.

Sok filmben szerepelt már a mindig kicsit más, látványos fa, körülötte a Bryant Parkkal, ahol előszeretettel korcsolyáznak a felnőttek is, miközben a Fifth Avenue butikjai fényáradattal várják a vásárlókat. A fa kicsit Amerika története: minden korszak rányomta a bélyegét a díszeire, a pompájára, illetve a visszafogottságára, a szerénységére.

A Rockefeller Centernél felállított karácsonyfának komoly követelményeknek kell megfelelnie. Fotó: Depositphotos
A Rockefeller Centernél felállított karácsonyfának komoly követelményeknek kell megfelelnie. Fotó: Depositphotos

Az idei karácsonyfa, egy hatalmas norvég lucfenyő,  a New York állambeli Queensburyből november 12-én érkezett Manhattanbe. Körülbelül 14 tonnát nyom, több mint 50 ezer, különféle színű LED-lámpával, és egy körülbelül 900 font súlyú, káprázatos csillaggal van feldíszítve.

A fények meggyújtására szerdán, november 30-án került sor a Rockefeller Centerben, a televíziós különkiadást élőben közvetítette az NBC.

Évente egymillióan látogatják

A fa minden nap reggel 6 órától éjfélig világít az ünnep heteiben, egészen január elejéig. Karácsony napján 24 órára ki van világítva, szilveszterkor pedig reggel 6 és este 21 óra között.

Amint az ünnepek véget érnek, a fát feldarabolják, és a Habitat for Humanity-nek adományozzák, hogy segítsen lakhatást biztosítani rászoruló családoknak. 2007-ben indult ez a nemes hagyomány, amely azt jelképezi, hogy a fa több legyen, mint egy grandiózus látvány. Ezzel a gesztussal a remény szimbólumává válik, megfelelve a karácsonyi ünnep eredeti szellemének.

A Rockefeller Center karácsonyfája több mint 80 éve a New York-i karácsony szíve. A díszek, a fények, a csillag változott az évtizedek során, de a fa meglátogatása a helybéliek és a turisták számára egyaránt tradíció lett. Évente átlagosan 1 millió látogató jön el a nemzet karácsonyfájához, amely a túlélés szimbóluma is. A fa mindig adakozásból, magán felajánlás után kerül Manhattan-be.

A gazdasági válság közepén született az ötlet

Az első, papírból készített gömbökkel, tobozokkal, áfonya füzérekkel, konzervdobozokkal díszített karácsonyfát a Rockefeller Center épületegyüttesén dolgozó, bevándorló munkások állították 1931 szentestéjén – tudjuk meg a tinkmara.com weboldalról. A gazdasági világválság kellős közepén ezek a kétkezi munkások hálásak voltak azért, hogy volt munkájuk és volt mit a családjuk asztalára tenniük. Az első, hivatalos Rockefeller Centernél lévő karácsonyfa felállítására két évvel később, 1933-ban került sor, ekkor született meg e tradíció.

A II. világháború idején a fa amerikai színekbe öltözött. Kivilágítatlan piros-kék-fehér gömbökkel és fa csillagokkal díszítették. Nem használtak semmilyen anyagot, melyre a hadi iparnak szüksége lett volna. Egy nagy helyett három szerény fát állítottak és a háború végéig nem világították ki, követve az általános elsötétítési szabályokat. A fagyújtás ceremóniáját először 1951-ben közvetítette a televízió.

1955-ben meg először emeltek a fa köré állványzatot, hogy könnyebben dekorálják. A fák egyre hatalmasabbak és fényesebbek lettek. 1997-ben hajóval szállították a Hudson-ön, 1998-ban a világ legnagyobb repülőjén, egy Anatov An-124-esen érkezett Ohioból. 1999 rekordévnek számít, magassága a 30 és fél méter volt. 2001-ben hazafias színekbe öltözött, az áldozatok emlékére és a város tiszteletére. 2007-ben már szempont volt az energiatakarékosság: LED-égőkkel világítottak. A 45 ezer LED-égőt a Rockefeller Center tetején található 300 napelem táplálta. 

Amerikai magyarok is adományozták már

Amint az a fent említett weboldalon olvasható, a Rockefeller Center történelmében eddig háromszor esett a választás amerikai magyar családok fájára. 

Először, 2007-ben a connecticuti Joe és Judy Rivnyak 25 méteres lucfenyőjére esett a választás. 2008-ban ismét magyar származású család fája került a nemzet figyelmének középpontjába:  a Varanyak család direkt azzal a céllal ültette el 1931-ben a fát, hogy egy nap New York City karácsonyfája legyen. A szülők, Joseph és Mary Varanyak már nem érhették meg a nagy napot, de fiaik büszkén kísérték a 21 méteres fát a Rockefeller Centerbe.

Joe Balku 20 évesen, 1956-ban érkezett Amerikába, pénz, nyelvtudás, család és barátok nélkül. "Családot alapítottam és 1973-ban megvettem a telket a házzal. A fenyő már akkor is ott állt, de még csak 6 méteres lehetett. A fenyőt a Sandy hurrikán érkezése előtt néhány héttel választotta ki a Rockefeller Center kertésze. Állandóan ki-be futkostam a 140 kilométer/órás szélben, hogy megnézzem, áll-e még. Szerencsére túlélte a hurrikánt és nagyon büszke vagyok, hogy az én fám okoz ekkora örömet. 76 éves vagyok és még soha életemben nem vettem részt személyesen a Rockefeller Center ünnepségén” – nyilatkozta.

Legyen norvég lucfenyő és férjen át a hidak alatt

A karácsonyfának komoly követelményeknek kell megfelelnie: mindig tradicionális, norvég lucfenyő, mely nem lehet 20 méternél alacsonyabb, ám nem haladhatja meg a 33 métert, vagyis a manhattani utcák szélességét. Ágainak sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy megtartsák az égőket és a hatalmas csúcsdíszt, viszont elég keskenynek ahhoz, hogy átférjenek a városközpontba vezető alagutakon, hidak alatt.

A leghosszabb utat eddig az a fa tette meg, melyet Kanada ajándékozott New Yorknak, 1971-ben. A szállítmány mindig éjszaka érkezik a városba, amikor viszonylag kisebb a forgalom. Miután az ágakat kicsit megnyesték, állványzat épül köré. Legközelebb már csak a fagyújtás előtti napokban láthatjuk újra, igaz még kivilágítás nélkül, ami a maga nemében szintén különleges látvány. A fények meggyújtási ceremóniájára tradicionálisan a Hálaadás Nap utáni első szerdán kerül sor.

Turizmus Rárepül Ázsiára az Emirates
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 14:31
Miután Kína ismét megnyitotta határait és enyhítette a koronavírussal kapcsolatos beutazási korlátozásait, az Emirates a közelgő Holdújév előtt, az élénkülő utazási igényekre reagálva növeli járatainak számát Ázsia több részén. 
Turizmus Szüzek túrája – Turisztikai programok, csak nőknek
Elek Lenke | 2023. január 14. 19:09
Igencsak megosztó trend, de létező: számos utazási iroda és turisztikai célpont szervez utakat, csak nőknek, és persze, akik mindezt kitalálják, azok sem férfiak...
Turizmus A külföldi turisták húzzák fel a magyar szálláshelyek bevételeit
Privátbankár.hu | 2023. január 12. 08:54
A belföldi vendégek száma alig emelkedett tavalyhoz képest, a külföldieké viszont szépen megugrott.
Turizmus Nem akarja megvenni valaki Elvis magángépét? Ma is százezrek követik, merre járt
Elek Lenke | 2023. január 11. 15:23
Magyar kétkezi milliárdosok figyelmébe: vasárnapig még lehet licitálni Elvis Presley magángépére, amely a Roswell International Air Centerben parkol 1982 óta. Most azonban aukción szerepel a floridai Kissimmee-ben. A kikiáltási ár nem magas, 100 ezer dollár, de a gép alapos rekonstrukcióra szorul.
Turizmus Tönkre veri az éttermeket és a hoteleket a drága energia
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:30
Lassabb lehet a nem európai turisták visszatérése.
Turizmus Jó hír az oltatlanoknak, mégsem zárnak le egy fontos országot előttük
Privátbankár.hu | 2023. január 9. 12:53
Visszavonták Thaiföldön azt a szabályt, amelynek értelmében csak oltottak utazhattak volna be az országba.
Turizmus A németek szeretik a legjobban Horvátországot
Privátbankár.hu | 2023. január 2. 13:58
Tavaly 18,9 millió turista látogatott Horvátországba és 104,8 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 37 százalékkal, a vendégéjszakáké 25 százalékkal volt több az előző évinél - közölte hétfőn a horvát turisztikai minisztérium, az általa elindított eVisitor rendszer adatai alapján.
Turizmus Ebből még baj lehet: a beérkező kínai turisták több mint fele covidos olasz adatok szerint
Privátbankár.hu | 2022. december 28. 16:57
Kínában szabadon engedték a vírust, új variánsok is érkezhetnek Európába.
Turizmus Egyiptom főszezon előtt - megindultak a magyarok
Szakonyi Péter | 2022. december 22. 15:51
December elején elindult Kairó és Budapest között a heti harmadik közvetlen járat, jövő tavasszal pedig visszaáll a "békeidők" menetrendje, vagyis hetente négy járattal köti össze Egyiptomot Budapesttel az Egyptair. A téli főszezon előtt a helyszínen, vagyis a Vörös-tenger partján jártunk, hogy friss tapasztalatokat tudjunk megosztani olvasóinkkal.
Turizmus El se hisszük: egy országban enyhítenének a legbosszantóbb repülőtéri korlátozáson
Privátbankár.hu | 2022. december 15. 10:17
Egy deciről két literre emelnék a biztonsági ellenőrzésen átvihető folyadékmennyiséget a britek.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG