Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Újabb felvonásához érkezett egy a vállalat ellen indított per: kiderült, hogy a techgigász több elérhető felhasználóval kecsegtette a potenciális hirdetőpartnereket az egyik amerikai államban, mint amekkora az állam népessége.

Új fordulat állt be egy 2018 óta húzódó Facebook-perben. A vállalat egy meg nem nevezett alkalmazottja egy belsős e-mailben azt írta, hogy a cég olyan bevételeket jelentett, amilyeneket "soha nem lett volna szabad", miután eltúlozta, hogy mennyi felhasználót tudnak elérni az online hirdetők a szigetországban. Az e-mailt, mely tehát leegyszerűsítve arról szól, hogy a Facebook hazudott a hirdető partnereknek az elérhető userei számáról, most hozták nyilvánosságra a perben.

Ezt az eljárást Kaliforniában indították, a vád szerint pedig a cég vezetői tudtak arról, hogy a haszonszerzés érdekében eltúlzott számokat közöltek a partnerek felé, mégsem tettek semmit, hogy korrigálják a téves adatokat. Pedig a részterület termékmenedzsere - az ő e-mailjét hozták most nyilvánosságra - tett erre javaslatot 2018 közepén, de a vezetőség azzal verte vissza az ötletét, hogy a lefelé korrigálás "jelentős hatással bírhat a bevételekre."

"Olyan bevételeink vannak, amiket sohasem szabadott volna elérnünk, mert helytelen adatokon alapszanak"

- áll a termékmenedzser nyilvánosságra hozott levelében.

Magát a pert egy kaliforniaia kisvállalkozó indította a Facebook ellen. A vád egy kutatáson alapszik, mely rámutatott: a techvállalat olyan potenciálisan elérhető felhasználószámokkal kecsegtette a hirdetőpartnereket, melyek adott amerikai területen túlütötték a tényleges népességszámot. Tehát azt mondták, több embernek tudnak reklámokat megjeleníteni, mint ahányan adott államban élnek.

A Facebook a védekezése szerint csak becsléseket közölt. Az is igaz, hogy a hirdetők nem a potenciális, hanem a ténylegesen realizálódó kattintásszámok után fizetnek. Mindazonáltal a lehetséges partnerek a Facebook által kommunikált potenciális kattintásszám tükrében döntenek arról, hogy hova viszik a pénzüket.

A potenciálisan elérhető felhasználók számának eltúlzottságához hozzájárult az is, hogy az adatot nem tisztították meg a duplikált felhasználó-regisztrációktól és a kamu tárhelyektől sem. Pedig a vállalat azzal is tisztában volt, hogy mihez vezetne ez: a vád szerint egy 2018-as, belsős Facebook-kutatás azt találta, hogy az adat megtisztítása 10 százalékos esést eredményezne a potenciális reachszámban. A Facebook egyébként már korábban is közölt eltúlzott adatokat, 2015-16-ban a videónézők számát fújta fel.

(Financial Times)

Címkék: Vállalat Facebook

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Feloldhatatlannak tűnik a BKV-nál kialakult patthelyzet
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 08:16
A BKV-s dolgozók mindenképpen fizetésemelést szeretnének, miközben a főváros forráshiányra hivatkozva nem akar többet fizetni, áll a Népszava cikkében. A tömegközlekedésben dolgozók attól tartanak, hogy egy politikai játszma áldozatai lesznek.
Vállalat Közös kilábalási stratégián dolgozik a BKIK és a fővárosi önkormányzat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 14. 17:47
Több kedvezményt is fenntartanának. 
Vállalat Fél évvel a második oltás után is véd a mutánsok ellen a Moderna szere
MTI | 2021. április 14. 06:33
A Pfizer pedig növelte oltóanyag-termelését.
Vállalat Háromezernél is több cég kért újraindítási gyorskölcsönt
MTI | 2021. április 13. 17:26
Több mint 3200 vállalkozás adta már be hiteligényét az MFB kamatmentes újraindítási gyorskölcsönre, az összes hiteligénylés meghaladja a 25 milliárd forintot - közölte az MFB kedden.
Vállalat Bővítenének és fizetést emelnének az építőipari cégek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 15:58
Már az idén árbevétel-növekedést remélnek. 
Vállalat Vége szakadt a cégbejegyzési rekordoknak
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 15:19
Magas szinten stabilizálódik a hazai cégalapítások száma: márciusban 3044 új magyarországi társas vállalkozást jegyeztek be. 
Vállalat Ellentétes jóslatok a hazai nagyvállalatok idei várakozásairól 
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 10:23
A hazai nagyvállalatok bevétel és profit szempontjából is komoly visszaesésre számítanak idén - közölte saját felmérésére hivatkozva a K&H Bank. Ez a megállapítás azért érdekes, mert a PwC három hete kijött éves vezérigazgatói hangulatjelentése enyhén pozitív várakozásokat jelzett. 
Vállalat Csúnya veszteség a Honvédnál - a tulajdonosok mégis bizakodnak
Székely Sarolta | 2021. április 12. 18:37
Bár harmadával nőtt a koronavírus-járvánnyal sújtott évben a Budapest Honvéd értékesítésből származó bevétele, ez kevés volt ahhoz, hogy elkerüljék az újabb tetemes veszteséget év végén. A tulajdonosok újabb pénzinjekcióval várják a fordulatot és a jelenlegi korlátozásokkal teli helyzet megváltozását. Lapunk megkeresésére azonban bizakodásuknak adtak hangot.
Vállalat Márciusban már a szebbik arcát mutatta az autópiac
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 17:16
A Trend FM Reggeli monitor című műsorában kollégánk, Király Béla volt a vendég, aki az autóipar folyamatokat elemezte. A szektor értékesítési adatai számottevő javulást mutatnak, ugyanakkor a gyártási oldalon azért vannak nehézségek.
Vállalat Újabb 7 milliárd forintot kapott a Hell az államtól
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 13:51
Egyedi döntéssel. 
hírlevél
depositphotos