<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A Lidl felvásárolt Németországban egy hulladékfeldolgozó üzemet, és saját szelektív hulladékgyűjtő hálózatot épít. Ez nagy megtakarítást eredményezhet neki. De más, az eredeti kiskereskedelemtől távoli vállalkozásokkal is kísérletezik, mint kerékpárkölcsönző, autókölcsönzés, lakásépítés.

A Lidl és az azonos tulajdonosi körhöz tartozó Kaufland áruházláncok Németországban saját hulladékgyűjtő hálózatot építenek – tudósított a Frankfurter Allgemeine Zeitung. (A tulajdonos a Schwarz Gruppe.)

Az áruházláncok ezzel konkurenciát teremtenének a Zöld Pont (Der Grüne Punkt) nevű szelektívhulladék-gyűjtő hálózatnak. A Schwarz Gruppe hetekkel ezelőtt vásárolta fel a Tönsmeier-Gruppe nevű hulladékfeldolgozó vállalkozást, amelyik az ötödik ilyen cég a német piacon.

A gyűjtőhálózatot egy Greencycle nevű közös vállalat üzemelteti majd. Kiépítésével a megvásárolt újrahasznosító társaságot tudnák ellátni bőséges alapanyaggal. Másrészt felkészülnének arra, hogy az az év elejével tovább szigorítják a hulladékok, csomagolóanyagok kezelésére vonatkozó jogszabályokat, például magasabb újrahasznosítási hányadot írva elő.

Sok millió euró a tét

A szinergiák, azaz a kölcsönös előnyök, megtakarítások nyilvánvalóak: Így jóval olcsóbban tudják majd a Lidl-ben keletkező hatalmas mennyiségű csomagolóanyagot ártalmatlanítani.

A német kiskereskedelemben folyó ádáz harcban így a Lidl előnyt szerezhet az “ősrivális” Aldival szemben – írt a a Frankfurter Allgemeine. A hulladék eltávolítása ugyanis az úgynevezett “duális rendszerben” évente mintegy egymilliárd euróba kerül Németországban. Ennek költségeit végső soron a fogyasztókra terhelik az áruházláncok.

Épít vagy vásárol magának?

A Lidl előtt most két út áll: vagy nulláról építi saját hálózatát, ami sok engedély beszerzésével, bürokráciával jár, például az önkormányzatoknál. Vagy felvásárol egyet a hulladékgyűjtő iparág már meglevő szereplői közül. A lap hosszasan találhatja, kik jöhetnek szóba.

A külföldi tervekről nem írnak, de említik, hogy az említett Tönsmeier-Gruppe egyébként Lengyelországban és Hollandiában is jelen van. Azt is írják, hogy a hulladékfeldolgozás egyre kevésbé a hulladékfeldolgozásról szól, mint inkább értékes nyersanyagok kinyeréséről. (Ez elvileg olyan országok felé is irányíthatja a figyelmet, ahol a hulladékok eltávolítása nem olyan drága, mint Németországban – a szerk.)

Kísérleti üzemek

A Lidl több más területen is bővítené tevékenységét, mint a kerékpárkölcsönzés, az autómegosztás és a belvárosi lakásépítés – írta a német Wirtschaftswoche (Wiwo.de). Kerékpárkölcsönzőt már tavaly indítottak, igaz, egyelőre csak a tartományi fővárosokban.

Az autómegosztásba nemrég vágtak bele, egyelőre kiemelt városokban, 50 Lidl-üzletnél. Ezek mellett egyenként 3-3 különböző típusú modern Mazda gépkocsi áll, amelyeket a vásároló kibérelhet, hogy az árut hazaszállítsa. Ám utána vissza kell vinni eredeti helyére.

A kerékpár-kölcsönzéshez Berlinben a német vasutakkal szövetkeztek. A közlekedési vállalkozások eredményeit egy év múlva értékelik ki, és döntik el, hogy folytatják, bővítik-e a szolgáltatásokat.

További cikkek a témában:

A Lidlben vagy az Aldiban jobb a fizetés? Ennyit lehet keresni bolti eladóként

Az Aldi-pénztáros kipakol – fizetések, műhelytitkok a szakmában

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kanadában terjeszkedik a BÉT-re készülő Chameleon Smart Home Zrt.
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:13
Az okosotthon-rendszerek piacán nyomul a cég.
Vállalat Jó hírt közölt a 4iG montenegrói leánya a magyar turistákkal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 11:09
A balkáni állam mobilszolgáltatója, a One korlátlan kapcsolattartást biztosít az országba látogatóknak.
Vállalat Jókora meglepetéssel rukkoltak elő Csányi Sándorék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 06:28
Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál jobb, 162,128 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el korrekciós tételek hatása nélkül a második negyedévben, ami az előző negyedévit 83 százalékkal, az egy évvel korábbit 26 százalékkal meghaladta.
Vállalat Jócskán visszavetette az extraprofit-adó az Erste nyereségét
Csabai Károly | 2022. augusztus 10. 11:02
Az állam által is 15 százalékban tulajdonolt hitelintézetnek közel 19 milliárd forintot kellett befizetnie a kormány választási költekezése miatt kivetett sarcból, míg az orosz-ukrán háború miatt padlót fogott Sberbank kártalanítására csaknem 8 milliárdot. 
Vállalat Jobban teljesített a Magyar Telekom, mint várták
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 18:52
Közzétett negyedéves gyorsjelentését a vállalat.
Vállalat Pont azért tudunk adni ezeknek az embereknek, mert mindenünk megvan
Natív tartalom | 2022. augusztus 8. 12:58
A társadalmi vállalkozóként tevékenykedő Bálint Márta egy alkalmazáson keresztül mutatja meg, hogy mások segítése, az adományozás és az összekapcsolódás mennyire pozitív hatást gyakorol az egyénre és a közösségre.  
Vállalat Meglepő, de nem sokat várnak a magyarok a munkáltatójuktól
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 14:33
Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy mennyire vannak tisztában az emberek az ESG fogalmával Magyarországon, illetve mit várnak a nagyvállalatoktól a fenntarthatóság területén. A válaszok meglepő eredményt hoztak.
Vállalat Elképesztő eredményeket hozott a Molnak az olcsó orosz olaj
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 08:46
Éves és negyedéves viszonylatban is közel kétszeres eredményt könyvelhetett el a Mol-csoport.
Vállalat Jó hírt kaptak a Richter tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 10:49
Árfolyamhatás nélkül, a működési környezet változatlansága esetén idén 10 százalékkal nőhet a gyógyszercég nyeresége forintban számolva, az árbevétel növekedése biztosan kétszámjegyű lesz
Vállalat Tovább terjeszkedhet a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 09:42
Az izraeli hatóságok az áldásukat adták ahhoz, hogy a magyar informatikai társaság megvehesse a Space-Communication Ltd. részvényeinek 20 százalékát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG