<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Elon Musk vállalkozó szelleme eddig is páratlannak bizonyult, nem riad vissza az igen kemény kihívásoktól sem. Egy holdutazás pedig az, pláne egy magáncégnek. Több hasonló nagyvállalkozó is igyekszik megvalósítani a gazdag utasok számára elérhető űrutazást, saját költségükön.

Az államnak nem jött be

Az űrhajózás korábban abszolút állami monopólium volt, és 50-60 éve, mikor megkezdődött, nem is lehetett másképp. Óriási fejlesztési igénye volt és szinte végtelen összegekre volt szükség, sok kísérlettel, kudarccal, esetenként tragédiával. Nem is volt rá képes más kezdetben, mint a két szuperhatalom: Amerika és a Szovjetunió. A holdutazás végül Amerikának sikerült, de költséges mulatság volt, így nem is erőltették a továbbiakban.

Az űrhajózás azután úgy tűnt, hogy továbblép: az addig visszatéréskor a légtérben elégő jármű és ejtőernyőző űrhajós helyett megalkották a repülőgépszerűen visszatérő űrsiklót. Azonban ez a jármű a fizikával dacolt: a légkör felső részén a légellenállás volt hivatva lelassítani, viszont a mozgási energia így hővé alakult, a jármű több ezer fokosra izzott, amit hőálló csempékkel próbáltak megoldani. Egy alkalommal ezek megsérültek, a jármű felrobbant, a program, ami amúgy is költséges volt, véget ért.

Musk terve

Most itt vannak a lelkes vállalkozók, akik amúgy is nagyot alkotnak, miért ne próbálkoznának az űrutazással? Közülük az egyik Elon Musk, aki legfőbb célként az elektromos autózást forradalmasítja, de mellette megcélozta a világűrt is SpaceX nevű cégével. Most bejelentette, hogy egy űrhajót tervez, amely jövőre két utast vinne el egy Hold körüli útra. Az utat 2018 végére tervezik, a jármű olyan űrhajó, melyet a NASA úrhajósainak terveztek, tehát még nem az úgynevezett űrugrásra szánt, a világűrt épp hogy csak elérő új járműről van szó.

Az űrhajó tehát korábbi technológián alapul, ami újdonság, hogy immár egy magántársaság indítja. Musk nem árulta el, ki lesz a két utas, és azt sem, hogy mennyit fizetnek a egyhetes utazásért. A két utas ismeri egymást, és komoly előleget tettek le, valamint igen kiadós kiképzést kapnak az utazás előtt, hisz ez egy igazi űrutazás, több napos súlytalansággal, nem alkalmas rá bárki. Musk azt is elmondta, hogy évente egy-két ilyen útra lehet a továbbiakban jelentkező, ami arra utal, hogy igen magas lehet a jegyár, de ez érthető is.

Az űrhajóhoz Musk cége fejleszti a Falcon Heavy Rocket elnevezésű hajtóművet, melyet még az idén ki akarnak próbálni, és utasokat küldeni vele a Nemzetközi Űrállomásra a NASA részére. A nem kicsit lelkes Musk hozzátette, hogy a Hold körüli utazás sikere megnyithatja az utat egy későbbi Mars-utazás felé, ami a SpaceX hosszútávú célja.

Az űrugrás

A másik lelkes vállalkozó, Richard Branson, a Virgin Galactic vezetője továbbra is abban gondolkozik, hogy úgynevezett űrugrásokat valósítson meg, vagyis egy olyan járművet alkosson, amely ballisztikus rakéta módjára emelkedik nagyjából 100 km magasságig, ott pár percet tölt el, majd visszatér a földre. Mivel itt nem kell elérni a szökési sebességet, nincs szükség akkora gyorsulásra és annyi üzemanyagra, mint egy űrhajó esetében, így az utazás olcsóbb is, és kevésbé megterhelő az emberi szervezetnek. A cég egy 6 utast szállító járművet tesztel, a viteldíj 250 ezer dollár lesz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Putyin elüldözte, Orbán Viktor szerethette – történetek a Mekiről itt és ott
Mester Nándor | 2022. május 16. 18:44
Ma, vagyis 2022 május 16-án hivatalos lett: végleg elhagyja az orosz piacot a McDonald’s. Hamburgerét még a ma esküt tett magyar kormányfő is imádhatta. Jegyzet.
Vállalat Bejelentést tett a 4iG: egy lépéssel közelebb a Magyar Honvédség digitalizációjához
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:52
A Rheinmetall AG (51 százalék), a 4iG Nyrt. (39 százalék) és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) (10 százalék) képviselői közös vállalat alapításáról írtak alá előzetes megállapodást – jelentette be a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén.
Vállalat Nagyot szakít a Mol az orosz olajon
Privátbankár.hu | 2022. május 14. 09:47
Napi négymillió dollár extrabevétele származik.
Vállalat Sebességrekordot döntött a 4iG montenegrói mobilcége
Privátbankár.hu | 2022. május 11. 14:22
A One Crna Gora új montenegrói rekordot állított fel. 
Vállalat Orbán Gábor: a tavalyinál nem lesz rosszabb a Richter idei éve
Csabai Károly | 2022. május 10. 10:10
Sem a forgalom, sem az eredmény tekintetében. De fontos kihangsúlyozni, hogy a gyógyszercég vezérigazgatójának kijelentése a forintértékekre vonatkozik, és csak akkor áll meg, ha nem következik be törés a rubel árfolyamában.
Vállalat A MOL segíti az ukrán energetikai hálózat működését
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 13:00
A MOL eszköztámogatással segíti az ukrán energetikai hálózat folyamatos működését, eddig 290 ezer eurónak megfelelő támogatást ajánlottak fel, és az ukrán fél visszajelzése alapján 50 ezer euró értékben szállítottak eszközöket a határhoz.
Vállalat Új tisztségviselőket választott az Appeninn Nyrt. igazgatótanácsa
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 08:32
Egy új tag lett és megvan az új elnök is.
Vállalat Dubai cégalapítás: vállalkozás az adóparadicsomban
PR | 2022. május 6. 13:42
Dubai. Elsők között alighanem a gazdagság, a luxus és a fényűzés jut az emberek eszébe az országról. Sokat nem is tévednek. Az Egyesült Arab Emírségekben külföldi vállalkozói szemmel is szélesek a lehetőségek. A cégalapítással együtt járó kedvező adózási rendszer szinte egy karnyújtásnyira van. Akár a teljes adómentesség is elérhető.
Vállalat Egyelőre megmenekül több ezer kisvállalkozás
Privátbankár.hu | 2022. május 5. 10:07
Továbbra is használatban maradhatnak azok a pénztárgépek, amelyek nem rendelkeznek érvényes forgalmazási engedéllyel - jelentette be Varga Mihály csütörtökön.
Vállalat Nem jött jól az Erstének, hogy be kellett szállnia a Sberbank-ügyfelek kártalanításába
Csabai Károly | 2022. május 4. 11:01
Az osztrák Erste Group 70, az Európai Újjáépítési és Bank, illetve a magyar állam 15-15 százalékos tulajdonában lévő hitelintézet alapvetően azért zárta közel 1 milliárd forintos veszteséggel az idei első negyedévét, mert a március elején bedőlt orosz bank ügyfeleinek kártalanítása érdekében 7,9 milliárdot kellett befizetnie az Országos Betétbiztosítási Alapba (OBA).
hírlevél
Ingatlantájoló