<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Lendületesen bővült novemberben a kiskereskedelem, az év végészére is jó lehet az adat.

A KSH adatai szerint novemberben 4,8 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva. Részleteket ebben a korábbi cikkünkben olvashat >>>>

Az adat megfelelt a várakozásoknak – közölte Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste elemzői az adatokat kommentálva. A január és november közötti időszakban 5,6 százalékkal meghaladta 2014 hasonló időszakában mért értéket. A bővülést segítette a nettó reálbérek stabil növekedése. Emellett pedig a fogyasztói bizalmi indexek továbbra is erős szinteken tartózkodnak - jegyzeték meg az elemzők.

Azt vettük, amit eddig is

A kiskereskedelmi forgalom szerkezete érdemben nem változott novemberben. Az élelmiszer, illetve a nem-élelmiszer kiskereskedelem is lendületesen bővült, 2,5 százalék, illetve 6,9 százalékkal (év/év). Ezzel szemben az üzemanyag-kiskereskedelem veszített valamelyest a lendületéből, hiszen az év elejétől mért 5,7 százalékos (év/év) átlagnál lassabb, 4,4 százalékos ütemet ért el.

Véleményünk szerint decemberben is megmaradhatott a kiskereskedelmi forgalom lendületes bővülése és a 2015-ös év egészében 5,8 százalékkal bővülhetett. Azt gondoljuk, hogy idén sem lesz másképp, a kiskereskedelmi forgalom növekedése folytatódhat, azonban az ütem lassulhat, ami részben technikai tényezőkre vezethető vissza. Ilyen tényező például az, hogy az elektronikus pénztárgépek fehérítő hatása halványulhat.

Tehát idén 4-5 százalékkal bővülhet a kiskereskedelmi forgalom, amelyet támogatni fog a személyi jövedelemadó egy százalékpontos csökkentése, illetve az alacsony inflációs környezet is.

Így alakulhatott december

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme decemberben is 4,5 százalék körül maradhat, mivel a növekvő reálbérek és foglalkoztatás mellett a devizahitelek tavalyi elszámolása is jelentősen növelte a háztartások elkölthető jövedelmét. Az újra megugró fogyasztói bizalom szintén dinamikus forgalomnövekedést vetít előre. A hiteltörlesztések kiszámíthatóvá válása egyre kevésbé indokolja a háztartások óvatossági megtakarításait, így az elmúlt években elhalasztott fogyasztás pótlása is hozzájárulhat a fogyasztás dinamikus növekedéséhez.

A tavalyi év elején – részben az online pénztárgépek bevezetése által okozott – magas bázis miatt idén kissé mérséklődik a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme, így éves átlagban 3,4 százalékos növekedésre számít Suppan Gergely a tavalyi 5,4-5,5 százalékos növekedés után. Idén a dinamikusan, 4-4,5 százalékkal emelkedő bérek mellett a szja csökkentés is támogatja a fogyasztás növekedését, mivel a nettó bérek 5,5-6 százalékkal, a nettó reálbérek a 2 százalékos, vagy az alatti infláció mellett 3,5-4 százalékkal emelkedhetnek - jegyzete meg az elemző.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
Vásárló A LEGO® a felnőttek arcára is mosolyt csal
Márkázott tartalom | 2022. november 15. 08:32
Ha Neked is fejtörést okoz a karácsonyi ajándékok kiválasztása, segítünk. Mit szólnál valamihez, ami játékos örömöt szolgáltat, megmozgatja a kreatív gondolatokat és lehetőséget kínál a humoros énetek kiélésére? A LEGO nem csak a gyermekek játékszere; minden felnőtt számára létezik hozzá illő készlet, legyen szó járművekről, művészetről és dekorációról, filmekről vagy videójátékokról. Lepd meg a szeretteid és élvezzétek a közös játékot!
Vásárló Az otthon és a kert gondozásához nélkülözhetetlen eszközök
Márkázott tartalom | 2022. november 13. 08:52
Amikor egy lakásról vagy házról, és a hozzá tartozó kertről gondolkodunk, általában nem az az első gondolatunk, hogy milyen szerszámokra és szerszámgépekre lesz szükségünk a karbantartásához. Pedig számtalan olyan eszköz van, ami nélkül nem tudjuk megoldani még a legegyszerűbb feladatokat sem. Nézzük, milyen dolgok nélkülözhetetlenek a ház körül!
Vásárló A húsdaráló és a legfontosabb alkatrészei
Márkázott tartalom | 2022. november 12. 09:44
A darált húsos ételeket imádjuk. Össze is fut a nyál a számban, ha a rakott spagettire vagy a bolognai spagettire gondolok, de az egytálételeket is bármikor szívesen tálaljuk otthonunkban. Azok számára, akik friss alapanyaggal szeretnének dolgozni, elengedhetetlen a húsdaráló.
Vásárló A nap képe: újabb boltban korlátozzák a tojásvásárlást
Privátbankár.hu | 2022. november 12. 09:40
Kollégánk a Reál boltjában járva látta ezt a figyelmeztető táblát.
Vásárló Készülnek a nagy lakásfelújítási tervek?
Márkázott tartalom | 2022. november 11. 09:48
Sokszor észre sem vesszük, hogy mennyire ráférne az otthonunkra egy alapos tatarozás, hiszen a forró nyári hónapokban sokkal többet tartózkodunk kint a szabadban, és leginkább csak akkor szembesülünk az otthonunk hiányosságaival, amikor az ősz és a tél bezár minket a négy fal közé.   Ilyenkor akad ugyanis időnk arra, hogy alaposan szétnézzünk, és mivel a hideg esték amúgy is kuckózással telnek, jobban felerősödik bennünk a vágy, hogy tovább csinosítsuk az otthonunkat.
Vásárló Árstop: néhány nap haladékot kaptak a boltok
Privátbankár.hu | 2022. november 10. 17:07
November 14-ig nem büntetnek a krumpli és tojás árstopok megsértése miatt.
Vásárló Katasztrofálisan gyenge a forint, hirdess inkább euróban!
Márkázott tartalom | 2022. november 9. 14:13
Úgy látszik nincs remény a 400 forint alatti euróra, hiszen az elmúlt napokban is épphogy csak benézett 400 alá a forint. Az utóbbi időszak átmeneti erősödése az euróval szemben már megtorpant. Így akár megtakarításról, akár befektetésről van szó, érdemes euróban gondolkozni. És ha eladó ingatlanunk van, az árfolyam kockázat elkerülése érdekében érdemes azt is euróban értékesíteni. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG