<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Magyar kétkezi milliárdosok figyelmébe: vasárnapig még lehet licitálni Elvis Presley magángépére, amely a Roswell International Air Centerben parkol 1982 óta. Most azonban aukción szerepel a floridai Kissimmee-ben. A kikiáltási ár nem magas, 100 ezer dollár, de a gép alapos rekonstrukcióra szorul.

Az Egyesült Államok Új-Mexikó államában található Roswell városa leginkább arról ismert, hogy a legenda szerint egy földönkívüli lények által irányított hajó 1947-ben itt zuhant le – a város idegenforgalmi ágazatának későbbi nagy örömére. 

Az itt tárolt, rozsdásodó gép egy Lockheed Jetstar, amelyet Elvis 1976-ban vásárolt, mindössze egy évvel a halála előtt. Hat utas fér el benne, pink bársonyülések, arany betétekkel, vörös szőnyegek, fából készült bútorok jellemzik az enteriőrt. Természetesen az akkori legmodernebb technika sem hiányzik, azaz a kazettás lejátszó, az RCA-videomagnó és a mikrohullámú sütő.

Sinatra és Johnson elnök is kedvelte

A Lockheed Jetstar típusból összesen csak 202 példány készült, ebből kettő a világsztáré volt. A második, a nagy slágeréről elnevezett Hound Dog II, a rocklegenda Graceland-i otthona előtt, Tennessee-ben állomásozott. A hírességek kedvelték ezt a típust, többek között Frank Sinatra, Kenny Rogers és Lyndon B Johnson volt amerikai elnök is vásárolt ilyet.

Az aukciós cég "igazán ritka, rendkívül vonzó darabként" hirdeti a tönkrement, de rendbehozható típust. Abban is biztosak, hogy aki megveszi és rendbe hozatja, biztos nyit benne egy Elvis-kiállítást. A Kissimmee-i aukció január 4-étől 15-éig tart.

Elvis gépe belülről. Fotó: Mecum Auctions
Elvis gépe belülről. Fotó: Mecum Auctions

Már önmagában ez az esemény is lázba hozza majd a rajongó turistákat, főleg azokat, akik szenvedélyes résztvevői a világ körüli Elvis-túráknak – növelve ezzel a város turisztikai bevételét.

A 45 éve elhunyt sztár egyébként ma is sok pénzt termel nem csak az örökösöknek, és nem csupán a filmjeivel, a világslágereivel és a megvásárolt szuvenírekkel: mindenhová, ahol lakott, ma turisták ezrei látogatnak el.

Két sírja volt

Otthona, a Graceland a Tennessee állambeli Memphisben természetesen az első helyen áll a listán. A huszonhárom szobás házat 1957-ben vásárolta meg, valamivel több, mint 100 ezer dollárért, és ott élt az 1977-ben bekövetkezett haláláig. Öt évvel később a ház megnyílt a nagyközönség előtt, és ma múzeumként működik.  Évente 600 ezren látogatják. Halálának dátuma, augusztus 16. környékén minden évben Elvis-hetet tartanak, ezzel tisztelegve zenéje és filmjei előtt.

Természetesen a sírja is zarándokhely, sőt, valójában két sírja volt. Miután 1977 augusztusában meghalt, egy mauzóleumban temették el a Forest Hills temetőben, Memphisben, de a hatalmas rajongóáradat miatt Elvis (és édesanyja, Gladys) földi maradványait áthelyezték Graceland területére.

A világ legnagyobb rocksztárja 1935. január 8-án született a Mississippi állambeli Tupelóban, és 13 éves koráig egy szerény, fehérre festett, két hálószobás házban élt, melyet az apja a saját kézzel épített. Mára úgy állították helyre, ahogyan Elvis gyerekkorában nézhetett ki. A bútorok nem eredetiek, de igyekeztek utánozni az eredetiket. 

Nászút, futurisztikus környezetben

De nemcsak oda tódulnak a turisták, ahol háza volt, hanem oda is, ahol csak bérelt: a Palm Springs-i House of Tomorrow a modernitás csúcsának számított, amikor 1960-ban építették, és olyan, akkor futurisztikusnak mondható felszereléssel rendelkezik, mint a takarításhoz használható vákuumcsatlakozók, beltéri grillsütők és falra szerelhető rádiók. Elvis soha nem volt a ház tulajdonosa, de 1996 és 1967 között egy évre bérelte. 

Eredetileg Priscillával itt kellett volna összeházasodniuk, de amikor a sajtó értesült a tervükről, kölcsönkérték Frank Sinatra magángépét, és Las Vegasba repültek. Később ott, a Honeymoon Hideaway-nek nevezett birtokon töltötték a nászútjukat. A villát nem lehet meglátogatni, de kívülről megtekinthető.

Ahol a rock and roll született

Amikor Elvis először lépett be a Sun Stúdióba, gyakorlatilag kirúgták, de a legenda szerint egy recepciós felfigyelt a tehetségére, és megszervezte, hogy a lemezkiadó vezetője, Sam Phillips meghallgassa a felvételt, a többi pedig, ahogy mondani szokás, már történelem. 

A hangstúdió ma múzeum, ahol helyi zenészek vezetik a túrákat. A házat nem ok nélkül nevezik a rock and roll szülőhelyeként – Jerry Lee Lewis, Johnny Cash és BB King is rögzített itt lemezeket. 

Az aprólékosan megőrzött hangstúdióban ugyanott lehet állni – és persze fényképezkedni -, ahol Elvis felvette 1954-brn a "That's all right" című kislemezt, és ezzel megalapozta a karrierjét.

Egyél úgy, mint a Király

Az Arcade étterem 1919-ben nyílt meg, és Memphis legrégebbi kávézójának nevezi magát, amit senki sem von kétségbe. Mottójuk: egyél úgy, mint a Király. Itt habzsolta ugyanis Elvis Presley a híres koleszterinbombáját – mogyoróvajas szendvicset, banánnal – akkor még nem sejtve, hogy később ezzel mennyit árt magának.

A 45 éve elhunyt sztár ma is sok pénzt termel, nem csak az örökösöknek. Fotó: Depositphotos
A 45 éve elhunyt sztár ma is sok pénzt termel, nem csak az örökösöknek. Fotó: Depositphotos

Nem sok minden változott itt azóta – a fülkék, a bárszékek, a bumerángmintás asztalok és a fényreklámok ugyanolyanok mint akkor, a hamburger- és turmixválaszték szintén, mintha csak bármelyik 50-es évekbeli filmben lennénk. A 21. századi rajongók természetesen azt a sarokasztalt választják, ahol Elvis mindig ült.

Aloha Hawaii-ból

A világ leghíresebb kaszinóvárosa különösen szorosan kötődik Elvishez. Itt játszódik a főszereplésével készült Viva Las Vegas című film. 1969-től az 1977-ben bekövetkezett haláláig összesen 837 teltházas előadást tartott itt, a városban mindenhol fellelhetők a szobrai és a hasonmásai. Látogatható az a kápolna is, ahol megnősült.

A másik kedvenc helye Hawaii volt, ahol három filmet forgatott, és közben pénzt gyűjtött egy Pearl Harbor-emlékműre. 1973-ban itt vették fel az Aloha from Hawaii című honolului koncertet, amelyet 40 országban 1,5 milliárd ember követett műholdon keresztül. Az eseményre bronzszobra emlékeztet a Blaisdell Center nevű koncertaréna előtt.

A Georgia állambeli Cornelia városában található múzeum gyűjteménye körülbelül 30 ezer tárgyból áll, így bekerült a Guinness-rekordok közé. Nemcsak a világ legnagyobb Elvis-kollekciója ez, hanem garantáltan a legegyedibb is, egészen fanatikus rajongók számára.

A németországi katonaévek emléke

Elvis soha nem turnézott Észak-Amerikán kívül, de 1958 és 1960 között, pályafutása csúcsán 17 hónapig a hadseregben szolgált – amelyet ördögi ügyességgel használt ki pr-eszköznek Tom Colonel, a legendás menedzser, akit hasonló zsenialitással formál meg Tom Hanks a nemrég bemutatott filmben.

Majd Friedbergben állomásozott az akkori Nyugat-Németországban, és a közeli Bad Nauheimben élt, 30 kilométerre. Frankfurtból. Közlegényként először a még ma is álló Hotel Villa Grunewaldban lakott, majd a Goethestrasse 14. szám alatti magánlakásba költözött, és itt találkozott először leendő feleségével, Priscillával. 

Minden év augusztusában itt rendezik az Elvis Európai Fesztivált, az ikon emlékére.

Turizmus Sok magyarnak semmit sem jelent a drágulás: nagyon pörögnek a külföldi utak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:49
Az áremelések ellenére ugrásszerűen megnőtt a kereslet a külföldi, különösen a tengerparti nyaralások iránt. Tavaly a Covid-járványt követő szabadságvágy és az szja-visszatérítésből kapott pénz fűtötte az utazási kedvet, idén pedig a gazdasági nehézségek ellenére „az addig utazunk, amíg lehet, és élményekre költünk” attitűd is jellemzi az utazó magyarokat - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Tavaly a duplájára, 1075 milliárd forintra nőtt a külföldre utazó magyarok költése.
Turizmus A járvány előtti formáját idézi a magyar turizmus
Privátbankár.hu | 2023. március 3. 08:42
A magyar vendégek száma csak minimálisan nőtt januárban, miközben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 34 százalékkal ugrott meg.
Turizmus Százéves a Disney-birodalom, de nem öregszik – Aki Mickey Mouse-t kitalálta
Elek Lenke | 2023. február 25. 17:34
Idén ünnepli a Walt Disney Company fennállásának 100. évfordulóját, mely alkalmából látványos programokat rendeznek Disneylandben, és újdonságokkal lepik meg a rajzfilm figurák rajongóit. 
Turizmus Repülj Harry Potterrel – Seprű helyett pattanj Boeingre!
Elek Lenke | 2023. február 25. 10:14
J. K. Rowling pár éve új univerzumot teremtett Harry Potter című példátlan sikerű meseregénysorozatával, amelyben a vonatozás sokkal gyakrabban fordul elő, mint a légi közlekedés. Igaz, repülnek is – de seprűvel. Most azonban a brazil GOL légitársaság előrukkolt egy Boeing 737-essel, amelynek Harry Potter a főszereplője.
Turizmus Hivatalosan is ötcsillagos besorolást kapott egy budapesti szálloda
Privátbankár.hu | 2023. február 17. 14:18
A Mystery Hotel Budapest megkapta a Hotelstars minősítő rendszere alapján a legmagasabb, az ötcsillagos besorolást.
Turizmus Energiadrágulás: csak most jön a nemulass ezeknél a vállalkozásoknál?
Privátbankár.hu | 2023. február 13. 09:46
Mivel az energiárak ilyen mértékű emelését már nem lehet áthárítani, egyre több vendéglátóhely kényszerülhet átmeneti, vagy tartós bezárásra - vélik a Magyar Bankholding elemzői.
Turizmus Légből kapott sztorik - Tedd a cipőd a széfbe!
Elek Lenke | 2023. február 12. 18:22
A repülés kivételes luxusból az elmúlt 50 év alatt hétköznapi közlekedési móddá vált. Az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) adatai szerint csak az Egyesült Államok légterében naponta több mint 45 000 járat indul és érkezik, és közel 3 millió utas tartózkodik egy nap a levegőben.
Turizmus Dubajozás, haladóknak – ha sok pénze van, lakjon Lego-kockákban!
Elek Lenke | 2023. február 11. 19:34
Lassan Dubaj megkerülhetetlen része  a világ turizmusának, mely pozíciót ez a fantasztikus „műváros” néhány évtized alatt érte el. Az új szállodák között is említésre méltó a február 10-én nyitó Atlantis Royal, amely mintha a tengerből emelkedne ki.
Turizmus Itália verhetetlen luxusa – Ahol az amerikai sztárok borozgatnak
Elek Lenke | 2023. február 5. 11:43
Számtalan leggel találkozhatunk a turizmus és a szállodaipar világában, ahány szaklap, annyiféle lista, ahány tesztelő, annyiféle szempont. Azt mondják, a luxusszállodák mind egyformák – nos, az olaszok ebben is kivételek, a gasztronómiához és a designhoz mintha mindenki értene itt, születésétől fogva. Amiben szintén páratlanok, az az elképesztő természeti-történelmi környezet.
Turizmus Britanniától a Békén át a Radisson Blu-ig - száztíz éves a patinás nagykörúti szálloda
Elek Lenke | 2023. február 4. 18:49
Ma már kevés igazi, 110. életévét betöltő, és azóta is szállodaként üzemelő épület van a világon, ezen kevesek közé tartozik a Nagykörúton a Béke. Mi történt az elmúlt bő évszázadban? A patinás szálloda jelenéről Heréb István igazgatóval beszélgettünk.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG