TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy elhamarkodott döntés miatt lényegesen kevesebb adót kell fizetniük mostantól a legnagyobbaknak Amerikában.

Az Egyesült Államokban életbe léptetett adóreform olyan kiskaput tartalmaz, amellyel a nemzetközileg működő vállalatok több milliárd dollárt spórolhatnak a külföldön létrejött bevételeikből – írja a Reuters. A nemzetközi üzleti adókra vonatkozó módosítás 15,5, illetve 8 százalékos adókulcsot foglal magában a vállalatok külföldön felhalmozott bevételeire. A külföldi profitállomány manipulálásával az amerikai székhelyű nagyvállalatok is jelentős költségeket takaríthatnak meg attól függően, hol számolják el bevételüket.

Szakértők szerint a reform miatt az Apple-nek akár 4 milliárd dollárral kevesebb adókötelezettsége lehet az állam felé – ez pedig kétségtelenül egy elhamarkodott törvénymódosítás eredménye – mondta a Harvard egyik professzora.

Trump újabb mélypontja: miért a szarfészkekből jönnek a menekültek, és nem Norvégiából?

További részletek >>>

Az adótörvény új kereteinek megalkotása volt Donald Trump első komoly győzelme hivatalba kerülése óta. A kongresszus által elfogadott változtatások ebben a hónapban léptek hatályba – ezzel pedig olyan adókedvezmények váltak elérhetővé, amelyet már jó ideje várnak a USA-beli multik. Az egyik ilyen változtatás egyszeri adókedvezményt biztosít arra a 2,6 trillió dolláros profitra, amelyet a cégek az elmúlt években offshore számlákon halmoztak fel. Ezek a felhalmozott bevételek mindaddig adómentesek voltak, amíg nem kerültek vissza az Egyesült Államokba.

Osztalékfizetéssel is spórolhatnak

Az új törvény értelmében a készpénzállományokra 15,5 százalékos, a illikvid eszközöre 8 százalékos adókulcs érvényes – ez jelentős csökkenés az eddig egységesen megszabott 35 százalékos rátához képest, amit a cégeknek fizetniük kellett volna. A módosítás ráadásul az újonnan bevezetett 21 százalékos társasági adókulcsnál is kedvezőbb feltételeket hoz létre a vállalatok számára.

A szakértők szerint a vállalatoknak ráadásul kellő mozgástere lehet ahhoz, hogy külföldi bevételeiket az alacsonyabb, 8 százalékos adókulcs alapján számolják el. A vállalatok a magasabb adózás alá tartozó bevételeiket legálisan csökkenthetik, akár osztalékfizetésessel is. Számítások szerint az Apple-nek csaknem 290 milliárd dollárnyi külföldi bevételre tehet szert az idei pénzügyi év végéig, ami kétéves átlagban nagyjából 234 milliárd dollárt jelentene.

Az új törvény szerint az amerikai adóhatóságok így figyelmen kívül hagyhatják azokat a tranzakciókat, amelyek elsősorban a külföldi nyereségből származó adók csökkentését célozzák meg. Adószakértők szerint viszont ilyen visszaélés-ellenes intézkedés nem alkalmazható minden esetben, a társasági adóügyvédek pedig megkérdőjelezhetik, mennyire törvényes mindez a vállalati tevékenység szempontjából.

Az elnök csak dísznek van? Megint elmeszelték Trump rendeletét

Végül csak lett megmentője a bevándorlók gyerekeinek, az amerikai főügyészség ugyanis megvétózta Trump azon rendeletét, amely eltörölné a DACA-programot. Ezzel mintegy 800 ezer fiatal sorsa stabilizálódott ideig-óráig, az elnök azonban tombol haragjában, „igazságtalannak és töröttnek” nevezte a szövetségi bíróság működését. Korábban több rendeletét is elgáncsolták, kérdés, hogy jöhetnek-e szankciók – és hogy mennyi időt nyerhetnek ezzel a gáncsoskodással.
További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kereken 100 millió forint osztalékot értek Rákay Philip tanácsai
Vég Márton | 2020. október 28. 06:24
A Fidesz nagygyűlések egykori házigazdája ma már tanácsokat ad, amelyek úgy látszik, sokat érnek az ügyfeleknek. Rákay Philip most 100 millióval gyarapodott, és főleg a Balaton-felvidéken vásárol ingatlanokat.
Vállalat Magyar úton halad Lengyelország: kiseprűznék a külföldi médiacégeket
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 15:39
A júliusban újra elnökké választott Andrzej Duda és konzervatív-nacionalista tábora szerint a külföldi médiatulajdonosok jelenléte nemkívánatos, és a lengyel médiaviszonyok átalakítása a regnáló hatalom egyik legfontosabb dolga lesz. Ha véghezviszik a terveiket, akkor nagyon hasonló lesz a média helyzete, mint Magyarországon, ahol a korábbi nemzetközi tulajdonosok mára a legtöbb esetben eladták médiaportfolióikat - többnyire NER-közeli vállalkozóknak, hogy végül a KESMA lenyelje majd mindet. 
Vállalat Sosem látták még ilyen borúsnak a gazdasági kilátásokat a magyar nagyvállalatok
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 14:44
Továbbra is pesszimisták a hazai vállalatok, a K&H nagyvállalati növekedési index értéke az előző negyedévhez képest nem változott, jelenleg is -2 ponton áll. A vállalatok saját kilátásaikat kedvezőbben látják, a gazdasági környezet megítélésében azonban drasztikus, az index történetének eddigi legnagyobb zuhanása figyelhető meg.
Vállalat Korrekt és alázatos üzletfejlesztéssel a válság ellen
Natív tartalom | 2020. október 27. 12:26
Egy éve történt a bejelentés, hogy a hazai üzletfejlesztési piac egyik legismertebb szereplője nevet változtatott és Mentors & Partners Group néven Magyarország vezető üzletfejlesztőjévé vált. A cég 10 éve indította el a ma már sokak által alkalmazott „business mentoring programot”, mely a stratégiai tanácsadás legmagasabb szintje, a business coaching és a klasszikus üzletfejlesztési tanácsadás együttes alkalmazása. Palencsár Miklóssal a Mentors & Partners Group alapító-tulajdonosával beszélgettünk.
Vállalat Bejelentette a Mercedes, hogy mikor állítja le egy hónapra kecskeméti gyárát
MTI | 2020. október 26. 17:53
Karbantartást végeznek.
Vállalat Új kórház nyitása csak egy a Doktor24 tervei közül
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 17:31
Kóka János 1996-ban szerzett diplomát a SOTE-n, nevét mégsem az orvosi hivatással, hanem a politikával, jobb esetben az informatikával kötheti össze az olvasó. Lancz Róbert a Doktor24 vezérigazgatójaként az egyik legnagyobb hazai foglalkozás-egészségügyi és járóbeteg-ellátó cégcsoportért felel. Évtizedek óta együtt dolgoznak Kóka Jánossal üzlettársként a magán-egészségügyi intézmény élén. A közelmúltban a Doktor24 két külföldi befektető segítségével hajtott végre tőkeemelést. A döntés hátteréről, a hazai egészségpiac helyzetéről és a koronavírus-járvány okozta változásokról is kérdeztük a Doktor24 vezetőit.
Vállalat Útmutató az otthoni munkavégzés tökéletesítéséhez
Valkai Nikoletta | 2020. október 23. 16:20
Nehéz időszakon vagyunk túl, hiszen a Magyarországon korábban csak korlátozottan népszerű otthoni munkavégzés hirtelen általánossá vált. A veszélyhelyzetben munkavállalók százezreinek kellett hozzászokniuk az új munkarendhez. De hogyan lehet a legtöbbet kihozni a home office-ból? 
Vállalat Ezek az előnyei, ha az Adobe Photoshopot iPaden használod
Márkázott tartalom | 2020. október 23. 11:24
Szívesen használod az Adobe Photoshopot, de nem feltétlenül maradnál meg az asztali számítógépen vagy a laptopon történő felhasználásnál? Akkor ez a bejegyzés kimondottan neked szól, hiszen a szoftver immáron iPaden is elérhető. A cikkből kiderül, hogy egyrészt milyen módon kezdheted el iPaden is használni a programot, illetve a szoftver milyen funkciók segítségével könnyítheti meg számodra a rendszeres munkát. Mostantól kezdve tehát minden feltétel adott lehet a lokációtól teljesen független felhasználáshoz.
Vállalat Éttermek, kocsmák italbeszerzéseire néz rá a GVH
MTI | 2020. október 22. 18:29
Egyes beszállítók kiszorítják a kisebb magyar cégeket. 
Vállalat Költséghatékony együtt gondolkodás - energetikai megoldások vállalkozásoknak
PR | 2020. október 22. 13:19
Csökkenthetők az energetikai kiadások, nem kell aggódni az üzemeltetés miatt és nem kell többé szerelőt keresni egy hirtelen fellépő hiba gyors elhárítására azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az E.ON integrált energetikai szolgáltatásait választják. Ők olyan jövőbemutató, innovatív megoldásokat is kaphatnak, amelyekkel kiszámíthatóbb, biztosabb alapokra helyezhetik vállalkozásuk működését.
hírlevél