<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Lendületesen bővült novemberben a kiskereskedelem, az év végészére is jó lehet az adat.

A KSH adatai szerint novemberben 4,8 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva. Részleteket ebben a korábbi cikkünkben olvashat >>>>

Az adat megfelelt a várakozásoknak – közölte Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste elemzői az adatokat kommentálva. A január és november közötti időszakban 5,6 százalékkal meghaladta 2014 hasonló időszakában mért értéket. A bővülést segítette a nettó reálbérek stabil növekedése. Emellett pedig a fogyasztói bizalmi indexek továbbra is erős szinteken tartózkodnak - jegyzeték meg az elemzők.

Azt vettük, amit eddig is

A kiskereskedelmi forgalom szerkezete érdemben nem változott novemberben. Az élelmiszer, illetve a nem-élelmiszer kiskereskedelem is lendületesen bővült, 2,5 százalék, illetve 6,9 százalékkal (év/év). Ezzel szemben az üzemanyag-kiskereskedelem veszített valamelyest a lendületéből, hiszen az év elejétől mért 5,7 százalékos (év/év) átlagnál lassabb, 4,4 százalékos ütemet ért el.

Véleményünk szerint decemberben is megmaradhatott a kiskereskedelmi forgalom lendületes bővülése és a 2015-ös év egészében 5,8 százalékkal bővülhetett. Azt gondoljuk, hogy idén sem lesz másképp, a kiskereskedelmi forgalom növekedése folytatódhat, azonban az ütem lassulhat, ami részben technikai tényezőkre vezethető vissza. Ilyen tényező például az, hogy az elektronikus pénztárgépek fehérítő hatása halványulhat.

hirdetés

Tehát idén 4-5 százalékkal bővülhet a kiskereskedelmi forgalom, amelyet támogatni fog a személyi jövedelemadó egy százalékpontos csökkentése, illetve az alacsony inflációs környezet is.

Így alakulhatott december

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme decemberben is 4,5 százalék körül maradhat, mivel a növekvő reálbérek és foglalkoztatás mellett a devizahitelek tavalyi elszámolása is jelentősen növelte a háztartások elkölthető jövedelmét. Az újra megugró fogyasztói bizalom szintén dinamikus forgalomnövekedést vetít előre. A hiteltörlesztések kiszámíthatóvá válása egyre kevésbé indokolja a háztartások óvatossági megtakarításait, így az elmúlt években elhalasztott fogyasztás pótlása is hozzájárulhat a fogyasztás dinamikus növekedéséhez.

A tavalyi év elején – részben az online pénztárgépek bevezetése által okozott – magas bázis miatt idén kissé mérséklődik a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme, így éves átlagban 3,4 százalékos növekedésre számít Suppan Gergely a tavalyi 5,4-5,5 százalékos növekedés után. Idén a dinamikusan, 4-4,5 százalékkal emelkedő bérek mellett a szja csökkentés is támogatja a fogyasztás növekedését, mivel a nettó bérek 5,5-6 százalékkal, a nettó reálbérek a 2 százalékos, vagy az alatti infláció mellett 3,5-4 százalékkal emelkedhetnek - jegyzete meg az elemző.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Milyen szerszámok kellenek, ha az autóval nincs minden rendben?
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:36
Az autók és motorok mindennapjaink fontos eszközei. Nélkülük már szinte el sem tudjuk képzelni az életünket. Fontos segítőink mind a munkában, mind pedig a magánéletben.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Vásárló Kollagénbevitel természetes formában
Márkázott tartalom | 2021. november 12. 18:45
Mit érdemes tudni a kollagénről? Milyen élettani szerepe van? Miért fontos az egészségünk szempontjából? Miért érdemes fogyasztani? Hogyan vihető be természetes formában? Mutatjuk a válaszokat! A kollagén teherbíró rostos fehérje, mely aminosavakból áll. Fontos alkotóeleme a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek, a csontoknak, az ínszalagoknak, az izmoknak, az inaknak és az ereknek.
Vásárló A szilveszter még bizonytalan – hol lazítanak az év végén a magyarok?
MTI | 2021. november 12. 18:26
Nagyjából háromszor többen foglaltak már karácsonyi utazást idén, mint egy évvel korábban, a foglalások 99 százaléka belföldi úti célra szól.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló