Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A jelenlegi gazdasági válság sújtotta időszakban érdemes a vállalatoknak a kezelhető kockázataikkal törődni. Számos olyan szituációra köthető biztosítás, amelyek bekövetkezése esetén a vállalkozás léte is veszélybe kerülhet.

A cikk támogatója az Allianz

A nagyvállalatok jelentős része ugyan rendelkezik valamilyen vagyon vagy felelősségbiztosítással, a KKV-k körében azonban ez még ma is ritkaságszámba megy. Pedig a közepes vagy kisebb társaságok vezetői sem feledkezhetnek meg arról, hogy számos veszély fenyegeti őket, amelyeket gyakran a legnagyobb óvatossággal sem tudnak kivédeni.

Sokan próbálnak spórolni, de nem biztos, hogy jól teszik

Az Allianz tapasztalatai szerint a KKV-szektorra jellemző az alulbiztosítottság és az árérzékenység. Ha rendelkeznek is vagyon- és felelősségbiztosítással, azt csak a legszükségesebb vagy kötelezően előírt kockázatokra kötik meg, az ajánlatok közül a legolcsóbbat választva. Napjainkban, a vállalkozókra leselkedő kihívások nehezen mérhetők fel és jelezhetők előre, ezért akik nem kötnek semmiféle biztosítást, hatalmas kockázatot vállalnak. Nem kérdés, hogy számos vállalat vezetett be idén megszorításokat, ugyanakkor az is látható, hogy a cégek számára elengedhetetlen a vagyonuk biztosítása, hiszen a többség rendelkezik eszközökkel, árukészlettel, esetleg ingatlannal vagy járműparkkal. Ezek sérülése, elvesztése pedig számottevő anyagi kárral járna.

Ehhez érdemes azt is hozzávenni, hogy a károk bekövetkezése esetén a közvetlen anyagi káron túl a problémák elhárításáig, a helyreállításig esetleg nem folytatható a munka. Ez nagy gondot okozhat, ha épp szűk határidővel kell dolgoznunk: például az év végi hajrában le kell szállítani a megrendeléseket. Bár ilyen esetekben a helyzetet még a biztosítók sem tudják megoldani, de a kiesett bevétel jelentős részét pótolhatja egy biztosítás.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

Azok számára, akik ezeket belátják, és nem akarnak hazardírozni, számos lehetőség adódik a piacon, hiszen a legnépszerűbb termékek – a vállalkozói vagyon- és felelősségbiztosítások – köre is szerteágazó, illetve a biztosítók igyekeznek az igényekhez szabni termékeiket. Ezek a biztosítások jellemzően modulrendszerűek, azaz a szolgáltatások rugalmasan választhatók meg. A hazai piacon, a vállalkozások körében a tűz- és elemi kár, valamint a felelősségbiztosítás a legnépszerűbb termékek. Ugyanakkor számos más kockázat ellen is lehet védekezni, elég csak a magánszemélyként is fokozódó fenyegetést jelentő, egyre szélsőségesebbé váló időjárást említeni. Emellett megfelelő vállalkozásbiztosítás választásával a cégek felkészültek lehetnek akkor is, ha például betörés vagy csőtörés érné őket. Ott van továbbá a vállalatokat fenyegető egyik legfőbb üzleti kockázat, a kiberbiztonság kérdése - legyen szó a rendszer feltöréséről, informatikai hibákról vagy az adatkezelési szabályok megsértéséről.

A felelősség kérdése is fontos

Működésük során a cégeket nemcsak károk érhetik, hanem – akár vétlen módon – károkozóvá is válhatnak. Nem szabad azonban elfeledkezni arról sem, hogy ők is felelősek azért, amit előállítanak - legyen szó akár szolgáltatásokról, akár termékekről. Ezen túl felelősek a munkavállalóikért, és a környezetük megóvásáért is.

Ezt a rizikót lehet kezelni felelősségbiztosítással, amely számos esetben jelentős terhet vehet le az ügyfél válláról, mivel megkötésével a biztosítótársaság átvállalja mindazon személyi sérüléses és dologi kár miatt fellépő kártérítési és sérelemdíj iránti igény megfizetését, amit egyébként a vállalkozásnak saját költségére kellene megtéríteni.

Új helyzetet teremtett a járvány

A járvány miatt számos vállalat működése változott meg, és a fogyasztói szokásokra is hatással volt a veszélyhelyzet. Ennek egyik kézzelfogható példájaként a kereskedelmi csatornákat lehet említeni – előretört ugyanis az online vásárlás. Nemcsak a komoly informatikai háttérrel rendelkező vállalkozások lépnek kapcsolatba az ügyfeleikkel ilyen módon, hanem szinte minden cég, amelynél a hagyományos csatornák „bedugultak”. Értelemszerűen az online térben – ahogy fent is említettük – számos kockázattal kell a vállalatoknak szembenézni, és ezek megelőzésére nem feltétlen áll rendelkezésükre minden erőforrás.

Ezek biztosítása tehát azért is kiemelkedő fontosságú napjainkban, mert a vállalatokat – ugyanúgy, mint a magánszemélyeket – olyan veszélyek fenyegetik, mint az online adatlopás vagy kémkedés. A vállalat infrastruktúrája megbénulhat, ha számítógépes rendszerét rosszindulatú vírusok fertőzik meg. Ezeken a kockázatokon felül az emberi mulasztás is komoly károkat okozhat, az ilyen hibák hatására ugyanúgy összeomolhatnak a rendszerek vagy elveszhetnek kulcsfontosságú adatok. Az elektronikus levelezés exponenciális növekedésével, továbbá a vállalatok kereskedelmi folyamatainak, valamint az adattárolás átruházásának növekedésével a veszély egyre inkább fokozódott az utóbbi években.

A nagyobb vállalatok már egy ideje felkészültek ezen kockázatok kivédésére, azonban a közép- és kisvállalkozások többsége egyelőre nem biztosított. Sokak számára a számítástechnikai kockázatok ezek szerint még nem annyira kézzelfoghatóak, mint mondjuk a víz- vagy tűzkárok. Egy esetleges kibertámadás azonban komoly anyagi veszteségeket vonhat maga után, nem utolsó sorban súlyosan károsíthatja a vállalkozás hírnevét is. Elérhetőek már a piacon olyan biztosítási csomagok, amely a leggyakoribb kockázatokra való vagyon- és felelősségbiztosításokon felül több, szabadon választható, a vállalkozás profiljához illeszkedő elemet is tartalmaznak, például GDPR fedezetet, amely GDPR incidensek helyreállítási költségeire vonatkozik.

Hogy áll a vállalkozásod a biztosításokkal? Töltsd ki az alábbi mini-kérdőívet, nézd meg, hogyan válaszoltak a többiek!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Egyre inkább úgy tűnik, 4 százalékkal fog nőni a minimálbér
Valkai Nikoletta | 2021. január 20. 14:16
Elhúzódó egyeztetés után ma sem született végső megállapodás az idei legkisebb bérekről. Készül viszont egy megegyezéstervezet, benne 4 százalékos emeléssel. 
Vállalat A győri Audit is elérte a globális csiphiány
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 12:11
A kecskeméti Mercedesszel szemben náluk nem lesz leállás, de két héten keresztül csak egy műszakban folytatják a gyártást.
Vállalat Alig indult újra a gyártás a kecskeméti Mercedesnél, megint le kell állni
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:05
Őket is elérte a globális félvezető-hiány. Egy hónap szünet után vasárnap éjjel kezdődött újra a termelés, de most újabb tíz nap leállás jön.
Vállalat A miniszterelnök barátai most a Citadellát újíthatják fel
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 10:10
20 milliárd forintos megbízást jelent mindez a miniszterelnök barátai kezében lévő cégeknek.
Vállalat 19 milliárdért újítják fel a Lánchidat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 19. 07:46
Hosszas vajúdás után lezárult a felújításra kiírt tender.
Vállalat "Megtaláltuk az utunkat a borkészítésben" – Schieber Anita borról, alkotásról és üzletről
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 15:59
Egy szokatlanul barátságtalan időjárással megvert évben, nehéz évjáratban indult útjára tíz évvel ezelőtt a Schieber Pincészet, a kezdeti nehézségek azonban így sem tudták elvenni a kedvet a továbbiaktól. Schieber Anita és férje, Schieber Markus tudatos technológia-fejlesztési lépésekkel, elhivatottsággal, tapasztalatszerzéssel vágott neki a megmérettetésnek, amely a borbarátok kegyeiért zajlik. A tudatos beruházások, a minőségre törekvés és a küldetéstudat meghozta az eredményeket is. A Schieber borok több rangos díjat elhoztak már, Schieber Anita mégis arra a legbüszkébb, hogy a szekszárdi borvidék messze földön híres borászokból álló mezőnye tavaly a borvidék legjobbjának választotta a Tabu kékfrankost.
Vállalat Megint emelte a béreket az Aldi - ennyi most a kezdőfizetés
MTI | 2021. január 18. 11:13
4-8 százalékkal emelte idén a béreket az Aldi Magyarországon.
Vállalat Rövidített munkaidőre kényszerülnek a német autógyárak, mert a kütyüipar elvitte az alkatrészeket
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 09:25
Fennakadt az elektronikai alkatrészek szállítása. Visszapattanna a termelés, de így nem tud.
Vállalat Karácsony Gergely szerint kompenzációt kell adnia a kormánynak a kiesett iparűzési adó után
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 14. 17:09
Teljeskörű és automatikus kompenzációt kell, hogy kapjanak az önkormányzatok - mondta Budapest főpolgármestere a kormányzat és önkormányzati szövetségek egyeztetése után. 
Vállalat 3,3 milliárd forintból fejleszti hazai központjait a GE
MTI | 2021. január 14. 10:26
Budapesten és Szegeden lesz bővítés, a cég 45 új mérnököt vesz fel.
Friss
hírlevél