<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A stagnálást hozó 2018-as évhez képest euróban számolva 2-3 százalékkal nagyobb forgalmat vár a Richter Gedeon Nyrt. erre az évre. Ennek teljesülését az orosz rubel további leértékelődése, valamint az Esmya gyógyszerével kapcsolatos negatív fejlemények veszélyeztethetik.
(Fotó: Wikimedia Commons)

Felemásan zárta a 2018-as évet a Richter Gedeon Nyrt. Míg 445,5 milliárd forintos árbevétele gyakorlatilag az egy évvel korábbival egyezett meg, euróban pedig valamelyest csökkent, addig a közel 42 milliárd forintos adózás előtti nyeresége mindkét pénznemben nagyjából a tavalyelőtti háromszorosa lett.

Pozitívan hatott a hazai gyógyszercég tavalyi teljesítményére, hogy két terméke, a Vraylar és a Bemfoia értékesítése növekedett, valamint az, hogy Kínában is sikerült forgalombővülést elérnie – kommentálta a Richter ma reggel közzétett negyedik negyedéves gyorsjelentését Orbán Gábor, a társaság vezérigazgatója sajtótájékoztatóján.

Többségben voltak azonban a negatívumok. Így hiába érkeztek úgynevezett mérföldkő bevételek, ezek a kiesések ellensúlyozták azokat. A legnagyobb érvágást az okozta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) mintegy félévig vizsgálta a Richter méhmióma elleni gyógyszerét, az Esmyát, annak értékesítését felfüggesztette – emiatt a cég euróban számolt árbevétele az egy évvel korábbinál több mint 70 százalékkal lett kisebb. Jelentős, 2 milliárd forintnak megfelelő kiesést okozott, hogy Románia évközben visszavonta a Richter gyógyszerértékesítési engedélyét, amelynek következtében három hónapig állt az eladás.

Ugyancsak kedvezőtlenül hatott a rubel közel 10 százalékos gyengülése, valamint az, hogy a Richter hagyományos piacain az árak csökkentek, ezzel szemben a magyar gyógyszercég bérköltségei emelkedtek.

Emellett sokat kellett költenie a február 9-étől hatályos úgynevezett szerializációra, ez Orbán Gábor tájékoztatása szerint több évre elhúzódóan összességében 7 milliárd forintos költséget (beruházási és működési) jelent. A hamis gyógyszerek elleni uniós direktíva értelmében ugyanis minden gyógyszert biztonsági elemekkel kell ellátni, új azonosító kóddal és manipulálás elleni eszközzel. Mivel ezek nem fértek rá az eddigi gyógyszerdobozokra, azokat át kellett alakítani, ami a gyártósorok kapacitását 10-20 százalékkal vetette vissza. Bár az új előírás teljesítése valószínűleg nem okoz gyógyszerhiányt, ez olyan sokk, ami az ellátást veszélyeztetheti – jelentette ki Orbán Gábor, hozzátéve: a Richter mindent elkövet, hogy emiatt ne, vagy minél kisebb legyen a fennakadás.

Az idei év egyik kérdése továbbra is az Esmya sorsa. Az mutatja meg, van-e szükség további intézkedésekre. Minden eshetőségre felkészülve is döntöttek úgy a Richternél, hogy fel kell gyorsítaniuk a nőgyógyászati portfoliójuk bővítését. Ennek első állomása volt egy fogamzásgátló értékesítéséről napokban bejelentett megállapodás.

Kínában a Richter forgalma az idén tíz százalékkal csökkenhet, de ez annak a következménye, hogy 2018-ban előszállításokra került sor. A cég Oroszországba történő gyógyszerkiszállítása az év végén lendült meg, ennek Orbán Gábor szerint lehet áthúzódó hatása, miközben abban reménykednek, hogy ha tovább is gyengül a rubel, annak mértéke már kisebb mértékű lesz a tavalyinál.

Magyarországon stagnálást, optimális esetben 2 százalékos forgalombővülést vár a Richter, kérdés, a már említett szerializáció mit okoz majd. A tucatnyi kelet-közép-európai uniós országban ugyancsak stagnálást, a tizenöt nyugat-európai EU-tagállamban viszont a tavalyinál tíz százalékkal magasabb árbevételre számítanak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Újabb tenderen nyert a 4iG vezette konzorcium
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:16
Ezúttal nettó 1,7 milliárd forintos ajánlata lett befutó.
Vállalat Az Aldi 300 informatikai munkahelyet hoz Magyarországra
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 13:43
Ezzel megduplázza létszámát nálunk a cég informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az Aldi International IT Services Kft.
Vállalat Csökkent, de még 10 milliárd felett maradt a K&H profitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:03
A rendkívüli OBA-befizetés jelentősen visszahúzta a nyereséget az első negyedévben.
Vállalat Még nem megy a Wall Streetre a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 13:35
Megvannak a diszkont légitársaság Ukrajnában rekedt repülőgépei.
Vállalat Háromnapos munkahetet vezettek be egy német autógyárban
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 16:51
Beszállítói nehézségek miatt háromnapos munkahetet vezetnek be az egyik legrégebbi németországi autógyárban, a Ford kölni üzemében - írta csütörtökön a Bild című német lap.
Vállalat Durván veszteséges lett a Rába - a háború tette be a kaput
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 08:23
Az egyébként is meglévő energiapiaci krízist az orosz-ukrán háború tovább mélyítette, az állami többségi tulajdonban álló Rába így komoly veszteségbe került az első negyedévben.
Vállalat Kifújt a jegybank kötvényprogramja, kimerült a keret
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 07:17
Április végére kimerült a 2019 nyarán elindított jegybanki Növekedési kötvényprogram (Nkp) 1550 milliárd forintos keretösszege.
Vállalat Putyin elüldözte, Orbán Viktor szerethette – történetek a Mekiről itt és ott
Mester Nándor | 2022. május 16. 18:44
Ma, vagyis 2022 május 16-án hivatalos lett: végleg elhagyja az orosz piacot a McDonald’s. Hamburgerét még a ma esküt tett magyar kormányfő is imádhatta. Jegyzet.
Vállalat Bejelentést tett a 4iG: egy lépéssel közelebb a Magyar Honvédség digitalizációjához
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:52
A Rheinmetall AG (51 százalék), a 4iG Nyrt. (39 százalék) és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) (10 százalék) képviselői közös vállalat alapításáról írtak alá előzetes megállapodást – jelentette be a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén.
Vállalat Nagyot szakít a Mol az orosz olajon
Privátbankár.hu | 2022. május 14. 09:47
Napi négymillió dollár extrabevétele származik.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG