<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A gázellátás biztosítása érdekében a német kormány tőkeinjekcióval állítja talpra a Gazprom egykori németországi gázforgalmazó leányvállalatát.

A német kormány több milliárd eurót kíván a Gazprom Germania vállalatba invesztálni, hogy megakadályozza a földgázipari vállalat csődjét és biztosítsa az ország gázellátását. A dpa német hírügynökség forrásai szerint a 9 és 10 milliárd euró közötti tőkeinjekciót a KfW állami fejlesztési bank közvetítésével hajtják végre. A Gazprom Germania már nem része a Gazpromnak, ugyanis április 1-jén "leválasztották" orosz állami anyavállalatától és Németország gázellátásának fenntartása érdekében Berlin állami kezelésbe vette.

A Gazprom Germania feltőkésítéséről a döntés azt követően született meg, hogy az orosz Gazprom bejelentette a Balti-tengeren átmenő Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül szállított földgáz mennyiségének a csökkentését. Az Északi Áramlat-1 a legnagyobb kapacitású orosz gázvezeték Németország felé.

"A szövetségi kormány (a befektetéssel) megtartja befolyását a kritikus energetikai infrastruktúra felett, és megakadályozza az energiabiztonság veszélyeztetését" - közölte a német kormány.

Elkerülné a német kormány a csődöt. Fotó: DepositphotosElkerülné a német kormány a csődöt. Fotó: Depositphotos

Az orosz szankciók miatti gázszállítások kiesése és az ebből következő, jelenleg igen magas szabadpiaci árakon szükségessé vált pótlólagos beszerzés nagymértékben rontotta a Gazprom Germania pénzügyi helyzetét. A támogatással a kormány el akarta kerülni a vállalat fizetésképtelenné válását és az ezzel járó piaci következményeket. A tőkejuttatás a likviditás fenntartását és a pótlólagos gázellátás finanszírozását szolgálná.

A Gazprom Germania gondnoki felügyeletét a Szövetségi Hálózati Ügynökség - a német energiaszabályozó hatóság - szeptemberig látja el, ezért a cég irányítását vagyonkezelői jogi keretek között hosszabb távra is meg kell oldani. A cég új neve "Securing Energy for Europe GmbH" lesz, az új feladatkörre adott egyértelmű jelzésként. A tervek szerint a mostani pénzügyi támogatást a későbbiekben a cég saját tőkéjévé alakítanák át és ezzel a kormány a vállalat egyik részvényesévé válna. (MTI)

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Végleg lehúzza a rolót a legnagyobb szlovákiai alumíniumfeldolgozó
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:45
A magas energiaárakra reagálva végleg leállítja gyártását a legnagyobb szlovákiai alumíniumfeldolgozó, a Slovalco szeptembertől.
Vállalat Szervezeti átalakításokról döntött a 4iG igazgatósága
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 09:59
Cél az üzleti és integrációs folyamatok összehangolása, valamint a telekommunikációs és informatikai divíziók hatékonyabb támogatása.
Vállalat Bűnhődött az Aldi, mert megsértette az árstopot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 08:22
Egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Aldi Magyarországra a Baranya Megyei Kormányhivatal, mert a cég egyik pécsi üzletében drágábban adták a kristálycukrot az árstopos árnál.
Vállalat Vágj bele az őszbe versenyképes tudással: hiánypótló képzések indulnak
PR | 2022. augusztus 16. 11:30
Idén ősszel a HRPOWER képzési palettáján négy kurzust is találunk, amelyekkel mindössze néhány hónap alatt a legkiválóbb szakemberektől sajátíthatjuk el a hatékony vállalati működéshez és önmagunk fejlesztéséhez szükséges tudást. Képzésajánló vezetőknek, HR-eseknek, értékesítőknek, és mindenkinek, aki szívesen bővítené szakmai eszköztárát.
Vállalat Megszenvedte a logisztika drágulását a Henkel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 07:28
De jelentősen növelte a bevételét az első félévben.
Vállalat Megtévesztő hirdetések miatt fizethet kompenzációt a Vodafone
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 09:11
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket, ezzel 60 millió forintra mérsékelte a rá kirótt bírságot - közölte a GVH.
Vállalat Kanadában terjeszkedik a BÉT-re készülő Chameleon Smart Home Zrt.
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:13
Az okosotthon-rendszerek piacán nyomul a cég.
Vállalat Jó hírt közölt a 4iG montenegrói leánya a magyar turistákkal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 11:09
A balkáni állam mobilszolgáltatója, a One korlátlan kapcsolattartást biztosít az országba látogatóknak.
Vállalat Jókora meglepetéssel rukkoltak elő Csányi Sándorék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 06:28
Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál jobb, 162,128 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el korrekciós tételek hatása nélkül a második negyedévben, ami az előző negyedévit 83 százalékkal, az egy évvel korábbit 26 százalékkal meghaladta.
Vállalat Jócskán visszavetette az extraprofit-adó az Erste nyereségét
Csabai Károly | 2022. augusztus 10. 11:02
Az állam által is 15 százalékban tulajdonolt hitelintézetnek közel 19 milliárd forintot kellett befizetnie a kormány választási költekezése miatt kivetett sarcból, míg az orosz-ukrán háború miatt padlót fogott Sberbank kártalanítására csaknem 8 milliárdot. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG