TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Rengeteg van már az Uber rovásán, kezdve a szexuális zaklatási botrányoktól az adatlopási botrányon át a kitiltásokig. A vezetőség úgy döntött, nem nyel tovább, és a legutóbbi kitiltást már a londoni bíróságon támadják meg. De miből fizetik a perköltséget?

Ahogy arról már korábban írtunk, London után újabb brit nagyvárosból, Sheffieldből is kitiltották a közösségi sofőrszolgáltatót. Európában egyébként nem ez volt az első eset, korábban Norvégiában is felfüggesztették a működési engedélyt, de problémák adódtak több amerikai nagyvárosban is – igaz, itt elsősorban az önjáró autók tesztjével volt gond. Az Uber a mostani lépést már nem engedte el harc nélkül, a Reuters szerint ugyanis ma bíróság elé viszik a felfüggesztés ügyét Londonban.

Egyik sokk a másik után

A londoni közlekedésügyi minisztérium (TfL) még szeptemberben sokkolta a Szilícium-völgyi vállalatot, amikor közölték: nem hosszabbítják meg a cég működési engedélyét a városban. A tiltást azzal magyarázták, hogy túlságosan sok botrány volt már akkor az Uber rovásán, egy szexuális zaklatási botránysorozat miatt gyakorlatilag a teljes vezérkart le is cserélték, és London vezetése úgy ítélte: nem engedheti meg a város, hogy egy ilyen rossz hírű vállalat működjön benne. Kanadában ugyan tiltást nem rendeltek el a simlis ügyek miatt, de külön adó kivetésével gyakorolnak nyomást a cégre.

Ráadásul mostanság sem mentek simán a dolgok az Ubernél, a vállalat harmadik negyedéves eredménye ugyanis meglehetősen csapnivalóan sikerült. Mindennek a tetejébe – majdnem egy év csúszással a tényleges eset után – bevallották, hogy több tízmillió ügyfél adatait lophatták el tőlük egy hackertámadás során, erről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

Az idő: kincs

A tét meglehetősen nagy, az Ubernek ugyanis mintegy 40 ezer alkalmazottja van csak Nagy-Britanniában, vagyis nagyjából minden harmadik magán személyautót használják közösségi autózásra. A mostani per igazából időhúzás, amíg ugyanis tart a tárgyalás, addig a vállalat tovább folytathatja a tevékenységét mindkét városban – ez pedig akár évekig is eltarthat, legalábbis erre számítottak a Goldman Sachs elemzői.

A westminsteri legfelsőbb bíróság közlése szerint arra számítanak, hogy a panaszt csak április 30 után hallgatják majd meg, egészen addig ugyanis be van táblázva a bíróság. Ugyanakkor megkísérlik előrébb hozni az ügyet, az azonban attól is függ, hogy sikerül-e rávenni a londoni közlekedésügyi minisztériumot és a londoni taxisofőrök egyesületét, hogy vegyenek részt a tárgyaláson. Ami így biztos: kapott még egy szűk fél év haladékot az Uber Londonban.

Uber: élt 609 napot – a taxisok ölték meg

A brutális szabályozás miatt kivonul az Uber Magyarországról. A taxisok ezzel nyertek, és nagyon esély sincs rá, hogy a sharing economy szolgáltató visszajöjjön. A kormány szerint az Uber inkább a menekülést választotta ahelyett, hogy a fair feltételek szerint játsszon. Fekete Zoltán, a hazai Uber-vezér szerint ezzel a budapesti sofőrjeiket védik. Beszámoló, interjú és egy kis visszatekintés még 2016-ra. >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Nincs értékesebb márka az Apple-nél
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 15:34
Immár a nyolcadik egymást követő évben lett az Apple a világ legértékesebb márkája az Interbrand nevű amerikai tanácsadó vállalat globális rangsorában.
Vállalat 40 tonnás időzített bombák száguldoznak a magyar utakon
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:09
Súlyos károkat okoz az önköltségi ár alatti fuvarozás, áll a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége által kiadott közleményben. Az MLSZKSZ szerint nincs fedezet a műszaki kiadásokra, és 40 tonnás időzített bombák száguldoznak a magyar utakon.
Vállalat A valaha volt egyik legnagyobb változás jöhet a futballvilágban
Pásztor András | 2020. október 20. 18:39
A Sky News értesülései szerint 6 milliárd dolláros pénzügyi csomagot készülnek összerakni egy Európai Premier League kedvéért. Öt angol top klub távozhat a Premier League-ből.
Vállalat Új üzleti modellre tér át Magyarországon a GSK gyógyszeripari óriás
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 18:04
Teljesen átalakítja az európai piacait érintő üzleti modelljét a brit gyökerű GlaxoSmithKline (GSK) globális gyógyszeripari vállalat. A társaság 2021 januárjától új formában fog működni Magyarországon, de ez nem érinti a gödöllői üzemet, amihez a kormány majdnem kétmilliárd forintos támogatást adott – tudtuk meg az óriáscégtől.
Vállalat Zavartalan és sikeres fenntartó- és modellváltás a kecskeméti Neumann János Egyetemen
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 12:42
Új felállásban, zökkenőmentesen kezdte meg a 2020–21-es tanévet a kecskeméti Neumann János Egyetem: állami fenntartásúból államilag elismert, közhasznú magán felsőoktatási intézménnyé alakult át. Stratégiai fejlesztésea tudományterületek fúziójára épít, és egyre nagyobb szerepet szán a technológiának, az ökológiai gondolkodásnak, a hosszú távú fenntarthatóságnak, a helyi gazdaságnak és a szoftveriparnak. Neumann János Egyesült Államokban élő leánya, aki maga is tudós professzor, gratulált a kecskeméti campushoz.
Vállalat Tülekedés indult a rendkívül vonzó logisztikai piacon, magyar cégek is nyerni akarnak
Mester Nándor | 2020. október 19. 11:48
A koronavírus járvány nyomán mélyülő válság egyik nyertese a logisztikai ágazat. Fejlesztők, üzemeltetők és befektetők is kedvelik és mind több pénzt áldoznak rá, különösen az e-kereskedelem miatti keresletbővülést látván. Hétfőn az Indotek Group újabb felvásárlási tranzakciója jelezte: nagy a potenciál a szektorban, már legalább öt nagyágyú verseng a magyar lehetőségek kiaknázásáért.
Vállalat Bíróság elé vitte Horvátországot az OTP
Privátbankár.hu | 2020. október 19. 08:59
Közel 11 milliárd forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni amiatt, hogy Zágráb 2015-ben kötelezően elrendelte, kérésre a svájci frankban vagy svájcifrank-alapon felvett lakossági hiteleket a horvát bankok - így az OTP ottani leánya is - kötelesek voltak euróra, vagy euróalapúra átváltani.
Vállalat A Waberer's is az Indotek csoport érdekeltsége lett
MTI | 2020. október 19. 08:37
A Mid Europa Partners megállapodást kötött a Trevelin Holding Zrt.-vel, az Indotek csoport tagjával a Waberer's International Nyrt. részvényei 24 százalékának eladásáról, valamint arról, hogy vételi opciót biztosít az Indotek számára a fennmaradó 47,99 százalékos tulajdonrészének megvásárlására - közölték hétfőn.
Vállalat Lesz 3. terminál Ferihegyen, van rá elég pénz, de több beruházást halasztani kell
Mester Nándor | 2020. október 19. 06:06
Nem tett le az új terminál megépítésről a Budapest Airport, folytatják az egyéb fejlesztéseket is, ezek elérhetik akár az egymilliárd eurót is, de néhány kisebbet elhalasztanak. Mindehhez elegendő a pénzügyi háttér – tudta meg lapunk a Budapest Airport Zrt.-től. Ezzel közvetve cáfolták, hogy készek lennének megválni a repülőtéri üzemeltetéstől, noha az Indotek Group vezetője pár napja még azt mondta, hogy igenis tárgyalnak a magyar cég által vezetett konzorcium vételi ajánlatáról.
Vállalat A Pfizer már jövő hónapban kéri a vakcina engedélyeztetését
MTI | 2020. október 17. 10:20
Az amerikai Pfizer gyógyszergyár novemberben már kéri a német BioNTech gyógyszergyártóval közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina engedélyezését - jelentette be Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója pénteken nyílt levélben.
Friss
hírlevél