2p
Az orvosok és a számítógép-tudósok együttműködésének köszönhetően egy lépéssel megint közelebb kerültünk ahhoz, hogy a gondolatainkkal tudjuk vezérelni eszközeinket.

A Nature Medicine-ben publikált egy tanulmányt egy különleges csapat, amelynek tagjai idegtudománnyal, matematikával, számítógépekkel foglalkozó tudósok valamint mérnökök - olvasható a Bloomberg szemléjében.  A kísérletek két alanya egy kurzort mozgat egy képernyőn a gondolatai segítségével.

A projekt keretében összeállított rendszer korábbi változataival az alanyok már képesek voltak kávét inni egy termoszból egy robotkar segítségével, vagy egyszerű játékokat játszani. A legújabb verzió finomabb irányítást és könnyebb használatot tesz lehetővé. Az egyik résztvevő képes volt percenként hat szavas sebességgel szöveget bevinni egy szoftver segítségével.

A BrainGate csoport célja, hogy olyan emberek számára fejlesszenek ki működő technológiát, akik elvesztették valamely végtagjukat. A mostani kísérlet két alanya ALS-ben szenved (ez egy végzetes bénulásos betegség, a nemrég a világon végigsöprő ice bucket challenge, azaz jegesvödrös kihívás eredetileg erre a betegségre próbálta felhívni a figyelmet). Az alanyokat csak T6 és T7 néven emlegeti a leírás.

Mire lesz képes az agyba ültetett implantátum?

Egy évvel a tesztek megkezdése előtt mindkettejük agyába egy "idegi rögzítő készüléket" ültettek be, abba a részbe, amely a kézfunkciókat vezérli. A szenzor az elektromos impulzusokat érzékeli, majd átalakítja őket olyan számítógépes jelekké, amelyek egy kurzort vezérelnek egy képernyőn.

A tesztalanyok arról számoltak be, hogy jóval könnyebb volt a vezérlés, mint a korábbi szoftverváltozatoknál. A kísérleteknek köszönhetően a mozgásukban korlátozottak számára is könnyebben kezelhetőek lesznek a számítógépek, de persze nem csak kurzormozgatásra akarják használni a technológiát: robotkarok, implantátumok vezérlésére készülnek, valamint az agy és az izomzat összeköttetésének megteremtésére valamilyen sérülés esetén.

A Bloomberg két videót is beágyazott, ezek nem túl látványosak, de ha belegondolunk, hogy a kurzort valaki pusztán a gondolataival irányítja, máris hátborzongatóak:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Ritka kellemetlen hírt kaptak a magyar autósok - megint megjelent a 600 forintos benzin réme?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:55
Rendkívüli áremelkedés jön.
Vásárló Idegesítik a súlycsökkentő gyógyszerek a fogyókúra- és a hízókúraipart
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:24
Nem tudják hogyan reagáljanak a súlycsökkentő gyógyszerek erőteljes előretörésére az élelmiszeripari vállalatok és a fitneszbiziniszben érdekelt szolgáltató cégek.
Vásárló Sosem látott újdonságok a parfümpiacon: ez már az új világ?
Elek Lenke | 2024. június 16. 16:07
A 21. század a szagokról szól. Mindennek finom, kellemes, egyedi illatúnak kell lennie. A  globális parfümpiac egyre nő, és ez a tendencia itthon is érezhető. Több mint 10 milliárd forintot költenek évente a magyarok parfümökre, és nemcsak a nők. Főleg külföldi termékekre adnak ki ennyi pénzt, hiszen Magyarországon nem létezik ez az iparág, eltekintve néhány niche, azaz egyedi, művészi, designer illatkompozíciótól.
Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
Vásárló Mindent vitt a Lidl és a barátja a szomszédban
Buksza blog | 2024. június 5. 10:55
Akárcsak Magyarországon, Romániában is a Lidl az egyik legnépszerűbb áruházlánc. Évek óta első helyen áll, most megvédte a címét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG