<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A 21. században egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy megóvjuk a teremtett világot, takarékoskodjunk az energiákkal, tesszük mindezt azért, hogy legyen mit hátrahagynunk az utánunk jövő generációknak. 

A hatékonyság az alapokon múlik

Ha a házépítés során is szeretnénk ezeket a feltételeket nem szem elől téveszteni, nem kerülhetjük el, hogy új energiatakarékos megoldásokat keressünk. Teljesen máshogy kell nekiállni egy energiatakarékos otthon tervezésének, mint egy hagyomásnak, mivel a legtöbb extra berendezést már az alapoktól kezdve figyelembe kell venni. 

Ötletelésünk során jó szolgálatot tehetnek az egy csokorba gyűjtött alaprajz ötletek. Vannak olyan tervezőirodák, amelyek referenciaként közreadják a korábban tervezett családi házaik alaprajzát, de vannak kereshető adatbázisok is, ahol kifejezetten egy típusú ház tervei találhatók. Érdemes több tervet is kiválasztani és inpirációs képeket gyűjteni az internetről és ezekkel indulni el az első építészmérnöki konzultációra.

Min van a hangsúly az energiatakarékos házak esetében?

A két legfontosabb dolog, aminek jól kell működnie ahhoz, hogy tényleg áldás legyen az energiatakarékosság és ne átok, az a szigetelés és a megfelelő levegőztető berendezés. 

Attól még, ha egy komplexebb szigetelési technológia mellett döntünk, magát a fűtést nem ússzuk meg. Jóllehet a napsugarak kisebb hőmennyiséget le tudnak adni akár a napelem rendszeren keresztül vagy teljesen hétköznapi módon a ház ablakain besütve. Ez az átmeneti időszakban elegendő is. Télen viszont kell a fűtés: be lehet építeni hagyományosabb fűtőberendezéseket úgy mint padlófűtés, villanypanelek, de egyre elterjedtebbek a légfűtő berendezések. 

A hőszivattyú olyan technológia, amelynek alkalmazása során energiafelvétel történik egy adott forrásból (pl. levegő, föld, víz), és az energia leadása egy másik helyszínen történik meg a kívánt hőmérsékleten. A hőszivattyús fűtési rendszer olyan épületgépészeti megoldás, amely a fűtés mellett biztosítja a melegvíz-előállítást is. A hőszivattyú berendezés általában egy kültéri és egy beltéri egységből áll: a kültéri az előbb felsorolt forrásból kiveszi az energiát, majd továbbítja a beltéri egység felé, amely ezután kezeli a hőmérséklet-változást, és biztosítja az igény szerinti hűtést vagy fűtést. 

Zárt ablakok ellenére is minőségi levegő

A passzív házakkal kapcsolatban jelentkező sztereotípia, hogy bezártságérzet alakul ki az emberben a nem nyitható ablakok miatt. Az igaz, hogy érdemes fix ablakokat használni, segítve így a légtömör állapot kialakulását, de korántsem tűnik fülledtnek vagy zártnak a folyamatosan működő szellőztető berendezéseknek köszönhetően.

Az Európai Unió fenntarthatósági törekvései, a megváltozott időjárási viszonyok is arra ösztönöznek bennünket, hogy éljük az energiatakarékos megoldásokkal még akkor is, ha komolyabb anyagi befektetéssel járnak.

Címkék: Vásárló

Vásárló Hatalmas eredményeket ért el az energiafelhasználás terén a Pólus Center!
PR | 2023. március 25. 11:24
A pláza a gazdasági kihívások közepette megőrizte a stabilitását, növelte forgalmát, illetve a látogatók számát, és az infrastruktúra-fejlesztés révén csökkentette energiafogyasztását.    
Vásárló Újabb árcsökkenés a magyar boltokban - most a CBA tett bejelentést
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 07:06
Újabb fronton csökkentek a beszállítói árak, így a vaj, a trappista, a tészta után újabb árcímkékre lehet kisebb számot írni. Egyelőre még nem a kenyérről van szó.
Vásárló Hogyan legyünk sikeresek a karrierünkben?
Márkázott tartalom | 2023. március 19. 09:28
A karrierépítés egy hosszú és kihívásokkal teli út, amely rengeteg lehetőséget kínál. Azonban ahhoz, hogy sikeresek legyünk, szükségünk van néhány jó tanácsra. Ebben a cikkben bemutatunk néhány hatékony karriertippet, amelyek segítenek elindítani és fenntartani egy sikeres karriert.
Vásárló Így ne csapjanak be minket egy fiktív munkával
Márkázott tartalom | 2023. március 16. 18:49
Sajnos az utóbbi időben nagyon elszaporodtak azok az esetek, amikor fiktív munkával csaptak be embereket. Magyarországon is egyre több ilyen esetre derül fény, mely során anyagilag is megkárosítottak munkavállalókat. Nézzünk egy konkrét példát, valamint nézzük meg azt is, hogy miként tudunk az ilyen típusú fiktív munkák ellen védekezni.
Vásárló Az autósokat kiszolgáló szervizek és szolgáltatók svájci bicskájává válhat a most induló nDRU startup
Márkázott tartalom | 2023. március 15. 18:02
Az autóipari szolgáltatók mostantól egy új, innovatív alkalmazás segítségével digitalizálhatják működésüket és eladásaikat, ezzel radikálisan, akár 40%-kal, növelve hatékonyságukat.  
Vásárló Öltözködési gyorstalpaló állásinterjúra, hölgyeknek
Márkázott tartalom | 2023. március 15. 11:50
Bárkinek jól jöhet egy öltözködési gyorstalpaló állásinterjú előtt, nem igaz? A hölgyek olykor kifejezetten nehéz helyzetben érezhetik magukat, ugyanis nem szeretnének sem alul-, vagy épp túlöltözni.  Vannak íratlan szabályok, melyek betartásával máris magabiztosabbak lehetünk a következő állásinterjúnkon.
Vásárló Ezektől az ételektől óvakodj késő este!
Márkázott tartalom | 2023. március 14. 13:25
Amikor diétába kezdünk, akkor érdemes előre megtervezni és beszerezni azokat az ételeket, melyeket a nap folyamán el szeretnénk fogyasztani. Egy nem megtervezett nap során ugyanis könnyen kísértésbe eshetünk, és összevásárolhatunk mindenféle olyan ételt, ami nem illik bele az étrendükbe. Az sem helyes, ha egész nap nem eszünk rendesen, mivel ebben az esetben estére már olyan éhesek leszünk, hogy mindent felfalunk, ami a kezünk ügyébe kerül. A vacsorával egyébként is érdemes csínján bánni, mivel könnyen elcsúszhat rajta a diétánk, ezért cikkünkben összegyűjtöttük 5 ételt, amit semmiképpen ne fogyassz vacsorára.
Vásárló Munkakeresés a 21. században
Márkázott tartalom | 2023. március 14. 11:38
Régebben a dédszüleinknek, nagyszüleinknek nem volt szüksége arra, hogy munkát keressenek. Már gyerekkorukban meg volt, hogy mit fognak dolgozni egész életükben. Földművelés, termelőszövetkezet és miegymás, aki, amibe született. Viszont mára már mindenki megtalálhatja az ideális állást.
Vásárló Melyek a videós álláspályázat előnyei?
Márkázott tartalom | 2023. március 13. 11:16
A modern cégek toborzási módszereinek korszerű eleme a videós álláspályázat, amelynek lehetőségével egyre több munkáltató él. A mai világban sok olyan munkakör van, ahol nem szükséges a személyes jelenlét, de azok esetében is hatékony lehet, ahol igen. 
Vásárló Így talál a legtöbb ember állást 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. március 12. 11:12
Régen az embereknek az újságot kellett várniuk, hogy megtudják a híreket és átböngésszék a legfrissebb álláshirdetéseket, ma meg már szinte csak az idősebb korosztály olvas újságot. A digitalizáció okozta fejlődés az álláskeresés folyamatát is teljesen átformálta. Napjainkban az emberek többsége például álláskereső portálokon szűri meg a kereséseket, így tudatosan nézhet szembe a munkaerőpiaci kihívásokkal.  A következő cikkben tehát az efféle online felületek legnagyobb használati előnyeit vesszük górcső alá. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG