<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Scope Ratings által végzett minősítés alapján a Hell Energy Kft. B+ besorolást kapott, ami megnyitja az utat a vállalat előtt egy újabb, a Növekedési Kötvényprogram keretében végzett kötvénykibocsátáshoz. A vállalat ebből egy nagyszabású, 80 milliárdos beruházást valósítana meg.

A Hell Energy Kft. azt közölte kedden, hogy a 2019. decemberi kötvénykibocsátása után ismét szándékában áll az MNB által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében maximum 67 milliárd forint értékben kötvényeket kibocsátani. Mint jelezték, a tervezett kötvénykibocsátásra tekintettel a Scope Ratings GmbH elvégezte a kibocsátó minősítésének felülvizsgálatát, amelynek eredményeképpen a kibocsátani tervezett kötvények besorolása a korábbi „BB” szintről „B+”-ra módosult, továbbra is megfelelve a program elvárásainak.

A Hell Energy azt is jelezte a közleményben, magasabb kockázati kategóriába sorolás oka, hogy a meghirdetett 79,5 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházási program jelentős részben a tervezett kötvénykibocsátásból kerül finanszírozásra. A nagyszabású beruházásról csupán annyit közöltek, hogy az várhatóan a 2021-2023 beruházási időszakban valósul majd meg.

A Hell, ahogy az a közleményükből is kiderül, nem először szeretné igénybe venni ezt a finanszírozási formát. A társaság két éve 28,5 milliárd értékben bocsátott ki kötvényeket, amelyek felé jegyezte le a jegybank, majd a későbbiekben a másodpiacon további értékpapírokat vásárolva a kibocsátott kötvények közel kétharmada került hozzájuk. Ez ugyan nem éri el a programban meghirdetett maximum 70 százalékos tulajdoni hányadot, de nem sokkal maradt el attól. (A Növekedési Kötvényprogram eddigi folyamatairól a Privátbankár a közelmúltban publikált átfogó írást)

Amennyiben a Hell kötvénykibocsátása megvalósul, úgy a két értékpapír-sorozat révén összességében az NKP harmadik legnagyobb „haszonélvezője” lesz a társaság, hiszen ennél nagyobb mennyiségben eddig csak a Nestlé Hungária és a Mol bocsájtott ki ilyen típusú kötvényeket. Az is érdekesség, hogy a közeljövőben tervezett 67,5 milliárdos összeg az NKP-n belül is tetemesnek mondható, hiszen ennél nagyobb összegben a Cordia, a Magyar Telekom és a Richter Gedeon adott el ilyen értékpapírokat. A Hell kibocsátásához hasonló összegben pedig az Opus adott el kötvényeket.

Nem csak a kötvények összege, de a tervezett beruházás értéke is kimagaslónak mondható, hiszen kevés ennél nagyobb összegű fejlesztést jelentettek be 2020 eleje óta. Mint az a lenti ábrából is kiderül, csupán a Mercedes tavaly decemberben ismertetett elektromos járműveket gyártó üzeme, illetve az akkumulátorokat gyártó SK Innovation gigaberuházása múlja felül a Hell tervezett beruházásának az összegét. Ami az élelmiszeripart illeti, a legnagyobb fejlesztést az elmúlt másfél évben a Nestlé jelentette be, ők 50 milliárdos befektetést jelentettek be.

A Hell kapcsán legutóbb áprilisban jelent meg információ, akkor a szikszói alumíniumdoboz-gyára kapott támogatás. Az akkor ismertté vált beruházás keretében 19 milliárdos befektetéssel 165 új munkahelyet ígért a társaság, ebből 7 milliárd lesz állami támogatás, vagyis az invesztíció több, mint egyharmadát állják az adófizetők. Az energiaitalos cég dobozgyára (Quality Pack Zrt.) létesítésére 2016-ban már igénybe vett 7 milliárd forint ugyanilyen támogatást, akkor a 30 milliárdos beruházásra (320 beígért munkahely). A Hell 2019 végén a Pénzügyminisztériumtól is kapott 4 milliárdot kapacitásbővítésre, tavaly pedig 282 milliót Szijjártóéktól cukorsilókra.

A Hell Energy Magyarország Kft. tejeskávétöltő-üzeme Szikszó határában az átadás napján 2020. szeptember 10-én. (Fotó: MTI/Vajda János)A Hell Energy Magyarország Kft. tejeskávétöltő-üzeme Szikszó határában az átadás napján 2020. szeptember 10-én. (Fotó: MTI/Vajda János)

Ahogy az a fentiekből is látszik, a Hell hosszú évek óta folyamatosan fejleszt, és jelent be újabb beruházásokat. Köszönhetően annak, hogy ezek létszámbővítéssel is járnak, továbbá az üzemeik az ország legelmaradottabb részein vannak, a beruházások rendre komoly uniós vagy állami támogatásokban is részesülnek.

A folyamatos fejlesztések a társaság árbevétele és profitja esetén is látszik. A társaság árbevétele a publikus (cégbírósági) adatok szerint 2020-ban meghaladta a 72 milliárd forintot, míg az adózott eredménye 7,7 milliárd forint volt. Egy évvel korábban, 2019-ben a Hell 56 milliárd forintos árbevételt és 5,34 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat K und K épületre kiírt közbeszerzést nyert Mészárosék cége
Kormos Olga | 2021. október 25. 18:00
Több, mint 1 milliárd forintos közbeszerzést nyert a felcsúti FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt., melynek tulajdonosa Mészáros Lőrinc és három gyermeke. Az Újbudán található, 100 évesnél idősebb K und K épületegyüttesre kaptak megbízást.
Vállalat Jogerősen elítélték Hernádi Zsoltot - a horvát alkotmánybíróság mentheti fel
MTI | 2021. október 25. 17:36
A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn. A Mol csoport jelezte, hogy a horvát eljárások során tapasztalt súlyos igazságtalanságok miatt Hernádi Zsolt a horvát alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért.
Vállalat Az MKB Bank folytatja sikereit a vállalati piacon
PR | 2021. október 25. 16:55
A COVID 3. hulláma utáni időszak is az élet minden területén felszabadulást, eufóriát hozott. Nem volt ez másként az MKB Bank esetében sem, ahol szép eredményeket hozott a nyár. Balogh Péterrel, az MKB Bank nagyvállalati ügyfélkapcsolati igazgatójával az NHP hatásairól és jövőjéről, az ESG korszakformáló követelményeiről, a kamatemelések hitelfelvételt befolyásoló következményeiről és az MKB Bank utolsó negyedévi terveiről beszéltünk.
Vállalat Ügyfélöröm, ügyfélélmény
PR | 2021. október 25. 16:20
Úgy látszik, hogy az a gazdasági időszak már végképp elmúlt, amikor az innováció leginkább a valóságtól elrugaszkodott, így sokszor megvalósíthatatlan, vagy legalábbis a gyakorlati felhasználás szempontjából néha feleslegesnek tűnő ötleteket jelentette. Sokan úgy fogalmazzák meg, hogy a „nagy startup korszak” ideje lejárt. Ráadásul a globális válságok sem kedveznek az ötletgyárosoknak, hiszen miért foglalkozna bárki is a „mindenáron újjal”, ha jelenleg épp elég feladat a túlélés. De hát pont az ilyen helyzetekben szükséges a paradigmaváltás, és annak pedig újfent alapfeltétele az innováció. Ez azonban már nem öncélú, hanem konkrét támogató megoldásokban gondolkodik. Ezt az új irányt nevezik „praktikus innovációnak”.
Vállalat Megkérdezheti a munkáltató a dolgozót, hogy be van-e oltva? Kérheti a védettségi igazolványt?
Dr. Kerekes Eszter | 2021. október 22. 16:18
A koronavírus 2019-es megjelenése és rohamos terjedése az egész világot megrázta és minden szempontból kihívás elé állította. A védőoltás és egyben a remélt védettség megszerzése azonban további kérdéseket vet fel. A szigorú karanténszabályok feloldására és a hosszú bezártság mentális következményeire is tekintettel egyre többen lépnek ki otthonról és dolgoznak fizikailag is ismét a munkahelyükön, ugyanakkor a vírus továbbra is jelen van. A munkahelyi érintkezések pedig potenciális veszélyforrásai lehetnek újabb megbetegedéseknek. A munkáltatók számára ez komoly fejtörést okozhat és felmerül, hogy egyáltalán kérhetnek-e nyilatkozatot a munkavállalóiktól a beoltottságukra vonatkozóan. A bpv JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda munkatársának szakcikke.
Vállalat A műanyagipar lehet az új mumus
MTI | 2021. október 22. 15:54
Az amerikai műanyagipar az évtized végére több üvegházhatású gázt fog kibocsátani, mint a szénnel fűtött villamoserőművek - figyelmeztetett egy csütörtökön közzétett jelentés, amelyet a The Guardian ismertetett.
Vállalat K&H: új ezermilliárdos szereplő, hogyan működik a Google Pay?
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 08:26
8109 forint - átlagosan ekkora összeg jutott egy belföldi kártyás vásárlásra, összesen pedig közel 520 millió tranzakcióra jutott 4216 milliárd forintos forgalom. Erre a piacra lépett be a világszerte egyre nagyobb teret nyerő Google Pay fizetési megoldás, amely a hazai bankok közül elsőként idén áprilistól a K&H-nál volt elérhető.
Vállalat Verge: nevet vált a Facebook
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 09:20
A techlap szerint a közösségimédia-óriás ezt már a jövő héten meglépi.
Vállalat Orbán Viktor már a repülőtér visszavásárlására készül
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 18:05
A kormányfő úgy nyilatkozott, hogy bármelyik pillanatban megtörténhet a repülőtér visszavásárlása.
Vállalat Leállította a gyártást a Skoda - egyre nagyobb bajban az autóipar
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 11:51
Egyetlen gyártósor marad üzemben, amin befejezik a már elkezdett autókat. A cseh autóipar óriási veszteséget szenved el, a kormánytól kérnek segítséget.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos