Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Trumpot bosszantja, hogy az EU egy amerikai cégre szabott ki óriási bírságot, de ha már így alakult, otthon is megnézik, nem nőttek-e túl nagyra a tech-mamutok. Általában véve elég jó világot hozott az amerikai nagyvállalatoknak és bankoknak a Trump-éra: sokkal kevesebb bírságot szabnak ki rájuk, amióta nem Obama az elnök.
Fotó: EPA/Oliver Contreras

Ha már büntetni kell az amerikai mamutokat, büntessenek az amerikaiak

Donald Trump az Axios munkatársainak adott interjújában azt mondta: foglalkoznak a tech-óriásokat érintő trösztellenes vizsgálatok lehetőségével. Az elnök elmondta: a szabályozás áttekintése azután merült fel, hogy az EU 5 milliárd dollár körüli gigabírságot szabott ki a nyáron a Google ellen. (Itt írtunk róla bővebben >>)

Trump úgy fogalmazott: őszintén szólva nem örül az EU által kiszabott bírságnak, mert mégiscsak egy amerikai céget büntettek meg. Ha valaki megbírságol egy amerikai vállalatot, akkor nekünk kellene megtennünk - mondta. Arra a kérdésre, hogy utasítja-e az amerikai igazságügy-minisztériumot, hogy vizsgálja meg, a Google monopolhelyzetben van-e, azt felelte: ez természetesen olyan dolog, amivel foglalkoznak.

Azt is megkérdezték, hogy a nagy tech-cégek (Google, Amazon, Facebook) feldarabolására bármikor adna-e ki utasítást. Trump azt válaszolta: ez már a korábbi kormányzatok idején is felmerült, de sose lett belőle semmi. Persze most ő a "főnök", és foglalkoznak ezzel a kérdéssel - ha a feldarabolással nem is, a trösztellenes lépésekkel mindenképp. Azt azonban hangsúlyozta: egyelőre nincsenek folyamatban ilyen intézkedések, csak vizsgálódnak az ügyben.

Kesztyűs kézzel bánnak a nagy cégekkel Trumpék

A The New York Times friss összeállításában eközben arról ír: a Trump-érában a korábbiakhoz képest dollármilliárdokat "spórolnak meg" a nagy amerikai cégek a bírságokon. Példaként megemlítik: az Obama-adminisztráció utolsó hónapjaiban a Walmart fölött egy közel egymilliárdos bírság esélye lebegett külföldi korrupciós ügyek miatt, a Barclays-szel szemben közel 7 milliárd dollár ügyben készültek kártérítést kiszabni a 2008-as válságban játszott szerepük miatt, és hasonló ügyben a Royal Bank of Scotland ellen is nyomozás készült. Miután Trump hatalomra került, sokkal enyhébb lett a kormányzat álláspontja: a Walmart ellen azóta sem emeltek vádat, a Barclays megúszta 2 milliárd dollárral az ügyet, az RBS pedig fizetett ugyan némi polgárjogi kártérítést, de vádat nem emeltek ellenük semmilyen bűnügyben.

A The New York Times külső szakértők segítségével összehasonlította az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) és az igazságügyi minisztérium aktivitását a Trump-éra első 20 hónapjában és az Obama-éra utolsó 20 hónapjában. (Ez a két testület felel első sorban a vállalati és pénzügyi szektor felügyeletéért.) Azt találták, hogy a SEC által kiszabott bírságok 62 százalékkal estek, az igazságügyi minisztérium 72 százalékkal alacsonyabb büntetési összeget rótt ki, és hasonló mértékben esett a polgárjogi bírságok kiszabott összege is.

A bankszektorral látványosan finomabban bánnak az utóbbi időben: a SEC az Obama-éra 20 hónapjában 1,7 milliárd dollárnyi bírságot szabott ki a bankokra, ami négyszer annyi, mint Trump idejében. Az igazságügyi minisztérium 17 ügyben járt el az eltelt 20 hónapban, míg ugyanennyi idő alatt Obama minisztériuma 71-ben.

Új szelek fújnak - kit kell megbüntetni, ha törvényt sért egy cég?

A NYT-nak nyilatkozó szakértők szerint bár a szövetségi kormány továbbra is vizsgálódik a kisebb és nagyobb cégeknél is, ha helytelen piaci magatartást észlelnek, jól látszik egyfajta változás a megközelítésben, ami kedvez a nagyvállalatoknak és egyes szektorok érdekeit előtérbe helyezi. A republikánus körökben sokan ítélik el a vállalatokra kiszabott bírságokat, mondván: nem fair, hogy a részvényeseket büntetik meg azért, mert a vállalat egyes alkalmazottai helytelenül jártak el.

A demokrata illetékesek viszont inkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy a részvényesek törvénytelen gyakorlatoknak köszönhetően értek el előnyöket, függetlenül attól, hogy ki volt a vétkes; a bírságok pedig visszatarthatják a cégeket a jövőbeli törvényszegéstől.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat A raktározástól a számlázásig segíti a vállalkozásokat az új magyar ERP-rendszer
Natív tartalom | 2021. március 8. 11:35
Az irodában különböző helyeken dobozokban álló apró alkatrészek, jelentős mennyiségű selejt, egymással nem vagy csak alig kommunikálni képes Excel-munkalapok – ilyen és ezekhez hasonló problémákkal találkozhatunk majd minden magyar vállalkozásnál. Ezekre kínál egyszerű és hatásos megoldást a magyar fejlesztésű vállalatirányítási rendszerével a prodHost.
Vállalat Nem rémálom, jövőkép: kitárják az e-sport előtt az olimpia kapuját
Marosi Gergely | 2021. március 8. 05:27
Árulhat-e egy gyékényen a tradicionális sport és az e-sport? A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kiadta az ötkarikás játékok jövőjéről szóló Agenda 2020+5 tervet, melyben ajánlásként szerepel a kapcsolatépítés az e-sport-közösséggel, azzal a céllal, hogy virtuális sportok bekerülhessenek az olimpiai programba. A fiatalok egyre kevésbé érdeklődnek a világ legnagyobb sporteseménye iránt, s vajon kell-e az e-sportnak egy "dinoszaurusz" érdeklődése - meg ereje?
Vállalat Újabb 7 millió eurós befektetéssel terjeszkedik a Codecool
MTI | 2021. március 7. 07:10
Hétmillió eurós tőkebefektetéshez jutott a Codecool programozóiskola és IT-szakember közvetítő cége, amelyet további terjeszkedésre és termékfejlesztésére fordítanak - tájékoztatta az MTI-t a társaság.
Vállalat Ezek az ágazatok kapnak a kibővített bértámogatásból
Privátbankár.hu | 2021. március 6. 08:18
A kormány péntek este közölte, hogy az újabb korlátozások miatt mely ágazatok kapnak majd a kibővített bértámogatásból.
Vállalat Indul a verseny a nettó zéró karbonkibocsátásért - élen az európai vállalatok
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 16:21
Elemzők szerint 2030-ra az összes vállalat csaknem egynegyede nettó zéró karbonkibocsátással rendelkezik majd. Az európai cégek élen járnak ezen a területen, de más térségek is egyre jobban felzárkóznak. 
Vállalat Garantiqa: az év végéig elérhető lesz a garanciaprogram
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 4. 14:41
Egész évben elérhető marad a válság negatív hatásainak enyhítését célzó Garantiqa Krízis Garanciaprogram - közölte az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 
Vállalat Adóvégrehajtási moratóriumot kér a BKIK
Privátbankár.hu | 2021. március 3. 15:03
Központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását - javasolja a kamara. 
Vállalat Tovább puhul a szigor az üzleti utazásoknál: újabb 4 kivételt nevezett meg Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2021. március 3. 06:28
Eddig 13 EU-n kívüli ország volt a kivételek között, most újabb 4 ország került be azok közé, ahonnan 10 napos karantén nélkül térhetnek vissza a megfáradt üzleti utazók.
Vállalat Wizz Air: 3-4 év, mire visszatér az utasforgalom
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 2. 07:11
A Wizz Air vezérigazgatója szerint az emberek mobilitási igénye vissza fogja állítani az utazási kedvet, de sokkal inkább bízik a hosszú távú talpra állásban, mint a rövid távúban, úgy véli, a légiközlekedési iparág talán 2024-25-re jut újra a 2019-es szintre - írta a Magyar Nemzet kedden.
Vállalat Hiába a koronavírus, így is kimagasló lett az ALTEO 2020-as eredménye
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 08:44
Főként a hő- és villamosenergia-termelésből érkező, valamint a befejeződött beruházásoknak és megvalósult felvásárlásoknak köszönhető magasabb bevételek révén nőtt 46 százalékkal éves szinten az ALTEO csoport kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA). A dinamikából a világjárvány okozta válság által leginkább sújtott energiakiskereskedelmi üzletág is kivette a részét, így a csoportszintű árbevétel csaknem 30 százalékkal bővült éves szinten, a nettó eredmény pedig 116 százalékkal állt magasabban, mint egy évvel korábban. Miközben gázmotoros energiatermelő kapacitásainak bővítésével a társaság megerősítette helyzetét az ország legnagyobb szabályozási központjai között, két új üzletágat is elindított 2020-ban: nyáron az e-mobilitást, ősszel pedig a menetrendezési szolgáltatást. Októberben – immár másodízben – sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre a Növekedési Kötvényprogram keretében az ALTEO, amelyért utóbb BÉT Legek díjat is kapott.
Friss
hírlevél