3p

Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.

Ez alól az emésztőrendszer sem kivétel, ezért is fontos megértenünk bizonyos összefüggéseket, például azt, hogy miért érdemes az epe működésének szempontjából (is) figyelmet fordítani a máj méregtelenítésére például a Myrobalan termékeivel.

Az epesav fontossága

Az emésztés önmagában is egy összetett folyamat. Gondoljunk csak arra, hogy amikor egy ínycsiklandozó ételt látunk, vagy megérezzük az illatát, a szánkban összefut a nyál, a gyomrunk korogni kezd, eközben pedig felkészül az emésztésre, illetve az epetermelés is felgyorsul.

A májat a többség méregtelenítő szervként tartja számon, és bár igaz, hogy ez az egyik fő feladata, ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy az emésztés folyamatában is aktívan részt vesz. A tévhitekkel ellentétben ugyanis az epefolyadékot nem az epehólyag termeli, hanem a máj. Az említett szerv pedig csak elraktározza.

Az epesav a patkóbélbe ürülve közreműködik az emésztésben, elősegíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, a zsírok lebontását, illetve a méreganyagok lebontását. A “használt”, másodlagossá vált epesavat a máj később visszaalakítja elsődlegessé, illetve a kiürült mennyiséget újratermeli, hogy a folyamat elölről kezdődhessen.

Mi történik, ha a máj túl kevés epefolyadékot termel?

Talán nem is sejtjük, hogy az epefolyadék mennyisége milyen fontos az egészség szempontjából. Hogyha ugyanis a máj túl keveset állít elő belőle, akkor a szervezetben pangó, rendszertelenül ürülő epesav keletkezik.

Ez pedig már nem képes megfelelően ellátni a feladatát, ennek következtében a zsírok nem tudnak felszívódni, a felesleges koleszterinek nem tudnak kiürülni, ezért a vérben lévő triglicerid és koleszterin szintje megemelkedik.

Ami a legnagyobb probléma, hogy ezek plakkok formájában lerakódnak az érfalakra, szűkítik azok átmérőjét. Mivel így nem tud kellő mennyiségű vér áramolni bennük, ezért megnő a keringési, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Gondolnánk, hogy ennyi mindenre hatással van az epesav?

Ha azonban gyakran fogyasztunk epehajtó hatású élelmiszereket, emellett gondot fordítunk a máj rendszeres méregtelenítésére, akkor ezek a problémák megelőzhetőek.

Mi okozhatja az epeműködés felborulását?

Talán nem mondunk újat azzal, hogy mint annyi más egészségkárosító tényező, az epeműködés zavara is főleg a civilizált életmód számlájára írható.

A feldolgozott, egészségtelen ételek, a stresszes életmód, a kémiai gyógyszerek fogyasztása, a pihenés hiánya, a szervezetben lévő krónikus gyulladások mind kihatnak a máj működésére és az epe termelésére, körforgására.

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Vallott a Temu és már Magyarországgal rivalizál
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 23. 15:37
Az elmúlt év a kínai Temu nagy meneteléséről szólt az észak-amerikai és az európai online kereskedelemben, és úgy tűnik, a piacszerzés jót tett a vállalat pénzügyi helyzetének is.
Vásárló Maximális árrést vezetne be az élelmiszerboltokban a román kormány
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 23. 14:48
Románia kormánya sem megy a szomszédba, ha valami olyasmit kell kitalálni, amivel a piaci realitásokra fittyet hányva kedveskedhetnek az embereknek és a helyi vállalatoknak.
Vásárló Érkezik a márkás ruhák turkálója, másképp
Buksza blog | 2024. május 21. 12:55
Bekapcsolódik az Ebay abba a hadjáratba, amely véget akar vetni a néhányszor hordott ruhák szemétbe kerülésének. Ez nagyobb környezetszennyezést okoz ugyanis, mint például a légi közlekedés.
Vásárló EPR okosan: így spórolhatnak a cégek a csomagolási költségeken
Márkázott tartalom | 2024. május 19. 09:01
Tavaly nyáron lépett életbe az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, aminek következtében megemelkedtek a csomagolások után fizetendő díjak. 
Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Miért döntsünk az öko mellett?
Márkázott tartalom | 2024. május 16. 11:32
Bár ma már egyre többen felismerik az öko termékek jelentőségét, mégis sokan elutasítják azokat a magasabb áruk miatt. Első ránézésre valóban többe kerülhetnek ezek az árucikkek, mint a nem organikusan termelt és gyártott társaik. 
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG