<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Világszerte a legkülönfélébb módokon rótták le az emberek a tiszteletüket, amikor II. Erzsébet brit királynő szeptember 8-án meghalt.

Most egy franciaországi repülőtér bejelentette, hogy nevet változtat a brit uralkodó emlékére –írja az alltomresor.se svéd online napilap. Az Erzsébet királynő tiszteletére átnevezendő repülőtér a francia tengerparti Le Touquet városkában található, teljes neve Le Touquet-Paris-Plage. A település Calais-tól hat mérföldre délre, Párizstól pedig alig több mint 20 mérföldre északra húzódik.

A 20. század elején Le Touquet népszerű tengerparti üdülőhely volt, számos luxusszállodával, kaszinóval és sportlétesítménnyel. A város turisztikai vezetőjének több éven át Pierre de Coubertint, a modern olimpiai játékok megalapítóját választották, aki egyben a város „Parádis des Sports” szlogenjét is megalkotta.

A kisváros (valamivel több, mint 4000 lakosú) repülőterét ma Le Touquet Côte d'Opale-nek hívják. A helyi hatóságok a névváltoztatáskor azt hangsúlyozták, hogy a királynő "mindig is odafigyelt a két nemzet közötti jó kapcsolatokra, beszélt franciául és nagyra értékelte hazánkat".- írja a Time Out .

Képünk illusztráció. Fotó: PixabayKépünk illusztráció. Fotó: Pixabay

A repülőtér kommunikációs vezetője, Guillaume Andraud nyilatkozatában kijelentette, hogy a területnek "elszakíthatatlan kapcsolatai vannak Nagy-Britanniával": "A város alapítójától, Sir John Whitley-től kezdve, a James Bond-történetek szerzőjét, Ian Fleminget inspiráló környezetig. A szépséges villák, sőt a fenséges harangtoony, amely a nap minden órájában Big Benként zeng a brit szellem és elegancia szellőjét leheli – hangsúlyozta a kommunikációs vezető.

A királynő egyszer valóban meglátogatta Le Touquet-t – ez még az 1930-as években történt - nagybátyjával, a leendő VIII. Edward királlyal. Látogatása során az akkori beszámolók szerint lovagolt és homokvitorlázott is az üdülőhelyen. (!)

Az újra keresztelt repülőtérről valójában nem indulnak kereskedelmi járatok, leginkább magánrepülőgépek, helikopterek használják. Le Touquet mai leghíresebb lakója Emmanuel Macron francia elnök, aki ott vásárolt nyaralót.

A Le Touquet repülőtér nem az egyetlen francia közlekedési csomópont, amely a brit uralkodó előtt tiszteleg a halála után. A párizsi V. György metróállomást a királynő temetése napján ideiglenesen II. Erzsébet névre keresztelték.

Arról nem beszélve, hogy még Erzsébet életében elneveztek róla egy 40 állomásos metróvonalat – de Nagy-Britannia fővárosában.

Kérdés, hogy nem akartak-akarnak-e a britek egy másik repülőteret elnevezni, saját hazájukban, az életében legendává vált uralkodóról? Mert ha igen, akkor káoszt okozhat a légi irányításban, hogy ugyanazon a néven szerepel két reptér.

Arról nem ír a szerző, hogy engedélyt kértek-e erre a királyi családtól – bizonyára – és hogy ők mit szóltak a döntéshez.

Címkék: Turizmus

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Turizmus Óriási kérdés, hogy milyen ütemben tud talpra állni az üzleti turizmus
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 15:55
A külföldiek tartják el a hazai szállodákat.
Turizmus Fénybe borult a világ leghíresebb karácsonyfája – Amerika történelmét tükrözi
Elek Lenke | 2022. december 4. 15:04
Szinte mindenből lehet turisztikai attrakció, ilyen a Rockefeller Center-nél felállított karácsonyfa is, amelyen az égőket november 30-án kapcsolták fel. Évente egymillióan tekintik meg közelről, ami jó üzlet a fuvaroztatóknak, a helyi vendéglátásnak és a szállodaiparnak is.
Turizmus Régiségvadászat: Budapest a legjobb tízben
Elek Lenke | 2022. november 26. 18:12
Számtalan szempont alapján rangsorolt lista létezik a turisztikai szakmában – még olyan is, amelyik a szerint osztályozza a városokat, hol lehet a legtöbb régiségre, előnyös áron bukkanni. A turisták egy része ugyanis kincsvadászatnak tekinti az európai kiruccanást.
Turizmus Harmincmilliárd forintos turisztikai csomag az ágazat támogatására - Nem jött-e későn?
Elek Lenke | 2022. november 22. 13:12
A turisztikai szektor támogatása érdekében - a Magyar Turisztikai Ügynökség kezdeményezésére - a kormány több olyan intézkedésről is döntött, amely enyhíti a vállalkozások terheit, javítja gazdasági helyzetüket és segíti napi működésüket.
Turizmus Kérdéses, hogy gyorsan talpra áll-e az üzleti turizmus
Privátbankár.hu | 2022. november 7. 15:22
Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést.
Turizmus Egyre kevesebb magyar akar hotelbe és panzióba menni
Privátbankár.hu | 2022. november 7. 09:10
Sokkal kevesebben utaznak, viszont több a külföldi turista.
Turizmus Az eltűnt idő nyomában – Lebomló szállodát épít a svájci órakirály
Elek Lenke | 2022. november 6. 18:51
Tízezer év múlva valószínűleg nyoma sem lesz a svájci Hôtel des Horlogersnek, de lehet, hogy már előbb, magától eltűnik. Ami nem gond: sőt, ez a tulajdonos akarata.
Turizmus Árharc a levegőben – Elkezdődött a karácsony előtti jegykáosz
Elek Lenke | 2022. október 31. 19:29
Régi mondás amerikai szenátusi körökben, hogy mindent, csak ne légisztrájkot karácsonykor, ahogy Michael Douglas a Szerelem a Fehér Házban című retro romkomban is megjegyzi. Hogy az idén lesz-e sztrájk, nem tudni, de árkáosz ma is észlelhető, amint arra a szakmai lapok folyamatosan érkező hírei utalnak.
Turizmus Nemsokára megint lehet közvetlenül Sanghajba repülni Budapestről
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 14:20
November 11-én újraindítja a Budapest és Sanghaj közötti járatot a China Eastern Airlines - írta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a közösségi oldalán.
Turizmus Több ezer új embert vett fel a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 08:57
Bővül a flotta is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG