4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Trumpot bosszantja, hogy az EU egy amerikai cégre szabott ki óriási bírságot, de ha már így alakult, otthon is megnézik, nem nőttek-e túl nagyra a tech-mamutok. Általában véve elég jó világot hozott az amerikai nagyvállalatoknak és bankoknak a Trump-éra: sokkal kevesebb bírságot szabnak ki rájuk, amióta nem Obama az elnök.
Fotó: EPA/Oliver Contreras

Ha már büntetni kell az amerikai mamutokat, büntessenek az amerikaiak

Donald Trump az Axios munkatársainak adott interjújában azt mondta: foglalkoznak a tech-óriásokat érintő trösztellenes vizsgálatok lehetőségével. Az elnök elmondta: a szabályozás áttekintése azután merült fel, hogy az EU 5 milliárd dollár körüli gigabírságot szabott ki a nyáron a Google ellen. (Itt írtunk róla bővebben >>)

Trump úgy fogalmazott: őszintén szólva nem örül az EU által kiszabott bírságnak, mert mégiscsak egy amerikai céget büntettek meg. Ha valaki megbírságol egy amerikai vállalatot, akkor nekünk kellene megtennünk - mondta. Arra a kérdésre, hogy utasítja-e az amerikai igazságügy-minisztériumot, hogy vizsgálja meg, a Google monopolhelyzetben van-e, azt felelte: ez természetesen olyan dolog, amivel foglalkoznak.

Azt is megkérdezték, hogy a nagy tech-cégek (Google, Amazon, Facebook) feldarabolására bármikor adna-e ki utasítást. Trump azt válaszolta: ez már a korábbi kormányzatok idején is felmerült, de sose lett belőle semmi. Persze most ő a "főnök", és foglalkoznak ezzel a kérdéssel - ha a feldarabolással nem is, a trösztellenes lépésekkel mindenképp. Azt azonban hangsúlyozta: egyelőre nincsenek folyamatban ilyen intézkedések, csak vizsgálódnak az ügyben.

Kesztyűs kézzel bánnak a nagy cégekkel Trumpék

A The New York Times friss összeállításában eközben arról ír: a Trump-érában a korábbiakhoz képest dollármilliárdokat "spórolnak meg" a nagy amerikai cégek a bírságokon. Példaként megemlítik: az Obama-adminisztráció utolsó hónapjaiban a Walmart fölött egy közel egymilliárdos bírság esélye lebegett külföldi korrupciós ügyek miatt, a Barclays-szel szemben közel 7 milliárd dollár ügyben készültek kártérítést kiszabni a 2008-as válságban játszott szerepük miatt, és hasonló ügyben a Royal Bank of Scotland ellen is nyomozás készült. Miután Trump hatalomra került, sokkal enyhébb lett a kormányzat álláspontja: a Walmart ellen azóta sem emeltek vádat, a Barclays megúszta 2 milliárd dollárral az ügyet, az RBS pedig fizetett ugyan némi polgárjogi kártérítést, de vádat nem emeltek ellenük semmilyen bűnügyben.

A The New York Times külső szakértők segítségével összehasonlította az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) és az igazságügyi minisztérium aktivitását a Trump-éra első 20 hónapjában és az Obama-éra utolsó 20 hónapjában. (Ez a két testület felel első sorban a vállalati és pénzügyi szektor felügyeletéért.) Azt találták, hogy a SEC által kiszabott bírságok 62 százalékkal estek, az igazságügyi minisztérium 72 százalékkal alacsonyabb büntetési összeget rótt ki, és hasonló mértékben esett a polgárjogi bírságok kiszabott összege is.

A bankszektorral látványosan finomabban bánnak az utóbbi időben: a SEC az Obama-éra 20 hónapjában 1,7 milliárd dollárnyi bírságot szabott ki a bankokra, ami négyszer annyi, mint Trump idejében. Az igazságügyi minisztérium 17 ügyben járt el az eltelt 20 hónapban, míg ugyanennyi idő alatt Obama minisztériuma 71-ben.

Új szelek fújnak - kit kell megbüntetni, ha törvényt sért egy cég?

A NYT-nak nyilatkozó szakértők szerint bár a szövetségi kormány továbbra is vizsgálódik a kisebb és nagyobb cégeknél is, ha helytelen piaci magatartást észlelnek, jól látszik egyfajta változás a megközelítésben, ami kedvez a nagyvállalatoknak és egyes szektorok érdekeit előtérbe helyezi. A republikánus körökben sokan ítélik el a vállalatokra kiszabott bírságokat, mondván: nem fair, hogy a részvényeseket büntetik meg azért, mert a vállalat egyes alkalmazottai helytelenül jártak el.

A demokrata illetékesek viszont inkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy a részvényesek törvénytelen gyakorlatoknak köszönhetően értek el előnyöket, függetlenül attól, hogy ki volt a vétkes; a bírságok pedig visszatarthatják a cégeket a jövőbeli törvényszegéstől.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Egy Eb már nem elég, az impulzusvásárlás kora lejárt a fociban
Marosi Gergely | 2021. június 19. 05:37
John Jensentől Karel Poborskyig, Jan Erikssontól Nuno Gomesig sok olyan futballista volt az Európa-bajnokságok vagy világbajnokságok történetében, akinek játékjogát méregdrágán vették meg egy-egy kiugró teljesítmény után, hogy aztán a vevő végül csalódottan adja tovább őket. Öt éve Dzsudzsák Balázs lehangolva nyilatkozta, hogy a bravúros magyar Eb-szereplés után sem jöttek sorban az ajánlatok, ám az impulzus-vásárlások ideje alighanem elmúlt. Ettől függetlenül a klubok mellett ügynökségek sora figyeli játékosait hol örömmel, hol aggódva – hiszen egy nagy torna befolyásolja, befolyásolhatja a piaci értéket, és hamarosan kezdődik az átigazolási időszak.
Vállalat Óriási fejlesztés jön a Lego nyíregyházi gyáránál
MTI | 2021. június 18. 16:08
A kormány is beszáll 5,8 milliárd forinttal. 
Vállalat Hogy élesztené újra Budapestet a BKIK?
Privátbankár.hu | 2021. június 17. 13:46
A vendéglátóipar mellett más helyi, budapesti vállalkozásokat is segít majd a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara fogyasztásösztönző programja.
Vállalat Megint le lehet ülni az első ülésekre a BKK járatain
MTI | 2021. június 17. 10:40
És ismét lehet jegyet venni a sofőröknél.
Vállalat Megbírságolták Magyarország leggazdagabb emberének cégét
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 15:24
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 500 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki az Opus Global Nyrt.-re, mivel a Magyarország leggazdagabb emberének többségi tulajdonában lévő tőzsdei cég nem tette közzé időben a hóvégi jelentését.
Vállalat A cégalapításokból is látszik, felpörgött a vállalkozási kedv
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 14:47
A cégalapítások és megszűnések is azt tükrözik, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása utáni visszaesést követően élénkül a magyar gazdaság.
Vállalat Sokaknak kell a 219 ezer forint támogatás
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 11:11
Egy hét alatt több mint hétezren kérték az önfoglalkoztatók támogatását.
Vállalat Jól bekezdett Mészáros Lőrinc cége
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 09:55
Az Opus Global Nyrt. 8,1 milliárd forintos adózott eredményt ért el az első negyedévben. 
Vállalat Két német üzemben rövidített munkaidőt vezetett be a Daimler
MTI | 2021. június 15. 16:06
A globális chiphiány miatt ismét rövidített munkaidőt vezetett be a Daimler autógyártó két németországi üzemében a héten.
Vállalat Globális szolgáltatók közé léphet a 4iG az űrtávközlésben
Privátbankár.hu | 2021. június 15. 08:56
Bejelentette első nemzetközi tranzakcióját a 4iG Nyrt., mellyel tovább folytatódhat a cégcsoport távközlési portfoliójának építése, illetve űripari terjeszkedése.
hírlevél
depositphotos