<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Scope Ratings által végzett minősítés alapján a Hell Energy Kft. B+ besorolást kapott, ami megnyitja az utat a vállalat előtt egy újabb, a Növekedési Kötvényprogram keretében végzett kötvénykibocsátáshoz. A vállalat ebből egy nagyszabású, 80 milliárdos beruházást valósítana meg.

A Hell Energy Kft. azt közölte kedden, hogy a 2019. decemberi kötvénykibocsátása után ismét szándékában áll az MNB által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében maximum 67 milliárd forint értékben kötvényeket kibocsátani. Mint jelezték, a tervezett kötvénykibocsátásra tekintettel a Scope Ratings GmbH elvégezte a kibocsátó minősítésének felülvizsgálatát, amelynek eredményeképpen a kibocsátani tervezett kötvények besorolása a korábbi „BB” szintről „B+”-ra módosult, továbbra is megfelelve a program elvárásainak.

A Hell Energy azt is jelezte a közleményben, magasabb kockázati kategóriába sorolás oka, hogy a meghirdetett 79,5 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházási program jelentős részben a tervezett kötvénykibocsátásból kerül finanszírozásra. A nagyszabású beruházásról csupán annyit közöltek, hogy az várhatóan a 2021-2023 beruházási időszakban valósul majd meg.

A Hell, ahogy az a közleményükből is kiderül, nem először szeretné igénybe venni ezt a finanszírozási formát. A társaság két éve 28,5 milliárd értékben bocsátott ki kötvényeket, amelyek felé jegyezte le a jegybank, majd a későbbiekben a másodpiacon további értékpapírokat vásárolva a kibocsátott kötvények közel kétharmada került hozzájuk. Ez ugyan nem éri el a programban meghirdetett maximum 70 százalékos tulajdoni hányadot, de nem sokkal maradt el attól. (A Növekedési Kötvényprogram eddigi folyamatairól a Privátbankár a közelmúltban publikált átfogó írást)

Amennyiben a Hell kötvénykibocsátása megvalósul, úgy a két értékpapír-sorozat révén összességében az NKP harmadik legnagyobb „haszonélvezője” lesz a társaság, hiszen ennél nagyobb mennyiségben eddig csak a Nestlé Hungária és a Mol bocsájtott ki ilyen típusú kötvényeket. Az is érdekesség, hogy a közeljövőben tervezett 67,5 milliárdos összeg az NKP-n belül is tetemesnek mondható, hiszen ennél nagyobb összegben a Cordia, a Magyar Telekom és a Richter Gedeon adott el ilyen értékpapírokat. A Hell kibocsátásához hasonló összegben pedig az Opus adott el kötvényeket.

Nem csak a kötvények összege, de a tervezett beruházás értéke is kimagaslónak mondható, hiszen kevés ennél nagyobb összegű fejlesztést jelentettek be 2020 eleje óta. Mint az a lenti ábrából is kiderül, csupán a Mercedes tavaly decemberben ismertetett elektromos járműveket gyártó üzeme, illetve az akkumulátorokat gyártó SK Innovation gigaberuházása múlja felül a Hell tervezett beruházásának az összegét. Ami az élelmiszeripart illeti, a legnagyobb fejlesztést az elmúlt másfél évben a Nestlé jelentette be, ők 50 milliárdos befektetést jelentettek be.

A Hell kapcsán legutóbb áprilisban jelent meg információ, akkor a szikszói alumíniumdoboz-gyára kapott támogatás. Az akkor ismertté vált beruházás keretében 19 milliárdos befektetéssel 165 új munkahelyet ígért a társaság, ebből 7 milliárd lesz állami támogatás, vagyis az invesztíció több, mint egyharmadát állják az adófizetők. Az energiaitalos cég dobozgyára (Quality Pack Zrt.) létesítésére 2016-ban már igénybe vett 7 milliárd forint ugyanilyen támogatást, akkor a 30 milliárdos beruházásra (320 beígért munkahely). A Hell 2019 végén a Pénzügyminisztériumtól is kapott 4 milliárdot kapacitásbővítésre, tavaly pedig 282 milliót Szijjártóéktól cukorsilókra.

A Hell Energy Magyarország Kft. tejeskávétöltő-üzeme Szikszó határában az átadás napján 2020. szeptember 10-én. (Fotó: MTI/Vajda János)
A Hell Energy Magyarország Kft. tejeskávétöltő-üzeme Szikszó határában az átadás napján 2020. szeptember 10-én. (Fotó: MTI/Vajda János)

Ahogy az a fentiekből is látszik, a Hell hosszú évek óta folyamatosan fejleszt, és jelent be újabb beruházásokat. Köszönhetően annak, hogy ezek létszámbővítéssel is járnak, továbbá az üzemeik az ország legelmaradottabb részein vannak, a beruházások rendre komoly uniós vagy állami támogatásokban is részesülnek.

A folyamatos fejlesztések a társaság árbevétele és profitja esetén is látszik. A társaság árbevétele a publikus (cégbírósági) adatok szerint 2020-ban meghaladta a 72 milliárd forintot, míg az adózott eredménye 7,7 milliárd forint volt. Egy évvel korábban, 2019-ben a Hell 56 milliárd forintos árbevételt és 5,34 milliárd forint adózott eredményt ért el.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Így muzsikált tavaly a top ezer ukrán cég   
Mester Nándor | 2023. június 9. 15:57
Keletről az ország nyugati megyéibe menekült a jövedelmük túlnyomó része.
Vállalat Díjesővel ünnepelte a fenntartható gasztronómiát a METRO
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 11:31
A fenntartható gasztronómiában élen járók munkáját méltató díjat június 8-án, aktuális fenntarthatósági témákat körüljáró szakmai fórum keretében adta át a METRO Nagykereskedelem. A díjakat idén a következő szakemberek nyerték el.
Vállalat Jön a Tesla második európai gyára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:45
Spanyolország Valencia tartományában fogják felépíteni. 
Vállalat Hoppá, gyerekekről tárolt adatokat a Microsoft
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 19:31
6,9 milliárdos büntetést kapott a Microsoft, mert gyerekekről gyűjtött adatot. 
Vállalat A magyar-módit terjeszti az Aldi a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 17:29
A brit kormány árplafont fontolgat néhány alapvető élelmiszerre, ennek elkerülése érdekében a boltláncok változatos ötletekkel próbálják csökkenteni költségeiket. Az Aldi például visszaveszi a világítást minden szupermarketjében, hogy pénzt takarítson meg.
Vállalat Tettek egy lépést az olcsó áram felé a németek, a sikernek Európa lehet a nyertese
Csernátony Csaba | 2023. június 4. 06:06
Az amerikai példákat követve egy németországi startup vállalkozás is megtette az első nagy lépést a fúziós energia kereskedelmi hasznosításának lehetősége felé. A cél nincs közel, de érdemes várni.
Vállalat Új ipari forradalom indult Európában, de a vége tragikus kudarc lehet
Csernátony Csaba | 2023. június 3. 15:09
A világ geopolitikai átalakulása ipari forradalmat indított Európában, ám a változás elbukhat, ha nem áramlik elég tőke a zöld és a digitális transzformációba. Az öreg kontinens a világ perifériájára sodródhat.
Vállalat Megjelent az MVM első zöldkötvénye
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:25
Sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre az MVM Zrt., a kibocsátás eredményeként bevont forrás az MVM csoport zöld beruházásainak megvalósításához járul hozzá.
Vállalat Elárulták a NAV-osok, mostantól kikre ugranak
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 16:33
Júniustól készülhetnek az ellenőrökre.
Vállalat De ki akar itt vállalkozni?
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 15:01
Tovább csökkent a cégek száma áprilisban: mérsékelt a cégalapítási kedv, a végelszámolással megszűnt cégek aránya magas.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG