<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A jó idővel nemcsak a strandszezon kezdődik, sok baleset is történik. Tavaly ilyenkor például két hónap alatt több mint 3 ezer baleset volt. És bár ez kevesebb a korábbinál, a figyelmetlenség és az alkohol így is sokszor vezetett tragédiához.

A nyaralási szezon balesetek szempontjából minden évben az egyik legkritikusabb időszaknak számít a hazai és külföldi utakon, hiszen ilyenkor mind a megnövekedett forgalom, a kellő helyismerettel gyakran nem rendelkező sofőrök, mind pedig a hőség vagy a viharok miatt is gyakoribbak a balesetek illetve a gépjárművek meghibásodásai - derül ki a Generali Csoporthoz tartozó Europ Assistance közleményéből.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon tavaly 1500-1600 személyi sérüléssel járó baleset történt június és július hónapban az utakon. A Europ Assistance-nál regisztráltak tavaly júniusban és júliusban Magyarországon összesen több mint 1800 esetben kértek segítséget a kisebb-nagyobb baleseteknél.

Többször nem számolunk a kerülővel

A közlemény szerint már egy baleset miatti elterelésnél is problémát jelenthet, ha nincs elegendő üzemanyag. A társaság szerint előfordult ugyanis, hogy egy család tavaly nyaralni indult Horvátországba, ám egy – az M7-esen történt baleset miatt – forgalomelterelés volt, és kerülő úton kellett haladniuk. A tankban maradt üzemanyag azonban már nem volt elegendő a következő benzinkútig, így még a horvát határig sem tudtak eljutni.

Külföldön ráadásul sok szempontból jobban ki vagyunk szolgáltatva, bármilyen problémánk adódik az utakon, hiszen hiányozhat a helyismeret, és sok esetben az adott ország nyelvét sem beszélik az autósok.

A gyorshajtás gyakran végződött balesettel

A legtöbb balesetet az autósok és a teherautósok okozták tavaly a II. negyedévben. A KSH adatai szerint a balesetek csaknem kétharmadát okozták. A robogósok és a motorosok több mint a balesetek tizedéért voltak felelősök. Azonban a biciklisek még rajtuk is túltettek. Ráadásul a biciklisek és a robogósok okozta balesetben csaknem minden negyedik esetben ivott a vezető.

Forrás: KSH
hirdetés

A KSH szerint a személyi sérüléses balesetek közül minden negyedikért a gyorshajtás volt a felelős és ez az adat csaknem 10 százalékkal volt kedvezőbb, mint egy évvel korábban. Azonban több volt a figyelmetlenségből és a szabálytalan előzésből adódó baleset a tavalyi második negyedévben.

Az M5-ösön veszélyes ilyenkor autózni

Az autópályákon 2012. II. negyedévben ötödével kevesebb baleset történt, mint egy évvel korábban. Az autópálya hosszához mért fajlagos mutatók szerint az M5-ös autópályán történt a legtöbb baleset, száz kilométerre 17 baleset jutott, a megsérült személyek több mint 60%-a külföldi állampolgár volt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló