4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre nagyobb területen termesztik a spárgát Magyarországon, ami a hazai fogyasztók körében is egyre kedveltebb annak ellenére, hogy a termés 90 százalékát exportálják. Sokan a fehérre esküsznek, mások a zöldet kedvelik jobban - az azonban biztos, hogy nagyon egészséges, rengeteg jó tulajdonsága van, ezért érdemes fogyasztani még akkor is, ha van egy kissé kellemetlen mellékhatása.
Spárga-ültetvény Jakabszálláson. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Míg 2012-ben 1449 hektáron, 2016-ban már 1648 hektáron termesztettek spárgát az országban, az utóbbi években nőtt a termés mennyisége is, tavaly már mintegy 6,3 ezer tonna spárga termett - írta a Magyar Hírlap a Magyar Agrárgazdasági Kamara közlése alapján.

Tisztességes jövedelmet hoz

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a lapnak elmondta, a spárgát mindig el lehet adni, tisztességes jövedelmet hoz, ezért foglalkoznak vele egyre többen. A fehér spárga fő termőterületei Csongrád, Tolna és Bács-Kiskun megyében találhatóak; ez a változat nem kaphat fényt, ezért fekete fóliával takarják le. A zöld spárga a kötöttebb talajt kedveli és nem fényérzékeny, a Nébih adatai szerint az utóbbi időben főként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik nagyobb mennyiségben.

Németországban a magyar fehér és zöld spárga is kedvelt csemege, a termés csaknem 90 százalékát exportálják, a skandináv országokba is jut belőle.

Mi a különbség a zöld és a sárga között?

A két termék nem két faj, hanem ugyanaz a növény: a zöld a zsengébb, a fehér az érettebb spárga, amit nem ért napfény.

Fotó: Valkai Nikoletta / Privátbankár.hu

A Nébih összefoglalója szerint Közép-Európában a fehér spárga a legkedveltebb, lágy, kellemes, enyhén aromás íze miatt. Ennél a változatnál fontos, hogy a spárgát a fej aljától a síp végéig teljesen hámozzuk meg. A fás sípvégeket feltétlenül vágjuk le, különben a rostos, rágós, sok esetben kissé kesernyés rész élvezhetetlenné teszi a belőle készült ételt.

A zöld spárga íze nyersen fogyasztva kissé a zöldborsóra emlékeztet. Nem szükséges teljesen meghámozni, elegendő a szár alsó harmadát megtisztítani, de az igazán zsenge példányoknál még ez is elhagyható. Fontos azonban, hogy a szár alsó – általában kemény és rostos – részét a zöld spárgánál is vágjuk le.

Valamennyi típus legértékesebb része a csúcsa, a spárgafej. Ez a spárga legzsengébb része, ezért elkészítéséhez lényegesen kevesebb főzési, illetve sütési időre van szükség.

Egészséges

A Nébih összefoglalója szerint a tavasszal szezonális spárga számos jó tulajdonsággal bír. A szénhidrát- és zsírtartalma elhanyagolható, annál fontosabb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Emellett gazdag káliumforrás; foszfor, kalcium, magnézium, sőt vas is nagy mennyiségben található benne, ugyanakkor nátriumtartalma alacsony.

Mennyibe kerül?

A magyar fehér spárga már április végétől kapható, jellemzően félkilós csomagokban árulják. Ára jelenleg kilónként 900 és 1600 forint között mozog:

Spárgafajták átlagára a budapesti piacokon (Ft/kg)
2016. 18. hét 2017. 18. hét Változás
Fehér 973 1049 +7,81%
Zöld 1267 1175 -7,28%
Forrás: Agrárgazdasági Kutató Intézet / Privátbankár.hu

Amiről a spárga kapcsán beszélnünk kell: a vizelet

A spárga fogyasztásának vagy egy meghökkentő mellékhatása: fogyasztása után egy kénvegyület, a metil-merkaptán lebontása miatt lesz szagos a vizelet. Ennél már csak az meghökkentőbb, hogy  nem mindenkiben van meg a merkaptán lebontásához szükséges enzim génje - derül ki a webbeteg.hu összefoglalójából. Így nem mindenkinek lesz szagos a vizelete, és nem is mindenki érzi a szagát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG