<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Rengeteg van már az Uber rovásán, kezdve a szexuális zaklatási botrányoktól az adatlopási botrányon át a kitiltásokig. A vezetőség úgy döntött, nem nyel tovább, és a legutóbbi kitiltást már a londoni bíróságon támadják meg. De miből fizetik a perköltséget?

Ahogy arról már korábban írtunk, London után újabb brit nagyvárosból, Sheffieldből is kitiltották a közösségi sofőrszolgáltatót. Európában egyébként nem ez volt az első eset, korábban Norvégiában is felfüggesztették a működési engedélyt, de problémák adódtak több amerikai nagyvárosban is – igaz, itt elsősorban az önjáró autók tesztjével volt gond. Az Uber a mostani lépést már nem engedte el harc nélkül, a Reuters szerint ugyanis ma bíróság elé viszik a felfüggesztés ügyét Londonban.

Egyik sokk a másik után

A londoni közlekedésügyi minisztérium (TfL) még szeptemberben sokkolta a Szilícium-völgyi vállalatot, amikor közölték: nem hosszabbítják meg a cég működési engedélyét a városban. A tiltást azzal magyarázták, hogy túlságosan sok botrány volt már akkor az Uber rovásán, egy szexuális zaklatási botránysorozat miatt gyakorlatilag a teljes vezérkart le is cserélték, és London vezetése úgy ítélte: nem engedheti meg a város, hogy egy ilyen rossz hírű vállalat működjön benne. Kanadában ugyan tiltást nem rendeltek el a simlis ügyek miatt, de külön adó kivetésével gyakorolnak nyomást a cégre.

Ráadásul mostanság sem mentek simán a dolgok az Ubernél, a vállalat harmadik negyedéves eredménye ugyanis meglehetősen csapnivalóan sikerült. Mindennek a tetejébe – majdnem egy év csúszással a tényleges eset után – bevallották, hogy több tízmillió ügyfél adatait lophatták el tőlük egy hackertámadás során, erről korábban itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

Az idő: kincs

A tét meglehetősen nagy, az Ubernek ugyanis mintegy 40 ezer alkalmazottja van csak Nagy-Britanniában, vagyis nagyjából minden harmadik magán személyautót használják közösségi autózásra. A mostani per igazából időhúzás, amíg ugyanis tart a tárgyalás, addig a vállalat tovább folytathatja a tevékenységét mindkét városban – ez pedig akár évekig is eltarthat, legalábbis erre számítottak a Goldman Sachs elemzői.

A westminsteri legfelsőbb bíróság közlése szerint arra számítanak, hogy a panaszt csak április 30 után hallgatják majd meg, egészen addig ugyanis be van táblázva a bíróság. Ugyanakkor megkísérlik előrébb hozni az ügyet, az azonban attól is függ, hogy sikerül-e rávenni a londoni közlekedésügyi minisztériumot és a londoni taxisofőrök egyesületét, hogy vegyenek részt a tárgyaláson. Ami így biztos: kapott még egy szűk fél év haladékot az Uber Londonban.

Uber: élt 609 napot – a taxisok ölték meg

A brutális szabályozás miatt kivonul az Uber Magyarországról. A taxisok ezzel nyertek, és nagyon esély sincs rá, hogy a sharing economy szolgáltató visszajöjjön. A kormány szerint az Uber inkább a menekülést választotta ahelyett, hogy a fair feltételek szerint játsszon. Fekete Zoltán, a hazai Uber-vezér szerint ezzel a budapesti sofőrjeiket védik. Beszámoló, interjú és egy kis visszatekintés még 2016-ra. >>>

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Így muzsikált tavaly a top ezer ukrán cég   
Mester Nándor | 2023. június 9. 15:57
Keletről az ország nyugati megyéibe menekült a jövedelmük túlnyomó része.
Vállalat Díjesővel ünnepelte a fenntartható gasztronómiát a METRO
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 11:31
A fenntartható gasztronómiában élen járók munkáját méltató díjat június 8-án, aktuális fenntarthatósági témákat körüljáró szakmai fórum keretében adta át a METRO Nagykereskedelem. A díjakat idén a következő szakemberek nyerték el.
Vállalat Jön a Tesla második európai gyára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:45
Spanyolország Valencia tartományában fogják felépíteni. 
Vállalat Hoppá, gyerekekről tárolt adatokat a Microsoft
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 19:31
6,9 milliárdos büntetést kapott a Microsoft, mert gyerekekről gyűjtött adatot. 
Vállalat A magyar-módit terjeszti az Aldi a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 17:29
A brit kormány árplafont fontolgat néhány alapvető élelmiszerre, ennek elkerülése érdekében a boltláncok változatos ötletekkel próbálják csökkenteni költségeiket. Az Aldi például visszaveszi a világítást minden szupermarketjében, hogy pénzt takarítson meg.
Vállalat Tettek egy lépést az olcsó áram felé a németek, a sikernek Európa lehet a nyertese
Csernátony Csaba | 2023. június 4. 06:06
Az amerikai példákat követve egy németországi startup vállalkozás is megtette az első nagy lépést a fúziós energia kereskedelmi hasznosításának lehetősége felé. A cél nincs közel, de érdemes várni.
Vállalat Új ipari forradalom indult Európában, de a vége tragikus kudarc lehet
Csernátony Csaba | 2023. június 3. 15:09
A világ geopolitikai átalakulása ipari forradalmat indított Európában, ám a változás elbukhat, ha nem áramlik elég tőke a zöld és a digitális transzformációba. Az öreg kontinens a világ perifériájára sodródhat.
Vállalat Megjelent az MVM első zöldkötvénye
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:25
Sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az MVM Zrt., a kibocsátás eredményeként bevont forrás az MVM csoport zöld beruházásainak megvalósításához járul hozzá.
Vállalat Elárulták a NAV-osok, mostantól kikre ugranak
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 16:33
Júniustól készülhetnek az ellenőrökre.
Vállalat De ki akar itt vállalkozni?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 15:01
Tovább csökkent a cégek száma áprilisban: mérsékelt a cégalapítási kedv, a végelszámolással megszűnt cégek aránya magas.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG