BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. július 25. 12:44

A magyar cégek egyre gyakrabban nyúlnak a faktoring eszközéhez, különösen a nagyvállalatok biztosítják így, hogy hozzájussanak kintlevőségeikhez.

1300 milliárd forintos piac

A Magyar Faktoring Szövetség tagvállalatai 2015-ben több mint 1200 milliárd forint összegben vásároltak vállalatoktól vevői, egyéb kötelezettekkel szemben keletkezett követeléseket. Ha azokat a szereplőket is figyelembe vesszük, akik nem tagjai a szövetségnek, a teljes hazai faktoring-forgalom 2015-ben 1300 milliárd forint körülire becsülhető.

A 2014. évi 14 százalékos növekedést követően 2015-ben már 31, 2016 első félévében 39 százalékkal bővült a forgalom a szövetség közleménye szerint.

A forgalom növekedése a finanszírozás volumenét is jelentősen megnövelte, amely 2015 végén meghaladta a 140 milliárd forintot. Ez különösen azért is jelentős, mert eközben a vállalati hitelállomány teljes volumene 6,5%-kal csökkent - igaz, a kiugró emelkedés mögött elsősorban két piaci szereplő kiemelkedő teljesítménye áll, összességében azért a szövetség tagjainak közel fele tudott számottevő növekedést felmutatni.

Mi a faktoring lényege?

A cég kiállít egy számlát vevőjének, de még mielőtt a vevő ténylegesen kifizetné a számla ellenértékét, a kiállító cég eladja a követelést a faktorcégnek. A vevő innentől kezdve a faktorcégnek tartozik. A faktorcég fizet a vevő helyett a kiállítónak, de az összegből leveszi saját jutalékát. A számlát kiállító cégnek ebben az az üzlet, hogy már a kiállítás után, jóval a fizetési határidő előtt pénzéhez juthat, és akár annak kockázatól is megszabadulhat, hogy a vevője esetleg nem fizet.

Vannak ugyanis olyan konstrukciók, ahol a faktorcég azt a kockázatot is vállalja, hogy a vevő  nem fizet - így saját eszközeivel kell behajtania a kintlevőséget. Ez persze a drágább konstrukció, visszkereset nélküli finanszírozásnak hívják. A 2015-ben megvásárolt követelések harmada Magyarországon ilyen volt.

Az olcsóbb verzió, a visszkeresetes faktoring tette ki a 60 százalékot - ezeknél az ügyfél köteles visszafizetni a ki nem fizetett számlára folyósított finanszírozást, de a faktorcég ezen ügyleteknél is segít a követelések behajtásában, a vevő fizetőképességének a megítélésében, szállítási limitet javasol stb., amivel számottevően csökkennek a vevői kockázatok.

A kiskereskedelem adja a forgalom felét

Bár minden üzletágban alkalmazható, a faktoring legelőször a nagy kiskereskedelmi láncokba beszállító vállalkozások esetében vált népszerűvé. Ma is a kereskedelmi követelések faktorálása adja a forgalom 41%-át. Az ipari termelők, gyártók követelései a teljes faktoring forgalom 29%-át teszik ki.

A nagyvállalatok egyre kedveltebb eszköze

A faktoringot a válság óta egyre nagyobb arányban választják a nagyvállalatok: részesedésük már elérte a teljes piac felét. Ez a szövetség szerint kedvező, megfelel a nyugat-európai trendeknek. A mikro- és kisvállalati ügyfélkör forgalmának csökkenése azonban kedvezőtlen jelenség mind a faktorok, mind a nemzetgazdaság számára.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat A döccenő után: mi lesz az autóipar sorsa?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 16:29
A magyar járműgyártás az utóbbi években komoly sikertörténet volt. A járvány miatt viszont előbb a gyártósorok álltak le, majd a vevők is eltűntek, így az értékesítés is lenullázódott. Rövid távon ez óriási problémákat okoz, a helyzet viszont talán nem olyan tragikus, mint amilyennek tűnik.
Vállalat Trump már rendeletben szorongatja a TikTokot
MTI | 2020. augusztus 7. 09:31
Megtiltott minden a céggel kapcsolatos ügyletet. A korlátozás szeptember 20-án lép életbe.
Vállalat Nevet vált a Kika, de az Ikea marad a piac királya
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 18:28
Bár a Gazdasági Versenyhivatal már tavaly jóváhagyta a Kika lakberendezési lánc felvásárlását, az új tulajdonos csak most lépett a tettek mezejére. Csütörtökön bejelentették, megkezdődött a hat hazai Kika bútoráruház átalakítása, ősztől már XXXLutz néven várják a vásárlókat.
Vállalat Ezt tette a Magyar Telekom számaival a koronavírus
MTI | 2020. augusztus 6. 08:40
Ötödével csökkent a cég adózott nyeresége a második negyedévben.
Vállalat 12,5 milliárdért adta el az állam és a MÁV a Dunakeszi Járműjavítót
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 08:20
A vevő a TMH Hungary Invest Zrt., melynek résztulajdonosa a botrányosan sikerült budapesti metrófelújításról is ismert orosz Transzmasholding.
Vállalat Tesco: alaptalanok a leépítésről szóló spekulációk
MTI | 2020. augusztus 6. 07:28
Az áruházlánc reagált a Magyar Nemzet értesülésére. Közlésük szerint erős a magyar pozíció, és jók a kilátások.
Vállalat Már 1000 cég mondott nemet a Facebooknak
Király Béla | 2020. augusztus 5. 19:14
Lélektani határhoz érkezett a Facebook hirdetéseket bojkottáló vállalatok száma. A közösségi média egyelőre mégsem tesz hathatós lépéseket.
Vállalat Tatabányán Mészárosék jelentik a spórolós megoldást
Tiszai Balázs | 2020. augusztus 5. 18:01
Földet kell hordani az épülő multifunkciós csarnoknál, a Fejér-B.Á.L. Zrt. ajánlata volt a legkedvezőbb a feladatra.
Vállalat 25 milliárdról 27 millióra zuhant az Erste nyeresége, mert előre gondolkodtak
MTI | 2020. augusztus 5. 12:52
Betáraztak a várható veszteségre, ennek a profit itta meg a levét.
Vállalat Újabb fordulat Mészárosék biztosítójánál
Király Béla | 2020. augusztus 5. 12:04
Egy látszólag érdektelen közleményt publikált szerda reggel a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. A vállalat körül azonban érdekes történések vannak, így alighanem a mostani döntés is a hatalmi játszam része lehet.
hírlevél