<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A geopolitikai válságok, a növekvő orosz befolyás és Donald Trump nehezen kiismerhető politikája mindinkább szétzilálja a világgazdaságot. Ez azonban komoly hatással lehet a cégpiacra, a beláthatatlan következmények ugyanis eltántoríthatják a vállalatokat a felvásárlásoktól, vagy épp a fúziós tranzakcióktól. A helyzet kellemetlen a cégeknek, egy valaki azonban mégis nagyot kaszálhat az egész ügyön: Kína.
(Fotó: Wikimedia Commons)

Az idei év húzóereje egészen biztosan Kína lesz, a mérték azonban függ attól, hogy mekkora mértékű befolyást akarnak nyerni a kínai befektetők az európai pénzügyi, technológiai és járműipari szektorban. A legnagyobb visszafogó erőt azonban a politika jelenti, ezt közölte a Roland Berger a Privátbankár.hu-val. Ez egyébként a vállalatok optimizmusát is letöri: míg 2016-ban a vállalatok 64 százaléka számolt növekedéssel, ez most már alig több mint a fele az idei évre vonatkozóan, derül ki a Roland Berger Private Equity Oulook felméréséből.

Forrás: Roland Berger

“A befektetők ma nem bíznak a politikában, de legfőképpen annak kiszámíthatóságában. - mondta Schannen Frigyes, a cég magyarországi ügyvezetője. Az Unió országaiban más-más módon látják a jövőt, legsötétebben – a Brexit árnyékában nem meglepő módon – az Egyesült Királyságban, ahol 2,1 százalékpontos aktivitás csökkenésre számítanak. Ezzel még pesszimistábbnak bizonyultak, mint a negatív dobogós görögök – ők idénre „csak” 1,6 százalékos aktivitásmínuszra számítana. A spanyolok és a portugálok azonban bizakodóak, 2,6 százalékos erősödést várnak, míg Németország 2,4 százalékkal tervezi megerősíteni magát az idén.

Itt biztos lesznek mozgások

Az egyes iparágakra vetítve a válaszadók úgy látják, hogy a legtöbb tranzakció a technológiai és médiaszektorban történik majd, itt tömörülhet az akvizíciók mintegy háromnegyede. Ezután a gyógyszer és egészségügyi szektor (68 százalék), a fogyasztási cikkek és kiskereskedelem (60 százalék) következik, a legkisebb mozgást az energia-, az építő- és a járműiparban várják a szakemberek. “Ez a prognózis egyértelműen azt jelzi, hogy a befektetők főleg az innovatív technológiát alkalmazó vállalatokban érdekeltek”, fűzte hozzá Schannen Frigyes.

Forrás: Roland Berger

Mindez ráadásul a kínai befektetők érdeklődését is tükrözi. Az innováció iránti érdeklődést ráadásul erősíti, hogy míg Kína nyit, addig Amerika épp egy magába zárkózó, anti-globalizációs politikát tervez követni, ez pedig tovább erősíti a trendet, hogy Ázsia figyelme az európai piacok felé fordul. A beruházások mértéke egyébként nem lesz túlságosan nagy, főleg a kisebb méretű cégek profitálhatnak majd, a legtöbb növekedés és felvásárlás az 50 millió euró alatti vállalatoknál várható. Ezzel szemben a 100-250 milliós cégekre már csak 40 százalék juthat.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kiderült, kell-e tartani attól, hogy eltűnik a magyar boltokból egy alaptermék
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 15:14
Kétszeresére drágult a papír fő alapanyaga, a cellulóz. Mit okozhat ez a higiéniai papírtermék piacán?
Vállalat Sokkal több mint digitális barkácsműhely: különleges programmal segítenek a fiataloknak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:18
Egy olyan projekt zajlik Győrben, amelynek keretében biztonságos fejlődési platformot biztosítanak azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége van erre. Miközben megismerik a 3D-nyomtatást vagy épp a CNC megmunkálást, a problémamegoldó készségük és cselekvőképességük is fejlődik – így hiába indulnak hátrányból, értékes munkaerő válhat belőlük a jövőben. A programhoz további cégek, partnerek csatlakozását is várják.
Vállalat Újabb csúcsvezetők érkeztek a 4iG távközlési üzletágához
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:52
A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport idén tavasszal megkezdte távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását és a társaságok integrációját.
Vállalat A Gazprom visszatáncolt az osztalékfizetéstől - óriásit zuhant a részvényárfolyam
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 12:04
Korábban még úgy volt, hogy a nyereség felét kifizeti a részvényeseknek a Gazprom, a közgyűlés viszont most úgy döntött, hogy nem adnak ki egy fillért sem. A bejelentésre nagyot zuhant a részvényárfolyam.
Vállalat Nehéz idők várnak a környezetszennyező cégekre
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 14:24
Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re.
Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Vállalat Szijjártó Péter bejelentette az év eddigi legnagyobb beruházását
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 12:59
Egy dél-koreai vállalaté Nyíregyházán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG