<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p
Egyedülálló karácsonyi ajándékot kaphatnak a magyar gazdák, egy agrárkamarai előterjesztés szerint alaposan átszabnák a tagdíjakra vonatkozó szabályokat. Ennek részeként a jelenlegi duplájára emelnék a díjakat a csütörtöki küldöttgyűlésen. Az ebből befolyó pluszbevételnek azonban nyoma sincs a jövő évi költségvetésben.
MTI Fotó: Balázs Attila

Karácsony előtt néhány nappal, csütörtökre hívta össze az országos küldöttgyűlést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, Győrffy Balázs, aki egyben a parlament Fidesz-frakciójának tagja is 2010 óta. Az eseményen a szakmai előadások mellett két napirendi pont kerül megtárgyalásra: az alapszabály módosítása, valamint a 2020-as költségvetési terv - derül ki a laptársunk birtokába került dokumentumokból.

A jelek szerint mindkettő elfogadását szinte biztosra veszik a kamarán belül, ám az esemény nem ígérkezik indulatoktól mentesnek. A NAK ugyanis jelentős mértékben megemelné a gazdák által fizetendő tagdíjakat, amelyek egyébként már így is jóval nagyobb terhet rónak az érintettekre, mint az iparkamara kötelező tagdíja a vállalkozókra - utóbbi mértéke ugyanis fix évi 5000 forint.

A birtokukba jutott dokumentum szerint a tagdíjfizetési szabályokat az átláthatóbb tagdíjfizetési struktúra érdekében alakítja át a kamara. A jelenlegi szabályok értelmében 7 tagdíjsáv alapján fizetnek az érintettek, míg a változtatás után már csak három sáv maradna, ami a gazdák nagy részében tehernövekedést eredményezne. Leegyszerűsítve a változásokat:

kevesebb sávból áll majd a rendszer, és a mostani, jellemzően egy ezrelékes fizetési kötelezettség az esetek jelentős részében két ezrelékre emelkedik.

Így néznek ki az aktuális tagdíjfizetési osztályok:

 • 0-600 ezer forint tagdíjalapig 2000 forint,
 • 10 millió forintig 5000 forint,
 • 50 millió forintig 30 ezer forint,
 • 150 millió forintig 150 ezer forint,
 • 400 millió forintig 400 ezer forint,
 • 750 millió forintig 750 ezer forint,
 • 750 millió forint tagdíjalap felett pedig 1 millió forint a tagdíj.

A küldöttgyűlésre bevitt alapszabály-módosítás elfogadása után

 • 2,5 millió forint tagdíjalapig 5000 forint lesz a tagdíj,
 • 2,5 millió és 500 millió forint között a tadíjalap két ezrelék (0,002),
 • 500 millió forint tagdíjalap felett pedig 1 millió forint.

A tagdíj jelenlegi maximumához is hozzányúlnának, egymillió forint helyett a bruttó átlagbér négyszeresében határoznák meg a limitet, ahhoz viszont nem elég az alapszabály módosítása. Győrffy Balázs elnöknek törvénymódosítást kell kezdeményeznie. Erről ugyanis a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvény rendelkezik. Ezért a küldöttgyűlés egy határozattal fel is kéri az elnököt, hogy kezdeményezze a tagdíj maximum mértékének megemelését - a tervet szintén a küldöttgyűlés dokumentumai közé csatolták. Szeptemberrel bezárólag a KSH adatai szerint az idei éves átlagos bruttó bér 360 ezer forint volt, ami azt jelenti, hogy a fizetendő tagdíj maximuma 1 millió forintról 1,4 millióra emelkedne.

Egy névtelenséget kérő forrás szerint minden jel arra utal, hogy a kamaránál szinte készpénznek veszik a tagdíj-emelésre vonatkozó javaslat elfogadását. Erre utal szerinte a napirendi pont megfogalmazása is, ez alapján ugyanis csak jóváhagyásra kerül a testület elé az előterjesztés, annak megvitatását nem tűzik napirendre.

Másik véleményes pont a jövő évi költségvetés összeállítása. A tagdíjak duplázódása elméletileg az ebből befolyó bevételek nagyfokú emelkedését eredményezné, ám ennek a csatolt jövő évi költségvetésben és bevételi kimutatásban semmi nyoma nincs. A tagdíjakból származó bevételek ugyanis az idei 8,1 milliárd forint után 8,6 milliárdra emelkednének.

A lap forrása szerint ha vita tárgyát képezné a tagdíjakra vonatkozó szabályok megbolygatása, akkor két költségvetési tervet kellene a küldöttek elé beterjeszteni. Egyet a régi tagdíjjal, egyet pedig az új, emelt tagdíjjal. Ilyenről azonban szó sincs, a jelek szerint a költségvetés csak a megváltoztatott tagdíjjal számol, ám ennek ellenére érdemi bevételnövekedésnek nincs nyoma.

"Még ha csak 70 százalékos tagdíj-növekedéssel számolunk, nem annak duplázódásával, akkor is 6-8 milliárd forintnak nincs nyoma a költségvetésben. Teljes zűrzavar az egész" - magyarázta a forrás. Nyilván elképzelhető lenne, hogy a tagdíj-csökkentő kedvezmények miatt vár a kamara pusztán félmilliós bevételnövekedést - jegyezte meg forrásunk -, ám ez már csak azért sem lehet indok, mert a kedvezményekhez nem nyúlnak hozzá, és azok mértéke egyébként is elenyésző.

Arra, hogy miért van szükség egyáltalán a kamarai tagdíjak ilyen mértékű emelésére, sehol nem térnek ki a dokumentumok.

A tagdíj-emelés mellett a kamara mentesítené a gazdákat az önbevallástól, a jövőben a kamara írná ki a fizetendő tagdíjakat a rendelkezésre álló adatok alapján. Megváltoztatnák a fizetés határidejét is, ami szintén előnytelenül érintené a gazdákat. Eddig a tagdíjakat minden év augusztus 15-ig kellett befizetni, amit egyik forrásunk szerint a növénytermesztéssel foglalkozók rendre az adott évi - nyár végén befolyó - bevételből fedeztek. A kamara az alapszabály vonatkozó részét március 31-re módosítja, ami azt jelenti, a gazdáknak a jövő évben ugyanazon bevételből kétszeri tagdíjat kell fedezniük - egyszer fizettek idén nyáron, aztán jövő tavasszal kellene újra rendezniük a tagdíjat.

Mindenesetre az mfor.hu úgy tudja, a kamara elnöke a napokban már elkezdte megyei szinten a tárgyalásokat a küldöttgyűlés napirendi pontjait illetően. Ilyen módon is szeretné bebiztosítani a tervek jóváhagyását.

Véleményes tételek a jövő évi költségvetésben

A mfor birtokába jutott dokumentumokban több véleményes tételt is találni. Forrásuk egyszerűen érthetetlennek tartja azt is, hogy miért tart nyilván a kamara mintegy 1,3 milliárd forintnyi nem befolyt tagdíjat. Ez a törvények értelmében adók módjára behajtható tétel, amit a NAV-nak kellene behajtania.

Ugyanúgy gyanúsnak tűnik az is, hogy a dokumentumok szerint jövőre mintegy 1,5 milliárd forintnyi támogatást kap a köztestület az Agrárminisztériumtól az országos talajgenerátoros jégkármegelőző rendszer működtetésére. Ezzel párhuzamosan a kiadási oldalon működésfejlesztésre és a JÉGER (jégkárelhárító rendszer) üzemeltetésre 1,204 millió forintot tervez elkölteni a kamara. Vagyis a számok alapján úgy tűnik, több támogatást kapnak a tárcától egy bizonyos feladatra, mint amennyi ténylegesen szükséges.

A kamara egyébként a hozzá befolyó bevételek zömét a saját működésére költi a költségvetés alapján. Jövőre mintegy 17 milliárd forintnyi bevételre számítanak és ugyanilyen nagyságrendű kiadással. A kamara jövőre például

 • több mint félmilliárdot költ el bérleti díjakra,
 • 730 milliót rendezvényszervezésre,
 • szintén közel félmilliárdot hirdetésekre, reklámokra,
 • egyéb igénybevett szolgáltatásokra 1,5 milliárdot,
 • bérköltségre, tiszteletdíjakra, megbízási díjakra pedig 7,1 milliárdot.

Ez a bevételek több mint felét teszi ki. Ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy felvetődött a kamarai dolgozói létszám 20 százalékos leépítése is, egyfajta megtakarítás gyanánt, mellyel kiváltható lenne a tagdíjak emelése.

Reagált az agrárkamara

A felvetett kérdéseikre a Nemzeti Agrárkamara az alábbi választ juttatta el a laphoz, melyet változatlan formában közlünk:

"A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) december 19-i küldöttgyűlésen szavazásra kerülő alapszabály-módosítási tervezetben szerepel a tagdíjstruktúra átalakítása. Ezzel csökkennének a tagok adminisztrációs terhei, számos kedvezménnyel élhetnének tagjaink, melyek igazolása egyszerűsödne.

Az iparkamarai regisztrációs díj mértéke évente 5000 forint, a tagdíj pedig akár 1,5 millió forint is lehet. Az agrárkamarai tagdíj – amelyhez számos szolgáltatás kapcsolódik – 2012 óta nem emelkedett, viszont a költségek azóta jelentős mértékben nőttek, főként az általános bérszínvonal növekedése miatt. A NAK a 2022-ig tartó kamarai választási ciklusban nem tervezi a tagdíjrendszer további változtatását.

A mostani módosítás összességében mindössze 15 százalékkal növelné a tagdíjbevételt. A minimum és maximum tagdíjat (2.000 Ft-ot, illetve 1.000.000 Ft-ot) fizetők kivételével a többi tagdíjsávban átlagosan az árbevétel 1,7 ezreléke a tagdíj mértéke, tehát nem igaz, hogy a duplája lesz ennek a jövő évtől tervezett 2 ezrelék. A tervezett új rendszerben mintegy 70 ezer tagnak változatlan maradna vagy csökkenne a tagdíja. A NAK – a tagdíjat befizető tagok és a közös teherviselés érdekében – mindent megtesz azért, hogy rendezze az eddigi tagdíjelmaradásokat, a kintlévőség évről évre csökken.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Korlátok közt lavíroznak sportolók és szponzoraik az olimpián
Marosi Gergely | 2021. augusztus 2. 05:36
Ha valaki követ a közösségi médiában neves olimpikonokat – esetleg az őket támogató cégeket –, feltűnő csendességre lehet figyelmes abban az időszakban, amikor a sportolók neve a legjobban forog a köztudatban. Az ok a Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai chartájának 40-es szabálya, illetve annak kiegészítése, mely korlátozza a résztvevők marketingtevékenységét a játékok előtt, alatt és után. A korábban nagyon szigorú, a sportolók által rengeteget kritizált szabályt Tokióra megváltoztatták, ám a teljes szabadság még messze van.
Vállalat Kósa Lajos egyelőre nem tudta, hát magát menti meg a Csíki Sör
Székely Sarolta | 2021. július 29. 18:39
Persze a két megoldás nehezen nevezhető hasonlónak, hiszen míg a fideszes képviselő tartós javulást érhetett volna el, addig a tulajdonosok megoldása - a trendek változatlansága esetén - csak átmeneti, néhány évre szóló lehet.
Vállalat Iszonyatosat kaszált a Samsung a globális csipéhségen
MTI | 2021. július 29. 15:00
A vállalat negyedéves profitja 73 százalékkal nőtt, részben a hatalmas félvezető-kereslet kielégítése miatt.
Vállalat Gyorsított vizsgálatot indított a GVH a téglapiacon
MTI | 2021. július 29. 12:24
Először csapott le az építőanyag-kommandó.
Vállalat Jászai Gellért megint növelte részét a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 29. 10:28
A 4iG Zrt. vezetője, Jászai Gellért tovább növelte részét a vállalatban.
Vállalat A forgalmon és a nyereségen is meglepődött az Apple
MTI | 2021. július 28. 11:24
Mindkettő nagyobb lett a második negyedévben, mint amekkorára számítottak.
Vállalat Rekordbevétel és -nyereség a Microsoftnál
MTI | 2021. július 28. 11:16
Jó lett ez a negyedév.
Vállalat Rengeteg cégnél megoldhatatlan probléma, ha kiesik a kulcsember
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 10:45
A hazai cégek elsöprő többségét adó mikro- és kisvállalkozások tevékenységét komolyan veszélyezteti, ha egy vagy több kulcsemberük kiesik a munkából. Egy friss kutatás szerint a meghatározó szerepet betöltő munkatársak, vezetők átmeneti elvesztése – akár baleset, sérülés vagy betegség miatt – a 44 százalékuknál közepesen komoly, 21 százalékánál pedig gyakorlatilag megoldhatatlan nehézséget jelentene
Vállalat Majd' félmilliárdos veszteség az állam védelmi ügynökségénél
Székely Sarolta | 2021. július 28. 05:19
Költséges volt az indulás, bevétel is szinte csak állami támogatásból volt, és egy induló cégnél nem is nagyon meglepő, ha első teljes évében veszteséges. A mínusz mértéke már inkább az lehet. 
Vállalat Megint leállt a kecskeméti Mercedes-gyár
MTI | 2021. július 27. 11:16
Alkatrészhiány lépett fel, ami miatt három hétre szünetel a termelés. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos