<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A legkisebbektől a legnagyobb vállalkozásokig mindenki részesülhet abból az óriási üzleti potenciálból, amit az új generációs mobilinternet jelent - írtuk cikksorozatunk korábbi részében. Most azt járjuk körül, hogyan hoz forradalmat az iparban az 5G.

A digitális transzformáció már napjainkban is zajlik az iparban: egyre többet hallunk az Ipar 4.0 fogalmáról, megkezdődött a gyártási folyamatok átalakulása, az IT és az automatizálás egyre szorosabb összefonódása, a "dolgok internetének" (IoT) térhódítása. Azonban minden, ami eddig a negyedik ipari forradalom terén lezajlott, csak egy apró szelete annak, ami még ránk vár - köszönhetően az 5G napjainkban induló térhódításának.

A folyamat elkezdődött – de az 5G mossa el igazán a fizikai és a digitális valóság határát

Az, hogy az ipari szereplők minél olcsóbban és minél gyorsabban próbálják előállítani termékeiket, nem újdonság - azonban a termékek a korábbinál sokkal nagyobb tempóban válnak összetettebbé, bonyolultabbá. Ezt az új technológiai megoldások bevetésével igyekeznek ellensúlyozni, hatékonyabbá téve a termelési folyamatot. Így került a feldolgozóipari folyamatok között egyre kiemeltebb helyre az intelligens energiafelhasználás, a 3D-nyomtatás, a készlet- és termelésoptimalizálás, az összetett vállalatirányítási rendszerek használata vagy épp a robot-technológia egyre fokozódó alkalmazása - csak hogy néhány példát említsünk. Kulcsfontosságúvá vált az ipari folyamatokkal kapcsolatos adatok minél szélesebb körű begyűjtése és elemzése, a Big Data korszakával együtt pedig beköszöntött a felhő alapú informatika is. Szenzorok tömkelege gyűjti és továbbítja gyakorlatilag megállás nélkül azokat az információkat, amelyek segítségével meghatározhatóak a fejleszthető faktorok - így tehető a gyártási folyamat hatékonyabbá, végső soron egységnyi költségre magasabb bevételt eredményezve.

Kézenfekvő, hogy egy gyorsabb, megbízhatóbb kapcsolatot ígérő új technológia komoly előrelépést hozhat egy ennyire az eszközök összekapcsolódására alapozott rendszerben. A fizikai és digitális rendszerek közötti határ sokkal inkább elmosódik, ami nem csak a növekvő sávszélességnek, gyorsabb hálózati kapcsolatnak köszönhető: az 5G segítségével ugyanis nullához közelítő válaszidővel képesek kommunikálni az eszközök. Ennek előnyét a gyakorlatban is demonstrálták már: egy raklapokat, dobozokat szállító önvezető jármű a raktárépületben manőverezve zökkenőmentesen kerülte ki az elé helyezett akadályokat, ha az 5G hálózaton kommunikált a szenzorokkal, míg a WiFi-hálózatra kötött "társa" többször elakadt, emberi beavatkozást igényelt.

Távmunka robotkarral és kiterjesztett valósággal

Az automatizálásban a kisebb-nagyobb önvezető járművek mellett a robotok az eddigieknél szélesebb körű alkalmazása hozhat további előrelépést. Természetesen az 5G technikai lehetőségei a programmal vagy mesterséges intelligencia segítségével vezérelt robotok esetében is hoznak új lehetőségeket, de még nagyobb lehet az előrelépés az emberek által, távolról vezérelt robotkarok esetében. A már említett nulla közeli válaszidő ugyanis lehetővé teszi a távmunkának egy eddig elképzelhetetlen módját: amikor a gyártásban dolgozó kolléga akár egy másik kontensről dolgozik a szalag mellett.

Ezt is kipróbálták már a gyakorlatban: a technika ott tart, hogy egy speciális kesztyű segítségével a távolból dolgozó munkás érzékelte a robotkar által "tapintott" különböző textúrák közötti különbséget, vagy a gyártócsarnokban a robotkar által megérintett tárgyak hőmérsékletét. Emellett a kiterjesztett valóság (AR) használatának elterjedése az 5G-vel megtámogatva szintén további lehetőségeket rejt a feldolgozóiparban: újabb területen vonhatóak be távmunkások, például a távoli karbantartási feladatok megkönnyítésével. Ez nem csak megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a folyamatot, hanem jóval biztonságosabbá is teszi.

Karbantartás és minőség-ellenőrzés gépi tanulással, valós időben

A karbantartási ciklusok (költség)hatékonyabb meghatározásában is segíthet az 5G: a gyártóeszközöket figyelő szenzorok adatait valós időben követve az Accenture szakértői szerint átlagosan 30 százalékkal mérsékelhető a karbantartási kiadások szintje. Az 5G pedig nem csak valós idejű kapcsolatot tesz lehetővé az eszközök között, hanem nagy tömegű adatok villámgyors mozgatását is - így akár nagyfelbontású videóképek is továbbíthatóak azonnali feldolgozásra.

Egy gyártósoron elhelyezett nagyfelbontású kamerával egy teszt során a legyártott termékeket figyelték, és a rendszer a gépi tanulást használva azonnal, gyakorlatilag valós időben jelezte az operátoroknak, ha valamilyen minőségi eltérést (azaz hibás terméket) talált. Ezzel a kiadott selejtes vagy hibás áru számát gyakorlatilag nullára tudták csökkenteni.

Ipar 4.0: a java még csak most jön

Az 5G segítségével olyan "okos gyárak" épülhetnek, amelyek sokkal hatékonyabbá teszik a termelést, miközben a költségek is csökkennek - az automatizálás sosem látott szintre emelkedhet, ami csökkenti a munkaerőtől való függőséget. Bár sokan a munkahelyük elvesztésétől félnek az automatizálás miatt, valójában több energia marad a "robotolás" helyett a kreativitást (is) igénylő feladatokra.

A feldolgozóiparban előállított termékek fogyasztókhoz való eljuttatását végző logiszitkai rendszerekben szintén forradalmat hozhat az 5G elterjedése - első körben talán elég ha annyit mondunk, hogy az új technológia teszi lehetővé az önvezető autók (kamionok, teherautók, vonatok...) széleskörű elterjedését. A "hyper-connected", azaz a mindenre kiterjedően összekapcsolt világ ugyan már eddig is elkezdte átalakítani az ipari folyamatokat, a negyedik ipari forradalom azonban mostantól, az 5G valódi elterjedésének köszönhetően pöröghet fel igazán.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Az amerikai politikai elitnek magyarázkodhat a TikTok-vezér
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 14:51
Meghallgatásra kell mennie a videós közösségi oldal vezérének.
Vállalat Alacsonyabb költség, kisebb környezeti hatás: felértékelődik a last mile logisztikai raktárak szerepe
PR | 2023. január 27. 19:51
A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás ?
Vállalat Gördülő Generációk
PR | 2023. január 27. 10:57
Megvásárolta az ország egyik meghatározó magyar tulajdonú flottakezelő cégét az AutoWallis. Az idén harminc éves Nelson Flottalízing Kft-re egy jelentős átalakulási folyamatot követően tett ajánlatott a tőzsdén jegyzett társaság. A Nelson korszerűsítését követő tulajdonváltás ötlete egy fiatal, 29 éves menedzserhez köthető - aki cseppet sem véletlenül került a céghez.
Vállalat Enged a Google az uniós hatóságok nyomásának
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 16:50
A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az európai fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására; Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erőfölényes vizsgálatot folytat az óriáscéggel szemben - közölte a versenyhatóság.
Vállalat Nagyot húzott a Tesla tavaly év végén
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 08:40
Rekordnyereséget jelentett a Tesla Inc. amerikai elektromos járműgyártó a tavalyi utolsó negyedévről.
Vállalat Erős pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak
Natív tartalom | 2023. január 25. 13:28
Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet. Balogh Péterrel, a Magyar Bankholding nagyvállalati és speciális hitelezésért felelős ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Vállalat Nagyot fékezett Bill Gates szeme fénye
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 09:22
A Microsoft negyedéves profitja 13 százalékkal csökkent.  
Vállalat Újabb önkéntes pénztár tűnt el a süllyesztőben
Csabai Károly | 2023. január 23. 14:21
Közel tíz évig tartó felszámolási eljárás után törlik a Prémium Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Önsegélyező Pénztárt.
Vállalat Putyin nem engedi, hogy földbe álljanak az orosz légitársaságok
Mester Nándor | 2023. január 19. 19:39
De egyre aggasztóbb a forgalom csökkenése és az alkatrészhiány.
Vállalat "Az A38-ban az a zseniális, hogy városi közegben úgy tud működni, hogy egyáltalán nem zavarja a környezetét." Váncza László, az A38 tervezője
PR | 2023. január 19. 18:52
Nemrég nyerte meg Média Építészeti Díjat épület kategóriában, Príma díjban részesült, és a Prima Primissima jelöltje Váncza László építész, akit azonban itt, mint az A38 Hajó megalkotóját kérdeztük a Hajó 20. születésnapja alkalmából.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG