<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Rengeteg van már az Uber rovásán, kezdve a szexuális zaklatási botrányoktól az adatlopási botrányon át a kitiltásokig. A vezetőség úgy döntött, nem nyel tovább, és a legutóbbi kitiltást már a londoni bíróságon támadják meg. De miből fizetik a perköltséget?

Ahogy arról már korábban írtunk, London után újabb brit nagyvárosból, Sheffieldből is kitiltották a közösségi sofőrszolgáltatót. Európában egyébként nem ez volt az első eset, korábban Norvégiában is felfüggesztették a működési engedélyt, de problémák adódtak több amerikai nagyvárosban is – igaz, itt elsősorban az önjáró autók tesztjével volt gond. Az Uber a mostani lépést már nem engedte el harc nélkül, a Reuters szerint ugyanis ma bíróság elé viszik a felfüggesztés ügyét Londonban.

Egyik sokk a másik után

A londoni közlekedésügyi minisztérium (TfL) még szeptemberben sokkolta a Szilícium-völgyi vállalatot, amikor közölték: nem hosszabbítják meg a cég működési engedélyét a városban. A tiltást azzal magyarázták, hogy túlságosan sok botrány volt már akkor az Uber rovásán, egy szexuális zaklatási botránysorozat miatt gyakorlatilag a teljes vezérkart le is cserélték, és London vezetése úgy ítélte: nem engedheti meg a város, hogy egy ilyen rossz hírű vállalat működjön benne. Kanadában ugyan tiltást nem rendeltek el a simlis ügyek miatt, de külön adó kivetésével gyakorolnak nyomást a cégre.

Ráadásul mostanság sem mentek simán a dolgok az Ubernél, a vállalat harmadik negyedéves eredménye ugyanis meglehetősen csapnivalóan sikerült. Mindennek a tetejébe – majdnem egy év csúszással a tényleges eset után – bevallották, hogy több tízmillió ügyfél adatait lophatták el tőlük egy hackertámadás során, erről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

Az idő: kincs

A tét meglehetősen nagy, az Ubernek ugyanis mintegy 40 ezer alkalmazottja van csak Nagy-Britanniában, vagyis nagyjából minden harmadik magán személyautót használják közösségi autózásra. A mostani per igazából időhúzás, amíg ugyanis tart a tárgyalás, addig a vállalat tovább folytathatja a tevékenységét mindkét városban – ez pedig akár évekig is eltarthat, legalábbis erre számítottak a Goldman Sachs elemzői.

A westminsteri legfelsőbb bíróság közlése szerint arra számítanak, hogy a panaszt csak április 30 után hallgatják majd meg, egészen addig ugyanis be van táblázva a bíróság. Ugyanakkor megkísérlik előrébb hozni az ügyet, az azonban attól is függ, hogy sikerül-e rávenni a londoni közlekedésügyi minisztériumot és a londoni taxisofőrök egyesületét, hogy vegyenek részt a tárgyaláson. Ami így biztos: kapott még egy szűk fél év haladékot az Uber Londonban.

Uber: élt 609 napot – a taxisok ölték meg

A brutális szabályozás miatt kivonul az Uber Magyarországról. A taxisok ezzel nyertek, és nagyon esély sincs rá, hogy a sharing economy szolgáltató visszajöjjön. A kormány szerint az Uber inkább a menekülést választotta ahelyett, hogy a fair feltételek szerint játsszon. Fekete Zoltán, a hazai Uber-vezér szerint ezzel a budapesti sofőrjeiket védik. Beszámoló, interjú és egy kis visszatekintés még 2016-ra. >>>

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Hibázott a Mol, meg is kapta a büntetését
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:34
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Mol Nyrt.-re a vecsési kőolajmező feltárása kapcsán.
Vállalat Átkeresztelik a Telekom leánycégét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:43
A tervek szerint Telekom Rendszerintegrációs Zrt. néven folytathatja tovább jövőre tevékenységét a Magyar Telekom rendszerintegrációs leányvállalata, a T-Systems Magyarország Zrt.
Vállalat 410 kúttal bővült a Mol hálózata
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:09
A Mol-csoport 2022. december 2-ától bővíti lengyel kiskereskedelmi hálózatát. A több mint 410 töltőállomás megvásárlása jelentős mérföldkövet jelent a vállalat számára Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacán. A Mol márka és a fogyasztói szolgáltatások kiváló kínálatának bevezetése azonnal megkezdődik, beleértve a Fresh Cornert is, közölte a társaság.
Vállalat Olyan elbocsátási hullám jöhet Magyarországon, amilyet 10 éve nem láttunk
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 10:54
Kevesebb új munkavállalóval tervezik a következő évet a vállalkozások: felére esett vissza a munkaerőfelvételt tervezők aránya, miközben létszámleépítésben utoljára 10 évvel ezelőtt gondolkoztak ilyen sokan. A K&H kkv-k körében végzett kutatásának eredményeiből az is kiderül, hogy béremelésre a vállalkozások kétharmada készül, a cafeteria juttatásokat viszont erősen visszafogják.
Vállalat Klasszis TopDesign 2022 verseny: megvannak az idei győztesek!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 08:06
A Klasszis lapcsoport kihirdette a hazai Horeca-szakma területén egyedülálló, a hazai szállodákat, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyeket megszólító Klasszis TopDesign szakmai verseny díjazottjait.
Vállalat 200 milliárdos árbevétel a 4iG-nál
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 18:51
Közzétették a harmadik negyedéves jelentést.  
Vállalat A Google soha nem látott döntő lépésre szánta el magát
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 18:35
A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében.
Vállalat Folyamatosan indulnak a Foglaljorvost.hu aloldalai - interjú Straub Fanni ügyvezetővel
Natív tartalom | 2022. november 29. 15:04
Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni. A közgazdász végzettségű alapító a továbbiakban ügyvezetőként dolgozik a cégben, akit az eladás okáról, az emberek magánegészségügybe való átáramlásáról, és a szektor jövőjéről is faggattunk.
Vállalat 30 milliós bírságot kapott a Magyar Posta Biztosító
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 11:52
Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Biztosítóra, egyebek közt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások nyilvántartási rendszerében, az informatikai biztonság terén, a kiszervezésekben, a kárrendezésben, illetve az ügyféltájékoztatásban felmerült hiányosságok miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat A Garantiqa-val a válság ellen –Investment 2 hitelgarancia
PR | 2022. november 24. 09:30
Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kifejezetten ezen cégek problémáinak enyhítésére alkotta meg legújabb termékét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG