<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A OTP Bank ritkán nyilatkozó elnök-vezérigazgatója egy nagyinterjúban több témáról is kifejtette a véleményét.

Az OTP-részvényekről

Ha a könyv szerinti értékhez viszonyítjuk a részvény árfolyamát, akkor az OTP az egyik legmagasabban értékelt részvény az európai bankszektorban - jelentette ki Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a portfolio.hu-nak adott interjúban. Régiós versenytársaik többségének a részvényével 1 körüli vagy az alatti P/BV értéken kereskednek, lengyel „megfelelőjük” a PKO 1,4-es, az OTP pedig 1,8-as szorzón forog. "Jelenleg helyén van az árfolyam" - üzente a bankvezér.

A terjeszkedési tervekről

A szlovén akvizíció és az üzbég bank megvásárlása után egy kicsit lassítanak, lehet, hogy Üzbegisztánon kívül még egybe belépnek hamarosan. Az ázsiai piacon még nem volt bejelentésük, de egy speciális struktúrában elképzelhető, hogy hamarosan ott is megjelennek.

Csányi Sándor egy jó és hozzáértő kormányt szeretne, amelyik képes jól képviselni az ország és a gazdaság érdekeit. Fotó: MTICsányi Sándor egy jó és hozzáértő kormányt szeretne, amelyik képes jól képviselni az ország és a gazdaság érdekeit. Fotó: MTI

Az osztalékról

Szabályozói okokból nem fizethetett osztalékot az OTP 2019 és 2020 után, de ezekre az évekre félretett 119 milliárd forintot, amit jövőre, a 2021-es évre járó osztalékkal együtt ki fog fizetni a részvényeseknek.

A bankszektor állami terheiről

Csányi számára a legfájóbb még mindig a tranzakciós illeték, érthetetlennek tartja, hogy például a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel sem illetékmentes. Szerinte a magyarországi bankok túl vannak adóztatva.

A hitelmoratóriumról

Az OTP vezére nagy hibának tartja, hogy nem rászorultsági alapon lehetett belépni, hanem mindenki automatikusan bekerült a moratóriumba. Hogy a teljeskörű moratórium elhibázott volt, azt szerinte jól mutatja, hogy az új szakaszban náluk a lakossági hitelállomány 6,8 százalékánál és a vállalati állomány 1 százalékánál kérték csak az ügyfelek, hogy a moratóriumban maradjanak.

A leendő óriásbankról

Csányi szerint egészen addig nincs problémájuk a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesüléséből a tervek szerint 2023 közepére létrejövő új hitelintézettel, amíg nem kapnak valamilyen speciális állami kedvezményt a többi versenytárs rovására.

A mezőgazdaságról

Összességében az OTP vezére úgy véli, ő sokkal többet fektetett a mezőgazdaságba meg az élelmiszeriparba, mint mások, és ezekhez kapcsolódik egy nagyobb támogatás. Nem zárja ki, hogy a jövőben további agrárcégekbe fektetnek.

A műtrágya-botrányról

"Természetesen semmilyen alapja nincs a felém megfogalmazott vádaknak" - mondja Csányi. Emlékeztetve, hogy Bige László már korábban is megpróbálta besározni, azt híresztelte, hogy az OTP azért mondta fel 2008-ban a hiteleit, mert meg akarta szerezni a műtrágyagyárát. Többször kérték hivatalos levélben, hogy hatalmazza fel őket az ügyre vonatkozó banki információk nyilvánosságra hozatalára, amelyekből kiderül, hogy valódi, szerződéses oka volt a hitel felmondásának. Soha nem járult hozzá. Tudatosan, mert így bármit mondhatott, ők nem tudak érdemben válaszolni, ugyanis banktitkot sértettünk volna. "Szerencsére beperelte az OTP-t ebben az ügyben, 25 milliárd forintot követelt, a bíróság azonban jogerősen kimondta, hogy alaptalan az igénye, azaz jó okkal és jogszerűen mondtuk fel ezeket a szerződéseket" - mondja a banvezető, hozzátéve: arra számít, hogy a bíróságok majd eldöntik és kimondják, hogy mi az igazság.

Az új agrárintegrációs versenytársról

Meglepte Csányit, hogy a Takarékbank is alapított egy integrátor céget, az AgroLink Zrt.-t, ezt nyílt kihívásnak tartja cégével, a KITE-vel szemben. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy eddig is voltak már hasonló próbálkozások, azok az integrációk sikertelenek voltak. "Bár jó a kapcsolatom Mészáros Lőrinccel, azt kívánom, hogy ez is sikertelen legyen" - jelentette ki.

A kiskereskedelmi potenciális terjeszkedésről

"Ha a Lidl eladná a teljes hálózatát, abba befektetnék, az már olyan nagy, hogy érdemes elgondolkodni rajta, de egy kisebb vagy egy új hálózatban, amit nulláról kezdve kellene felépíteni, abban nem látok fantáziát."

A magánegészségügyről

Azért vásárolta ki a Budai Egészségközpontból az intézmény alapítóját, Varga Pétert, mert nagyon nagy fejlesztés előtt állnak, a meglévő kórház mellé építenej egy másikat is, s Varga úgy gondolta, hogy ő már nem fektetne be a kórházba. Csányi szerint az államnak is sokkal olcsóbb lenne, ha kedvezményekkel segítené ennek a magánegészségügyi intézményrendszernek a kiépítését, mert a vállalatok is jelentős összegekkel tudnák támogatni a saját dolgozóik egészségügyi biztosítását, ellátását.

A kötelező oltásról

Az OTP-nél az átoltottság közel 90 százalék, ezért nem kötelezzük a munkatársainkat arra, hogy oltassák be magukat - jelentette ki Csányi.

A 2022-es választásokról

"Mint mindenki, egy jó és hozzáértő kormányt szeretnék, amelyik képes jól képviselni az ország és a gazdaság érdekeit".

Lázár Jánosról

"Most már egyébként jó a kapcsolatunk Lázár Jánossal, Mezőhegyesen példaértékű gazdaságot és az oktatásra is kiterjedő fejlesztéseket hozott létre, és most már részleteiben is jobban látja a mezőgazdaság kihívásait."

A fociról

Tervezik a stadionokban a vénaszkenner bevezetését, próbálják bíróságképesen, vagyis az igazságszolgáltatásnak is értékelhető módon, dokumentumokkal, bizonyítékokkal alátámasztani az elkövetők személyazonosságát. Marco Rossi marad a szerződése végéig, vagyis 2025-ig a magyar válogatott szövetségi kapitánya, s az MLSZ elnöke abban bízik, hogy majd azt követően is tudnak új szerződést kötni vele.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Vállalat Csak a gazdagoknak lesz idén édes a karácsony?
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 10:25
Az édességgyártók várakozásai szerint kevesebb szezonális édesség fogyhat el idén a hazai piacon, az értéket tekintve azonban enyhe növekedéssel számolnak - írta szerdai számában a Magyar Nemzet.
Vállalat A forint mélyrepülése a legnagyobb magyar cégeknek is betesz
Király Béla | 2021. november 24. 05:03
Hétfőn történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz az euróhoz képest, ami a hazai szereplők számára, legyen szó vállalatokról vagy éppen a lakosságról is, komoly gazdasági hatással bír. Lássuk a legnagyobb tőzsdei cégek esetében mi a helyzet.
Vállalat Ördögi pokoljárás: múltját megfeji, de jelenét felprédálja a Manchester United
Marosi Gergely | 2021. november 23. 15:00
Nevezhetünk-e egy futballklubot sikeresnek, ha gazdaságilag jól irányítják, ám a pályán elmaradnak az eredmények? Belegabalyodhat-e egy csapat saját legendájának hálójába? A Manchester United – mely a világ legnagyobb klubjaként jellemzi magát – vasárnap menesztette edzőjét, Ole Gunnar Solskjaert és ismét trénert, utat keres. A saját korábbi sikereik által nyomasztott „vörös ördögök” nem tudnak kikeveredni a pokoljárásból.
Vállalat 8 milliárd forintból épül vakcinagyár Monoron
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 12:50
A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. beruházásával az EU legnagyobb mélyhűtött vakcina tároló létesítménye jön létre.
Vállalat Közel 20 milliárdos közbeszerzésen nyert a Mészáros és Mészáros Zrt.
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 15:13
Az Opus Global tőzsdei tájékoztatásából derült ki mindez.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló