BUX
35 789.65
+0.12%
+42.00
OTP
10 870.00
-0.64%
-70.00
MOL
1 835.00
+0.71%
+13.00
RICHTER
6 700.00
+0.68%
+45.00
MTELEKOM
385.00
+0.52%
+2.00
 
2018. január 13. 14:12

Egy elhamarkodott döntés miatt lényegesen kevesebb adót kell fizetniük mostantól a legnagyobbaknak Amerikában.

Az Egyesült Államokban életbe léptetett adóreform olyan kiskaput tartalmaz, amellyel a nemzetközileg működő vállalatok több milliárd dollárt spórolhatnak a külföldön létrejött bevételeikből – írja a Reuters. A nemzetközi üzleti adókra vonatkozó módosítás 15,5, illetve 8 százalékos adókulcsot foglal magában a vállalatok külföldön felhalmozott bevételeire. A külföldi profitállomány manipulálásával az amerikai székhelyű nagyvállalatok is jelentős költségeket takaríthatnak meg attól függően, hol számolják el bevételüket.

Szakértők szerint a reform miatt az Apple-nek akár 4 milliárd dollárral kevesebb adókötelezettsége lehet az állam felé – ez pedig kétségtelenül egy elhamarkodott törvénymódosítás eredménye – mondta a Harvard egyik professzora.

Trump újabb mélypontja: miért a szarfészkekből jönnek a menekültek, és nem Norvégiából?

További részletek >>>

Az adótörvény új kereteinek megalkotása volt Donald Trump első komoly győzelme hivatalba kerülése óta. A kongresszus által elfogadott változtatások ebben a hónapban léptek hatályba – ezzel pedig olyan adókedvezmények váltak elérhetővé, amelyet már jó ideje várnak a USA-beli multik. Az egyik ilyen változtatás egyszeri adókedvezményt biztosít arra a 2,6 trillió dolláros profitra, amelyet a cégek az elmúlt években offshore számlákon halmoztak fel. Ezek a felhalmozott bevételek mindaddig adómentesek voltak, amíg nem kerültek vissza az Egyesült Államokba.

Osztalékfizetéssel is spórolhatnak

Az új törvény értelmében a készpénzállományokra 15,5 százalékos, a illikvid eszközöre 8 százalékos adókulcs érvényes – ez jelentős csökkenés az eddig egységesen megszabott 35 százalékos rátához képest, amit a cégeknek fizetniük kellett volna. A módosítás ráadásul az újonnan bevezetett 21 százalékos társasági adókulcsnál is kedvezőbb feltételeket hoz létre a vállalatok számára.

A szakértők szerint a vállalatoknak ráadásul kellő mozgástere lehet ahhoz, hogy külföldi bevételeiket az alacsonyabb, 8 százalékos adókulcs alapján számolják el. A vállalatok a magasabb adózás alá tartozó bevételeiket legálisan csökkenthetik, akár osztalékfizetésessel is. Számítások szerint az Apple-nek csaknem 290 milliárd dollárnyi külföldi bevételre tehet szert az idei pénzügyi év végéig, ami kétéves átlagban nagyjából 234 milliárd dollárt jelentene.

Az új törvény szerint az amerikai adóhatóságok így figyelmen kívül hagyhatják azokat a tranzakciókat, amelyek elsősorban a külföldi nyereségből származó adók csökkentését célozzák meg. Adószakértők szerint viszont ilyen visszaélés-ellenes intézkedés nem alkalmazható minden esetben, a társasági adóügyvédek pedig megkérdőjelezhetik, mennyire törvényes mindez a vállalati tevékenység szempontjából.

Az elnök csak dísznek van? Megint elmeszelték Trump rendeletét

Végül csak lett megmentője a bevándorlók gyerekeinek, az amerikai főügyészség ugyanis megvétózta Trump azon rendeletét, amely eltörölné a DACA-programot. Ezzel mintegy 800 ezer fiatal sorsa stabilizálódott ideig-óráig, az elnök azonban tombol haragjában, „igazságtalannak és töröttnek” nevezte a szövetségi bíróság működését. Korábban több rendeletét is elgáncsolták, kérdés, hogy jöhetnek-e szankciók – és hogy mennyi időt nyerhetnek ezzel a gáncsoskodással.
További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat Olyan törvénymódosítást fogadtak el, amire csak kisüzemi sörrel lehet koccintani
MTI | 2020. július 7. 18:27
Megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere.
Vállalat Nem tett eleget a pénzmosás megelőzéséért, MNB-bírságot kapott két nagybank
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 10:24
A jegybank összesen több mint 29 millió forintos büntetést szabott ki a CIB és a Raiffeisen Bankra.
Vállalat Nagyon bejött a Samsungnak, hogy a járvány alatt home office-ba kényszerültünk
MTI | 2020. július 7. 09:49
23 százalékkal nőtt a cég negyedéves működési profitja. Valószínűleg a félvezető-gyártás teljesített a legjobban, mert a járvány miatti otthoni munkavégzés felpörgette a számítógép-igényt.
Vállalat Gombamód szaporodnak a "milliárdos" cégek Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 08:24
Ezek közül is a tisztán hazai érdekeltségűek száma növekszik a legjobban.
Vállalat Kár esetén azonnal megtörténhet a kifizetés a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2020. július 5. 13:25
A lakásbiztosítási károk rendezése gyorsan és olajozottan működik legyen szó szemlementes vagy személyes kárrendezési folyamatról. Azonban a K&H Biztosító most tovább egyszerűsítette és gyorsította mindkét kárrendezési folyamatát, amelynek köszönhetően lényegében azonnal megérkezhet a lakásbiztosítás kártérítése az érintetteknek, akik így rögtön intézkedni tudnak. Az azonnali kárkifizetés több ezer ügyfelet érint, hiszen a K&H Biztosító tavaly 22 ezer lakáskárra fizetett.
Vállalat Tiborcz István birodalma titokzatos hegyvidéki céggel bővült
Vég Márton | 2020. július 5. 12:28
Június végén új céget alapított a miniszterelnök veje, aki minden bizonnyal marad az ingatlanpiacon, de mellékesen sportlétesítményt is működtethet.
Vállalat A fideszes miniszteri biztos átszervezi a cégeit
Székely Sarolta | 2020. július 5. 10:20
Szatmáry Kristóf elsősorban a ma már végelszámolás alatt álló zöldséges cége miatt került be a hírekbe, akad még néhány kevésbé szem előtt lévő érdekeltsége. Ezek közül az egyik láthatóan a bővülést tűzte ki célul.
Vállalat A Duna Aszfalt ismeri a mondást: ki a kicsit nem becsüli...
Székely Sarolta | 2020. július 5. 06:32
A milliárdos útépítő cégnek a legnagyobb projektek mellett sem okoz problémát a legkisebb munkák elvállalása. Főleg, ha a tulajdonos üzlettársa, Mészáros Lőrinc falujáról, Felcsútról van szó.
Vállalat Eggyel csökkent Mészáros Lőrinc vállalatbirodalma
Csabai Károly | 2020. július 4. 18:01
Két, ugyanazon a budapesti címen bejegyzett ingatlanos vállalkozását ugyanis szeptember 30-ával összevonja.
Vállalat A home office örökre velünk marad
Privátbankár.hu | 2020. július 4. 10:21
Ez is kiderül az OTP Bank megbízásából a szeretlekmagyarorszag.hu-val közösen, májusban és júniusban, 777 (zömében nők, budapesti lakosok és szellemi foglalkozásúak körében) elvégzett,  online felmérésből.
Friss
hírlevél