<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nagyvállalatok egyoldalúnak és diszkriminatívnak bélyegezték a digitális sarcot, és a visszavonására szólították fel Párizst. Donald Trumpnak sem tetszik az újítás, ő máris válaszcsapásokkal fenyegetőzik, bár a techcégek erről azért lebeszélnék.
Forrás: Depositphotos

Egyoldalú és diszkriminatív a francia techadó, mondták ki azok az amerikai nagyvállalatok, melyek ellen Párizs az új sarcot bevezette, írja a Financial Times. A megállapítások még hétfőn, egy washingtoni meghallgatáson hangzottak el, melyen az Amazon, a Google és a Facebook felső vezetői mellett a Szilícium-völgy lobbistái is részt vettek. Az előzőek mellett azt is kijelentették, hogy a franciák digitális adója nem csak az üzletüket rontaná, de veszélyes precedenst is teremtene a nemzeti gazdaságok egyre protekcionistábbá válása közepette.

Mint ismert, Franciaország volt az első Európában, mely élesítette az új adónemet a nagy techcégek megsarcolására. Ezt a terhet EU-szerte azért látják szükségesnek, mert a célpontként azonosított, jellemzően amerikai székhelyű vállalatok bár eddig is adóztak a telephelyeiket befogadó országokban, azt a nyereségük után fizették be, és mivel jellemzően a profitjuk viszonylag kis szeletét jelentették, a kritikusaik tulajdonképpen azzal vádolták őket, hogy meglopják az őket vendéglátó országokat. Az új adót viszont már nem a nyereség, hanem a bevétel alapján állapítják meg.

Az új francia digitális adó értelmében minden techcégnek, mely globálisan évi 750 millió eurónál több bevételt generál, illetve az éves franciaországi bevételei meghaladják a 25 millió eurót, adóként be kell fizetnie azon bevételei 3 százalékát, melyek Franciaországban, online hirdetések útján és internetes felhasználók adatainak reklámcélú értékesítésével keletkeztek.

A sarc ellen már annak tárgyalási szakaszában is élesen kikelt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki az USA-központú multinacionális cégekre nézve "extrém módon diszkriminálónak" nevezte a törvényjavaslatot, és az előterjesztés alsóházi megszavazásakor felszólította Párizst, hogy vessék el a kezdeményezést. Hozzá csatlakoztak most a techcégek vezetői.

"Ezek az országok most Franciaország tapasztalatait figyelik, és ezek alapján fogják megfontolni, hogy könnyebb vagy előnyösebb-e számukra az egyoldalú megközelítés, mint a többoldalú megállapodások. Valódi aggályt jelent a nemzetközi kereskedésnek és a szélesebb értelemben vett gazdaságnak is, ha ezek az országok elkezdik követni a francia modellt"

- mondta Nicholas Bramble, a Google kereskedelempolitikai tanácsadója.

A hétfői meghallgatást egy júliusban indult, úgynevezett 301-es szekciós amerikai vizsgálat előzte meg, melynek célja megállapítani, hogy a techadó nem vezet-e tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kialakulásához, melyek ártanak az USA cégeinek, és potenciálisan büntető intézkedésekhez vezetnek Párizs ellen. És bár a tengerentúli fél hevesen ellenzi a sarcot, a képviselői abban is egyet értenek, hogy meg kell előzni a helyzet további elmérgesedését.

"Támogatjuk az amerikai kormány erőfeszítéseit, hogy megvizsgálják ezeket a komplex kereskedelmi kérdéseket, de arra bíztatjuk őket, hogy a 301-es nyomozást a nemzetközi együttműködés szellemében végezzék el, a vámok bevetésének mellőzésével"

- mondta Jennifer McCloskey, techcégek washingtoni székhelyű lobbiszervezetének, az Information Technology Industry Councilnak alelnöke. Ezt azért tartotta fontosnak kihangsúlyozni, mert amikor júliusban Emmanuel Macron francia államfő aláírta és ezzel törvényerőre emelte a digitális adót, Donald Trump egyből fenyegetőzni kezdett. Az amerikai elnök kedvenc kommunikációs csatornáján, a Twitteren "Macron őrületének" nevezte a techadót, majd egy "lényegi ellenlépésről" beszélt, hozzáfűzve, hogy "én mindig mondtam, hogy az amerikai bor jobb, mint a francia." Erről aztán mindenki ugyanarra gondolt: hogy Trump büntetővámokat vet ki a francia borokra. Ez azonban egyelőre nem következett be.

A francia modell eredményességén mindenesetre valóban sok múlik. A közös, uniós techadóból a bátor kezdés után végül nem lett semmi, mert számos tagállam pont az amerikai ellenlépésektől tartva nem volt hajlandó megszavazni a sarcot, és az ügy mára látszólag földbe is állt. Az OECD-tagállamoknak is megvan a maga kezdeményezése, de ezek a multilaterális egyeztetések borzasztó lassan haladnak. Vannak azonban még európai országok, mint Nagy-Britannia és Spanyolország, melyek belevágtak a saját, önálló techadójuk elfogadtatásába, de egyelőre ők sem jutottak még egyről a kettőre. Viszont, ahogy Washingtonban is elhangzott, valószínűleg ugrásra, azaz törvényélesítésre készen figyelik a francia fejleményeket.

(Financial Times, MTI)

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Iratokat vár a Teslától az amerikai igazságügyi minisztérium
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:49
Az amerikai igazságügyi minisztérium az önvezető autókról szóló dokumentációért fordult kedden a Tesla járműgyártóhoz - derül ki az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott iratokból.
Vállalat Kiderült, mennyit keresett a Pfizer a Covid-vakcinán
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:26
 A Pfizer amerikai gyógyszeripari cég nyeresége és bevétele is nőtt tavaly a negyedik negyedévben, az éves árbevétel rekord nagyságú volt.
Vállalat Csúnya számokat közölt a Samsung
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 17:07
A Samsung Electronics dél-koreai vállalat működési eredménye jelentősen, csaknem 69 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben a chipek és okostelefonok iránti alacsony kereslet miatt - derült ki a cég kedden közzétett jelentéséből.
Vállalat Lezárult a 4iG-Vodafone biznisz
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:06
A Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg a tájékoztatás.
Vállalat Újabb kemény csörte bontakozik ki Amerika és Kína között
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 12:59
A Huawei elleni újabb amerikai intézkedések heves tiltakozást váltottak ki Peking részéről.
Vállalat Az amerikai politikai elitnek magyarázkodhat a TikTok-vezér
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 14:51
Meghallgatásra kell mennie a videós közösségi oldal vezérének.
Vállalat Alacsonyabb költség, kisebb környezeti hatás: felértékelődik a last mile logisztikai raktárak szerepe
PR | 2023. január 27. 19:51
A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás ?
Vállalat Gördülő Generációk
PR | 2023. január 27. 10:57
Megvásárolta az ország egyik meghatározó magyar tulajdonú flottakezelő cégét az AutoWallis. Az idén harminc éves Nelson Flottalízing Kft-re egy jelentős átalakulási folyamatot követően tett ajánlatott a tőzsdén jegyzett társaság. A Nelson korszerűsítését követő tulajdonváltás ötlete egy fiatal, 29 éves menedzserhez köthető - aki cseppet sem véletlenül került a céghez.
Vállalat Enged a Google az uniós hatóságok nyomásának
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 16:50
A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az európai fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására; Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erőfölényes vizsgálatot folytat az óriáscéggel szemben - közölte a versenyhatóság.
Vállalat Nagyot húzott a Tesla tavaly év végén
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 08:40
Rekordnyereséget jelentett a Tesla Inc. amerikai elektromos járműgyártó a tavalyi utolsó negyedévről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG