<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A OTP Bank ritkán nyilatkozó elnök-vezérigazgatója egy nagyinterjúban több témáról is kifejtette a véleményét.

Az OTP-részvényekről

Ha a könyv szerinti értékhez viszonyítjuk a részvény árfolyamát, akkor az OTP az egyik legmagasabban értékelt részvény az európai bankszektorban - jelentette ki Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a portfolio.hu-nak adott interjúban. Régiós versenytársaik többségének a részvényével 1 körüli vagy az alatti P/BV értéken kereskednek, lengyel „megfelelőjük” a PKO 1,4-es, az OTP pedig 1,8-as szorzón forog. "Jelenleg helyén van az árfolyam" - üzente a bankvezér.

A terjeszkedési tervekről

A szlovén akvizíció és az üzbég bank megvásárlása után egy kicsit lassítanak, lehet, hogy Üzbegisztánon kívül még egybe belépnek hamarosan. Az ázsiai piacon még nem volt bejelentésük, de egy speciális struktúrában elképzelhető, hogy hamarosan ott is megjelennek.

Csányi Sándor egy jó és hozzáértő kormányt szeretne, amelyik képes jól képviselni az ország és a gazdaság érdekeit. Fotó: MTICsányi Sándor egy jó és hozzáértő kormányt szeretne, amelyik képes jól képviselni az ország és a gazdaság érdekeit. Fotó: MTI

Az osztalékról

Szabályozói okokból nem fizethetett osztalékot az OTP 2019 és 2020 után, de ezekre az évekre félretett 119 milliárd forintot, amit jövőre, a 2021-es évre járó osztalékkal együtt ki fog fizetni a részvényeseknek.

A bankszektor állami terheiről

Csányi számára a legfájóbb még mindig a tranzakciós illeték, érthetetlennek tartja, hogy például a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel sem illetékmentes. Szerinte a magyarországi bankok túl vannak adóztatva.

A hitelmoratóriumról

Az OTP vezére nagy hibának tartja, hogy nem rászorultsági alapon lehetett belépni, hanem mindenki automatikusan bekerült a moratóriumba. Hogy a teljeskörű moratórium elhibázott volt, azt szerinte jól mutatja, hogy az új szakaszban náluk a lakossági hitelállomány 6,8 százalékánál és a vállalati állomány 1 százalékánál kérték csak az ügyfelek, hogy a moratóriumban maradjanak.

A leendő óriásbankról

Csányi szerint egészen addig nincs problémájuk a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesüléséből a tervek szerint 2023 közepére létrejövő új hitelintézettel, amíg nem kapnak valamilyen speciális állami kedvezményt a többi versenytárs rovására.

A mezőgazdaságról

Összességében az OTP vezére úgy véli, ő sokkal többet fektetett a mezőgazdaságba meg az élelmiszeriparba, mint mások, és ezekhez kapcsolódik egy nagyobb támogatás. Nem zárja ki, hogy a jövőben további agrárcégekbe fektetnek.

A műtrágya-botrányról

"Természetesen semmilyen alapja nincs a felém megfogalmazott vádaknak" - mondja Csányi. Emlékeztetve, hogy Bige László már korábban is megpróbálta besározni, azt híresztelte, hogy az OTP azért mondta fel 2008-ban a hiteleit, mert meg akarta szerezni a műtrágyagyárát. Többször kérték hivatalos levélben, hogy hatalmazza fel őket az ügyre vonatkozó banki információk nyilvánosságra hozatalára, amelyekből kiderül, hogy valódi, szerződéses oka volt a hitel felmondásának. Soha nem járult hozzá. Tudatosan, mert így bármit mondhatott, ők nem tudak érdemben válaszolni, ugyanis banktitkot sértettünk volna. "Szerencsére beperelte az OTP-t ebben az ügyben, 25 milliárd forintot követelt, a bíróság azonban jogerősen kimondta, hogy alaptalan az igénye, azaz jó okkal és jogszerűen mondtuk fel ezeket a szerződéseket" - mondja a banvezető, hozzátéve: arra számít, hogy a bíróságok majd eldöntik és kimondják, hogy mi az igazság.

Az új agrárintegrációs versenytársról

Meglepte Csányit, hogy a Takarékbank is alapított egy integrátor céget, az AgroLink Zrt.-t, ezt nyílt kihívásnak tartja cégével, a KITE-vel szemben. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy eddig is voltak már hasonló próbálkozások, azok az integrációk sikertelenek voltak. "Bár jó a kapcsolatom Mészáros Lőrinccel, azt kívánom, hogy ez is sikertelen legyen" - jelentette ki.

A kiskereskedelmi potenciális terjeszkedésről

"Ha a Lidl eladná a teljes hálózatát, abba befektetnék, az már olyan nagy, hogy érdemes elgondolkodni rajta, de egy kisebb vagy egy új hálózatban, amit nulláról kezdve kellene felépíteni, abban nem látok fantáziát."

A magánegészségügyről

Azért vásárolta ki a Budai Egészségközpontból az intézmény alapítóját, Varga Pétert, mert nagyon nagy fejlesztés előtt állnak, a meglévő kórház mellé építenej egy másikat is, s Varga úgy gondolta, hogy ő már nem fektetne be a kórházba. Csányi szerint az államnak is sokkal olcsóbb lenne, ha kedvezményekkel segítené ennek a magánegészségügyi intézményrendszernek a kiépítését, mert a vállalatok is jelentős összegekkel tudnák támogatni a saját dolgozóik egészségügyi biztosítását, ellátását.

A kötelező oltásról

Az OTP-nél az átoltottság közel 90 százalék, ezért nem kötelezzük a munkatársainkat arra, hogy oltassák be magukat - jelentette ki Csányi.

A 2022-es választásokról

"Mint mindenki, egy jó és hozzáértő kormányt szeretnék, amelyik képes jól képviselni az ország és a gazdaság érdekeit".

Lázár Jánosról

"Most már egyébként jó a kapcsolatunk Lázár Jánossal, Mezőhegyesen példaértékű gazdaságot és az oktatásra is kiterjedő fejlesztéseket hozott létre, és most már részleteiben is jobban látja a mezőgazdaság kihívásait."

A fociról

Tervezik a stadionokban a vénaszkenner bevezetését, próbálják bíróságképesen, vagyis az igazságszolgáltatásnak is értékelhető módon, dokumentumokkal, bizonyítékokkal alátámasztani az elkövetők személyazonosságát. Marco Rossi marad a szerződése végéig, vagyis 2025-ig a magyar válogatott szövetségi kapitánya, s az MLSZ elnöke abban bízik, hogy majd azt követően is tudnak új szerződést kötni vele.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat 30 milliós bírságot kapott a Magyar Posta Biztosító
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 11:52
Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Biztosítóra, egyebek közt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások nyilvántartási rendszerében, az informatikai biztonság terén, a kiszervezésekben, a kárrendezésben, illetve az ügyféltájékoztatásban felmerült hiányosságok miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat A Garantiqa-val a válság ellen –Investment 2 hitelgarancia
PR | 2022. november 24. 09:30
Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kifejezetten ezen cégek problémáinak enyhítésére alkotta meg legújabb termékét.
Vállalat Nagy bajban a svájci bankóriás, a kezelt vagyon tizedét vonták ki az ügyfelek
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 13:56
A kezelt vagyon 10 százalékát vonták ki a gazdag ügyfelek, komoly veszteséggel számolnak a negyedik negyedévben.
Vállalat Bezuhant a világ harmadik legnagyobb mobilgyártójának nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 12:49
Közel 60 százalékkal esett vissza a Xiaomi nyeresége a harmadik negyedévben a most közölt adatok szerint.
Vállalat Hogyan veszítsünk el 100 milliárd dollárt? Elon Musk megmondja
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 10:29
A világ leggazdagabb embere, több mint 100 milliárd dollárral lett szegényebb az idén, de így sem aggódhat.
Vállalat Munkavédelem: forró volt a talaj idén nyáron
PR | 2022. november 21. 11:11
Az ellenőrzött vállalkozások többsége betartotta az előírásokat és munkabalesetből sem volt több a megszokottnál idén nyáron. Bár még mindig vannak extrém esetek, de összességében a munkáltatók betartják a munkavállalókat érintő és a megelőzést szolgáló előírásokat. Az edukációra a számok alapján továbbra is szükség van – derül ki a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztály statisztikáiból.
Vállalat Visszaállították Trump Twitter-fiókját, miközben alig maradt ember a cégnél
Privátbankár.hu | 2022. november 20. 09:43
Visszaállította Donald Trump előző amerikai elnök fiókját a Twitter internetes közösségi oldal üzemeltetője. Kérdés ugyanakkor, hogy mi lesz a vállalattal, hiszen amióta Elon Musk átvette a hatalmat a munkavállalók fele felmondott.
Vállalat A világ 50 legveszélyesebb vállalata - akik ma a világot irányítják
Elek Lenke | 2022. november 19. 15:06
A veszélynek, a károkozásnak, a bajnak, ezer arca van. De mitől lehet veszélyes egy világmárka, egy gigantikus multi, vagy egy zseniális feltaláló által garázscégből felépített informatikai óriás?
Vállalat Erősíti a raktározás szerepét az infláció és az alapanyaghiány
Márkázott tartalom | 2022. november 18. 14:01
Az elmúlt időszakban az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kapott a raktározás, ugyanis a mai bizonytalan gazdasági és piaci környezetben sokkal nehezebb biztosítani egy cég folyamatos, kiegyensúlyozott működését, mint néhány évvel ezelőtt. Az elszabadult infláció mellett az alapanyagok széles körének beszerzési nehézsége is elengedhetetlenné teszi, hogy egy biztonsági készlet álljon rendelkezésre. Akinek nincs a tulajdonában saját raktárterület, annak ahelyett, hogy sürgősen egy raktár kialakításába kezdene, érdemes számba vennie a rendelkezésre álló bérlési lehetőségeket.
Vállalat A turisztikai akcióterv bővítését kérik a fürdők
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 13:29
A Magyar Fürdőszövetség tett javaslatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG