<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Számtalan szempont alapján rangsorolt lista létezik a turisztikai szakmában – még olyan is, amelyik a szerint osztályozza a városokat, hol lehet a legtöbb régiségre, előnyös áron bukkanni. A turisták egy része ugyanis kincsvadászatnak tekinti az európai kiruccanást.

A dánok vezetnek

Európa antikvitásban leggazdagabb városai közé tartozik Budapest: a 10 pontos indexből  7,02 pontot értünk el a Confused.com szerint. A magyar főváros kiemelkedően jól teljesít régiségboltjainak kínálata tekintetében (4,40/5), egyes számítások szerint 42 százalékkal jobban, mint például a szlovén Maribor, (3,09/5). Budapesten több, mint kétszer annyi régiségbolt jut 100 ezer főre vetítve (1,01), mint Bukarestben (0,26).

Az antik tárgyak szakértői Koppenhágát ítélték legjobbnak, 8,66 pontot értek itt el a lehetséges 10-ből. A dán főváros ad otthont Európa egyik legkiválóbbnak ítélt régiségboltjának. Koppenhágában 100 ezer emberre több mint kétszer annyi lelőhely jut, mint a svédországi Göteborgban.

Divatba jött az újra hasznosítás

Lettország fővárosa, Riga, a második legjobb úticél az antik tárgyakba beleszerelmesedett gyűjtőknek Európában, ők 10-ből 8,56 pontot értek el. Mindehhez az is hozzájárul, hogy az ország egyre komolyabban veszi a fenntartható vásárlás gyakorlati megvalósítását, azaz a régi holmik újra felhasználását. A lett főváros 31 százalékkal magasabb pontszámot ért el ezen a téren, mint Észtország fővárosa, Tallinn, (3,65/5), amely csak a 30. helyen áll az összesített eredmények között. Az antikvitások rajongóit elkényeztetik errefelé is, ezer emberre 0,94 üzlet jut, ami 77 százalékkal több, mint a harmadik balti állam, Litvánia fővárosában, Kaunasban (0,53).

Amszterdam, Bergen, a luxemburgi Diekirch, Vilnius, az írországi Dublin és Cork, valamint Valletta szintén előkelő helyezést ért el.

Kincsvadászat az európai turizmus. Fotó: Pixabay
Kincsvadászat az európai turizmus. Fotó: Pixabay

Hogyan maradtak meg az évszázadok folyamán?

Az összetett történelmi háttérre, az okokra nem tér ki a jelenre koncentráló összeállítás, pedig nyilvánvaló, hogy ott maradtak meg leginkább a régi tárgyak, ahol vagy nem volt háború, vagy ha volt is, mint a balti államokban, nem ők voltak a fő csapás iránya. Netán olyan helyen élt a tulajdonos, ahol volt idő és mód elrejteni, kimenekíteni az értékesebb holmikat.

Az sem mindegy, milyen (volt) a közelmúltban az adott országban az életszínvonal, a tulajdonosok rákényszerültek-e, hogy megváljanak értékeiktől, illetve létezett-e olyan vevőkör, amelyik áldozni tudott ezekre a bájos apróságokra, vagy éppen a borsosabb árú festményekre.

Mindebben az az igazán érdekes, hogy a listát egy biztosító cég állította össze. A „kincsek” megtalálói ugyanis érdekeltek abban, hogy féltve őrzött tárgyaikat biztosítással is védjék. Nyilvánvalóan nem néhány eurós porcelántányérokról van itt szó, bár a megszállott gyűjtőknek persze utóbbiak is jelentős értékkel bírnak.

Jó üzlet a biztosítónak is

Jessica Willock, a Confused.com biztosítási szakértője szerint " Európa legjobb helyein nagy értékű tárgyakat találhatunk, valós értékükhöz képest olcsón. Kedvezményes áruk ellenére fontos figyelembe venni a piacokon, régiségboltokban vagy üzletekben történő vásárlások valódi értékét, mert ez szolgáltatja majd az alapot a szerződéshez.”

Az antik tárgyakra vonatkozó biztosítási szerződések a véletlen elvesztés, a sérülés, a lopás és az érték csökkenéséig terjednek. Ha a gyűjtemény valamelyik eleme megsérül, és nem javítható, vagy javítható, de értékvesztéssel, akkor a biztosítónak kell fizetnie.

Turizmus Rárepül Ázsiára az Emirates
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 14:31
Miután Kína ismét megnyitotta határait és enyhítette a koronavírussal kapcsolatos beutazási korlátozásait, az Emirates a közelgő Holdújév előtt, az élénkülő utazási igényekre reagálva növeli járatainak számát Ázsia több részén. 
Turizmus Szüzek túrája – Turisztikai programok, csak nőknek
Elek Lenke | 2023. január 14. 19:09
Igencsak megosztó trend, de létező: számos utazási iroda és turisztikai célpont szervez utakat, csak nőknek, és persze, akik mindezt kitalálják, azok sem férfiak...
Turizmus A külföldi turisták húzzák fel a magyar szálláshelyek bevételeit
Privátbankár.hu | 2023. január 12. 08:54
A belföldi vendégek száma alig emelkedett tavalyhoz képest, a külföldieké viszont szépen megugrott.
Turizmus Nem akarja megvenni valaki Elvis magángépét? Ma is százezrek követik, merre járt
Elek Lenke | 2023. január 11. 15:23
Magyar kétkezi milliárdosok figyelmébe: vasárnapig még lehet licitálni Elvis Presley magángépére, amely a Roswell International Air Centerben parkol 1982 óta. Most azonban aukción szerepel a floridai Kissimmee-ben. A kikiáltási ár nem magas, 100 ezer dollár, de a gép alapos rekonstrukcióra szorul.
Turizmus Tönkre veri az éttermeket és a hoteleket a drága energia
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:30
Lassabb lehet a nem európai turisták visszatérése.
Turizmus Jó hír az oltatlanoknak, mégsem zárnak le egy fontos országot előttük
Privátbankár.hu | 2023. január 9. 12:53
Visszavonták Thaiföldön azt a szabályt, amelynek értelmében csak oltottak utazhattak volna be az országba.
Turizmus A németek szeretik a legjobban Horvátországot
Privátbankár.hu | 2023. január 2. 13:58
Tavaly 18,9 millió turista látogatott Horvátországba és 104,8 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 37 százalékkal, a vendégéjszakáké 25 százalékkal volt több az előző évinél - közölte hétfőn a horvát turisztikai minisztérium, az általa elindított eVisitor rendszer adatai alapján.
Turizmus Ebből még baj lehet: a beérkező kínai turisták több mint fele covidos olasz adatok szerint
Privátbankár.hu | 2022. december 28. 16:57
Kínában szabadon engedték a vírust, új variánsok is érkezhetnek Európába.
Turizmus Egyiptom főszezon előtt - megindultak a magyarok
Szakonyi Péter | 2022. december 22. 15:51
December elején elindult Kairó és Budapest között a heti harmadik közvetlen járat, jövő tavasszal pedig visszaáll a "békeidők" menetrendje, vagyis hetente négy járattal köti össze Egyiptomot Budapesttel az Egyptair. A téli főszezon előtt a helyszínen, vagyis a Vörös-tenger partján jártunk, hogy friss tapasztalatokat tudjunk megosztani olvasóinkkal.
Turizmus El se hisszük: egy országban enyhítenének a legbosszantóbb repülőtéri korlátozáson
Privátbankár.hu | 2022. december 15. 10:17
Egy deciről két literre emelnék a biztonsági ellenőrzésen átvihető folyadékmennyiséget a britek.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG