1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tapasztalatok szerint, akik télen a hegyekbe utaznak, a borravalóra több figyelmet fordítanak, mint a biztonságra és a megfelelő előkészületekre. Messziről felismernek minket az osztrák sípályákon.

"Azok ott biztosan magyarok"



Messziről megismerni a magyarokat az Alpokban: tízből legalább négyen sisak nélkül síelnek és reggelente elkeseredetten kerregtetik a mínuszokban lefagyott autók motorját. A magyar turisták jelentős része ugyanis még mindig felkészületlenül, ráadásul egyre többen öreg kocsival vágnak neki a téli kirándulásoknak, s az átlagosan 9-12 éves járművek jelentős része már nem „lábon”, hanem vontatón jön haza, vagy kinti szervizben köt ki. A felkészületlenség következménye mindkét esetben kisebb vagyon, több százezer forintnyi javíttatási vagy szállítási költség – számol be a CLB Független Biztosítási Alkusz tapasztalatairól Németh Péter kommunikációs vezető. A cég a közelmúltban gyors felmérést végzett ügyfelei körében, s kiderült, még a rutinos külföldre járóknak sincs úgynevezett assintance biztosítása, holott az egy évre köthető, valamivel több, mint 13 ezer forintos szolgáltatás ára az említett műszaki problémák esetében busásan megtérül.

Fel kell készülni alaposan, ha 1000 méter fölé megyünk

Kötelező a téli gumi!
„Sokan nem tudják, de szinte az összes népszerű sípályának otthont adó országban kötelező a téli gumiabroncs használata. Ausztriában, Csehországban, Szlovéniában és Szlovákiában is büntethet a rendőr, ha valaki nyári abroncsokon vág neki a hegyeknek.” – figyelmeztet Menkó Illés, a Continental Hungaria szakértője. A felsorolt országok mellett Románia, Szerbia, Montenegró és Horvátország (időjárás függvényében) egyaránt kötelezi az autósokat a téli abroncsok felszerelésére, régiónkban hazánk mellett egyedül Ukrajnában nem sért szabályt az az autós, aki nyári abroncsokon próbál közlekedni a téli időszakban.

Németh szerint azoknak az autósoknak, akik kényszerből cserélték öregebbre a korábbi, jó minőségű, drága, megbízható kocsijukat, eszükbe sem jut alaposan átvizsgáltatni mostani járművüket indulás előtt, mert nem szokták meg. Az ilyen autósok többsége nincs tisztában a kocsi műszaki állapotával, nem tudja, hogy az ezer méter felett gyakori éjszakai mínusz 20 fok után reggel elindul-e majd a motor, s hogy a hegyre is megfelel-e az a több ezer kilométer futott téli gumi, amivel a városban még viszonylag biztonságosan lehet közlekedni. Igaz – mondja Németh –, a mínusz 15-20 fok az új autókat is próbára teszi, különösen a dízel üzeműeket, mert megdermed a gázolaj vagy eltömődik a szűrő. Ezer méter felett ezek mindennapos problémák.

Próbálja ki a tolmácsot is!

A CLB felmérése szerint azok, akik mindig is használt, kevésbé jó kocsival jártak, felkészültebbek a téli utazásra is. Ennek ellenére egyre több magyar rendszámú autó robban le, vagy egyszerűen nem tud felkapaszkodni a havas hegyi szerpentinen – becslések szerint a 9 évnél öregebbek közül minden tizedikkel megtörtént már – mondani sem kell, ilyenkor komoly anyagi gondot jelent a javíttatás vagy a hazaszállítás költsége.

Annak viszont, akinek van assistance szerződése, a biztosító minden műszaki hibával kapcsolatos költségét megtéríti, ráadásul a nap 24 órájában telefonos tolmácsot is garantál. Üdítő kivétel az olyan utas – meséli Németh -, aki nemcsak megköti a szerződést a szolgáltatásra, hanem indulás előtt ki is próbálja: például felhívja a tolmácsot indulás előtt, hogy meggyőződjön róla, számíthat rá. Szerencsére egyre többen készülnek már így is egy utazásra, de még mindig nem ez az általános – jegyzi meg a szakértő.

Borravalót bezzeg adunk...

A kommunikációs igazgató felhívja a figyelmet arra a tapasztalatra is, miszerint a sípályákon – főleg Ausztriában – messziről meg lehet ismerni a magyarokat, ők azok, akik sisak nélkül síelnek. Pedig a balesetekkel járó ellátás költségei – adott esetben több százezer forint – is éppen őket érinti a legérzékenyebben. Ennek ellenére még a védőfelszerelés nélkül síelők többségének sincs utasbiztosítása felelősségbiztosítással. Pedig ez utóbbi még azt a kárt is fedezi, amelyet másoknak okoz a biztosított, legyen annak bármilyen költséges következménye. A sokszor emlegetett méregdrága kórházi kezelések mellett ezek a biztosítások arra is alkalmasak, hogy hosszas kinti kórházi ápolás esetén a hozzátartozók kiutazási költségét fedezzék, összesen ezer euró értékben.

A sok kedvezőtlen tapasztalat mellett Németh megemlíti azt is, hogy például Ausztriában a hegyi „hüttékben” a magyarok a legkedveltebb vendégek, mert ők azok, akik mindig adnak borravalót...

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG