<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A Paris Air Show a repülőipar legextrémebb gyártmányainak is gyűjtőhelye, ahol milliárdos üzletek köttetnek, de apró, futurisztikus prototípusokat is bemutatnak. Sokan próbálkoznak repülő autókkal, mások drónokat, drónkerékpárt, megint mások drónok elleni eszközöket gyártanak.
Fotó: https://vahana.aero

A Szilícium Völgyben székelő Airbus A3 újabb részleteket árult el Vahana fantázianevű repülő taxijáról. A jármű elektromos hajtású, vezető nélküli, egy személyes lesz, amit ugyanúgy lehet majd hívni, mint a hagyományos taxikat. „De ne töröljük még az Uber-alkalmazásunkat” – írja a Bloomberg.

Sok automatizálási, tájékozódási problémát kell ugyanis még megoldania a fejlesztőknek, hogy a szerkezet kész legyen. A biztonság kedvéért a járműt felszerelik egy kilőhető, így kis magasságban is használható ejtőernyővel is.

Jönnek a drónok

A drónokból, azaz vezető nélküli repülő járművekből egyre többféle lesz, a Valkyrie nevű egészen harcias: vadászgépek támogatására fejlesztik. Feladata a „szélső gép” szerepe, alakzatban repülő gépeknél az alakzat szélén repülhet. Mintegy tíz méter hosszú, 3000 tengeri mérföldet is meg tud tenni és kevés híján el tudja majd érni a hangsebességet.

A Falco nevű olasz modell viszont nagyon békés, tűzesetek és más katasztrófák helyszínén való gyors bevetésre, mentésre tervezték.

Jön a nagy bumm?

Miután a Concorde gépek leállításával a szuperszonikus polgári repülésnek bealkonyult, most a denveri Boom Technology egy 55 üléses, a hangsebesség 2,2-szeresével repülő gépet fejleszt, amely 2023-ban kerülhet piacra. Kérdéses, sikeres lehet-e, elődjének kudarca többek között a hangsebesség átlépésekor keletkező hangrobbanásnak is köszönhető. A cég viszont esküszik rá, hogy a modern technika és építőanyagok új helyzetet teremtenek.

A kiállításon a két gigász, az Airbus és a Boeing körül repkedtek a milliárdos megrendelések. Az Airbus az A380 után bemutatta a valamivel még nagyobb A380plus-t. A megrendelésversenyt viszont a Boeing nyerte a Max 10-essel.

Drónvadászok nélkül egy lépést sem

Repülő autóval vagy annak nevezett szerkezettel mások is próbálkoztak, így a francia Vaylon egy kétüléses, Pegasus nevűvel – írta a Traveller.com. Ez azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy múlt héten átrepülte a csatornát Anglia és Franciaország, Calais és Dover között. Utána közúton elgurult London belvárosáig.

A drónok kinek áldást jelentenek, kinek átkot, például mert veszélyeztethetik a légi közlekedést, vagy terroristák is felhasználhatják a modelleket. Ezért a drónok mellett egy csomó drónleszedő eszközt is fejlesztenek. Ma már olyan műszerek is léteznek, amelyek tíz centiméteres méretű drónokat is detektálni tudnak és le tudnak vadászni. Nagy tömegrendezvényeket, mint futball-bajnokság, vagy ahol fontos emberek lépnek fel, mint az angol királyi család, ma már drónok elleni biztosítás nélkül nem is rendeznek meg.

Bemutatták a ByeGravity magyar cég által tervezett nagy méretű drónt is, amelyre fel lehet majd szállni, mint egy nagy méretű motorkerékpárra. A jármű két-három év múlva kész lehet, ha további finanszírozást találnak hozzá. Már 20 perces repülésre képes 60 kilométeres sebességgel (lásd a videót).

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Német logisztikai óriáscég vesz sikeres magyar startupot
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:41
A Transporeon felvásárolja a mesterséges intelligencia-alapú fuvartervező megoldásaival nemzetközileg is elismert magyar Nexogent, az árat üzleti titokként kezelik.
Vállalat Légtisztító, kötelező oltási igazolvány, csődhullám - mit hoz az ötödik hullám?
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 08:51
A vállalkozások rejtett tartalékainak köszönhetően maradt el a korábban várt nagyobb csődhullám a vendéglátóiparban, de ezek a tartalékok mostanra kezdenek kimerülni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint. Bizonyos munkahelyeken indokolt a kötelező oltás, lehetne szigorítani az oltási igazolvány használatán is, más korlátozást viszont nem támogatnak - inkább rávennék az embereket, hogy merjenek kimozdulni otthonról.
Vállalat Több száz benzinkúttal gazdagodott a Mol - de el is adott
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 11:16
Az évek során regionálissá nőtt magyarországi multi 417 töltőállomást vásárolt Lengyelországban, 79-et pedig Magyarországon. Ugyanakkor 185 benzinkutat értékesít.
Vállalat Megabefektetést kapott a Chamaleon Smart Home a Hinventurestől
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 07:24
Forradalmi újításra készül az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től kapott összegből az ingatlanokba rendszerfüggetlen okosmegoldásokat kidolgozó és telepítő Chameleon Smart Home. Egy olyan „híd” szoftvert és digitális rendszert gyártanak és fejlesztenek tovább, amely az okosotthont az okostársasházakkal köti össze. A cég emellett fokozatosan áttér a nagyobb megtérüléssel kecsegtető nagykereskedelmi tevékenységre.
Vállalat Vitték az Aston-terepjárót, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 07:24
82 százalékkal több autót szállított le az Aston Martin, de a cég eredménye így is elmaradt a várttól.
Vállalat Évek óta nem történt ilyen: lekörözte a BMW a Mercedest
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 17:02
Az alkatrészek hiánya miatt öt százalékkal kevesebb Mercedest adtak el, mint 2020-ban. Ezzel a BMW mögé estek vissza az eladási rangsorban.
Vállalat Barátságos pincérrobotok készülhetnek Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 14:21
De jönnek majd nővér- és kórházi fertőtlenítőrobotok is, és ez még csak a kezdet lehet a Debreceni Egyetem és az Enjoy Robotics együttműködésében.
Vállalat Jól hajrázott tavaly a Samsung Electronics
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 08:26
Nagyot nőtt a működési nyeresége az utolsó negyedévben.
Vállalat A minimálbér-emelés kirúgással is jár a cégeknél? 
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 16:38
Hazai vállalkozások árulták el idei terveiket.
Vállalat Lecsapott két gyorsétteremre és három sörgyárra a GVH
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 14:16
Legalább két italgyártó termékét kell árusítani, a hatósági vizsgálat szerint ennek a feltételnek nem felelt meg a KFC és a Burger King. 
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló