3p

Az elmúlt években a hazai munkaerőpiacot leginkább egy szóval lehet leírni: hiány. Ilyen mértékű munkaerőhiánnyal még nem igazán találkozhattunk az elmúlt évtizedekben. Teljesen új helyzet ez a cég és az állam számára is. Muszáj alternatív megoldásokat keresni, ilyen lehet például a mongol munkavállalók alkalmazása.

Hogyan lehet mongol munkaerőt toborozni?

Ez egy egyáltalán nem egyszerű folyamat. Olyan tudásra van szükség, amivel a hazai cégek döntő többsége nem rendelkezik. Aggódni nem kell, mert létezik megoldás: például a TERENDO mongol munkaerő-szakértő bevonása a toborzásba, aki kiépült kapcsolati hálóval és hatalmas tapasztalattal rendelkezik ezen a területen.

A folyamat nem a toborzással kezdődik, hanem az igények tisztázásával: hány munkavállalóra van szükség, milyen pozíciókra, szakképesítésre, háttérre, stb. Ha ezek megvannak, utána kezdődhet el a toborzás, ahol a megfelelő jelöltek kerülnek kiválasztásra a kritériumokkal összhangban. Ha ez megvan, akkor jöhet az adminisztráció, a munkavállalási célú tartózkodási engedélyek beszerzése, valamint az utazásszervezés. Ezek mindegyikében maximálisan tudnak segíteni a munkaerő-szakértők. Végül pedig jönnek a HR feladatok, a tolmácsolás, valamint a munkába állás.

Miért pont a mongol munkavállaló a jó választás?

Mongólia nem igazán a közelben van, hisz Ázsia mélyén, Oroszország és Kína ölelésében helyezkedik el. A lakossága mindössze 3.400.000 fő, de területileg még így is a világ 18. legnagyobb országa. A népesség nagy része, több mint 1 millió fő a fővárosban, Ulánbátorban él. Ők is cirill betűvel írnak, az idősebb generációk előfordul, hogy értik és beszélik is az orosz nyelvet. Ez előnyös lehet, mivel Magyarországon több ezer olyan munkavállaló van, aki szintén beszéli az oroszt.

Számtalan területen lehet őket alkalmazni, mivel a munkabírásuk és a munkamoráljuk is kimagasló. Feldolgozóipar, vendéglátás, autóipar, logisztika, fuvarozás: ez mind olyan terület, ahol megállják a helyüket. A magyar állam az elmúlt években könnyítette a mongol munkavállalók alkalmazását, ezért is lenne hiba nem ezt a forrást használni az üres pozíciók feltöltésére.

Hazai forrásból tényleg nem lehet megoldani?

Az, hogy munkaerőhiány van Magyarországon, elég sok tényezőnek “köszönhető”. Amit jelenleg a szakértők látnak és jósolnak, hogy még sok időre van szükség ahhoz, hogy a helyzet egyáltalán elmozduljon. Ez még korántsem a megoldás időpontja, csak a változásé. A cégek viszont nem várhatnak ennyit, még pár hónapot sem. Az üres pozíciókat fel kell tölteni, különben az a teljesítmény rovására fog menni.

A magyar gazdaságon már érződnek a munkaerőhiány negatív hatásai. Ezért is lépett az állam és könnyítette meg a külföldiek alkalmazását. A folyamat nem rövid, a toborzás elkezdésétől a munkába állásig 3-5 hónap is eltelhet, ezért is ajánlott minél hamarabb felvenni a kapcsolatot egy munkaerő-szakértővel.

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Ritka kellemetlen hírt kaptak a magyar autósok - megint megjelent a 600 forintos benzin réme?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:55
Rendkívüli áremelkedés jön.
Vásárló Idegesítik a súlycsökkentő gyógyszerek a fogyókúra- és a hízókúraipart
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:24
Nem tudják hogyan reagáljanak a súlycsökkentő gyógyszerek erőteljes előretörésére az élelmiszeripari vállalatok és a fitneszbiziniszben érdekelt szolgáltató cégek.
Vásárló Sosem látott újdonságok a parfümpiacon: ez már az új világ?
Elek Lenke | 2024. június 16. 16:07
A 21. század a szagokról szól. Mindennek finom, kellemes, egyedi illatúnak kell lennie. A  globális parfümpiac egyre nő, és ez a tendencia itthon is érezhető. Több mint 10 milliárd forintot költenek évente a magyarok parfümökre, és nemcsak a nők. Főleg külföldi termékekre adnak ki ennyi pénzt, hiszen Magyarországon nem létezik ez az iparág, eltekintve néhány niche, azaz egyedi, művészi, designer illatkompozíciótól.
Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
Vásárló Mindent vitt a Lidl és a barátja a szomszédban
Buksza blog | 2024. június 5. 10:55
Akárcsak Magyarországon, Romániában is a Lidl az egyik legnépszerűbb áruházlánc. Évek óta első helyen áll, most megvédte a címét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG