BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 10. 12:42

A korábbi pénzügyminiszter arra emlékeztetett, hogy a válságok idején a kormányok mozgástere beszűkül. Nincs ez most másképp sem, ami azzal jár, hogy az önkormányzatok költségvetéséhez is hozzá kell nyúlni. Mint elmondta, a mostani időszakkal kapcsolatban is hiányérzete van Budapest vezetése miatt.

Oszkó Péter az mfor.hu-nak és a Privátbankárnak adott videóinterjúban arról beszélt Budapestről és a start-up világról. Jelezte, hogy nem akar aktuálpolitikai kérdésekben állást foglalni, ám mivel 15 éve ugyanaz a véleménye, elmondta azt. Szerinte problémát jelent, hogy a fővárosnak egyetlen konkrét módon van kapcsolata a vállalkozókkal, az iparűzési adó révén, ez viszont nem egy vállalkozásbarát dolog.

Oszkó Péter arról is beszélt, hogy egy évtizeddel ezelőtt a 2008-as válságot követően pénzügyminiszterként kellett helytállnia. A mostani válsághoz hasonlóan az önkormányzatokat akkor is komoly elvonással sújtották, az általa jegyzett költségvetésben 120 milliárd forintos megtakarítást vitt végig az önkormányzati szektoron.

Szerinte akkor is tiltakoztak az önkormányzatok, ahogy most is teszik. Ugyanakkor úgy véli érthetőek a panaszok, de a szájkarate mellet fontos lenne a feladatokkal is haladni. Az önkormányzatokról szóló hírekben nem látunk mást, csak az egymás hibáztatását, de szerinte egy idő után ez biztos, hogy az elvégzett munka is szempont lesz.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e még Budapestet start-up fővárosnak nevezni, a szakember úgy válaszolt, hogy ez korábban sem volt igaz, mert nem volt jobban, mint bármelyik más kelet-európai üzleti központ. Most akkor lehet igaz, ha az üzleti szféra továbbra is felkarolja az innovatív cégeket és a fejlesztések ezt az irányt képviselik. Állami oldalról a pénzdömping a start-upok és az innováció irányába néhány éve fennáll, ezt a szektort az állami finanszírozás erősen támogatja, kifejezetten kényezteti. Ez azonban nem Budapest fókuszú, sőt számos esetben a közép-magyarországi régióban lévő cégeket kizárják az elérhető forrásokból. Oszkó Péter szerint magának Budapestnek ilyen típusú aktivitása egyáltalán nem érzékelhető. Így, ha az üzleti világban van erő és szándék, hogy Budapest start-up főváros legyen, akkor lehet, máskülönben nem lesz az.

A teljes interjú az mfor.hu oldalán érhető el - Oszkó Péter: van hiányérzetem Budapest vezetése miatt

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat Égető szüksége van az egészségügynek a mesterséges intelligenciára: a magyar fejlesztésekben nagy a potenciál
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 13:34
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberiség élethossznövekedése miatt 2030-ra akár 40 millió új egészségügyi munkahelyre is szükség lehet, addigra azonban 9,9 millió orvos, ápoló és szülésznő fog hiányozni a szakmából. Az EIT Health és a McKinsey&Company tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia (AI) forradalmasíthatja az egészségügyi ellátást, segítségével jobb és hatékonyabb ápolási eredmények érhetőek el és javulhat a betegek tapasztalata az egészségügyi rendszerekkel kapcsolatban is. A magyar startupok ígéretesnek tűnnek ebben a szegmensben.
Vállalat Mészáros Lőrincék kiszálltak az üzletből, amit most jóváhagyott a GVH
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 10. 12:15
Az Audax megveheti az EKER-t.
Vállalat A döccenő után: mi lesz az autóipar sorsa?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 16:29
A magyar járműgyártás az utóbbi években komoly sikertörténet volt. A járvány miatt viszont előbb a gyártósorok álltak le, majd a vevők is eltűntek, így az értékesítés is lenullázódott. Rövid távon ez óriási problémákat okoz, a helyzet viszont talán nem olyan tragikus, mint amilyennek tűnik.
Vállalat Trump már rendeletben szorongatja a TikTokot
MTI | 2020. augusztus 7. 09:31
Megtiltott minden a céggel kapcsolatos ügyletet. A korlátozás szeptember 20-án lép életbe.
Vállalat Nevet vált a Kika, de az Ikea marad a piac királya
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 18:28
Bár a Gazdasági Versenyhivatal már tavaly jóváhagyta a Kika lakberendezési lánc felvásárlását, az új tulajdonos csak most lépett a tettek mezejére. Csütörtökön bejelentették, megkezdődött a hat hazai Kika bútoráruház átalakítása, ősztől már XXXLutz néven várják a vásárlókat.
Vállalat Ezt tette a Magyar Telekom számaival a koronavírus
MTI | 2020. augusztus 6. 08:40
Ötödével csökkent a cég adózott nyeresége a második negyedévben.
Vállalat 12,5 milliárdért adta el az állam és a MÁV a Dunakeszi Járműjavítót
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 08:20
A vevő a TMH Hungary Invest Zrt., melynek résztulajdonosa a botrányosan sikerült budapesti metrófelújításról is ismert orosz Transzmasholding.
Vállalat Tesco: alaptalanok a leépítésről szóló spekulációk
MTI | 2020. augusztus 6. 07:28
Az áruházlánc reagált a Magyar Nemzet értesülésére. Közlésük szerint erős a magyar pozíció, és jók a kilátások.
Vállalat Már 1000 cég mondott nemet a Facebooknak
Király Béla | 2020. augusztus 5. 19:14
Lélektani határhoz érkezett a Facebook hirdetéseket bojkottáló vállalatok száma. A közösségi média egyelőre mégsem tesz hathatós lépéseket.
Vállalat Tatabányán Mészárosék jelentik a spórolós megoldást
Tiszai Balázs | 2020. augusztus 5. 18:01
Földet kell hordani az épülő multifunkciós csarnoknál, a Fejér-B.Á.L. Zrt. ajánlata volt a legkedvezőbb a feladatra.
hírlevél