<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Áron alul bérelt üzletek, pályáztatás nélküli bérbeadás és még számos kényes kérdés kering a levegőben a a budai Vár és a Várbazár kapcsán.

Hihetetlen szabálytalanságok és súlyos pénzügyi visszaélések jellemezték a budai Vár és a Várkert Bezár üzemeltetését az elmúlt években – írja az Index.hu. Az internetes portál szerint a Lázár János vezette Miniszterelnökség volt a gazdája két olyan nonprofit kft.-nek, amelyik a budai Vár és a Várkert Bazár fejlesztéséért is felelt.

A Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. egyaránt az Ybl Miklós tér 6. alatt üzemel, mindkettőt Gyutai Csaba fideszes politikus vezeti. A hírek szerint azonban a volt zalaegerszegi polgármester a sajátjaként kezelte az ingatlanvagyont, családtagjai pedig áron alul beköltözhettek.

Titkos átvilágítást kértek?

Bár Gyutait korábban L. Simon László fideszes képviselő emberének tartották,a politikus akkor is meg tudta tartani pozícióját, amikor L. Simont már eltanácsolták örökségvédelmi államtitkári posztjáról. A mostani hírek alapján azonban kényes helyzetbe kerülhet a politikus. Az Index tudomása szerint ugyanis létezik vagy legalábbis készült egy olyan titkos átvilágítási anyag, amely szerint a budai Vár és a Várkert Bazár környékén az elmúlt években szinte semmi nem működött szabályosan.

Az Index cikke szerint rendetlenek voltak a közbeszerzések, ködös volt az uniós támogatások lehívása, gyatra maradt az informatika, törvénytelen volt a HR. Rengeteg volt a pénzügyi szabálytalanság, és valamiért a nevezett közhasznú társaságok előszeretettel kötöttek számukra előnytelen üzleteket, amelyekkel sokszor éppen a saját vezetőik jártak jól – írja a cikk.

Családi ingatlan fillérekért – vagy épp ingyen

Bár az alul árazott lakásbérlés gyakorlata korántsem szokatlan a felsőbb körökben, a mostani átvilágítás állítólag egészen megdöbbentő példákat hozott felszínre. Az I. kerület Logodi utca 18.-ban Gyutai Csaba például úgy költözött be a Várgondnokság Kft. lakásába, hogy az elmúlt két és fél évben nem fizetett sem bérleti díjat, sem rezsit – ennek ellenére a beköltözés előtt 5 millió forint értékű felújítást végeztetett el a céggel.

A Déli Pályaudvar másik oldalára eső Ráth György utcában pedig a politikus lánya és barátja bérelhetett lakást. Az Index információi szerint bár itt volt bérleti szerződés és bérleti díj, a pályáztatás nélküli bérbeadással komoly anyagi kár érte a közt – tekintettel a kirívóan alacsony bérleti díjra.

Egy másik példa szerint a Várgondnokság a Krisztina körúton jóval a piaci ár alatt adott bérbe egy ingatlant. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője korábbi nyilatkozata alapján országos átlagban 140 ezer forintért lehet 30–89 négyzetméteres lakást bérelni, Budapesten pedig 156 ezer forintos havi átlagos bérleti díjjal találkozhatunk ilyen méreteknél. Az Index által megkérdezett szakértő szerint a Krisztina körúton található 82 négyzetméteres lakás piaci bérleti díja 240 ezer forint lett volna. Ehhez képest viszont a megfizetett bérleti díj nem volt reális, a Várgondnokság ugyanis beérte 5478 forintos havi bérleti díjjal.

Szabálytalanságok garmadája

Az Index szerint a további megállapítások is egészen döbbenetesek. Az iratkezelési, szabályozói szabálytalanságok egész sora jellemezte a társaságok működését, olyan nem jelentéktelen elemekkel fűszerezve, mint a szóbeli szerződések alapján történő több százmilliós tételek vagy a tényleges teljesítések nélküli kifizetések.

A hírek szerint a felkért könyvvizsgáló komoly aggályokat jelzett a bevételi források ki nem aknázása miatt is. A vizsgált elegáns bel-budai régióban a szakértők szerint 4262 forint lehet az átlagos bruttó havi bérbeadási bevétel négyzetméterenként, több I. kerületi üzlethelyiséggel kapcsolatban azonban jelezték, hogy a Várgondnokság számos esetben áron alul adta bérbe ingatlanjait. Míg a Gianni Bistro, a Bazaar Étterem és a CBA Gourmet is a piaci ár alatt bérelt, a vizsgálat szerint a Bono Art Budapestnél kivételesen jól sáfárkodott a nonprofit cég a köz vagyonával, ezt ugyanis a piaci ár másfélszereséért tudta kiadni.  Az Index szerint jelenleg nem tudható, nyilvános lesz-e valaha a titkos átvilágítás eredménye vagy, hogy lesznek-e következményei, ugyanakkor kérdéses, mi volt a célja az átvilágításnak.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Az amerikai politikai elitnek magyarázkodhat a TikTok-vezér
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 14:51
Meghallgatásra kell mennie a videós közösségi oldal vezérének.
Vállalat Alacsonyabb költség, kisebb környezeti hatás: felértékelődik a last mile logisztikai raktárak szerepe
PR | 2023. január 27. 19:51
A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás ?
Vállalat Gördülő Generációk
PR | 2023. január 27. 10:57
Megvásárolta az ország egyik meghatározó magyar tulajdonú flottakezelő cégét az AutoWallis. Az idén harminc éves Nelson Flottalízing Kft-re egy jelentős átalakulási folyamatot követően tett ajánlatott a tőzsdén jegyzett társaság. A Nelson korszerűsítését követő tulajdonváltás ötlete egy fiatal, 29 éves menedzserhez köthető - aki cseppet sem véletlenül került a céghez.
Vállalat Enged a Google az uniós hatóságok nyomásának
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 16:50
A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az európai fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására; Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erőfölényes vizsgálatot folytat az óriáscéggel szemben - közölte a versenyhatóság.
Vállalat Nagyot húzott a Tesla tavaly év végén
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 08:40
Rekordnyereséget jelentett a Tesla Inc. amerikai elektromos járműgyártó a tavalyi utolsó negyedévről.
Vállalat Erős pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak
Natív tartalom | 2023. január 25. 13:28
Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet. Balogh Péterrel, a Magyar Bankholding nagyvállalati és speciális hitelezésért felelős ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Vállalat Nagyot fékezett Bill Gates szeme fénye
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 09:22
A Microsoft negyedéves profitja 13 százalékkal csökkent.  
Vállalat Újabb önkéntes pénztár tűnt el a süllyesztőben
Csabai Károly | 2023. január 23. 14:21
Közel tíz évig tartó felszámolási eljárás után törlik a Prémium Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Önsegélyező Pénztárt.
Vállalat Putyin nem engedi, hogy földbe álljanak az orosz légitársaságok
Mester Nándor | 2023. január 19. 19:39
De egyre aggasztóbb a forgalom csökkenése és az alkatrészhiány.
Vállalat "Az A38-ban az a zseniális, hogy városi közegben úgy tud működni, hogy egyáltalán nem zavarja a környezetét." Váncza László, az A38 tervezője
PR | 2023. január 19. 18:52
Nemrég nyerte meg Média Építészeti Díjat épület kategóriában, Príma díjban részesült, és a Prima Primissima jelöltje Váncza László építész, akit azonban itt, mint az A38 Hajó megalkotóját kérdeztük a Hajó 20. születésnapja alkalmából.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG