Spárga-ültetvény Jakabszálláson. MTI Fotó: Ujvári Sándor |
Míg 2012-ben 1449 hektáron, 2016-ban már 1648 hektáron termesztettek spárgát az országban, az utóbbi években nőtt a termés mennyisége is, tavaly már mintegy 6,3 ezer tonna spárga termett - írta a Magyar Hírlap a Magyar Agrárgazdasági Kamara közlése alapján.
Tisztességes jövedelmet hoz
Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a lapnak elmondta, a spárgát mindig el lehet adni, tisztességes jövedelmet hoz, ezért foglalkoznak vele egyre többen. A fehér spárga fő termőterületei Csongrád, Tolna és Bács-Kiskun megyében találhatóak; ez a változat nem kaphat fényt, ezért fekete fóliával takarják le. A zöld spárga a kötöttebb talajt kedveli és nem fényérzékeny, a Nébih adatai szerint az utóbbi időben főként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik nagyobb mennyiségben.
Németországban a magyar fehér és zöld spárga is kedvelt csemege, a termés csaknem 90 százalékát exportálják, a skandináv országokba is jut belőle.
Mi a különbség a zöld és a sárga között?
A két termék nem két faj, hanem ugyanaz a növény: a zöld a zsengébb, a fehér az érettebb spárga, amit nem ért napfény.
Fotó: Valkai Nikoletta / Privátbankár.hu |
A Nébih összefoglalója szerint Közép-Európában a fehér spárga a legkedveltebb, lágy, kellemes, enyhén aromás íze miatt. Ennél a változatnál fontos, hogy a spárgát a fej aljától a síp végéig teljesen hámozzuk meg. A fás sípvégeket feltétlenül vágjuk le, különben a rostos, rágós, sok esetben kissé kesernyés rész élvezhetetlenné teszi a belőle készült ételt.
A zöld spárga íze nyersen fogyasztva kissé a zöldborsóra emlékeztet. Nem szükséges teljesen meghámozni, elegendő a szár alsó harmadát megtisztítani, de az igazán zsenge példányoknál még ez is elhagyható. Fontos azonban, hogy a szár alsó – általában kemény és rostos – részét a zöld spárgánál is vágjuk le.
Valamennyi típus legértékesebb része a csúcsa, a spárgafej. Ez a spárga legzsengébb része, ezért elkészítéséhez lényegesen kevesebb főzési, illetve sütési időre van szükség.
Egészséges
A Nébih összefoglalója szerint a tavasszal szezonális spárga számos jó tulajdonsággal bír. A szénhidrát- és zsírtartalma elhanyagolható, annál fontosabb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Emellett gazdag káliumforrás; foszfor, kalcium, magnézium, sőt vas is nagy mennyiségben található benne, ugyanakkor nátriumtartalma alacsony.
Mennyibe kerül?
A magyar fehér spárga már április végétől kapható, jellemzően félkilós csomagokban árulják. Ára jelenleg kilónként 900 és 1600 forint között mozog:
2016. 18. hét | 2017. 18. hét | Változás | |
Fehér | 973 | 1049 | +7,81% |
Zöld | 1267 | 1175 | -7,28% |
Forrás: Agrárgazdasági Kutató Intézet / Privátbankár.hu |
Amiről a spárga kapcsán beszélnünk kell: a vizelet
A spárga fogyasztásának vagy egy meghökkentő mellékhatása: fogyasztása után egy kénvegyület, a metil-merkaptán lebontása miatt lesz szagos a vizelet. Ennél már csak az meghökkentőbb, hogy nem mindenkiben van meg a merkaptán lebontásához szükséges enzim génje - derül ki a webbeteg.hu összefoglalójából. Így nem mindenkinek lesz szagos a vizelete, és nem is mindenki érzi a szagát.