TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Petrokemija műtrágyagyár iránt érdeklődik a MET csoport, jelenleg tart a cég átvilágítása.

A horvát Vecernji List azt írja, a MET Magyarország Zrt. (korábbi nevén Mol Energiakereskedő Kft.) és a horvát földgáz értékesítő vállalat (PPD) hamarosan befejezi a kutinai Petrokemija műtrágyagyár előzetes átvilágítását és várhatóan ajánlatot tesz a vállalat megvásárlására.

A kutinai Petrokemija gyára. Forrás: wikipedia

A lap emlékeztetett, hogy a kormány még márciusban tárgyalásokat folytatott az INA-val és a PPD-vel, hogy azok a műtrágyagyár adóssága fejében részesedést szerezhessenek a vállalatban. A Petrokemija ugyanis 320 millió kunával (közel 14 milliárd forinttal) tartozik a két cégnek. A kormány akkor a követelések fejében felajánlotta a részvények 44 százalékát.

Egy hónappal ezelőtt meg is érkezett a vételi szándéknyilatkozat és elkezdődött a vállalat átvilágítása, de az INA helyett a magyar MET tett ajánlatot a műtrágyagyárra, amelynek a Mol 40 százalékban tulajdonosa (INA-ban a Molnak 49,1 százalékos részesedése van) - írta a lap. 

Lapértesülések szerint a horvát kormány kész arra is, hogy eladja többségi tulajdonát a Petrokemijaban, amivel már tavaly is próbálkozott, de az akkori potenciális vásárlók az utolsó pillanatban visszavonták ajánlataikat. A kabinet azután sietett a műtrágyagyár segítségére, miután két évvel ezelőtt a nyugdíjalap feltőkésítette a vállalatot, de a részvényjegyzési időszak harmadik fordulójában már nem mertek tovább kockáztatni. 

A lap szerint, amennyiben a PPD és a MET nem ad be kötelező érvényű ajánlatot - és egyelőre más érdeklődő nincs is a műtrágyagyár iránt -, a Petrokemija nagy a valószínűséggel felszámolás alá kerül. A vállat stratégiai fontosságú, a bruttó hazai össztermék (GDP) 0,9 százalékát adja és több állami vállalat jövője is függ tőle.

Mit kell tudni a MET-ről?

A MET-csoport svájci központú, nemzetközi profillal rendelkező kereskedőház, amely aktív nagykereskedelmi szereplője az európai gázpiacnak, a kiskereskedelem terén pedig Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és Horvátországban is számottevő a jelenléte. A MET-csoport leányvállalataival 8 európai országban van jelen, 14 nemzetközi gázpiacon, 13 európai kereskedési ponton folytat kereskedelmi tevékenységet. 2013-ban nyitott az áram-, 2014-ben pedig új londoni irodáján keresztül a kőolaj-kereskedelem felé. A csoport 40 százalékban a Mol Nyrt. tulajdonában van, 50 százalékát a ciprusi székhelyű WISD Holding Ltd, 10 százalékát pedig a svájci bejegyzésű MET ManCo AG birtokolja. A 60 százalékos tulajdonrész az offshore-szerű, a kormányfőhöz (nagyon) közel álló Garancsi István cégét is magába foglaló hálózat tulajdona.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Megölte a lakásbulikat az Airbnb
MTI | 2020. augusztus 24. 12:43
Többé nem lehet partikat szervezni egyik ingatlanjukban sem, és legfeljebb 16-an bérelhetnek ki együtt Airbnb-s lakást. A dühös szomszédok, de még inkább a koronavírus miatt.
Vállalat Új szintre lép a TransferWise és a Mastercard együttműködése
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 24. 11:01
Ezzel lehetővé téve a kártyák kibocsátását a világ bármely olyan piacán, ahol Mastercard kártyákat elfogadnak és ahol a TransferWise engedéllyel rendelkezik.
Vállalat Magyarország lehet az új Kína?
Király Béla | 2020. augusztus 23. 06:08
A járvány az iparban is felfordulást okozott, sokan arra számítanak, hogy a nagy cégek visszahozzák Európába a termelést. Az egyik kézenfekvő új bázis Magyarország lehet. Megmutatjuk, mi szól mellettünk és mi ellenünk.
Vállalat Bruce Willis reklámozta a terméküket, most tejeskávé üzemet adnak át
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 21. 10:51
Több mint 8 milliárd forintos lesz a beruházás.
Vállalat A Strabag építi ki a Neszmély-Dunaradvány közötti komp magyar oldalát
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 08:58
A beruházás 1,8 milliárd forintot tesz ki. Az átkelővel napi 600 személyautó takaríthat meg 40 kilométeres kerülőt Szlovákia felé. 
Vállalat Kiszivárgott két név, megvan az Index új főszerkesztője és egyik főszerkesztő-helyettese?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 19. 08:11
Hivatalosan nincsenek megerősítve.
Vállalat A világ egyik legmodernebb harcjárművét gyártják hamarosan Magyarországon
MTI | 2020. augusztus 18. 08:09
A magyar állam vegyesvállalatot alapított a német Rheinmetall hadiipari céggel, melynek keretében a Lynx nevű harcjárművet gyártó üzemet létesítenek nálunk. A megállapodással több mint kétmilliárd euró értékű fejlesztési program indult el.
Vállalat Sok pénzt tettek Mészáros Lőrincék a kínaiakkal vasutat építő cégükbe
Székely Sarolta | 2020. augusztus 18. 06:08
Elkerülhetetlen volt a lépés, ha meg akarnak felelni a számviteli jogszabályoknak és biztosítani akarják a cég jövőjét. Márpedig ez nem is lehet kérdés, mivel az RM International Zrt. részt vesz a Budapest-Belgrád gyorsvasút-építés projektjében.
Vállalat Újabb amerikai lépések jönnek a Huawei ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 17. 17:46
A washingtoni kormányzat a Huawei újabb érdekeltségeit helyezte tiltólistára annak érdekében, hogy megnehezítse a kínai távközlésiberendezés-gyártó konszern hozzáférését amerikai technológiákhoz - jelentette be a washingtoni külügyminisztérium és a kereskedelmi minisztérium a honlapján.
Vállalat Az államé lett a sármelléki repülőtér
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 13:17
90 százalékos tulajdonrészt vettek a repteret működtető cégben, a tulajdonosi jogokat a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja majd.
hírlevél