<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Scope Ratings által végzett minősítés alapján a Hell Energy Kft. B+ besorolást kapott, ami megnyitja az utat a vállalat előtt egy újabb, a Növekedési Kötvényprogram keretében végzett kötvénykibocsátáshoz. A vállalat ebből egy nagyszabású, 80 milliárdos beruházást valósítana meg.

A Hell Energy Kft. azt közölte kedden, hogy a 2019. decemberi kötvénykibocsátása után ismét szándékában áll az MNB által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében maximum 67 milliárd forint értékben kötvényeket kibocsátani. Mint jelezték, a tervezett kötvénykibocsátásra tekintettel a Scope Ratings GmbH elvégezte a kibocsátó minősítésének felülvizsgálatát, amelynek eredményeképpen a kibocsátani tervezett kötvények besorolása a korábbi „BB” szintről „B+”-ra módosult, továbbra is megfelelve a program elvárásainak.

A Hell Energy azt is jelezte a közleményben, magasabb kockázati kategóriába sorolás oka, hogy a meghirdetett 79,5 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházási program jelentős részben a tervezett kötvénykibocsátásból kerül finanszírozásra. A nagyszabású beruházásról csupán annyit közöltek, hogy az várhatóan a 2021-2023 beruházási időszakban valósul majd meg.

A Hell, ahogy az a közleményükből is kiderül, nem először szeretné igénybe venni ezt a finanszírozási formát. A társaság két éve 28,5 milliárd értékben bocsátott ki kötvényeket, amelyek felé jegyezte le a jegybank, majd a későbbiekben a másodpiacon további értékpapírokat vásárolva a kibocsátott kötvények közel kétharmada került hozzájuk. Ez ugyan nem éri el a programban meghirdetett maximum 70 százalékos tulajdoni hányadot, de nem sokkal maradt el attól. (A Növekedési Kötvényprogram eddigi folyamatairól a Privátbankár a közelmúltban publikált átfogó írást)

Amennyiben a Hell kötvénykibocsátása megvalósul, úgy a két értékpapír-sorozat révén összességében az NKP harmadik legnagyobb „haszonélvezője” lesz a társaság, hiszen ennél nagyobb mennyiségben eddig csak a Nestlé Hungária és a Mol bocsájtott ki ilyen típusú kötvényeket. Az is érdekesség, hogy a közeljövőben tervezett 67,5 milliárdos összeg az NKP-n belül is tetemesnek mondható, hiszen ennél nagyobb összegben a Cordia, a Magyar Telekom és a Richter Gedeon adott el ilyen értékpapírokat. A Hell kibocsátásához hasonló összegben pedig az Opus adott el kötvényeket.

Nem csak a kötvények összege, de a tervezett beruházás értéke is kimagaslónak mondható, hiszen kevés ennél nagyobb összegű fejlesztést jelentettek be 2020 eleje óta. Mint az a lenti ábrából is kiderül, csupán a Mercedes tavaly decemberben ismertetett elektromos járműveket gyártó üzeme, illetve az akkumulátorokat gyártó SK Innovation gigaberuházása múlja felül a Hell tervezett beruházásának az összegét. Ami az élelmiszeripart illeti, a legnagyobb fejlesztést az elmúlt másfél évben a Nestlé jelentette be, ők 50 milliárdos befektetést jelentettek be.

A Hell kapcsán legutóbb áprilisban jelent meg információ, akkor a szikszói alumíniumdoboz-gyára kapott támogatás. Az akkor ismertté vált beruházás keretében 19 milliárdos befektetéssel 165 új munkahelyet ígért a társaság, ebből 7 milliárd lesz állami támogatás, vagyis az invesztíció több, mint egyharmadát állják az adófizetők. Az energiaitalos cég dobozgyára (Quality Pack Zrt.) létesítésére 2016-ban már igénybe vett 7 milliárd forint ugyanilyen támogatást, akkor a 30 milliárdos beruházásra (320 beígért munkahely). A Hell 2019 végén a Pénzügyminisztériumtól is kapott 4 milliárdot kapacitásbővítésre, tavaly pedig 282 milliót Szijjártóéktól cukorsilókra.

A Hell Energy Magyarország Kft. tejeskávétöltő-üzeme Szikszó határában az átadás napján 2020. szeptember 10-én. (Fotó: MTI/Vajda János)A Hell Energy Magyarország Kft. tejeskávétöltő-üzeme Szikszó határában az átadás napján 2020. szeptember 10-én. (Fotó: MTI/Vajda János)

Ahogy az a fentiekből is látszik, a Hell hosszú évek óta folyamatosan fejleszt, és jelent be újabb beruházásokat. Köszönhetően annak, hogy ezek létszámbővítéssel is járnak, továbbá az üzemeik az ország legelmaradottabb részein vannak, a beruházások rendre komoly uniós vagy állami támogatásokban is részesülnek.

A folyamatos fejlesztések a társaság árbevétele és profitja esetén is látszik. A társaság árbevétele a publikus (cégbírósági) adatok szerint 2020-ban meghaladta a 72 milliárd forintot, míg az adózott eredménye 7,7 milliárd forint volt. Egy évvel korábban, 2019-ben a Hell 56 milliárd forintos árbevételt és 5,34 milliárd forint adózott eredményt ért el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Korlátok közt lavíroznak sportolók és szponzoraik az olimpián
Marosi Gergely | 2021. augusztus 2. 05:36
Ha valaki követ a közösségi médiában neves olimpikonokat – esetleg az őket támogató cégeket –, feltűnő csendességre lehet figyelmes abban az időszakban, amikor a sportolók neve a legjobban forog a köztudatban. Az ok a Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai chartájának 40-es szabálya, illetve annak kiegészítése, mely korlátozza a résztvevők marketingtevékenységét a játékok előtt, alatt és után. A korábban nagyon szigorú, a sportolók által rengeteget kritizált szabályt Tokióra megváltoztatták, ám a teljes szabadság még messze van.
Vállalat Kósa Lajos egyelőre nem tudta, hát magát menti meg a Csíki Sör
Székely Sarolta | 2021. július 29. 18:39
Persze a két megoldás nehezen nevezhető hasonlónak, hiszen míg a fideszes képviselő tartós javulást érhetett volna el, addig a tulajdonosok megoldása - a trendek változatlansága esetén - csak átmeneti, néhány évre szóló lehet.
Vállalat Iszonyatosat kaszált a Samsung a globális csipéhségen
MTI | 2021. július 29. 15:00
A vállalat negyedéves profitja 73 százalékkal nőtt, részben a hatalmas félvezető-kereslet kielégítése miatt.
Vállalat Gyorsított vizsgálatot indított a GVH a téglapiacon
MTI | 2021. július 29. 12:24
Először csapott le az építőanyag-kommandó.
Vállalat Jászai Gellért megint növelte részét a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 29. 10:28
A 4iG Zrt. vezetője, Jászai Gellért tovább növelte részét a vállalatban.
Vállalat A forgalmon és a nyereségen is meglepődött az Apple
MTI | 2021. július 28. 11:24
Mindkettő nagyobb lett a második negyedévben, mint amekkorára számítottak.
Vállalat Rekordbevétel és -nyereség a Microsoftnál
MTI | 2021. július 28. 11:16
Jó lett ez a negyedév.
Vállalat Rengeteg cégnél megoldhatatlan probléma, ha kiesik a kulcsember
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 10:45
A hazai cégek elsöprő többségét adó mikro- és kisvállalkozások tevékenységét komolyan veszélyezteti, ha egy vagy több kulcsemberük kiesik a munkából. Egy friss kutatás szerint a meghatározó szerepet betöltő munkatársak, vezetők átmeneti elvesztése – akár baleset, sérülés vagy betegség miatt – a 44 százalékuknál közepesen komoly, 21 százalékánál pedig gyakorlatilag megoldhatatlan nehézséget jelentene
Vállalat Majd' félmilliárdos veszteség az állam védelmi ügynökségénél
Székely Sarolta | 2021. július 28. 05:19
Költséges volt az indulás, bevétel is szinte csak állami támogatásból volt, és egy induló cégnél nem is nagyon meglepő, ha első teljes évében veszteséges. A mínusz mértéke már inkább az lehet. 
Vállalat Megint leállt a kecskeméti Mercedes-gyár
MTI | 2021. július 27. 11:16
Alkatrészhiány lépett fel, ami miatt három hétre szünetel a termelés. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos