<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Újabb felvonásához érkezett egy a vállalat ellen indított per: kiderült, hogy a techgigász több elérhető felhasználóval kecsegtette a potenciális hirdetőpartnereket az egyik amerikai államban, mint amekkora az állam népessége.

Új fordulat állt be egy 2018 óta húzódó Facebook-perben. A vállalat egy meg nem nevezett alkalmazottja egy belsős e-mailben azt írta, hogy a cég olyan bevételeket jelentett, amilyeneket "soha nem lett volna szabad", miután eltúlozta, hogy mennyi felhasználót tudnak elérni az online hirdetők a szigetországban. Az e-mailt, mely tehát leegyszerűsítve arról szól, hogy a Facebook hazudott a hirdető partnereknek az elérhető userei számáról, most hozták nyilvánosságra a perben.

Ezt az eljárást Kaliforniában indították, a vád szerint pedig a cég vezetői tudtak arról, hogy a haszonszerzés érdekében eltúlzott számokat közöltek a partnerek felé, mégsem tettek semmit, hogy korrigálják a téves adatokat. Pedig a részterület termékmenedzsere - az ő e-mailjét hozták most nyilvánosságra - tett erre javaslatot 2018 közepén, de a vezetőség azzal verte vissza az ötletét, hogy a lefelé korrigálás "jelentős hatással bírhat a bevételekre."

"Olyan bevételeink vannak, amiket sohasem szabadott volna elérnünk, mert helytelen adatokon alapszanak"

- áll a termékmenedzser nyilvánosságra hozott levelében.

Magát a pert egy kaliforniaia kisvállalkozó indította a Facebook ellen. A vád egy kutatáson alapszik, mely rámutatott: a techvállalat olyan potenciálisan elérhető felhasználószámokkal kecsegtette a hirdetőpartnereket, melyek adott amerikai területen túlütötték a tényleges népességszámot. Tehát azt mondták, több embernek tudnak reklámokat megjeleníteni, mint ahányan adott államban élnek.

A Facebook a védekezése szerint csak becsléseket közölt. Az is igaz, hogy a hirdetők nem a potenciális, hanem a ténylegesen realizálódó kattintásszámok után fizetnek. Mindazonáltal a lehetséges partnerek a Facebook által kommunikált potenciális kattintásszám tükrében döntenek arról, hogy hova viszik a pénzüket.

A potenciálisan elérhető felhasználók számának eltúlzottságához hozzájárult az is, hogy az adatot nem tisztították meg a duplikált felhasználó-regisztrációktól és a kamu tárhelyektől sem. Pedig a vállalat azzal is tisztában volt, hogy mihez vezetne ez: a vád szerint egy 2018-as, belsős Facebook-kutatás azt találta, hogy az adat megtisztítása 10 százalékos esést eredményezne a potenciális reachszámban. A Facebook egyébként már korábban is közölt eltúlzott adatokat, 2015-16-ban a videónézők számát fújta fel.

(Financial Times)

Címkék: Vállalat Facebook

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat 6,5 milliárdból teremtik meg védelmi ipari szakképzés feltételeit
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 13:13
A védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeit teremti meg a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikumának több mint 6,5 milliárd forintból megvalósuló teljes körű korszerűsítése - közölte Palkovics László pénteken Zalaegerszegen.
Vállalat A belföldi turizmusban népszerűsíti Budapestet a BKIK
MTI | 2021. szeptember 17. 12:45
Önálló programot indít az őszi hónapokban a Budapestre irányuló belföldi turizmus támogatására a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Szolidaritási alapjából, 25 millió forintos induló kerettel - tájékoztatott a BKIK pénteken.
Vállalat Tőzsdepszichológia kezdő és haladó befektetőknek
Natív tartalom | 2021. szeptember 10. 09:38
Amennyiben valaki arra az elhatározásra jut, hogy el szeretne kezdeni aktívan befektetni vagy tőzsdézni, általában előadásokra regisztrál, vagy vásárol egy-egy könyvet a témában. Szerencsére egyre több író könyve jelent meg az elmúlt években magyar nyelvű kiadásban, azonban még ezen felül is több tucat könyvet is érdemes lenne lefordítani amerikai vagy éppen más nemzetiségű írók műveiből, ha hasznos információt szeretnénk kapni.
Vállalat 400 milliárd! Óriási kötvénykibocsátásra készül a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 10. 06:51
Emellett az igazgatóság 7 milliárd forintos tőkeemelésről is dönthet. Mindkét felhatalmazás két évre szólna és az informatikai cég további akvízicióit finanszírozná.
Vállalat Nagyon ritkán, de idegrendszeri rendellenességet okozhat az AstraZeneca
MTI | 2021. szeptember 9. 13:31
A Guillain-Barré szindróma esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket.
Vállalat Új néven szállít majd házhoz a NetPincér
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 7. 19:49
Néhány héten belül teljesen új arculattal, foodpanda néven működik tovább.
Vállalat Új hirdetési webshop indult, online-erős kkv-knak
PR | 2021. szeptember 7. 11:05
Minden kkv-marketinges és -cégvezető tudja, hogy a márkaépítés fontos. A DisplayNOW hirdetési webshop azért jött létre, hogy a cégek építhessék a márkájukat, és így értékesítésük is hatékonyabb, eredményesebb legyen.
Vállalat Meg kell tanulni a koronavírussal élni, még az autóiparnak is
Király Béla | 2021. szeptember 6. 18:25
Az idei év egyik legnagyobb problémája a félvezetők hiánya, amely erősen sújtja a járműipart, de néhány más szektorban is okoz fennakadásokat. Az autógyárak egyik legnagyobb mikrochip-beszállító vállalatának vezetője szerint meg kell találni a módot, hogy a járvány újabb hullámai esetén se álljon le az élet, az ugyanis világszerte komoly gazdasági problémákat okozhat. Látva a magyarországi gyárak küzdelmét, borítékolható, hogy a nehézségek hazánk gazdasági növekedését is befolyásolják.
Vállalat Átrendezte a hazai lízingpiacot a koronavírus
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 6. 09:55
2021. első fele leginkább a termelőeszközök finanszírozásában jelentett nagy növekedést.
Vállalat Jövő év végén indul a debreceni vakcinagyár
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 5. 16:18
Évi több mint 20 millió vakcinát állíthatnak elő.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos