10p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az Európai Unió teljes szén-dioxid-kibocsátásából mintegy 12%-ot tesz ki a személyautók használatából adódó szennyezés. Éppen ezért az EU egy szabályozó rendszert vezetett be, melynek fókuszában az autók egy kilométerre vetített szén-dioxid-kibocsátása áll. Az ötlet jó, de az idén életbe lépő új szabályozás mind az igazságosságot, mind a környezetvédelmi tényezőket figyelmen kívül hagyta.

Kilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátás: ezt az értéket találhatjuk meg az új autók adatlapjain, katalógusadataiban g/km3 mértékegységben megadva és ennek az EU által elfogadott célértéke 2015 és 2019 között 130 g/km volt (ami körülbelül 5,6 literes 100 kilométerenkénti fogyasztásnak felel meg egy benzines autóval) és ezt flottaátlagban, azaz a gyártó által eladott összes autó átlagában kellett teljesíteni.

2020-ban ezt a 130 g/km-es célértéket vágták meg alaposan, idén és jövőre már 95 g/km-es értéket kell(ene) teljesíteni flottaátlagban, de idén még kaptak egy kis könnyítést a gyártók: csak az eladott autók 95%-át kell beleszámolni az átlagba, azaz a legszennyezőbb 5% még a “bevezetési fázisnak” köszönhetően nem rontja le ez átlagot. Jövőre már ez a könnyítés sem lesz, minden egyes eladott autó beleszámít majd az átlagba.

Amelyik gyártó nem tudja teljesíteni a kitűzött átlagot, büntetést fizet, mégpedig minden g/km-nyi túllépés esetén 95 eurót, grammonként és autónként. Ez pedig nem kevés, nézzünk egy példát:

Az Európai Unióban nagyságrendileg havi 1 millió új autót helyeznek forgalomba – idén persze voltak ennél rosszabb hónapok, de például júniusban 949.700 darab autó talált gazdára, tehát normál körülmények között az 1 milliós adat egyáltalán nem túlzás. Az ICCT adatai szerint az európai piacon értékesítő legnagyobb gyártók idei flottaátlaga 112 g/km, azaz nagyon messze van a 95-ös célértéktől.

Az egyes autógyártók szén-dioxid-kibocsátási átlaga az NEDC és a WLTP szabványok alapján. Forrás: ICCT Market MonitorAz egyes autógyártók szén-dioxid-kibocsátási átlaga az NEDC és a WLTP szabványok alapján. Forrás: ICCT Market Monitor

Az egyes autógyártók szén-dioxid-kibocsátási átlaga az NEDC és a WLTP szabványok alapján. Forrás: ICCT Market Monitor

A különbség 17 g/km, azaz eladott autónként 17 x 95 euró = 1.615 euró lenne az uniós kasszába fizetendő összeg. 

Ez persze csak egy köztes szám, illetve elnagyolt átlag, mert egyrészt a flottaátlag kiszámításánál több kedvezményt is figyelembe lehet venni, másrészt pedig nagyon sokat nyom a latban az egyes gyártók modellkínálata. Például a sok kisautót gyártó PSA-csoport már kedvezmények nélkül is 99 g/km-es átlagot produkál, míg a BMW-nél ez az érték 117 g/km.

Mindenesetre az jól látható a fenti számokból, hogy az autónként akár többezer eurós környezetvédelmi büntetés nem esne jól a gyártóknak, hiszen sokszor éppen ennyi az egy-egy autón elért nyereségük. És itt jön képbe a számos kedvezmény, melyek egy része jogos és érthető, a maradékkal viszont az EU gyakorlatilag lábon lőtte magát és amellett, hogy a saját költségvetését csökkenti, még a környezetnek sem kedvez.

A kedvezményrendszer

Kezdjük a jó dolgokkal.

Az unió a 2020-as évet még az új szabályozás bevezető évének tekinti (phase-in), ezért idén még minden gyártónak automatikusan jár 3 pont. Mivel meglehetősen nagy volt az ugrás a követelményekben (130-ról 95-re), érthető, hogy az EU ad időt az átállásra, az uniónak sem az a célja, hogy földbe álljon az európai autógyártás.

Szintén üdvözlendő, hogy az EU az olyan technológiai újításokra is ad “bónuszpontokat” (eco-innovation credits), amelyek nem mérhetők a hagyományos módszerekkel, jellemzően ebbe a kategóriába tartozik a mild-hibrid technológia, mely ugyan nem ad önálló elektromos hajtást, de segít az üzemanyagfogyasztás leszorításában, plusz teljesítményt ad az autónak, a vásárlóra pedig semmilyen  kötelezettséget nem hárít (nem kell plusz adalék a motorba, nem kell tölteni), azaz kényelmes és tényleg hasznos.

Az ilyen megoldásokra az EU gyártónként legfeljebb 7 pontot ad, azaz a phase-in 3 pontjával együtt akár 10 ponttal növelhető a szén-dioxid kibocsátási keret, így a 95 g/km-ből akár 105 g / km is lehet, büntetés nélkül.

Nem véletlen, hogy számos gyártó jelentkezett mild-hibrid modellekkel, a Suzuki egy egész reklámkampányt húzott fel a mild-hibrid Swiftre, a Mazda szép csendben beépítette a rendszert az új 3-asba (nem is kapható enélkül), a Ford pedig lassan a teljes modellpalettáját felszerelte különféle hibrid-rendszerekkel, most éppen a Focus kapott elektromos rásegítést, amely így már be is fér a 95 g/km-es limit alá, az NEDC szabvány szerint 93 g/km-es értékkel.

Innen viszont már árnyaltabbá válik a kép.

Védik a német prémiumgyártókat

A 95 g/km-es kibocsátási limit csak egy kommunikált átlag, valójában minden autógyártóra más-más konkrét érték vonatkozik, mert az EU az egyes gyártók által eladott autók átlagos súlyával korrigálja a kibocsátási limitet, ráadásul a rossz irányban. Ahelyett, hogy a gyárakat könnyebb – és ezáltal eleve kevesebbet fogyasztó, tehát kevesebbet szennyező – autók fejlesztésére ösztönöznék, a nehezebb autókat gyártó vállalatokra magasabb kibocsátási limitet határoznak meg.

Ennek hivatalos indoklása az, hogy meg kell tartani az autópiac sokszínűségét, és a súllyal egyenes arányban növekszik a jármű hasznossága is, de könnyen észrevehető, hogy ez a szabályozási furcsaság a német autólobbi eredménye, mindennél többet árul el az alábbi ábra:

A főbb autógyártókra vonatkozó kibocsátási limitek az átlagos súly függvényében. Forrás: ICCT.orgA főbb autógyártókra vonatkozó kibocsátási limitek az átlagos súly függvényében. Forrás: ICCT.org

A főbb autógyártókra vonatkozó kibocsátási limitek az átlagos súly függvényében. Forrás: ICCT.org

  • Az ábrán a felső emelkedő csík az előző, tavalyi évig érvényes kibocsátási limitet mutatja (ennek az átlaga volt 130 g/km)
  • A felső, teli pöttyök az egyes autógyártók 2016-os, tényleges kibocsátási értékeit (függőleges tengely) és a flotta átlagos súlyát (vízszintes tengely)
  • Az alsó emelkedő csík pedig a 2021-es becsült kibocsátási célokat ábrázolja a flotta átlagos súlyával korrigálva

Elég szembetűnő, hogy a Daimler (a Mercedes-Benz márka anyacége) és a BMW mennyivel nehezebb autókat gyárt a konkurenseknél, a harmadik helyre pedig egy újabb német gyártó, a Volkswagen fut be, ahol a csoporton belüli Audi és Porsche húzza felfelé a flotta súlyának átlagát.

Mi erre az EU válasza? A Fiat-Chrysler, a Renault-Nissan csoport, a Toyota és a PSA-csoport teljesítsen még keményebb célt, mint a 95 g/km-es átlag, a Daimlernek viszont 102 g/km-ig nem jár büntetés. 

Ha ez nem lenne elég, van tovább is, jönnek a szuperkreditek és a gyártói együttműködések.

Mi az a szuperkredit?

A szuperkredit alapötlete egyáltalán nem rossz: az egyes gyártók maximálisan 7,5 kreditpontot (azaz 7,5 g / km-es szén-dioxid-kibocsátási kedvezményt kaphatnak abban az esetben, ha zéró kibocsátású (teljesen elektromos) vagy alacsony kibocsátású (konnektoros hibrid) modelleket dobnak piacra. A feltételeknek azok az autók felelnek meg, amelyek szén-dioxid-kibocsátása 50 g/km alatt van.

Az 50 g/km-es limitnek megfelelő eladott autókat 2020-ban 2-es szorzóval, 2021-ben 1,67-es szorzóval, 2022-ben pedig 1,33-as szorzóval veszik figyelembe a flottaátlag kiszámításánál, tehát idén például egy konnektoros hibrid eladása kettőnek számít, ezzel is csökken a flottaátlag. Ezzel még mindig nem lenne baj, de a rendszerben van két kiskapu, amit az autógyártó nagyvállalatok ki is használnak.

NEDC vs. WLTP

Az egyik maga a mérés szabályozása: az EU még mindig az 1980-as években készített, és azóta csak foltozgatott NEDC mérési ciklust veszi alapul az új autók károsanyag-kibocsátási és üzemanyag fogyasztási értékeinek meghatározásához. Az NEDC rendszerben, laboratóriumi körülmények között elvégzett teszteknek nem sok közük van a valós vezetési körülményekhez, így legtöbbször a gyakorlatban elérhetetlen fogyasztási adatokat határoznak meg.

Az NEDC rendszer le lesz váltva a jóval életközelibb WLTP-szabványra, de a hivatalos elszámolások – és így a szén-dioxid kibocsátási limitek meghatározása is – egyelőre az NEDC-szabvány szerint működnek. Hogy mekkora a két rendszer közötti különbség? Óriási.

A cikk elején említett 112 g / km-es európai (NEDC szerinti) flottaátlag, a WLTP-szabvány szerint 135 g/km. Tehát az EU által átlagként meghatározott 95 g / km WLTP szerint valahol 120 g/km körül lehet.

Ráadásul a konnektorról tölthető hibridek adatait még tovább torzítja az NEDC-szabvány, a teszt ugyanis csak 11 kilométert fed le, amit könnyedén teljesít kizárólag elektromos módban bármelyik elektromos hajtással rendelkező típus – így viszont a katalógusba / szén-dioxid kibocsátási elszámolásba egy rendkívül torz érték kerül be, amivel egyes gyártók olyan modellekre is kapnak szuperkreditet, amelyek valós körülmények között nem feltétlenül takarékosak.

Ha például a Daimler egy Mercedes GLE 350e hibridre kér szuperkreditet, megkapja, mert az NEDC-szabvány szerint az autó szén-dioxid- kibocsátása 21-28 g/km, elektromos hatótávja 100 km körüli. Ja, hogy 2,5 tonna, 330 lóerő, és ha kifogy belőle az áram, akkor hirtelen 200 g/km fölé ugrik a kibocsátása? Az nem baj.

Persze, van az az élethelyzet, amikor egy ilyen autó valóban csak árammal közlekedik, a gazdája rendszeresen feltölti és nem, vagy csak alig használja a benzinmotort. De mi van akkor, ha messzebb kell utazni, mint 100 km, és nincs idő töltögetni?

Fentiekkel nem a Daimler érdemeit szeretném kisebbíteni, hiszen a GLE természetesen egy jó autó – sőt, profitorientált vállalatként minden autógyártónak az a dolga, hogy megtalálják és kihasználják az ilyen kiskapukat, de egy ilyen mérési ciklusra alapozni a teljes uniós autópiac szabályozását és büntetéseit, erősen kérdéses.

Sokkal igazságosabb lenne, ha a kibocsátási- és fogyasztási értékeket az elektromos üzemmódot a benzines hatótávval keverve határoznák meg. Például 100 km elektromosan, majd 2-300 km benzinnel. Vagy egyszerűen csak azok a hibridek kapnák meg a szuperkreditet, amelyek nem elektromos üzemmódban is teljesítenek bizonyos követelményeket.

Gyártói együttműködések

Az uniós szabályozás lehetőséget biztosít arra is, hogy egyes autógyártók közösen teljesítsék az előírt szén-dioxid kibocsátási célt. Így tett például a Toyota és a Mazda is, ahol az utóbbi, viszonylag kis autópiaci részesedéssel bíró cégként később fogott neki az elektromos fejlesztéseknek és ilyen együttműködést kötött a Fiat-Chrysler is a Teslával.

Utóbbi két szempontból is érdekes: egyrészt, mivel a Tesla kizárólag elektromos autókat gyárt, a szuperkreditekkel csoportszinten erősen csökkenti a szén-dioxid kibocsátási átlagot, de az FCA-Tesla az idei év eddigi részében még így is jócskán meghaladta a limitet, 117 g/km-en állnak úgy, hogy az autók súlyával történő korrekció miatt nekik nem az átlagos 95 g/km-t, hanem 91 körüli értéket kellene teljesíteniük.

A másik érdekesség, hogy ha ezáltal kevesebb büntetést is tud fizetni az FCA, a Teslával való együttműködés sincs ingyen: a Fiat-Chrysler 2020 első három negyedévében 1,18 milliárd dollárt fizetett a Teslának a szabályozási kreditekért, miközben a Tesla teljes nyeresége 2020 első három negyedévében 451 millió dollár volt.

Tehát kissé sarkítva a dolgot, az uniós szén-dioxid kibocsátási szabályozás amellett, hogy erősen lejt a német prémiumgyártók felé, még az amerikai Tesla működését is nyereségessé tette…

Összegzés

Mint sok más esetben az Európai Unió működésében, ezúttal is adott egy jó ötlet és egy nemes cél, majd következik a végtelen bürokrácia, jönnek a lobbiszervezetek és megszületik egy bonyolult szabályozás, tele ellentmondásokkal, amely egyszerűbben kidolgozva jóval hatékonyabban tudna működni.

Azért ne adjuk fel a reményt, a WLTP-szabványra történő átállás már önmagában is jó irányba tereli a dolgokat, a kérdés csak az időtáv.

Forrás: ICCT / ec.europa.eu / Kitekintő

Szerző: Lazók Rómeó

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Rekordot döntött a hazai könyvkiadás
MTI | 2021. június 11. 13:40
2010 óta tavaly jelent meg a legtöbb könyv Magyarországon.
Vásárló Újraindul a reptéri buszjárat
MTI | 2021. június 11. 13:24
Hétfőtől ismét közlekedik a 100E jelzésű járat.
Vásárló Teljes körű védelem lángálló és antisztatikus alsóruházattal
Márkázott tartalom | 2021. június 11. 12:23
  Laikusként a lángálló és antisztatikus ruhák hallatán legtöbbünknek a tűzoltók és az autóversenyzők által viselt ruházat ugrik be. A magas hőhatás okozta sérülések elkerülése végett viselt daraboknál kiemelten fontos a minőség és megbízhatóság kérdése. Jó esetben az ilyen ruhadaraboknak egyszer kell tökéletes védelmet nyújtaniuk, akkor azonban nem lehet kérdés, hogy hibátlanul kell ellátniuk azt a feladatukat, amiért viseljük őket.
Vásárló Negatív teszttel is beengedik a Hungaroringre a külföldieket
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 10. 17:38
Negatív teszttel is jöhetnek a külföldiek az itthon idén nyáron rendezett három nemzetközi autóversenyre.
Vásárló Történelmi csúcson a nagybevásárlás - megint meglódult az élelmiszerár-emelkedés
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. június 8. 18:05
Az elmúlt hónapokhoz képest komolyabb áremelkedést tapasztaltunk a hazai hipermarketekben végzett rendszeres Árkosár-felmérésünk 2021. júniusi epizódjában - most először emelkedett 23 ezer forint fölé az átlagos kosárérték. Az étolaj továbbra is az egyik leginkább dráguló áru, de margarinért is jóval többet kérnek most, mint egy évvel ezelőtt - az aktuális rekordert pedig a szeszesitalok között találtuk meg. Több termék esetében is további áremelkedést ígérnek a szakértők.
Vásárló Volkswagen szervókormány javítása: tények és tévhitek
Márkázott tartalom | 2021. június 7. 10:52
A Volkswagen konszern német autógyártó vállalat, az egyik legnagyobb autógyártó az egész földkerekségen. A cégcsoporthoz tartozik a névadó Volkswagenen kívül az Audi és a Skoda is, azt azonban kevesebben tudják, hogy a Scania és a MAN is tagja a csoportnak. Számos legenda kering a neten arról, hogy a Volkswagenek esetében gyakori-e vagy sem a szervókormánnyal kapcsolatos meghibásodások száma. Ezekről lesz szó az alábbiakban!
Vásárló Miért van szükséged neked is egy légtisztítóra?
Márkázott tartalom | 2021. június 5. 13:16
Valószínűleg nem is gondolnád, hogy lakásod levegője mennyi szennyeződéssel van tele. Még egy alapos szellőztetést követően is rengeteg káros anyag van, ami a levegőben kering, főleg, ha magas a légszennyezettség a környezetedben.
Vásárló Az idei nyári gyerek cipő trendek
Márkázott tartalom | 2021. június 5. 10:14
Gyermekednek keresel olcsó, de mégis minőségi és tartós darabot? Stílusos és egyedi lábbelit vásárolnál a számára? Akkor itt az ideje szétnézni az idei nyári kínálatban, ahol szinte minden színben találhatsz megfelelő darabot. Az olcsó és minőségi gyerek cipők kínálata szerencsére hatalmas, így senkinek nem kell aggódnia, amikor vásárlásra kerül a sor. De vajon, hogy alakul a 2021-es trend a gyerek cipők terén? Ebből a cikkből minden kiderül!
Vásárló Milyen kétkerekűt válasszunk, ha biciklizésre adjuk a fejünket?
Márkázott tartalom | 2021. június 5. 09:47
Találjuk meg az ideális típust! A kerékpározás jótékony egészségügyi hatásaiban talán ma már senki sem kételkedik, de mégis akadnak, akik vonakodnak egy saját bicikli beszerzésétől. Ennek magyarázata sok esetben az, hogy nem ismerik a lehetőségeiket kellően, pedig a kerékpározás kínálta megoldások jóval sokszínűbbek, mint azt elsőre gondolnánk.
Vásárló A gardrób elmaradhatatlan kiegészítői: kézitáskák, oldaltáskák
Márkázott tartalom | 2021. június 4. 13:05
  A női ruhatár alapvető kelléke, minden évben, minden évszakban van ok a beszerzésére, és ha azt vesszük, egy teljes világ elfér benne - mi az? Nem vitás, a női táska. A gardrób elengedhetetlen kelléke számtalan változatban beszerezhető, és a divat változása indokolja is, hogy lehetőség szerint aki tud, új mutatós darabokat szerezzen be időközönként belőle. A modellek évről évre, sőt évszakról évszakra változnak, lássuk, milyen divatos darabok vannak jelenleg a piacon!
Friss
hírlevél
depositphotos