3p

Mindenkinek volt már dolga összevissza kacsázó kerekű, imbolygó bevásárlókocsival, ami enyhén szólva
nem járul hozzá ahhoz, amit az áruházláncok pr-osai „jó bevásárlási élménynek” szoktak nevezni.

Régóta kering a városlakók körében az a hétköznapi legenda, miszerint az áruházláncok direkt rongálják meg bevásárlókocsijaik egy részének kerekét, hogy manipulálják a vevőket – írta a CNN. Az összeesküvés-elmélet szerint az a céljuk, hogy megnehezítsék a kocsik tolását, így lelassítsák a vásárlót, aki ennek következtében több időt tölt a polcok árukínálatának böngészésével.

Miért mennek tönkre a bevásárlókocsik. Van egy válasz. Fotó:
Miért mennek tönkre a bevásárlókocsik. Van egy válasz. Fotó:

A prózai valóság azonban messze van a zseniálisnak vagy inkább véleményesnek vélt marketinghúzástól. Valójában a bevásárlókocsik kerekei azért válnak imbolygóvá, billegővé, rakoncátlanná, mert megadják magukat a brutális mindennapi terhelésnek – mondta Alex Poulos, az R.W. Rogers vállalat igazgatója. Ez a cég ezrével szállítja a bevásárlókocsikat az áruházláncoknak.

Nem terepjárók

Erre bizonyíték - legalábbis a cikk szerint -, ha valaki összehasonlítja azokat a bevásárlókocsikat, amelyek csak az áruházakon belül "futnak", azokkal, amelyeket a parkolókban is tologatnak. Az utóbbiak sokkal rosszabb állapotban vannak, miután a rücskös felületen zötykölődnek viszonlyag pici kerekeiken. Ez tönkreteszi a kerekek rögzítőlemezeit és csavarjait. Az üzleten belüli használat esetén hat-nyolc évig nincs gond a bevásárlókocsikkal. A szabadban is megfordulók esetén két-három évre rövidül ez az idő.

Az USA-ban nem divatos az az európai szokás, hogy a bevásárlókocsikat 100 forintos érmével vagy azt
helyettesítő eszközzel kvázi bérlik a vevők. Ez arra készteti őket, hogy visszatolják azokat tárolóikba. A szerteszét hagyott kocsiknak ugyanis nem tesznek jót a hótól a forróságig változó időjárási körülmények.

Valódi megoldást egyébként a gumikerekek használata jelentene, ám ezek kétszer annyiba kerülnek, mint a kemény műanyagból készült társaik. Ezt a befektetést pedig nem szívesen vállalják a kiskereskedők, ezért inkább cserélgetik az idő előtt elhasználódó bevásárlókocsikat.

Hibák Magyarországon

Évekkel ezelőtt a Buksza - a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Mfor és Privátbankár mindennapi pénzügyekkel és kiskereskedelemmel foglalkozó szerkesztőségi blogja - a magyar boltláncoknál érdeklődött bevásárlókocsi-ügyben. 

Beszámolójuk szerint van olyan boltlánc, amelynek 50 ezer darabos bevásárlókocsi-flottája van. A legtöbbször a kocsiknál a kerékmegszorulás, a rozsdásodás, az érmetartó meghibásodása jelentkezik hibaként. 

 

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
Vásárló A Lidl nagyobbat harapott az osztrák piacból
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 18:36
Az osztrák Lidl növelte piaci részesedését Ausztriában. 
Vásárló A környezettudatos stretchfóliák alkalmazásának előnyei
Márkázott tartalom | 2024. április 4. 12:57
Biztosan te is láttál már olyan videót a közösségi média platformokon, amelyekben fóliák és műanyag flakonok között úszkáló állatok láthatók. Ezek ékesen bizonyítják, hogy égető szükség van a hatékony és környezettudatos megoldásokra az ipari fóliázás terén is.
Vásárló A jakuzzi külseje is fontos
Márkázott tartalom | 2024. április 3. 12:49
A masszázsmedence pozitív tulajdonságai akkor érvényesülnek igazán, ha rendszeresen sor kerül a használatára. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a külsejében is örömét lelje mindenki. Fontosak a tetszetős formák, a modern színek és az időtállóság. A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.
Vásárló Pocsék dolog vár pénteken a magyar autósokra
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 11:22
Emelkednek az üzemanyagok árai. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG