4p
Áron alul bérelt üzletek, pályáztatás nélküli bérbeadás és még számos kényes kérdés kering a levegőben a a budai Vár és a Várbazár kapcsán.

Hihetetlen szabálytalanságok és súlyos pénzügyi visszaélések jellemezték a budai Vár és a Várkert Bezár üzemeltetését az elmúlt években – írja az Index.hu. Az internetes portál szerint a Lázár János vezette Miniszterelnökség volt a gazdája két olyan nonprofit kft.-nek, amelyik a budai Vár és a Várkert Bazár fejlesztéséért is felelt.

A Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. egyaránt az Ybl Miklós tér 6. alatt üzemel, mindkettőt Gyutai Csaba fideszes politikus vezeti. A hírek szerint azonban a volt zalaegerszegi polgármester a sajátjaként kezelte az ingatlanvagyont, családtagjai pedig áron alul beköltözhettek.

Titkos átvilágítást kértek?

Bár Gyutait korábban L. Simon László fideszes képviselő emberének tartották,a politikus akkor is meg tudta tartani pozícióját, amikor L. Simont már eltanácsolták örökségvédelmi államtitkári posztjáról. A mostani hírek alapján azonban kényes helyzetbe kerülhet a politikus. Az Index tudomása szerint ugyanis létezik vagy legalábbis készült egy olyan titkos átvilágítási anyag, amely szerint a budai Vár és a Várkert Bazár környékén az elmúlt években szinte semmi nem működött szabályosan.

Az Index cikke szerint rendetlenek voltak a közbeszerzések, ködös volt az uniós támogatások lehívása, gyatra maradt az informatika, törvénytelen volt a HR. Rengeteg volt a pénzügyi szabálytalanság, és valamiért a nevezett közhasznú társaságok előszeretettel kötöttek számukra előnytelen üzleteket, amelyekkel sokszor éppen a saját vezetőik jártak jól – írja a cikk.

Családi ingatlan fillérekért – vagy épp ingyen

Bár az alul árazott lakásbérlés gyakorlata korántsem szokatlan a felsőbb körökben, a mostani átvilágítás állítólag egészen megdöbbentő példákat hozott felszínre. Az I. kerület Logodi utca 18.-ban Gyutai Csaba például úgy költözött be a Várgondnokság Kft. lakásába, hogy az elmúlt két és fél évben nem fizetett sem bérleti díjat, sem rezsit – ennek ellenére a beköltözés előtt 5 millió forint értékű felújítást végeztetett el a céggel.

A Déli Pályaudvar másik oldalára eső Ráth György utcában pedig a politikus lánya és barátja bérelhetett lakást. Az Index információi szerint bár itt volt bérleti szerződés és bérleti díj, a pályáztatás nélküli bérbeadással komoly anyagi kár érte a közt – tekintettel a kirívóan alacsony bérleti díjra.

Egy másik példa szerint a Várgondnokság a Krisztina körúton jóval a piaci ár alatt adott bérbe egy ingatlant. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője korábbi nyilatkozata alapján országos átlagban 140 ezer forintért lehet 30–89 négyzetméteres lakást bérelni, Budapesten pedig 156 ezer forintos havi átlagos bérleti díjjal találkozhatunk ilyen méreteknél. Az Index által megkérdezett szakértő szerint a Krisztina körúton található 82 négyzetméteres lakás piaci bérleti díja 240 ezer forint lett volna. Ehhez képest viszont a megfizetett bérleti díj nem volt reális, a Várgondnokság ugyanis beérte 5478 forintos havi bérleti díjjal.

Szabálytalanságok garmadája

Az Index szerint a további megállapítások is egészen döbbenetesek. Az iratkezelési, szabályozói szabálytalanságok egész sora jellemezte a társaságok működését, olyan nem jelentéktelen elemekkel fűszerezve, mint a szóbeli szerződések alapján történő több százmilliós tételek vagy a tényleges teljesítések nélküli kifizetések.

A hírek szerint a felkért könyvvizsgáló komoly aggályokat jelzett a bevételi források ki nem aknázása miatt is. A vizsgált elegáns bel-budai régióban a szakértők szerint 4262 forint lehet az átlagos bruttó havi bérbeadási bevétel négyzetméterenként, több I. kerületi üzlethelyiséggel kapcsolatban azonban jelezték, hogy a Várgondnokság számos esetben áron alul adta bérbe ingatlanjait. Míg a Gianni Bistro, a Bazaar Étterem és a CBA Gourmet is a piaci ár alatt bérelt, a vizsgálat szerint a Bono Art Budapestnél kivételesen jól sáfárkodott a nonprofit cég a köz vagyonával, ezt ugyanis a piaci ár másfélszereséért tudta kiadni.  Az Index szerint jelenleg nem tudható, nyilvános lesz-e valaha a titkos átvilágítás eredménye vagy, hogy lesznek-e következményei, ugyanakkor kérdéses, mi volt a célja az átvilágításnak.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG