<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Mai életünk egyik legmeghatározóbb jellemzője, a lelkes telefonképernyő-nyomogatás (netezés, facebookozás) 10 évvel ezelőtt még nem létezett, de akkor történt meg az első nagy lépés ebbe az irányba: az Apple létrehozta az első iPhone-t. Az Apple-t követték más gyártók is, és ma már kétmilliárd ember rendelkezik okostelefonnal.

Régi elképzelés volt, hogy a telefont olyan eszközzé fejlesszék, ami a távbeszélés funkcióján túllép. Már Nikola Tesla is gondolkozott ilyesmin 1909-ben, de sok realitása még nem volt, hisz a mai számítógépekre hasonlító szerkezetet először 1945-ben sikerült létrehozni, de az nem hogy zsebben nem fért el, egy egész terem kellett neki. Sőt, maga a drót nélküli telefonálás is sokáig megoldatlan volt, a széleskörű mobiltelefónia a 90-es évek elejétől kezdett elterjedni.

A kezdetek

Ezt követően több gyártó próbálkozott több funkciós telefont kifejleszteni, amely az időközben elterjedő internetet is hasznosítani próbálta. Ilyenek voltak a Palm vagy a Blackberry, de a Nokia és próbálkozott úgynevezett kommunikátorokkal. Maga a smartphone (szerencsétlen magyar nevén okostelefon, kitalálhatnánk rá jobb szót) kifejezés is 1995-ben bukkant fel először. Ezekkel a kütyükkel az volt a fő gond, hogy rendkívül nehezen lehetett kezelni őket, hisz egy ilyen apró szerkezeten egy egész klaviatúrát és egy kis egérszerű szerkezetet kellett elhelyezni, ami a használhatóságot bonyolította.

Áttörés

Ekkor jött az áttörés, az Apple megtalálta a megoldást: az érintőképernyőt. Ettől kezdve az egész készülék egyetlen képernyő lett, melyen minden műveletet el lehet végezni, kis mérete ellenére viszonylag könnyen kezelhetővé vált a szerkezet. Ez volt az első iPhone, de eleinte nem hozta meg a várt sikert, mivel megfelelő applikációk nélkül alig lehetett valamire használni. Még egy évet kellett várni, amikor létrehozták az App Store-t, melyen keresztül a fejlesztők elláthatták a felhasználókat a szükséges alkalmazásokkal. 2008-ban felpörgött a piac, elindult az iPhone máig töretlen karrierje, melynek köszönhetően az Apple a világ legnagyobb cége lett.

Apple

2008 októberében létrehozták az első androidot használó telefont, ezután ez a technológia, melyet ma a Google birtokol, rohamosan elterjedt az okostelefon-gyártásba belevágó többi szereplő között. Népszerűvé viszont csak 2010-ben vált, de 2012-re már dominálta a világ telefonpiacát, miközben az iPhone maradt mindmáig a legjobb minőségűnek tartott készülék, amely egyúttal presztízst is jelent, így a vevők jóval magasabb árat is hajlandók fizetni érte.

Mindenkihez eljut

Az okostelefon, mint kvázi miniszámítógép hozta el az internet robbanásszerű terjedését, hisz az emberiség azon része, aki nem tud megvenni egy asztali PC-t vagy laptopot, egy olcsóbb okostelefont megengedhet magának, különösen, ha a mobilszolgáltató olcsón biztosítja hozzá az internetet. Így lehetséges az, hogy 10 évvel az útjára indítása után már 2 milliárd ember rendelkezik a kis szerkezettel, és éri így el az internetet. Ennek egyik legfőbb haszonélvezője a Facebook, amely ezáltal ugyancsak 2 milliárdos felhasználói táborra tett szert.

Nyertes és vesztes

Az Apple eddig 7 különböző, egyszerűen számokkal jelölt sorozatot hozott ki termékéből, a 8-ast idén tervezik. Természetesen mindegyik tartalmaz valamilyen újítást, hisz egy új iparágnak az első 10 évében bőven van mit fejlődnie, újítania. Ugyanakkor a rajongók sokszor akkor is megveszik az újabb változatot, ha az előző még tökéletesen megfelelne nekik, és ez jócskán megdobja az eladásokat, és persze az Apple árbevételét és nyereségét. A nagy vesztesek pedig azok a cégek, akik korábban a mobiltelefon-gyártás élvonalát képezték, de az okostelefonokkal nem tudtak versenyt tartani, mindenekelőtt a Nokia.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Új vezetők érkeztek a Vodafone akvizíció után a 4iG-hez
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 12:32
A 4iG Nyrt. igazgatósága a Vodafone Magyarország és a meglévő távközlési portfólió integrációja érdekében új felsővezetőket nevezett ki a cégcsoporthoz frissen csatlakozott társaság, valamint a 4iG Nyrt. irányításába.
Vállalat Iratokat vár a Teslától az amerikai igazságügyi minisztérium
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:49
Az amerikai igazságügyi minisztérium az önvezető autókról szóló dokumentációért fordult kedden a Tesla járműgyártóhoz - derül ki az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott iratokból.
Vállalat Kiderült, mennyit keresett a Pfizer a Covid-vakcinán
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:26
 A Pfizer amerikai gyógyszeripari cég nyeresége és bevétele is nőtt tavaly a negyedik negyedévben, az éves árbevétel rekord nagyságú volt.
Vállalat Csúnya számokat közölt a Samsung
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 17:07
A Samsung Electronics dél-koreai vállalat működési eredménye jelentősen, csaknem 69 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben a chipek és okostelefonok iránti alacsony kereslet miatt - derült ki a cég kedden közzétett jelentéséből.
Vállalat Lezárult a 4iG-Vodafone biznisz
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:06
A Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg a tájékoztatás.
Vállalat Újabb kemény csörte bontakozik ki Amerika és Kína között
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 12:59
A Huawei elleni újabb amerikai intézkedések heves tiltakozást váltottak ki Peking részéről.
Vállalat Az amerikai politikai elitnek magyarázkodhat a TikTok-vezér
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 14:51
Meghallgatásra kell mennie a videós közösségi oldal vezérének.
Vállalat Alacsonyabb költség, kisebb környezeti hatás: felértékelődik a last mile logisztikai raktárak szerepe
PR | 2023. január 27. 19:51
A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás ?
Vállalat Gördülő Generációk
PR | 2023. január 27. 10:57
Megvásárolta az ország egyik meghatározó magyar tulajdonú flottakezelő cégét az AutoWallis. Az idén harminc éves Nelson Flottalízing Kft-re egy jelentős átalakulási folyamatot követően tett ajánlatott a tőzsdén jegyzett társaság. A Nelson korszerűsítését követő tulajdonváltás ötlete egy fiatal, 29 éves menedzserhez köthető - aki cseppet sem véletlenül került a céghez.
Vállalat Enged a Google az uniós hatóságok nyomásának
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 16:50
A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az európai fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására; Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erőfölényes vizsgálatot folytat az óriáscéggel szemben - közölte a versenyhatóság.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG